Корисності

Міжнародний день чоловіків: як відсвяткувати без стереотипів

А ще розпитали психолога, навіщо чоловікам психотерапія, і яких уявлень треба позбутися

В Україні не перестають точитися суперечки на тему: коли ж саме відзначати день хлопчиків та чоловіків. Хтось сумує за радянським 23 лютого, хтось намагається провести паралелі і зробити «день сильної статі» з Дня захисника України, який відзначається 14 жовтня і не є суто чоловічим святом. Інші вважають, що в тому вигляді, у якому воно існує, свято себе вже вичерпало, бо протокольні шкарпетки і засоби для гоління, які дарують всім без розбору, давно всім остогидли. Найбільші радикали пропонують взагалі відмінити всі «гендерні» свята і закрити це питання раз і назавжди.

Втім, альтернатива є — у календарі вже чимало років існує присвячене всім чоловікам свято: International Men's Day (IMD) — Міжнародний день чоловіків, який відзначається щороку в понад 60 країнах світу сьогодні, 19 листопада.

Як усе починалося

Першими, хто почав відзначати Міжнародний чоловічий день були жителі Тринідад і Тобаго. Захід був задуманий у 1999 році і координувався доктором Джеромом Тілуксінгхом з Університету Вест-Індії. В якості обгрунтування для створення цього свята Тілуксінгх заявив: «Я зрозумів, що ніякий день не є чоловічим … Деякі скажуть, що є День батька, але як щодо хлопчиків, підлітків і чоловіків, які не є батьками?». Як дату святкування доктор обрав день народження свого батька — 19 листопада, зазначивши, що батько завжди був для нього прикладом для наслідування. Ідея святкування Міжнародного чоловічого дня отримала підтримку з боку інших країн, ООН та ЮНЕСКО.

Dr Jerome Teelucksingh

Доктор Джером наголошував на тому, що ідея Всесвітнього дня чоловіків полягає не в тому, щоб конкурувати з Днем жінок, а в тому, щоб інформувати про проблеми чи досвід чоловіків з усього світу. Міжнародний день чоловіків торкається тем, що пов'язані з психічним здоров'ям, проблемам, з якими стикаються найбільш маргіналізовані чоловіки та хлопці у суспільстві (наприклад, безпритульні чоловіки), поширеністю самогубств серед чоловіків, негативним зображенням чоловіків, хлопців та батьків у ЗМІ, зміцненням чоловічого здоров'я, покращенням гендерних стосунків. Він допомагає звернути увагу суспільства на проблеми дискримінації чоловіків в області охорони здоров'я, сімейного права, освіти та має на меті показати позитивний вплив чоловіків і їхні досягнення.

Багато людей здивуються, чому чоловікам потрібен особливий день, коли кожен день і так можна вважати чоловічим — по факту, світ переважно належить чоловікам. Однак чоловіки так само потребують уваги та підтримки, як і інші більш «очевидні» групи.

Винен, тому що повинен

У сучасних чоловіків часто виникає внутрішній конфлікт. З одного боку, суспільство, батьки і жінки твердять їм, що «чоловік повинен». З іншого, сучасні вимоги до чоловіків сильно відрізняються від тих, які були актуальні тисячі років тому, коли чоловік був зобов'язаний бути лише захисником сім'ї від ворожих племен і «здобувачем мамонтів». 

Масова культура пропагує і нав'язує образ «ідеального» чоловіка, якому неможливо відповідати. Заробляй багато грошей, але проводи весь час із сім'єю. Піклуйся про дівчину 24/7, але не будь нав'язливим і давай їй особистий простір. Будь суворим і водночас чуйним. Виглядай на десять років молодшим, але не дозволяй собі «дитячі» емоції. Причому, багато характеристик «справжнього» чоловіка були пригноблені у сучасних представників сильної статі під час виховання чи сумісного проживання своїми ж близькими.

Сьогодні до звичних претензій додалися виклики, спричинені коронавірусом: сиди вдома, але годуй родину, закрий підприємство на замок, але сплачуй податки. І не ний, не панікуй, не бійся, ти ж сильний!

Статистика свідчить: більше половини населення планети є жертвами депресії і синдрому емоційного вигорання. І, хоча вважається, що жінки в більшій мірі схильні до депресії, ніж чоловіки, це теж не в останню міру тому, що чоловікам скаржитися на втому і зізнаватися у своїх слабкостях не дозволяє суспільство.

Сильний теж має право на допомогу

Павло Дима, психолог, коуч, психотерапевт, член Київської асоціації практикуючих психологів і психотерапевтів, каже: до психолога або психотерапевта доходять далеко не всі з тих чоловіків, які потребують психологічної допомоги. Але ті, хто наважуються звернутися, мають запити, які мало відрізняються від жіночих.

Чоловік, що приходить до психолога або коуча в першу чергу хоче поліпшити справи на роботі — вирішити питання з колегами, начальством, підлеглими, в другу — вирішити особисту кризу (кар'єрну, вікову, особисту), в третю — поліпшити якість відносин з дружиною чи подругою. 

«Психолог, особливо чоловік, — каже Павло Дима, — сприймається як напарник, ментор, тренер і потім вже психолог, який має право запитати про дитинство, про стосунки з батьками, особисті стосунки. Відчуваючи довіру, чоловіки можуть так само глибоко заглядати в себе, усвідомлювати емоції, слабкості, проблеми, як і жінки. Особливої ​​різниці немає. Люди приходять, коли давно вже не справляються з ситуацією, не бачать виходу, тонуть в емоціях, страждають. І розмови з друзями не допомагають.

В нашій країні чоловіків виховують, як людей, яким чужі сентименти, які не мають право на сльозу, які весь час щось і комусь винні, зобов'язані, відповідальні. Мами нав'язують почуття провини, виплескуючи на сина негатив, пов'язаний з батьком. Жінки хочуть бачити біля себе копії Стіва Джобса. Тобто чоловік — це той, хто несе все на своїх плечах, у кого є своя фірма, хто може купити будинок для родини, хто має вирішити (усі!) проблеми. У Європі цього стереотипу менше або зовсім немає, там пара може домовлятися і усього досягати разом. Це нормальна ситуація, бо відносини — це діапазон ролей, взаємопідтримка і постійний відвертий діалог».

Наше суспільство очікує від чоловіків, що вони самі впораються з проблемами або «закам'яніють» і подолають їх. Результатом такого тиску може бути фізичне емоційне вигорання, депресивні настрої, проблеми з алкоголем, неадекватні реакції, зриви. У будь-якому випадку можна просто зробити моніторинг і зрозуміти, потрібна вам допомога чи ні. Адже коли ви не справляєтеся зі зламаним краном, ви викликаєте сантехніка, чи не так? Це не означає, що ви чимось хворі або ненормальні — у вас просто тече кран, і його треба полагодити. Тому, будь ласка, через психолога звертайтеся до себе і давайте собі шанс отримати допомогу.

Самі з вусами

Деякі чоловіки в принципі схильні відкладати на потім вирішення не тільки психологічних, але і взагалі будь яких проблем зі здоров'ям. Багато хто з них не люблять взагалі обговорювати своє здоров'я і тому можуть прийти до лікаря з великим запізненням. 

Суто чоловіча хвороба — рак простати — став найчастіше діагностованим видом раку у Великій Британії — вперше посунувши на друге місце рак грудей. Причиною зростання кількості діагнозів стало зростання кількості звернень чоловіків, до цього їх заохотив приклад британських телеведучих Стівена Фрая та Біла Турнбула, які у 2019 та 2018 році відповідно публічно заявили про свою хворобу й закликали перевірятися. Водночас в Управлінні охорони здоров'я повідомили, що зі зростанням кількості діагнозів зросла й кількість тих, хто виживає після хвороби — саме завдяки раннім зверненням.

Не випадково Всесвітній день чоловіків збігається з іншим заходом, який щорічно відбувається у листопаді. Чоловіки, які є прихильниками руху MOVEMBER (слово cкладається з двох англійських – November (листопад) + moustache (вуса), у всьому світі відрощують вуса і протягом місяця роблять пожертви для підвищення обізнаності та боротьбу з раком простати. Мета акції полягає у «зміні обличчя чоловічого здоров'я», шляхом збільшення кількості ранніх виявлень раку передміхурової залози, ефективного лікування і зниження смертності від цього захворювання.

Історія Movember починається в Австралії в 2003 році, коли група хлопців вирішила відростити собі вуса та перетворити це на акцію. Зміна іміджу чоловіків завжди викликає в оточуючих масу запитань, і хлопці розказували, запевняли, агітували, пропагували, закликали уважно ставитися до проблем чоловічого здоров'я. У перший рік 480 учасників «вусатого листопаду» допомогли зібрати майже 50 000 доларів для Фонду раку передміхурової залози Австралії (PCFA). 

Згодом Мовембер перебрався через океан і зараз є глобальною подією. Під час заходу проходить потужна просвітницька робота, збираються великі гроші на здоров'я чоловіків, починаючи від раку яєчок і закінчуючи психічним здоров'ям. Сьогодні прихильниками руху MOVEMBER CLUB є відомі політики, спортсмени, артисти з понад 20 країн світу.

В Україні цьогорічний «Вусопад» уже 10-й, вперше його «привіз» до нас онкоуролог Олександр Стаховський. Щороку в нашій країні діагностується понад 7000 нових випадків раку простати, понад 3000 чоловіків помирає. Але ж цей вид раку успішно лікується, якщо виявити захворювання вчасно! Найлегшим способом для перевірки є простий аналіз крові на ПСА (простат специфічний антиген), а також періодичні огляди у фахівців.

Як відзначити День чоловіків?

  • Пожертвуйте гроші на благодійну допомогу для чоловіків

Існує безліч благодійних організацій, спрямованих на допомогу людям. Можливо, в Україні суто чоловічим проблемам приділяється ще не так багато уваги, як за кордоном, але ніхто не заважає вам зробити внесок в один, більш відповідний із вже існуючих благодійних фондів, думаючи при цьому про чоловіків і ті виклики, з якими вони стикаються.  

  • Принесіть безхатьку їжу і зимовий одяг

Ми не знаємо, чому саме ці люди опинилися на узбіччі, ким вони були, чим займалися, про що мріяли. Можливо, якби хтось простягнув їм у свій час руку допомоги, життя їх склалося би зовсім інакше. Подбати і підтримати тих, хто у скруті, ніколи не пізно!

  • Дізнайтеся більше про відомих впливових чоловіків

Подумайте про те, щоб взяти в руки книгу або переглянути фільм про виняткову людину, життя та діяльність якої все ще впливає на світ сьогодні. Не всі вони були крезами за статками і альфа-самцями на вигляд. Багато хто з них переживав злети і падіння, розчарування і тимчасову втрату орієнтації. Непрості шляхи, пройдені видатними чоловіками різних епох можуть надихнути і допомогти відновити власні сили.

  • Зверніть увагу на чоловіків у вашому житті

Побудова позитивних стосунків з чоловіками — це висока ціль, але вона має скромні початки. Зверніться до членів сім'ї та друзів чоловіків і поцікавтесь, як у них справи. Якщо ми щасливі вдома, це вже гарна запорука і для реалізації інших граней життя.

  • У цей день ми всі маємо чудову нагоду привітати і побажати чогось гарного чоловікові, сину, татові, дідусю, однокласникові, колезі чи просто другові. Або ж подарувати подарунок

Соціологи кажуть: найбільше чоловіками цінуються практичні подарунки. Практичність — не завжди щось матеріальне, гарним презентом можуть стати і недоотримані емоції. Це може бути якесь "чоловіче" актівіті: поїздка на джипі по бездоріжжю, похід в тир, політ на параплані. Або ж хороший інструмент чи знаряддя — набір ключів для авто, туристичне спорядження, якісний ніж або сокира ручного кування, за умови, що чоловік цим користується, і подарунок підібрав експерт.

Хай ваші подарунки будуть незвичними — це може бути запис до візажиста (повірте, багато чоловіків мріють про такий похід, але не знають, як до цього підступитися), або сертифікат на відвідування сеансу масажу, і не обов'язково лікувального! Навіть улюблений і незмінний на наших теренах подарунок — шкарпетки, може виглядати оригінально: рулон шкарпеток — це весело і одразу багато (тим більше, що їх і правда, завжди не вистачає 😄)

Запитайте у своїх рідних хлопців та чоловіків — а чого б їм НАСПРАВДІ хотілося?

Як знайти себе? — поради від психолога Павла Дими

На консультаціях я періодично пояснюю клієнтам, що ми живемо у світі, де досягнення важливіші за людей. Найшвидший, найсильніший, найрозумніший — це круто, а найщасливіший, найспокійніший — це дурниця.

Наше суспільство вміє вирощувати відповідальних, тривожних людей з високою планкою самоконтролю (звідси панічні атаки, депресія, компульсивні розлади). Але вирощувати щасливих, активних дітей зі стійкою психікою ми тільки вчимося. Ми — це людство як вид.

 Що це означає для вас?

 Свій шлях до щастя доводиться шукати самостійно, а для цього потрібно:

  • відпочивати
  • будувати теплі, надійні відносини (без них важко бути щасливим)
  • вчитися довіряти, відкриватися, ділитися почуттями, обніматися (так-так, знаю, батьки цього не вчили)
  • спиратися на себе, шукати таланти, цінності (щастя всередині нас)
  • бути сміливим, йти за мрією
  • уповільнювати чи то пак, відсувати в бік тривогу, біганину, контроль, просто посміхатися сонечку, квіточкам, людям

 Наша культура багато в чому компульсивно-нарцисична.

 Вона вчить, що потрібно:

  • весь час щось робити (це компульсія, перетворення тривоги в дію)
  • бути кращим у своїй галузі, перевершувати інших (нарцисизм)
  • якщо не виходить — мріяти про власну велич, завжди вчитися
  • якщо не виходить — страждати, стати метром самоїдства
  • далі — тривога, смуток, екзистенційна криза: Хто Я? Навіщо Я тут? У чому сенс Життя? Чи є Бог і справедливість? Плюс страх смерті.

Щаслива людина — це людина, яка має своєчасний і якісний відпочинок, вона не задається питаннями Буття (перевірив на собі, коли пішов у відпустку). Щастя завжди більше в процесі, а не в досягненні мети.

Людині просто подобається жити, якщо у неї є улюблені люди, цікава діяльність, певне зростання, нові враження. Важливо бути сильним, але не тому, що треба відповідати чиїмось уявленням, а щоб кожен раз шукати себе, пробувати щось нове, розсовувати громадські та власні уявлення про себе і Життя. Тоді все на своїх місцях.

Такими ми повинні бути — першовідкривачами себе, а для цього культура повинна оспівувати не красу і силу, а сміливість і доброту, вміння прислухатися до себе, зробити внесок в людство. Не взяти від життя максимум (суть споживчої культури), а дати близькій людині надійне плече і добру усмішку.

Фото Unsplash

Свіжі дописи

  • Кейси

“Створюємо спільноту, де місце є кожному”: як на Одещині працює театр “Толерантність”

Тут молоді з ментальною інвалідністю допомагають самореалізуватися, відкрити нові таланти та знайти свою спільноту. “Рубрика”… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Що відбувається

Обмеження консульських послуг для чоловіків призовного віку: пояснюємо, що з цим не так

Українським чоловікам призовного віку, які перебувають за кордоном, обмежили доступ до послуг українського консульства. Такі… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • УрбанРубрика

“Ми не просто місце трагедії, ми хочемо бути місцем українського успіху”: головні рішення з ідеатону Unlock Bucha

У Бучі 18-20 квітня 2024 року провели ідеатон Unlock Bucha. Він об’єднав між собою представників… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • Інвестиційні рішення

Інвестиції у мистецтво: як це працює в Україні й скільки коштів треба для старту

“Рубрика” пояснює, яким може бути інвестування у мистецтво, на яких українських митців слід звернути увагу… Читати більше

Thursday April 25th, 2024
  • Кейси

У Пущі Водиці хочуть відбудувати теплицю для дітей: навіщо це рішення та як допомогти?

“Рубрика” розповідає про маленький, але важливий кейс відбудови, якому ще належить відбутися. Долучитися до допомоги… Читати більше

Thursday April 25th, 2024
  • Здоров’я

Що дають тейпи і як не змарнувати час та кошти на недієве лікування? Відповідають лікарі

Тейпи продовжують набирати популярність. Проте чи така вона заслужена? “Рубрика” вирішила розібратися, що таке тейпи… Читати більше

Wednesday April 24th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.