fbpx
Сьогодні
Світ 20:37 22 Жов 2019

Пацифіст і борець за екологію: чим відомий новий імператор Японії та як пройшла інтронізація Нарухіто

Японський імператор Нарухіто 22 жовтня офіційно проголосив своє сходження на престол на урочистій церемонії з участю лідерів понад 170 країн світу.

Фото Reuters

Фото Reuters

До Токіо з'їхалися більше 2000 гостей. Серед запрошених і президент Володимир Зеленський разом із першою леді.

Остання інтронізація японського імператора відбулася 30 років.

"Я клянусь, що діятиму згідно з Конституцією та виконуватиму свою роботу як символ держави та єдності народу", – заявив Нарухіто у промові в імператорському палаці.

"Я щиро сподіваюся, що Японія розвиватиметься й надалі та сприятиме дружбі й миру міжнародної спільноти, добробуту і процвітанню завдяки мудрості та постійним зусиллям її мешканців", – додав він.

імператор Японії Нарухіто

Фото Reuters

На церемонію новий імператор прибув в оранжевому традиційному вбранні. Про сходження на престол Нарухіто оголосив з 6,5 метрового трону, який виготовили на початку ХХ століття за старовинними зразками.

Дружина імператора надягнула об'ємне 12-шарове кімоно, зшитого за середньовічними лекалами; її трон був меншим.

імператор Японії Нарухіто

Фото Reuters

Прем'єр-міністр Японії теж виголосив вітальну промову перед присутніми.

59-річний імператор Нарухіто став 126-м імператором Японії, наприкінці квітня цього року його батько, 85-ти річний імператор Акіхіто, зрікся престолу після тридцяти років правління. Відмова Акіхіто від подальшого правління стала першою за останні 200 років, аби дозволити імператору "піти у відставку", довелося прийняти спеціальний закон.

Зі зреченням Акіхіто в Японії завершилася ера Хейсей ("Встановлення миру"). Від початку правління кожного нового імператора в країні починається нове літочислення, паралельне загальноприйнятому західному. У травні в країні розпочалася ера Рейва – "Прекрасна гармонія".

Нарухіто народився 23 лютого 1960 року в Токіо, він є представником найстарішої правлячої династії у світі та першим імператором, який народився після Другої світової війни. Він став спадкоємним принцом у 28 років, після смерті 7 січня 1989 року свого дідуся імператора Хірохіто.

Імператор Нарухіто багато в чому є першим. Він також є першим імператором, який навчався за кордоном — в Оксфорді. Глибоке знайомство Нарухіто з реаліями європейських монархій, які є значно відкритішими і публічнішими за своїх далекосхідних острівних колег, свідчить, що саме в напрямку відкритості та близькості до народу, відповідно до європейського зразка, буде рухатися японська монархія.

Він у Мертон Коледжі Оксфордського університету, у 1988 році отримав ступінь магістра історичних наук в університеті Гакусюїн у Токіо. Влітку 1993 року Нарухіто одружився на дипломатці Масако Овадо. Як і його батько, він порушив палацову традицію й обрав для подружнього життя жінку не знатного походження. У 2001 році у подружжя народилася донька Айко.

Чинне японське законодавство не дозволяє успадкувати престол дівчинці, а нащадків чоловічої статі у Нарухито немає. Тож, якщо законодавство не буде змінено, престол згодом успадкує син молодшого брата імператора.

імператор Японії Нарухіто

Фото Reuters

У чому можна не сумніватися, так це у продовженні пацифістського курсу імператорської діяльності Нарухіто. Адже після поразки в Японії другій світовій війні японці та імператор Хірохіто доклали величезних зусиль, аби очистити репутацію імператора від злочинів мілітаристського режиму та й взагалі зберегти інститут монархії в країні. Саме тому імператор Хірохіто та його син Акіхіто у своїх виступах постійно говорили про мир, підтримуючи офіційний беззбройний статус Японії. Навіть символічні імена імператорів Акіхіто – "хейсей", і Нарухіто – "рейва", містять в собі мирний посил. Сам Нарухіто має значний досвід міжнародної діяльності, зокрема в сфері екології, і з великою вірогідністю саме в напрямку екологічних ініціатив будуть направлені його основні зусилля.

Імператор Нарухіто є почесним віце-президентом Японського товариства Червоного хреста та членом Міжнародного олімпійського комітету.

Імператор Японії є суто номінальним головою держави, він – символ країни та єдності нації. Фактично імператорська родина участі в політичній діяльності й управлінні державою не бере.

Японський імператор виконує представницькі функції і має не більше повноважень за британську королеву. Реальна влада в країні у руках прем'єр-міністра.

Перша церемонія сходження імператора Нарухіто на престол відбулася 1 травня 2019 року, 14−15 листопада має відбутись третя й заключна, після якої Нарухіто буде остаточно прийнятий в династію імператорів Японії.

5589

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: