fbpx
Сьогодні
Інструкція 19:01 23 Гру 2019

Країна пожеж. Як перевірити безпеку приміщення і куди звертатись

Три досить непомітні в побутовому сенсі речі, на які потрібно звернути увагу, аби убезпечити себе та не розгубитися при можливій пожежі

Через недотримання правил пожежної безпеки чи застарілу електромережу в Україні продовжують горіти заклади освіти, лікарні, осередки відпочинку. Ситуація перетворюється на загрозливу тенденцію. 4 грудня внаслідок пожежі в Одеському коледжі економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу загинуло 16 людей. Вчора на Луганщині спалахнув психоневрологічний диспансер. Нині повідомляють про 4 загиблих. Цієї ночі у столиці горів гуртожиток №8 Національного авіаційного університету. Обійшлося без постраждалих, однак усіх мешканців довелося евакуювати.

Коридори, стіни, вікна, центральні, запасні входи та виходи – усі ці елементи будівлі повинні полегшувати евакуацію. Давайте розберемось, як саме вони повинні виглядати. У статті зосередимось на закладах освіти та механізмах контролю за дотриманням у них правил протипожежної безпеки. Однак самі вимоги щодо інвентарного і технічного забезпечення для інших місць масового перебування людей не відрізняються критично.

СПОВІЩЕННЯ ТА ПРАВИЛА ЕВАКУАЦІЇ

Основні норми зосереджені в наказі Міністерства освіти та науки «Про затвердження Правил пожежної безпеки для навчальних закладів та установ системи освіти України» 2016 року. Згідно з ними, у будівлях навчальних закладів чи установ повинні розміщувати системи пожежного оповіщення. Це можуть бути

  • внутрішня телефонна та радіотрансляційна мережі
  • спеціально змонтовані мережі мовлення
  • дзвінки та інші звукові сигнали

Здебільшого, вони розміщуються у верхніх кутках кімнати та схожі на старі радіоприймачі. Також це можуть бути і звичайні дзвоники, як у школах. Дані пристрої повинні підлягати плановій перевірці.

Також слід звернути увагу на наявність зображень із шляхами евакуації з приміщення. У будівлях та спорудах з двома та більше поверхами, у разі одночасного перебування на поверсі понад 25 осіб мають бути розроблені і розміщені на видних місцях плани (схеми) евакуації на випадок пожежі. Перевірте їх наявність та зрозумілість.

схема евакуації на випадок пожежі

ВИМОГИ ПРОТИПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ ЩОДО ОРГАНІЗАЦІЇ ПРИМІЩЕНЬ

Це більше стосується гуртожитків, однак буде релевантним і для навчального простору. Згідно з наказом, розміщувати людей у мансардних приміщеннях, а також на поверхах (будівлях), не забезпечених двома евакуаційними виходами не дозволяється. Звертаємо вашу увагу на останню частину норми. У приміщеннях, де проживають люди, евакуаційних виходів повинно бути два. Крім того, забороняється установлювати ґрати та інші незнімні сонцезахисні, декоративні та архітектурні пристрої на вікнах приміщень, де перебувають учасники навчально-виховного процесу. Це ж стосується сходових кліток, коридорів, холів та вестибюлів. У разі ж, якщо ґрати встановлювати необхідно (через, наприклад, високу матеріальну цінність речей, що постійно зберігаються у приміщенні, або з інших міркувань безпеки), то вони повинні розкриватися, розсуватися або зніматися. Під час же перебування в кімнатах людей ґрати мають бути відчиненими.

Перевірити приміщення, у якому ви як студент чи школяр живете/навчаєтесь слід і на предмет доступності шляхів евакуації. Вони не повинні бути захаращені. На них також заборонено облаштовувати пороги, виступи, турнікети, розсувні чи підйомні, фальшиві двері. На шляхах евакуації не можна встановлювати дзеркала. Заборонено знімати дверні полотна (рухома частина дверного блоку) в отворах, що з'єднують коридори зі сходовими клітками, та двері евакуаційних виходів.

шляхи евакуації

ПЕРВИННІ ЗАСОБИ ПОЖЕЖОГАСІННЯ

Згідно з наказом, усі будівлі і приміщення закладів та установ мають бути забезпечені первинними засобами пожежогасіння. До них належать вогнегасники, ящики з піском, бочки з водою, покривала з негорючого теплоізоляційного матеріалу, пожежні відра, совкові лопати, інші пожежні інструменти. Необхідна кількість первинних засобів пожежогасіння повинна визначатися відповідальним за пожежну безпеку закладу чи установи окремо для кожного поверху та приміщення.

Однак існують і мінімальні вимоги: наприклад, що вогнегасники повинні встановлюватися у легкодоступних або пожежонебезпечних місцях, захищених від потрапляння прямих сонячних променів та дії опалювальних і нагрівальних приладів. Кількість вогнегасників залежить від площі й типу приміщення. Якщо мова йде про класи, кабінети, аудиторії, лекційні, гуртожитки тощо, то пристроїв повинно бути не менше двох на поверх чи на його частину, виділену глухими стінами та перегородками. Якщо у приміщеннях проводять природничі досліди, трудове навчання чи естетичне виховання, у ньому зберігається багато друкованих матеріалів – вогнегасник повинен бути, мінімум, один на таку кімнату. У спортивних залах – два. Усі деталі вимог щодо правил пожежної безпеки в конкретних приміщеннях можна знайти у Додатку 2 до Правил пожежної безпеки для навчальних закладів та установ системи освіти України.

А тепер дещо про кран-комплекти. Вони також призначені для гасіння пожеж. Кожний такий комплект повинен містити пожежний рукав, ствол, кнопку дистанційного запуску пожежних насосів (за їх наявності), а ще важелем для полегшення відкривання вентиля. Саме на шафах, де зберігаються кран-комплекти, написані загадкові літери «ПК». Однак найважливіше, що поряд із указаною абревіатурою повинен міститися і телефон найближчого пожежно-рятувального підрозділу.

На жаль, функціональність далеко не всіх елементів протипожежної безпеки можна перевірити власноруч. Однак багато чого залежить від нас самих. Перевірте стан заґратованих вікон, наявність вогнегасників та їх строк придатності, ознайомтеся із планом евакуації та прослідкуйте, щоб до відповідних виходів біля вашого місця навчання чи проживання залишався безперешкодний доступ. Ці прості речі рятують життя.

пожежні кран-комплекти

ДО КОГО ЗВЕРНУТИСЯ, ЯКЩО ПОРУШЕННЯ ЗНАЙШЛИ

На своїй сторінці у Facebook освітній омбудсмен Сергій Горбачов не лише дає детальні інструкції щодо матеріальних моментів протипожежної техніки безпеки, але й пояснює, хто в закладах освіти відповідає за її дотримання. Такими особами є:

  • засновник закладу освіти або уповноважені ними органи
  • органи управління освітою
  • керівники закладів освіти, педагоги і персонал закладів освіти

Прямим обов'язком керівника закладу освіти є:

  • вимога від засновника (зазвичай це органи місцевого самоврядування) та уповноважених ним органів управління освітою (відділи, управління, департаменти освіти) безумовного забезпечення закладу освіти коштами, які необхідні для облаштування, запуску та обслуговування систем протипожежного захисту
  • встановлення та налаштування системи протипожежної сигналізації та її подальше обслуговування
  • регулярне поінформування громадськості, що потрібно зробити для протипожежної безпеки у закладі освіти: сайт закладу освіти або засновника, сторінки у соціальних мережах, дошки оголошень, повідомлення на батьківських зборах тощо

Однак якщо адміністрація закладу не поспішає усунути помічені особисто вами порушення, звернутися можна до центрального органу виконавчої влади, що здійснює нагляд у сфері пожежної безпеки – Державної служби України з надзвичайних ситуацій (ДСНС). При них діють консультаційні центри, де в телефонному режимі можна отримати довідку та інструкцію, як діяти в наведеному випадку. Контакти різні для різних областей (доступні на сайті). Таким чином, ви можете особисто звернутися до уповноваженого органу з відповідними скаргами.

Питання протипожежної безпеки – точна ілюстрація тези «попереджений значить озброєний». І дійсно, адже ці знання рятують життя.

8785

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: