fbpx
Сьогодні
еРубрика 10:52 24 Сер 2019

IT-прориви незалежності. 7 техно-інновацій, зроблених в Україні

Добірка стартапів, які роблять нашу країну сучасною і технологічною. І де їх можна побачити

24 серпня Україна святкує 28 день народження. Ми впевнено займаємо своє місце на культурній і політичній мапі світу. Наші вистави дають на сценах Німеччині та Британії, наші книжкові й мистецькі виставки захоплюють відвідувачів галерей і ярмарків у Франції, Австралії та Канаді, нові туристичні шляхи ми відкриваємо для Норвегії, Естонії та США. Наші інновації… А от які унікальні українські інновації роблять Україну сучасною і технологічною з'ясовуємо разом з International IT Forum.

🚘 Транспорт та інфраструктура 🚘

1. Унікальна система електрозарядок

UGV Chargers розробка запорізької компанії Інфоком. Це абсолютно автономна система електрозаправок, готова до встановлення у будь-якому місці, що керується зі смартфону за допомогою спеціального застосунку.

Звичайна станція заряджає електрокар за 2-3 години, розрахована на 10-43 кВт, а от Суперзарядка потужністю 20-50 кВт дає змогу зарядитись за 20 хв.

Ви можете облаштувати приватну заправку або розробити цілу мережу. Авторське програмне забезпечення дозволяє обслуговувати клієнтів; бачити статистику роботи станцій; керувати тарифами; приймати платежі – і все це віддалено. Для користувачів розроблено мобільний додаток для IOS та Android. У ньому доступно:

  •       пошук найближчих станцій
  •       прокладання маршруту
  •       історія заправок
  •       статистика: загальне споживання електрики, час зарядок, загальна ціна
  •       оплата карткою: прямо з додатка можна сплатити за зарядку карткою Visa чи MasterCard.
  •       оплата зарядки з віртуального рахунку.
  •       сповіщення про стан зарядки (ви можете пити каву, працювати або гуляти, поки машина заряджається).
UGV Chargers — розробка запорізької компанії Інфоком. Це абсолютно автономна система електрозаправок

UGV Chargers

2. Безпілотний Jeep

Ще одна розробка Інфокому система автономного управління автомобілем. Цю систему в різних варіаціях Інфоком використовує у цивільних і військових розробках, існуюють військові машини, дрони-розвідувальники тощо. Сьогодні ми розглянемо безпілотний автомобіль на базі Jeep.

"Система управління безпілотного (автономного) автомобіля спроектована спеціально для заміни людини в умовах виконання небезпечних робіт в екстремальних і надзвичайні ситуаціях, умовах монотонного повторення операцій", так розробники презентують свій продукт.

У Джипі ціла низка різноманітних датчиків, що виявляють навколишнє середовище ідентифікують погоду, час доби тощо. Тепловізор, камери і радіозв'язок дають машині такі функції:

  •       Наближення інших машин, людей, тварин тощо, інформація про можливе зіткнення
  •       Перехід у ручний режим і підказки для водія
  •       Оптимізація маршруту

Завдяки GPS Джипу можна задавати маршрут, повертається він самостійно. Також існує можливість керування за допомогою гаджетів.

Подивіться, як це працює: 

3. Електровелосипед

Розробка української компанії Delfast. Гроші для цього винаходу компанія зібрала на платформі Кікстартер. Ця ідея так сподобалась спільноті, що необхідну суму 50 тисяч доларів зібрали за 2 дні!

На одному заряді електробайк може їхати до 400 км! Якщо заряд закінчився, Делфаст продовжить свій шлях як звичайний велосипед за допомогою педалей. Потужність байку 750Вт, до 100% заряджається за 5 годин. Має блютуз, сигналізацію, блокування мотору та віддалене керування. І, звісно, GPS-трекер. Для користувачів також розроблено мобільний додаток. Він надсилає повідомлення про зміну руху або швидкості, відображає рух електробайку в реальному часі.

Ось так він виглядає в роботі:

🙋‍♀️ Софти для людей, влади, бізнесу і військових 🙋‍♂️

4. Safecity

Це авторська система інтеграції міських процесів у діджитал-простір і рішення для управління цими процесами від української компанії IT-Integrator. Наприклад, розумна бездротова інфраструктура у мережі відомих заправок. Вона дає змогу клієнтам знаходитись в одному комьюніті, оплачувати, отримувати бонуси, знаходити заклади в одному додатку.

Або інформаційні сервіси для Київенерго. Цей софт дозволяє надавати послуги, відповідати на запити, підтримувати роботу центру підтримки користувачів цілодобово і без вихідних.

5. Робот-гід

І ще одна розробка Інфокому. "Ваш телепорт у будь-яку точку світу" – так називають його розробники. Це робот, який дозволяє дистанційно знаходитись на конференціях, виставках, навчальних заходах і навіть на шопінгу.

Управляти ним легко через веб-сайт або мобільний застосунок. Виглядає він як планшет на великій підставці поворотній платформі, що має дві осі. У гіда дві камери (звичайна і фронтальна) і ультразвукові датчики. Робот розпізнає голосові команди та рухається по заданому маршруту. Заряджається автоматично.

6. Гідроакустична система Ятрань

Гідроакустика це наука про звук у воді. Навіщо це потрібно?

Для виявлення землетрусів, вивержень та інших катаклізмів, наприклад. Але найбільший застосунок все ж таки гідроакустика отримала у військовій справі.

Гідроакустична станція складається з головного комп'ютера та спеціальних під'єднаних до нього буїв. Через ці буї військові дізнаються про розташування ворожих кораблів і підлодок у своїх акваторіях.

"Ятрань" відрізняється від іншого загалу тим, що її буї непомітні ворожому оку. Наша гідроакустична станція була випробувана Міністерством оборони США і визнана придатною для серійного виробництва. 

Гідроакустична система Ятрань

Гідроакустична система Ятрань

Приємний бонус

7. ZIR 

Абсолютно унікальна українська розробка. Ми звикли вважати, що IT – це про бізнес, про програмування, техніку і навіть розваги. Але це ще і про мистецтво.

ZIR це додаток доповненої реальності, через який можна опинитись у картинах сучасних і класичних художників. ZIR оживляє елементи картини, ми можемо побачити, що було до або після зафіксованого на полотні моменту. Побачити дофантазовану реальність того, що звикли бачити статичним.

Просто спробуйте:

Все це та багато іншого у Експозоні International IT Forum 2019, що відбудеться 27 вересня у Запоріжжі.

Купити квитки https://global-itf.net/ua 

5968

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: