fbpx
Сьогодні
Спецпроєкт 16:52 05 Тра 2020

Бізнес під час шторму. Як магазини біля дому "КОЛО" вирішили розширятися навіть під час кризи

Магазини біля дому можуть бути не кіосками, до яких і заходити страшно. Вони повинні бути світлими, безпечними, з хорошим асортиментом. Мережа "КОЛО" вирішила перенести європейський стандарт всюдисущих маркетів "у кроковій доступності" в Україні і стрімко завойовує цю нішу — навіть на карантині мало не щотижня відкриває нові точки. Ми запитали гендиректора компанії про ситуацію на ринку і антикризові рецепти

English version here

Кінець ери гіпермаркетів. На розвинених ринках уже давно констатують безперспективність гігантських приміщень на околицях міст. Споживач економить час, інтернет-продажі та локальні майданчики перемагають.

З початком карантину питання наявності хорошого продуктового магазину поблизу стало ще помітнішим. Зараз українці мають розкіш виходити в суспільство тільки туди і до аптек. На цьому тлі сегмент продуктового рітейлу став одним з небагатьох бізнесів, які не зупинилися в цей кризовий час. "Рубрика" вирушила дізнатися, що відбувається на ринку, до одного з найдинамічніших гравців, який претендує на місце української "Zabka".

В Європі вулиці всіяні фірмовими продуктовими маркетами "крокової доступності". Zabka в Польщі, Coop в Угорщині, Carrefour City у Франції, SPAR, 7-Eleven, FamilyMart, що стали мультинаціональними брендами, і багато інших. "Мережевики" щільно зайняли цю нішу в багатьох країнах, а в Україні в цьому сенсі — "дике поле". Його і взялася освоювати мережа "КОЛО".

сеть магазинов у дома КОЛО

Із настанням пандемії в "КОЛО" адаптували, але не змінили бізнес-плани. За словами топ-менеджера компанії Сергія Войцеховського, компанія хоче "прокачати" ще більше сегмент готової продукції і випічки. Так він оголосив про готовність підтримати малий, середній бізнес і приватних підприємців, які працюють в цих напрямках.

Для нашої рубрики "Бізнес" ми поговорили з гендиректором компанії "Арітейл", що розвиває торгову марку "КОЛО", Євгеном Кулиничем. Це не перша криза у його професійному житті — в ритейлі як менеджер він вже 23 роки. Чому криза — це можливість, і як компанія акліматизувалася в карантин? З цього ми почали розмову.

"Ми пішли на зниження цін на соціально-важливі товари, щоб виграти в перспективі"

Євген Кулинич: — Кризи завжди не чекаєш. Але до введення карантину ми розуміли, що до цього йде. Заздалегідь, за тиждень, на свої склади завезли більше ходового товару — того, що необхідно людям в першу чергу.

мережа магазинов КОЛО Евгений Кулинич

Генеральний директор мережі Євген Кулинич

— Чи вплинув карантин на ціни в мережі?

— Завдяки тому, що заздалегідь закупили запаси, то вдалося тримати ціни в якісь моменти навіть нижче, ніж у мережевих супермаркетах. Ніякої націнки не піднімали ні в якому разі. Пам'ятаю, коли був свинячий грип (у 2009 Євген Кулинич був менеджером однієї з роздрібної мережі аптек, мережа "КОЛО" була запущена в травні 2017 року, — Ред.), приходили перевіряючі, відкочували касові стрічки і навіть звіряли прибуткові, чи піднімалися ціни. Ми такими речами не граємось. Можна один раз виграти, але потім сто разів програти. Тому в даній ситуації ми пішли навіть на зниження маржі.

На "молочку" в усіх магазинах мережі опустили ціни до собівартості з початку карантину. Ці товари перш за все потрібні для дітей. Тобто як взяли, так і продаємо, щоб просто забезпечити нашу соціальну функцію в цей період (на момент випуску матеріалу мережа "КОЛО" також передала молочні продукти мешканцям гуртожитку під Києвом, в якому зафіксовано спалах коронавируса, – Ред.). Така ж ситуація з масками. Ми виграємо в перспективі, якщо допоможемо пережити цю кризу.

— А як справи з логістикою і іншим життєзабезпеченням магазинів?

— Сама логістика змінилася не сильно. У магазини товари надходять щодня, на деяких точках — через день. Були побоювання щодо імпорту, але і він триває з європейських країн.

Бек-офіс відправили на віддалену роботу, а в магазинах — підвищені заходи безпеки. Головне — повністю виконуємо всі приписи МОЗ. У нас постійно величезна кількість перевірок, контроль ведеться. 4 рази на день прибирання, всі поверхні обробляємо, на касі дезінфектори, співробітники — в масках і рукавичках.

— Чи відчуваєте зміну ситуації на ринку?

— Так. Це і об'єктивні чинники — людей в магазинах стало менше, адже ми орієнтувалися і на працівників офісів, розташування в прохідних місцях.

І у людей закінчуються гроші. Попит був хвилеподібним, коли почався сплеск у березні, люди закуповувалися всюди. Але з часом люди стали виходити рідше, беруть найнеобхідніше. Тому "біля дому" хоча і дуже великого падіння немає, але все одно воно відчувається.

Продовження карантину тільки погіршить ситуацію. Як показують деякі дані з Європи, то в тих країнах, де карантин довше тримається, обсяг товарообігу впав на 50%.

мережа магазинов КОЛО Евгений Кулинич

— Але тим не менш, ви навіть включилися в надання допомоги. Бачила, що запустили флешмоб #допоможилікарям.

— Так, возили продукти для різних медичний установ, де проводилися тести на коронавірус, завозили піци, засоби дезінфекції, захист — те, чого не вистачало. Потім безкоштовно передали кілька тисяч продуктових наборів літнім українцям.

"Використовуємо цей час, беремо в оренду нові приміщення"

— Мене здивувало, що навіть в період карантину ви відкриваєте нові магазини. Чому?

— Карантин колись закінчиться. Всі плани, які у нас були по відкриттю нових точок, нікуди не поділися.

У нашій ніші необхідна стрімка експансія. І ні в березні, ні в квітні ми не зупинили жодного відкриття. У березні відкрили 9 магазинів, стільки ж плануємо в квітні. А за великим рахунком, в планах набагато більше. Ми хочемо, щоб до кінця 2020 року в нас було 250 магазинів. Тому нам зараз потрібно посилювати розвиток, відкривати не по 9, а вже по 12 магазинів. На цьому тижні відкрили 130-тий магазин, йдуть ремонти ще в десятках локацій, постійно шукаємо нові.

Зараз магазини в Києві і передмісті, в найближчі півтора-два місяці плануємо вийти в Одесу. Максимально продовжуємо шукати приміщення далі. І якщо будемо їх знаходити, то в будь-якому випадку будемо їх відкривати.

— Як визначаєте, в якому наступному місці відкриється "КОЛО"?

— До кожній точці ми підходимо індивідуально, прораховуємо потенціал. Є густонаселені райони, є точки на прохідних місцях, є біля офісів. Наші маркетологи аналізують усі ці моменти. І досить вдало, за три роки роботи мережі ми підписали понад 150 договорів оренди.

У цей період ми зарекомендували себе як надійний бізнес перед орендодавцями. Бачачи, що відбувається на ринку, вони в наступний раз серйозно подумають, кому віддавати перевагу по оренді: ігровий конторі або все-таки сталому продуктовому магазину. Ми приходимо на довгі роки і є справними клієнтами. Це чергове підтвердження того, що в кризі є як погані ситуації, так і є можливості.

Тактично ми зараз якраз максимально підсилюємо пошуки приміщень. Тобто використаємо цей час, коли багато хто закрилися або не знають, що з цими приміщеннями робити. Ми готові активно брати і беремо такі приміщення в роботу.

мережа магазинов КОЛО Евгений Кулинич

Вимоги у мережі стандартизовані — площа кожної торгової точки — близько 60 кв метрів на першому поверсі

— "КОЛО" запустив нові сервіси під час карантину. Як проходить "обкатка"?

— Так, першим кроком запустили замовлення продуктів по телефону. Зрозуміло, що зараз є люди, які переживають, яким страшно вийти в магазин, тому ми і зробили таку функцію. Оскільки у нас персонал досить невеликий, у нас є точки, куди можна зателефонувати, заздалегідь все замовити, там тобі все упакують і залишиться тільки прийти, забрати і піти. Тобто мінімальна кількість часу перебування в магазині. Цю функцію ми запустили у п'яти точках по Києву.

У "Комфорт-тауні" можна замовити продукти в нашому інтернет-магазині, і їх доставлять протягом півгодини. Якщо порівнювати з великим інтернет-магазином, ми програємо в асортиментній пропозиції. Але повністю справляємося, щоб забезпечити всім необхідним. Зараз ми хочемо запустити ще доставку піци. На кількох точках є кафетерії з піцою. Оскільки зараз кафетерій у звичайному режимі працювати не може, а може працювати на винос, на доставку, ми готуємо запуск такої послуги на Машинобудівній і на Тимошенко.

Робота з їжею швидкого приготування — це те, в чому ми зможемо позмагатися з будь-яким супермаркетом. У тому числі і за рахунок швидкості — магазин біля дому для багатьох виявиться ближче, ніж великий супермаркет. Тож час карантину намагаємося присвятити тому, щоб спробувати ще якісь речі, які можуть "вистрілити".

"Пов'язуємо майбутнє з франшизою"

— Як ви вважаєте, ваша ніша магазинів біля будинку є виграшною в даних обставинах?

— Так, вона потрібна. З огляду на те, що людям не рекомендують занадто віддалятися від будинку, в даній ситуації ми себе впевнено почуваємо в деяких мікрорайонах. У тому ж Комфорт-Тауні, де немає інших маркетів. Люди бачать, що ми щодня підвозимо свіжі товари.

— Стратегічно плануєте запускати франшизу?

— Якраз вважаємо, що карантинний період може навіть позитивно позначитися на процесі переходу на франчайзингову модель роботи.
Зараз по франшизі ми відпрацьовуємо процедуру, готуємо модель, пакет пропозицій. Вважаємо, що майбутній наш розвиток пов'язаний з франшизою, напевно, навіть в більшій мірі, ніж з чимось іншим.

Швидше за все, вийдемо з цією пропозицією ближче до кінця року.

— У зв'язку з тим, що глобальність і взаємозалежність світу в один момент виявилася швидше проблемою, ніж перевагою, то всі зрозуміли, що потрібно розвивати внутрішніх виробників. Що думаєте про це? Як обираєте постачальників?

— У будь-якому випадку, є товари, які не виробити в умовному Житомирі — як банани або вода "Боржомі". У нас обсяг уже такий, що ми шукаємо пропозиції безпосередньо, працюємо з імпортерами безпосередньо. З місцевих працюємо з лідерами ринку, без яких не можна працювати, і з невеликими постачальниками. Ми запускаємо і бренди, у яких невелике виробництво, які роблять якісний продукт, які будуть рости разом з нами.

Ми магазин не якийсь специфічний, ми — магазин для всіх. Тому намагаємося брати такий товар, щоб він відповідав якості, ціні і щоб ми самі готові були його купувати і використовувати.

Партнерський матеріал

Читайте також:

Як вижити бізнесу під час карантину?

Давоські відкриття. Навіщо і як компанія Буткевича заходить в "блакитний океан" рідкісних копалин

"Без атомної енергетики в України немає майбутнього". Інтерв'ю з гендиректором першої приватної компанії, яка видобуває уран

8380

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: