fbpx
Сьогодні
Світ 15:21 09 Бер 2021

Думки про самогубство, расизм у королівській родині і відібраний паспорт: про що розповіли Меган Маркл і Принц Гаррі

В інтерв’ю, за права на трансляцію якого американські та британські канали заплатили мільйони доларів, пара розповіла про те, яким було їхнє життя у палаці насправді. Інтерв’ю вже назвали найбільшою кризою, з якою стикалася королівська сім’я Великої Британії після загибелі Принцеси Діани.

English version here

Інтерв'ю британського принца Гаррі та його дружини Меган Маркл, яке після багатообіцяючого анонсу показав у неділю американський телеканал CBS, облетіло інфопростір планети: телеканали по всьому світу платили величезні гроші, щоб його транслювати, світлини герцога і герцогині Сассекських не сходять з перших шпальт найвідоміших світових видань, а британська преса вже назвала це інтерв'ю "вибуховим" і таким, що "завдасть величезної шкоди королівській сім'ї".

Що ж такого розповіла пара, що змусило весь світ обговорювати королівську сім'ю? 

Ніхто не вчить, як стати принцесою

Меган Маркл і Принц Гаррі

Фото Getty images

Меган зізналася, що була дуже необізнаною в тому, що означає бути членом королівської родини. Навіть після заручин з принцом Гаррі вона до кінця не усвідомлювала, частиною чого їй доведеться стати. 

"Я була дуже наївна, — сказала вона. — Бути американкою легко, я не уявляла, що таке "працюючий член королівської сім'ї", і як зміниться моє подальше життя". 

Вона ніколи не шукала інформацію про це в інтернеті і не цікавилася подробицями.  Дещо їй встиг розповісти принц Гаррі, але тільки зіткнувшись з реальним життям серед Віндзорів, Меган зрозуміла, як в дійсності тут йдуть справи. І так і не змогла до цього звикнути, хоча, за її словами, і намагалася.

Перед першою зустріччю з королевою Гаррі запитав Меган: "Маю надію, ти вмієш робити реверанс?". Дівчина здивувалася: "Навіщо, це ж твоя бабуся?", на що Гаррі відповів: "Вона — Королева!" Як згадує Меган, реверанс вийшов не дуже вдалим, "занадто глибоким", але сама зустріч пройшла тепло. "Це була не формальна зустріч, звичайний ланч", — додала вона.

Таємне весілля

Меган Маркл і Принц Гаррі

Фото Shutterstock

Інтерв'ю Меган і Гаррі з Опрою відбулося більш ніж через рік після того, як вони вирішили відмовитись від виконання обов'язків членів королівської сім'ї в січні минулого року. Їхнє бажання вести нормальне сімейне життя і постійні знущання з боку британської преси зіграли основну роль у прийнятті цього рішення.

Як з'ясувалося з розмови, небажання ділити особисте з пресою Гаррі і Меган продемонстрували з самого початку подружнього життя. 

Відомо, що герцог і герцогиня Сассекські одружилися 19 травня 2018 року в каплиці Святого Георгія на території Віндзорського замку. Це була по-справжньому королівська церемонія, весілля транслювали в прямому ефірі світових телеканалів для мільйонів телеглядачів. Але, як розповіла Опрі Меган, насправді вони одружилися за три дні до офіційної церемонії, і на той момент, коли пара давала клятви один одному перед Богом, поруч з ними не було нікого, крім священика, Архієпископа Кентерберійського.

"Ми одружилися за три дні до офіційної церемонії. Ніхто про це не знав до цього моменту. Ми подзвонили архієпископу і просто сказали: "Послухайте, це видовище, цей спектакль — для всього світу. Але ми хочемо, щоб наш союз стався тільки між нами". Свідотства про шлюб, які висять в рамках у нашій кімнаті, теж датовані цією самою датою", — розказала Меган.

Сварка з Кейт Міддлтон

Меган Маркл і Принц Гаррі

Фото Getty Images

Ще у 2018 році королівські джерела повідомляли, що Кейт Міддлтон розплакалася під час підготовки до весілля Гаррі і Меган. Конфлікт виник на примірці сукні принцеси Шарлотти, яка повинна була бути подружкою нареченої на весіллі. Причиною сварки стали колготки маленької Шарлотти, якій тоді було три роки: герцогиня Кембриджська нібито наполягала, щоб донька одягла колготки на весілля, оскільки так належить за протоколом, а Меган Маркл вважала, що у спекотний день дівчинці буде в них незручно. Інцидент навіть отримав власну назву: колготкигейт. Британська преса, яка дуже поблажливо ставиться до Кейт, хижо накинулася на Меган, обізвав її "Hurricane Mehgan" — "Ураган Меган". Але на питання Вінфрі про цей конфлікт, Меган сумно посміхнулася і відповіла, що все було навпаки: плакала не Кейт, а сама Меган. Кейт навіть згодом вибачилася і подарувала Меган у знак примирення квіти. "Вона хороша людина", — прокоментувала Маркл. Втім обурив її не сам конфлікт, а те, що у палаці всі знали справжній хід сварки, але ніхто з членів родини не заступився за неї перед пресою. Вона також додала: "Я жалкую, що повірила їм (палацу), коли вони сказали, що я буду захищеною".

Віндзорська полонянка

Меган Маркл і Принц Гаррі

Фото Daily Mirror

"Коли я приєдналася до цієї сім'ї, це був останній раз до нашого переїзду сюди (в США), коли я бачила свій паспорт, водійські права та ключі", — розповіла Маркл. За її словами, у неї відібрали документи, коли вони з Гаррі розписалися і в'їхали до палацу. Паспорта вона не бачила до тих пір, поки вони не прийняли рішення покинути королівську родину. Крім того, Меган також стверджувала, що вона відчувала себе самотньою і ізольованою під час свого перебування у палаці.

Через пильну увагу преси їй не дозволяли бачитися з друзями. Вона не могла сходити з ними в кафе і пообідати за приятельською розмовою. Представники Британської корони були проти її неофіційних виходів у світ.

Під час інтерв'ю разом з дружиною принц Гаррі сказав, що він теж відчував себе "спійманим" у королівській родині, він співчував батькові та братові, стверджуючи, що Чарльз і Вільям теж у пастці. Він додав, що він з Меган були залишені напризволяще після того, як через їхнє рішення відмовитися від виконання обов'язків членів королівської родини вся фінансова підтримка була раптово припинена, це змусило його побоюватися за майбутнє. "Якби у мене не було того, що мені залишила мама (принцеса Діана), ми б не змогли переїхати. Усе, що я хотів зробити — це зберегти свою сім'ю в безпеці".

Думки про самогубство

Меган Маркл і Принц Гаррі

Фото Getty Images

Гаррі розказав, що їхня втеча була спровокована тим, що вони з Меган хотіли позбутися постійних знущань. Він сказав, що бачив, як сюжет починає розвиватися вже за знайомою схемою, маючи на увазі смерть його матері: "Я бачив, що історія повторюється, але, безумовно, набагато небезпечніше, тому що до гонки додалися ще й соціальні мережі". 

Не дивно, що для емоційної і до того вільної у всіх своїх діях американки постійний тиск з боку преси та нової родини, сповненої неабияких умовностей, призвів до суїцидальних думок. Меган Маркл сказала Опрі Вінфрі, що вона схилялася до самогубства і що вона "просто не хотіла більше жити". Вона також сказала, що просила допомоги в одного з найбільш високопоставлених членів королівської сім'ї, але їй було відмовлено в підтримці. Жінка хотіла звернутися зі своєю проблемою до фахівців, але їй "сказали, що вона не може цього зробити, бо це не піде на користь сім'ї".

"Мені було соромно сказати це в той час, і мені було соромно сказати це Гаррі… Я просто не хотіла більше жити. Я знала, що якщо я не виговорюся, то зроблю це". На питання Вінфрі, чи були у неї думки про самогубство під час вагітності першою дитиною, Меган відповіла: "Так. Це була ясна, реальна, лякаюча і постійна думка".

Гаррі сказав, що він ніколи не розповідав своїй сім'ї про боротьбу Меган, і що його сім'я в багатьох випадках дотримується такої позиції: "Так воно і є. Так воно і повинно бути, ви не можете це змінити, ми всі через це пройшли".

У кінцевому підсумку герцогиня Сассекська звернулася за підтримкою до однієї з кращих подруг покійної принцеси Діани. Як відомо, Діана також боролася з суїцидальними думками після того, як вийшла заміж за принца: "Хто ще б міг зрозуміти, що я насправді відчуваю?", — пояснила свій вибір Меган.

Нерівність та упередження

Меган Маркл і Принц Гаррі

Фото SIPA USA / PA Images

Як розповіла Меган Маркл, ще під час першої вагітності їй повідомили, що їхньому з Гаррі новонародженому сину не буде надано титул принца, тому він не отримає охорону, як інші члени королівської сім'ї. На думку Маркл, це стало грубим порушенням традицій. 

"У них немає права це забирати. Коли я була вагітна, вони сказали, що хочуть поміняти традиції для Арчі. Цікаво, чому?" — задається питанням Меган. Побоювання того, що її син не буде в безпеці, і думка про те, що перший небілий член королівської родини не отримає той же титул, що інші онуки, виснажувала її. 

Але справжнім сенсаційним моментом в ексклюзивному інтерв'ю CBS стало зізнання пари в тому, що офіційні особи палацу розмовляли з Гаррі під час вагітності Меган сином Арчі на теми, наскільки "його шкіра може бути темною, коли він народиться", і "що це буде означати або як буде виглядати". 

"У той час це було ніяково. Я був трохи шокований", — сказав Гаррі і додав, що дискусії про колір шкіри їх майбутніх з Меган дітей почалися ще до того, як вони одружилися.

Хто саме з королівської родини переймався кольором шкіри майбутньої дитини, пара не розкриває. Гаррі заприсягся, що ніколи не розкаже, з ким розмовляв, і не буде вдаватися в подробиці розмов. Ця таємність ставить під удар майже кожного з членів коронованої родини. За словами Меган і Гаррі, розмови про колір шкіри їх майбутніх дітей відбувалися одночасно з палацовими дискусіями про Арчі і будь-яких потенційних його братів і сестер, які теж не отримають королівських титулів і безпеки.

"Зараз нас четверо"

Меган Маркл і Принц Гаррі

Фото Meghan & Harry / Instagram

Наразі пара чекає другу дитину. Перші повідомлення про це відбулися в середині лютого. У своєму приватному акаунті в Instagram подружжя виклало спільне фото з підписом: "Вагітні". В розмові з Опрою пара підтвердила цю радісну новину. І хоч дата народження немовляти ще невідома, таблоїди вважають, що це станется влітку. Меган Маркл і принц Гаррі повідомили, що очікуване маля — дівчинка. "Мати хлопчика і дівчинку — чого ще можна бажати? Тепер у нас є сім'я, і ​​нас четверо," — сказав Гаррі під час інтерв'ю.

Стосунки з членами королівської родини

Меган Маркл і Принц Гаррі

Фото Reuters

Гаррі розказав Вінфрі, що його батько — принц Філіп, перестав відповідати на його телефонні дзвінки після того, як було публічно оголошено, що він і Маркл відмовляються від королівських обов'язків. 

"Коли ми були в Канаді, у мене було три розмови з бабусею і дві розмови з батьком, перш ніж він перестав відповідати на мої дзвінки", — сказав Гаррі. "Сподіваюся, час все лікує", — додав він. Щодо рідного брата Гаррі відмітив: "Я безмірно люблю Вільяма, він мій брат, ми разом пройшли через пекло, у нас спільний досвід, але ми йшли різними шляхами".

Протягом усього інтерв'ю не було жодного поганого слова, спрямованого особисто на королеву. Принц Гаррі заперечував, що королева або принц Філіп висловлювали стурбованість з приводу кольору шкіри його майбутнього сина, звузивши вибір члена королівської сім'ї, який зробив непередбачуваний коментар.

Меган Маркл наголошувала, що у неї були хороші відносини з володаркою британського престолу до і після оголошення про те, що вона і принц Гаррі залишають Велику Британію. Герцогиня Сассекська сказала ведучій ток-шоу Опрі Вінфрі, що їй "подобається" знаходитися в компанії Її Величності. Хоча Меган і каже, що у відносинах з іншими членами сім'ї і виникли серйозні проблеми, королева вітала її і дарувала неймовірні подарунки.

Що далі?

Меган Маркл і Принц Гаррі

Британська монархія зберігає мовчання після того, як Меган і принц Гаррі звинуватили члена сім'ї в расистських висловлюваннях щодо їхнього сина і заявили, що Маркл була ізольована до такої міри, що задумувалася про самогубство.

Відкрите телеінтерв'ю Опри Вінфрі з цією парою втягнуло членів королівської сім'ї у найбільшу кризу після смерті матері Гаррі, принцеси Діани у 1997 році, коли сім'я, очолювана королевою Єлизаветою, піддалася широкій критиці за те, що вона занадто повільно реагувала.

"Навряд чи може бути щось більш руйнівне для королівської сім'ї, не в останню чергу тому, що вона мало що може зробити, щоб захистити себе", — заявила The Times в передовій статті під заголовком "Королівська атака". "Ключем до виживання монархії протягом століть була її здатність пристосовуватись до вимог часу. Вона повинна знову адаптуватися", — написала The Times.

5122

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: