fbpx
Сьогодні
Світ 14:45 07 Жов 2022

Союзниця України плюс “друзі путіна”: якою буде нова італійська влада та чого від неї чекати

English version here

"Повернення Муссоліні" та "перший ультраправий лідер у Європі після Другої світової", — так західні оглядачі відреагували на результати вересневих італійських виборів, де правоцентристський блок на чолі з Джорджією Мелоні переміг лівоцентристів та лібералів, які підтримували чинного прем'єра Маріо Драгі.

Вона й очолить уряд країни, хоча біографію має незвичну. Судіть самі: була у неофашистській партії MSI, у юності хвалила диктатора Беніто Муссоліні, а потім і путіна, виступала проти "ЛГБТ-лобі". А ще Мелоні погрожувала вивести Італію з єврозони та вірила в теорію змови, за якою хтось прагне заселити її країну мігрантами замість італійців.

"Рубрика" простежила за ситуацією після виборів і може розповісти, якою буде Італія з новою владою. Спойлер: ні, часи Муссоліні не повертаються.

Перемога правого блоку в Італії вийшла дійсно відчутною. "Брати Італії", яких і очолює Джорджія Мелоні, отримали 26% голосів, "Ліга" на чолі з Маттео Сальвіні має майже 9%, а "Вперед, Італіє" Сільвіо Берлусконі (так, той самий) — 8%. Хоча для двох останніх партій це невдача порівняно з виборами-2018. "Ліга" втратила 87 мандатів, а "Вперед, Італіє" — 98!

нова влада в Італії

Але в сумі політичні союзники здобули по 44% голосів на виборах до обох палат (італійці голосують окремо за сенаторів і членів Палати депутатів, але майже завжди дають два голоси одній і тій самій партії).

Тепер правоцентристи матимуть упевнену більшість та сформують уряд. А тріумф "Братів" означає, що Мелоні стане безумовною лідеркою нової влади. Тож увага прикута до неї.

Втім, італійські оглядачі спокійно обговорюють зміну уряду, економіку та пенсії, і аж ніяк не готуються до фашистської диктатури. До Мелоні тут ставляться по-різному, однак майбутнього тоталітарного лідера експерти в ній не бачать.

Мелоні зреклася фашистських поглядів, а італійці полюбили її за інше

нова влада в Італії

Зрештою, сама політикиня за роки стала поміркованішою. Наприклад, Мелоні публічно засуджувала антисемітські закони та згортання демократії в часи Муссоліні, а перед виборами — вигнала з партії колегу, який похвалив Гітлера. Зараз вона каже, що фашизм давно "відправлений в історію", себе ж називає консерваторкою.

Мелоні вже співпрацювала з Міжнародним республіканським інститутом та Інститутом Аспена, і навіть виступила перед американськими консерваторами. Словом, у майбутньої прем'єрки з'явилися нові взірці в політиці: не фашисти, а Республіканська партія США та британські консерватори.

Політикиня вже заявила, що не скасовуватиме закони, які дозволяють одностатеві шлюби та аборти, хоча під час кампанії запекло їх критикувала. Тобто обіцяє розділяти свої особисті погляди й політику.

А головне, італійці голосували не так за ідеологію "Братів", як проти всіх, хто раніше був при владі. Штовхнути на це їх могли економічні проблеми: тарифи й інфляція зростають, людям дедалі важче знайти роботу, зарплати меншають, бізнес скаржиться на бюрократію. Тим часом держборг країни складає 150% ВПП, тож Рим вимушений просити грошей у ЄС. Інакше італійська економіка не переживе зиму. 

Очікувано, громадяни вважають, що винні в цьому "попередники": а за останні роки у владній коаліції побували і лівоцентристи, і партії Сальвіні та Берлусконі, і популісти з "Руху 5 зірок". Словом, усі крім "Братів Італії", які завжди лишалися в опозиції. А відповідно, до них у пересічного італійця менше претензій. Українцям таке бажання "змінити всіх" нагадає вибори 2019 року. 

"Ми пробували все інше, і це не спрацювало, треба дати їй [Мелоні] шанс", — описує настрої виборців видання The Guardian. До того ж, у "Братах" чимало виборців бачили вихідців із простого народу, а не "верхів". Зрештою, сама Мелоні виросла в робітничому районі, а до того, як стати депутаткою, працювала нянею, офіціанткою та барменкою, аби заробити на життя. 

Власне, економіка й була головною темою під час виборів. Слово "Україна" голосно прозвучало лише раз, коли Джорджія Мелоні опублікувала відео, на якому мігрант із Гвінеї нападає на 55-річну українську біженку. Так політикиня хотіла показати виборцям: мігранти небезпечні, а її партія "відновить порядок", якщо переможе.

Мелоні за це слушно критикували (викладати відео насильства, ще й без згоди жертви — неетично), але українці можуть не хвилюватися. Майбутня прем'єрка не налаштована проти наших співгромадян.

Мелоні підтримує Україну, а "друзі путіна" в коаліції втрачають вплив

Джорджіа Мелоні

"Неприйнятний масштабний акт війни з боку путінської росії проти України", — так Джорджія Мелоні називала вторгнення рф ще задовго до виборів, і закликала уряд озброювати Україну. Її симпатії давно на боці України, і це незвична позиція для італійських правих, які традиційно дружать із москвою.

 Як виявилося, перемога лише укріпила рішучість майбутньої прем'єрки. Вигравши вибори, вона зателефонувала Володимиру Зеленському, аби запевнити: Україна може розраховувати на підтримку Італії. А спробу росії приєднати українські області назвала "неоімперіалістичним" та "радянським" підходом.

Для нас це означає, що уряд Мелоні продовжить політику свого попередника, Маріо Драгі. Тоді, нагадаємо, Італія постачала Україні зброю (хоч і не так активно, як Британія чи США), підтримувала санкції Євросоюзу, арештувала російські рахунки. Найголовніше питання — санкції, адже Італії за бажання могла б їх зупинити, скориставшись правом вето, яке має кожен член ЄС.

До речі, так було не завжди. Ще у 2021 році Мелоні хвалила путіна — мовляв, він захищає "європейські та християнські цінності". Європейські ультраправі взагалі часто захоплювалися росією: до прикладу, тому що там не легалізовані одностатеві шлюби. 

Що змінилося? Можливо, Джорджія Мелоні після 24 лютого відчуває солідарність з Україною, яка веде національно-визвольну боротьбу проти завойовників (це було б логічним для націоналістки). Але є й серйозніші причини.

Саме Мелоні — ревна прихильниця альянсу зі США, та й загалом "Брати Італії" бачать країну надійним членом НАТО. Позиція Сполучених Штатів відома, Вашингтон підтримує Україну, постачає озброєння та прагне залучити на наш бік якнайбільше інших країн. Тож якщо Італія "піде в інший бік": відмовиться допомагати Україні, блокуватиме санкції проти росії в ЄС чи рішення НАТО, уряд Мелоні ризикує зіпсувати взаємини зі США (а ще з Британією та іншими членами Альянсу).

 До того ж, майбутня прем'єрка вже пообіцяла лишатися на боці України, тож зміна поглядів на льоту нашкодила б іміджу самої Мелоні. "Підтримка для України з боку ультраправої лідерки є частиною зусиль із переходу від образу радикала до респектабельного політика", — відзначало видання Politico.

Хто справді історично тяжіє до росії, так це союзники Мелоні по коаліції. Лідера "Ліги" Маттео Сальвіні підозрюють у змові з рф, аби повалити попередній уряд (!), а раніше він фотографувався у футболці з путіним. А Сільвіо Берлусконі нещодавно заявив, що росія просто хотіла захопити Київ і замінити Зеленського на "уряд порядних людей".

Та є два "але" на нашу користь. По-перше, після російського вторгнення відкрита підтримка росії — табу навіть для Сальвіні та Берлусконі (останньому вже довелося виправдовуватися за свою заяву). А по-друге — "Ліга" і "Вперед, Італіє" будуть молодшими членами коаліції, тож ключовою лишатиметься позиція Мелоні.

А ще нова влада не планує влаштовувати кризу в ЄС, яка б відволікла блок від підтримки УкраїниДжорджіа Мелоні

Справді, під час кампанії Мелоні виступала з гаслами на зразок "ні бюрократам із Брюсселя" та "гарні часи для ЄС закінчилися", — мовляв, Євросоюз уже не той і взагалі нав'язує країні свої вимоги. Однак щойно стало зрозуміло, що "Брати Італії" виграють вибори, партія дещо змінила позицію. Тепер там запевняють Євросоюз у вірності та обіцяють не розхитувати блок. Хоча Мелоні й далі наполягає, що Італія ставитиме свої інтереси вище за ЄС.

На думку Даріо Крістіані, експерта Фонду Маршалла, політика нового італійського уряду буде схожа на польську. Нагадаємо, Варшава часто конфліктує з Євросоюзом, однак у ключових питаннях на зразок бюджету ЄС, санкцій чи енергетики завжди знаходить спільну мову з Брюсселем. І не погрожує вийти з Євросоюзу.

Такий поворот теж може бути спробою "Братів" скинути ярлик "фашистів" і довести, що вони — респектабельні консерватори. Водночас, справа в економіці. Щоб вийти з економічної кризи, Італії потрібні додаткові гроші. Євросоюз готовий їх надати, причому йдеться про сотні мільярдів євро.

Однак Брюссель поставив країні умови: спочатку уряд має виконати 55 "домашніх завдань", і лише потім отримає новий транш. Українцям це нагадає схему взаємин нашої влади та МВФ. Відповідно, нова влада не може сваритися з ЄС чи, наприклад, ухвалити бюджет, який суперечитиме правилам Євросоюзу. Тоді Італії не відправлять транш, криза посилиться, а громадяни знову захочуть змінити владу. 

До речі, роль ЄС заодно гарантує, що Мелоні не зможе просувати якісь диктаторські закони, навіть якщо раптом захоче — все через ризик лишитися без грошей.

Однак на шляху Мелоні є чимало політичних загроз

Мелоні

Як із "домашніми завданнями" впорається Мелоні — стане ясно в листопаді, коли правоцентристська коаліція сформує уряд. Та попри еволюцію "Братів Італії" і їхньої лідерки, оглядачі прогнозують їм чимало проблем.

 По-перше коаліція далеко не монолітна. Три партії трималися разом, аби прийти до влади, однак у них різні погляди на те, що робити далі: наприклад, скільки автономії дати регіонам, як змінювати пенсійну систему, чи платити людям базовий дохід

І якщо Мелоні доведеться проводити непопулярні реформи (наприклад, аби зупинити інфляцію або виконати вимоги ЄС), ще невідомо: підтримають її сьогоднішні союзники чи влаштують нову "коаліціаду"? Для Італії така зміна уряду — звична річ 

До речі, українська тема також може стати дражливою. Маттео Сальвіні давно виступає проти санкцій — вони нібито шкодять італійській економіці. А оскільки в країні на повну працює російська пропаганда, у це вірить і чимало громадян. Тож у "Ліги" з'являється привід критикувати прем'єрку і вимагати зняття санкцій. Хоча б для того, щоб переманити на свій бік тих виборців, які не вважають росію ворогом.

А ще Мелоні задумала реформу, за яку її вже критикують. Переможниця виборів хоче змінити Конституцію, перетворивши Італію з парламентської республіки на президентську. Політикиню зрозуміти можна: за останні 20 років у країні змінилося 11 урядів, тобто прем'єру важко довести до кінця реформи, котрі він почав.

Однак в Італії прийнято вважати парламентську республіку важливим запобіжником проти появи президента-диктатора в стилі Муссоліні. Опозиція влаштує прем'єрці серйозний спротив, а сама ідея може роз'єднати італійське суспільство.

Тож для нас важливо налагодити дружні стосунки з Мелоні та її однопартійцями ще до того, як новий уряд заглибиться у внутрішні справи Італії. Що ж, Володимир Зеленський вже запросив Джорджію Мелоні до України.

383

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: