fbpx
Сьогодні
Спецпроєкт 16:47 05 Гру 2022

Розвиток попри все: як працює ІТ-освіта для економічного добробуту українців

Проєкт IT nation 2.0 запустили ще до початку повномасштабного вторгнення рф в Україну, щоб допомогти отримати нову спеціальність мешканцям Донеччини, Луганщини та частини Запорізької області. Про те, як війна змінила проєкт і чому саморозвиток та освіта важливі навіть зараз, — у нашому матеріалі.

У чому проблема?

Прогнози Міністерства економіки невтішні: до кінця цього року третина українців залишиться без роботи. Багато хто вже потрапив під вимушені скорочення або змушений був закрити свій малий бізнес. Теперішні часи змушують розвиватися й шукати для себе нові кар'єрні рішення.

Яке рішення?

Розвиток попри все: як працює ІТ-освіта для економічного добробуту українців

Для сотень українців проєкт IT nation 2.0, який реалізує Глобальний договір ООН в Україні, став можливістю безплатно здобути якісну освіту в ІТ-сфері. Інформаційні технології невпинно розвиваються як в Україні, так і за її межами. А володіння однією з ІТ-спеціальностей дає можливість українцями працювати із замовниками з будь-якої точки світу, не лише не покидаючи свій регіон, але й розвиваючи його фінансово.

Навчання на проєкті IT nation 2.0 розпочалося в січні 2022-го — до повномасштабного вторгнення росії. Тоді проєкт був спрямований на надання відповідної освіти мешканцям підконтрольних Україні міст Донецької та Луганської областей та Приазов'я (Бердянського, Мелітопольського та Пологівського районів Запорізької області). Мешканці саме цих регіонів найбільше потребували підтримки та набуття фаху, який дозволив би їм забезпечувати себе та сім'ї, продовжуючи жити у своїх рідних містах.

Події після 24 лютого змінили географію проєкту. Багато учасників виїхали зі своїх міст, які потрапили під російську окупацію. Безробіття стало сумною реальністю для багатьох українців з усієї країни. Організатори проєкту вирішили надати можливість українцями з усіх підконтрольних Україні регіонів брати участь у навчанні. І це рішення виявилося найбільш правильним у поточній ситуації — організатори отримали рекордні 4 тисячі заявок на участь у проєкті.

Як це працює?

Розвиток попри все: як працює ІТ-освіта для економічного добробуту українців

Які hard skills здобули учасники IT nation 2.0?

Кожен учасник проєкту мав можливість обрати для себе один із напрямів для вивчення:

  • Frontend Base / веброзробник (HTML);
  • Frontend Advanced / просунутий фронтенд-розробник;
  • QA Manual / ручне тестування програмного забезпечення;
  • QA Automation/автоматизоване тестування програмного забезпечення.

Проєкт дає можливість пробувати себе в різних напрямах ІТ і знаходити найбільш підхожий для себе. Наприклад, Ірина, одна з учасниць проєкту, пройшла курс QA Manual, після чого зрозуміла, що не хоче бути тестувальницею. І змінила спеціалізацію на Frontend.

Дистанційне навчання проходило на онлайн-платформі, що дозволяло вчитися у своєму ритмі та в зручний для себе час. Ті, хто хотів здобути додаткові знання, могли пройти мінікурси з основ кібербезпеки, програмування мовою Python та англійської для ІТ.

Для Вікторії саме мінікурс з англійської мови став цінним для подальшого кар'єрного розвитку в ІТ, адже без володіння англійською знайти роботу в цій сфері непросто. Інший учасник проєкту, Дмитро, відзначив для себе користь від мінікурсів Basics of Cybersecurity Web-applications та Basics of Programming in Python. Завдяки їм він зміг заповнити прогалини у своїх знаннях і пройшов на стажування на позицію DevOps, де основною вимогою було вміння писати на Python і розуміти основи безпеки даних.

Що по "софтах"?

Щоби складати конкуренцію на ринку праці, недостатньо мати прикладні вміння. Адже soft skills нині є так само важливими для роботодавця, як і hard skills, і саме на них звертають увагу 90 % рекрутерів. Тому, окрім базових активностей, організатори IT nation 2.0 підготували для учасників низку додаткових. Серед них — вебінари зі складання резюме, оформлення профілю в LinkedIn, проходження технічної співбесіди, навичок менеджменту тощо.

Як щодо підтримки жінок в ІТ?

Половину учасників IT nation 2.0 складають жінки. Спеціально для учасниць проєкту організатори створили неформальну спільноту "Woman in IT Club", щоб допомогти в розвитку жіночого лідерства. Крім того, клуб став психологічною опорою для учасниць та надав сестринську підтримку під час війни. 

Для учасниць така підтримка виявилася дуже вчасною. Світлана, одна з учасниць, згадує: "Особисто я з нетерпінням чекала наших відеозустрічей. Наш клуб був для мене осередком спокою в цей важкий час. Кожна з дівчат мала свої проблеми та страхи, але всі ми об'єднані однією спільною мрією. Усі хочуть настання миру та повернення до рідної домівки. Взаємодія з однодумцями підштовхує мене вдосконалюватися. Коли зовсім опускаються руки й хочеться залізти під ковдру з головою, наша зустріч давала сили дихати й вивчати нове, щоби зробити навколишній світ кращим".

Крім того, на запити учасниць організатори проєкту залучали фахівчинь, які ділилися досвідом та знаннями. Так провели 40 групових та індивідуальних менторських консультацій із психологічної самопідтримки, пошуку своїх сильних сторін, перспектив розвитку кар'єри в різних напрямах ІТ, рекомендацій щодо оформлення профілів у соцмережах, інструментів для підвищення ефективності своєї роботи та роботи команди та багато іншого.

"Спільнота «Woman in IT Club» — це дуже вагома частина навчання, яка допомагала розвивати soft skills. А що найважливіше — у цьому ком'юніті учасниці відчували підтримку одна одної та організаторів", — ділиться досвідом Тетяна, одна з учасниць клубу.

Без практики — нікуди

Розвиток попри все: як працює ІТ-освіта для економічного добробуту українців

Щоб учасники проєкту могли здобути справжній робочий досвід та на практиці застосувати знання, для них провели "IT Nation HACK 2.0". Під час дводенного онлайн-хакатону учасники в командах вирішували реальні кейси від відомих українських ІТ-компаній.

Євгену досвід проходження хакатону допоміг працевлаштуватися:

"На співбесіді з HR я розповідав про свій шлях на проєкті: про навчання та хакатон. Я був капітаном нашої команди. І це зіграло ключову роль у розгляді мене як претендента на вакансію".

Фронтенд-розробники отримали завдання зверстати головну сторінку сайту IT-академії та реалізувати функціонал, що допомагає користувачеві в навігації. А тестувальники тестували продукт, оформлюючи необхідну документацію та визначаючи ступінь його готовності до релізу. На завершення команди захищали свої роботи перед журі та отримували фахові відгуки. Та сам хакатон був про більше, ніж просто результат:

"Хвилювання, страх невідомості та новизни, передчуття чогось цікавого, радість нових знайомств, втома від безсонної ночі, роздратування від нерозуміння деталей, заплутаність, ентузіазм, дух суперництва, оптимізм, жвавість, інтерес, задоволеність зробленою роботою, гордість за команду та задоволення! Це був мій перший практичний досвід тестування — незабутній та яскравий", — пригадує учасниця заходу Валерія.

Підсумковою активністю проєкту став Final online IT camp, під час якого учасники мали змогу пройти пробні співбесіди із представниками українських компаній і зрозуміти запити та вимоги потенційних роботодавців.

А це точно працює?

Розвиток попри все: як працює ІТ-освіта для економічного добробуту українців

Понад 550 учасників успішно завершили навчання на проєкті. Десять із них уже знайшли роботу в ІТ. А багато учасників і далі підвищують свої професійні вміння та навички й продовжують шукати позиції рівня junior та middle. Їхні резюме зібрано в базу, у якій компанії можуть знайти для себе ідеальних кандидатів.

Найкраща інвестиція в час кризи — інвестиція в себе, свій розвиток, набуття нових знань та вмінь. Попри скорочення, вимушені переїзди та страшні події війни, українці вчаться, освоюють досі незнане й готуються будувати нове майбутнє вже тут і тепер. І мета проєкту IT nation 2.0 — дати їм поштовх до цього.

Проєкт "IT nation 2.0" реалізовано Громадською Спілкою «Мережа Глобального Договору в Україні» за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України» 2022 р.

Створення цієї публікації стало можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), згідно з умовами гранту, наданого Громадській Спілці «Мережа Глобального Договору в Україні» в рамках Проєкту USAID «Економічна підтримка України». Зміст цієї публікації є відповідальністю Громадської Спілки «Мережа Глобального Договору в Україні» та необов'язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.

Історії випускників у відео:

Ольга 

Марія 

Євгеній 

Дмитро 

2
1015

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: