fbpx
Сьогодні
еРубрика 09:18 15 Лют 2021

Хочу в ІТ: гайд для новачків. З якого боку краще увійти в програмування

У день айтішника розповідаємо, що робити, якщо з навичок користування комп'ютером в резюме тільки "Впевнений користувач Chrome". Але хочеться більшого.

English version here

15-го лютого 1946 го року американськими військовими інженерами була представлена ​​перша універсальна електронна обчислювальна машина ЕНІАК, що відкриває двері в нові цифрові технології. З того часу ця дата в просунутих інженерних колах неофіційно закріпилася як професійне свято комп'ютерників, людей, які працюють з "залізом". Зараз, більш ніж за півстоліття, зі словом "комп'ютерник" пов'язані ширші уявлення, ніж у далеких 50-х. Розробники і аналітики комп'ютерних систем, програмісти і оператори різних комп'ютерних пристроїв, інженери з автоматизованих систем керування, інженери по супроводу баз даних, адміністратори серверів і багато інших, чиї професійні обов'язки пов'язані з досконалим знанням комп'ютерних мов та умінням вирішувати різні завдання, де без їх застосування просто не обійтися.

І хоча сьогоднішнє свято історичне і торкається витоків самого початку становлення і розвитку ери цифрових технологій, ми вирішили розібратися, як можна "увійти в IT", з чого почати і взагалі чи варта ця справа старань?

ІТ для новачків

На які умовні категорії можна поділити "комп'ютерників"?

Тут і девопси, і фронтендери, бекендери… Професій у сфері так багато, що розбігаються очі. Але якщо розібратися, все виглядає набагато простіше: IT-фахівців прийнято ділити на дві категорії: розробників і тестувальників. Перші створюють продукт додатки, сайти, ПЗ, а другі його тестують перед релізом.

"Однак IT сфера не замикається тільки на програмістах, пояснюють у Hillel, одній з українських IТ-шкіл. У створенні, релізі, підтримці продукту бере участь безліч людей: і project менеджери, які керують командою розробки, і маркетологи, які ведуть рекламні кампанії, і рекрутери, які знаходять кращих фахівців для роботи в компанії, і дизайнери, які відповідають за інтерфейс, і багато інших важливих співробітників. IT ринок тим і добрий, що в ньому знайдеться місце для будь-якої талановитої і цілеспрямованої людини".

ІТ для новачків

Якщо дуже хочеться в IT, то з чого почати? 

Перший крок це вибір напрямку, у якому ви збираєтеся розвиватися. Про їх переваги та можливості можна дізнатися від фахівців безпосередньо, відвідавши майстер-класи та тренінги. Багато шкіл періодично проводять такі заходи, і, подивившись на кухню IT зсередини, розібратися буде простіше.

Мінімальні вимоги, які потрібні це вміння працювати з комп'ютером, звичайно ж. Ще всі знають, що тим же розробникам потрібна англійська, хоча на початку вистачить базових знань.

Другий крок вивчення мов: Java, Python, JavaScript, C ++. При цьому зовсім не обов'язково вчити відразу все. Тімлід і розробник з 5-річним стажем Євген Картавець вважав, що знання більшої кількості мов може позитивно вплинути на рівень кваліфікації і зарплати… До тих пір, поки не дізнався, що його колега, знає тільки одну мову, отримує таку ж зарплату, як і Євген. Тепер розробник вважає, що для початку важливо стати профі в одній вузькій галузі, а потім вже розвиватися в інших напрямках:

"Web-розробникам корисно знати якусь мову для бекенда і JavaScript для фронтендів. Але якщо я буду вчити С ++ для бекенда, то знання JavaScript для фронтендів мені нічого не дасть, тому що я ніколи не буду використовувати їх разом".

Фронтенд це, до речі, про зовнішнє оформлення продуктів, в основному, сайтів; бекенд навпаки, про створення нутрощів продукту.

ноутбук компьютер

Як вибрати курс?

Мови програмування це те, чого вас будуть навчати в комп'ютерній школі, тому третій крок вибір майданчика для навчання. Ринок буквально кишить школами з різною тривалістю курсами, які відрізняються ціновою політикою і кількістю фахівців, які будуть ці курси вести. Тому всі пропозиції варто "просіяти" і провести аналіз шкіл. Фахівці радять провести невелике дослідження курсів:

  1. Звернути увагу на сайт, його швидкість та юзабіліті, на повноту інформації, яка на ньому є, обов'язково повинні бути вказані викладачі і місце їх роботи.
  2. Знайти youtube-канал у багатьох шкіл він є. Можна подивитися освітні відео з цікавого курсу, може, навіть послухати свого майбутнього викладача.
  3. Якість і актуальність інформації можна перевірити в соцмережах, Telegram-каналах, блогах.
ІТ для новачків

Кадр з британського ситкому про айтішників "The IT Crowd"

На що може претендувати випускник школи IT? 

Швидка заміна одних технологій іншими, зростання ринку і популярність, а разом з тим і тренд на дауншифтерів привели до того, що в IT збирається йти мало не кожен другий. Так, щорічно в Україні випускається 15-20 тисяч IT-випускників, а попит на IT-фахівців у нашій країні щорічно зростає на 30% у 2021 році на ринку IT потрібно мінімум 54 тисячі нових фахівців: попит на них буде підвищуватися, а значить, без роботи сидіти нікому не доведеться.

 У той же час зростання кількості початківців розробників пропорційне зростанню ринку це, звичайно, хороші новини для новачків в IT. І хоча не всі компанії готові брати на роботу джунів, і зарплата спочатку може бути невисокою, вже через рік-півтора людина набирається досвіду, і йому її підвищують. Відмінна риса IT більш-менш чітка залежність зарплати від досвіду і знань: завжди можна приблизно сказати, скільки отримує середній junior, middle і senior розробник.

Але навіть з огляду на загальне зростання ринку і шалений попит на нових фахівців, потрібно бути готовим до того, що перша робота не стане відразу ж зоряною. Кому краще знати про це як не досвідченому айтішнику зі своєю історією за плечима. Станіслав Протасевич, вже досвідчений Back-end Developer з української комп'ютерної компанії Tapmedia розповів "Рубриці": "Ви повинні бути готові до того, що перша робота не буде солодкою. Не буде відразу хороших грошей, хорошого колективу, смузі, піци по п'ятницях. IT це дуже важка праця, до якої ви повинні бути готові. Тільки через кілька років ви зможете відчути всю красу цих професій. Це насправді так. Моя перша зарплата становила 50 євро в місяць. Але! Я був студент, у мене була можливість безкоштовно жити у батьків і вчитися. Вчіться кожен день, не шкодуйте себе. Шукайте ту роботу, де вам дадуть перший досвід, який для вас буде золотим".

Тому і йти в айті краще все-таки по любові, ніж виключно через гроші. Втім, ця порада буде справедливою і для інших професій.

Читайте також, як обрати спеціалізацію в ІТ

Фото Depositphotos, Getty Images

21868

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: