fbpx
Сьогодні
Огляд 19:36 11 Жов 2019

"Запитай у мене все, що завгодно": що іноземні ЗМІ написали про прес-марафон Зеленського

Розібралися, яке враження справило рекордне за тривалістю і "фуд-кортне" за форматом спілкування українського президента з журналістами на світові ЗМІ

Фото Reuters

Вчорашній 14-годинний прес-марафон Президента України Володимира Зеленського встановив світовий рекорд (обійшовши 7-годинне спілкування з представниками ЗМІ білоруського лідера Олександра Лукашенка) і викликав ще більше запитань в українському суспільстві, але не справив особливого враження на світові ЗМІ. У фокусі, як і раніше, перебувають деталі телефонної розмови Зеленського з президентом США Дональдом Трампом. Учорашнє спілкування з пресою розглядали також виключно крізь цю призму.

Зокрема, у New York Times процитували Зеленського, який хотів стати «усесвітньо відомим, але не таким чином» (маючи на увазі скандал навколо телефонного дзвінка). Основний же матеріал щодо України був присвячений зв'язкам адвоката Трампа Руді Джуліані з українськими бізнесменами.

Wall Street Journal свою увагу зосередив на політичній боротьбі між республіканцями та демократами, і як обидві сторони не гребують найрізноманітнішими засобами задля взаємної дискредитації. У короткому повідомленні вони процитували Зеленського, який під час марафону заявив, що «жодного шантажу з боку адміністрації Трампа» не було.

USA Today притримується позиції, що вся історія із Гантером Байденом, який свого часу був топ-менеджером газовидобувної компанії «Burisma» та звинуваченнями на адресу його батька, демократа Джо Байдена, є сфабрикованою.

Остання стаття у Washington Post, що стосується України, вийшла напередодні марафону. У ній ідеться, що команда Зеленського намагається забезпечити потік американської військової допомоги з боку США, лавіювати між політичними таборами демократів та республіканців. Таким чином, мовляв, Київ намагається бути в добрих стосунках із будь-ким, хто очолить Білий дім наступного року.

Коротко про марафон згадав і Bloomberg. Писали про непересічно високий рейтинг Зеленського і те, що конференція стала відповіддю на скарги журналістів про відсутність повноцінних коментарів з боку президента на їх запити. Зауважили й оригінальність формату, автором якого виступив сам президент. Попри це, мало місце й порівняння марафону президента із телемостами очільника РФ Володимира Путіна. Насамкінець, у виданні, знову ж таки, наголосили, що Зеленський став «негласною фігурою» у політичному скандалі в США.

В американському вижданні Politico пролунала теза, що Зеленський намагається дистанціюватися від того, що відбувається у Штатах, і тим самим, врятувати свою репутацію. Процитували його відповідь щодо можливих змін у стосунках зі Сполученими Штатами. Як зазначив Зеленський, «якщо це станеться, ми дізнаємося з твіттера пана Трампа». Загалом, не скільки факт марафону, скільки декілька тез щодо українського «сліду» в політичному скандалі у Вашингтоні, прикули основну увагу ЗМІ з-за океану.

 Аналогічний акцент зробили і в британських ЗМІ. У The Guardian стаття під назвою «Запитай у мене все, що завгодно», присвяченій 14-годинному марафону. На думку видання, акція стала кроком адміністрації задля повернення наративу про «молодого, позасистемного кандидата із рейтингом підтримки у 70%». Відповідно було підібрано й місце зустрічі: новий фуд-корт на території заводу «Арсенал», де поряд зі столом для прес-конференції подають устриці та вино. Таким чином, Офіс президента знову хотів підкреслити відкритість гаранта та його готовність контактувати з українськими громадянами напряму. Що, насправді, викликало й деякі труднощі. Зокрема, час від часу відвідувачі просто викрикували свої питання. Під час прес-конференції у залі з'явилася мати загиблої у 2017 році адвоката Ірини Ноздрьової. Жінка вимагала чесного та справедливого розслідування щодо обставин смерті доньки.

Інше британське видання Independent підкреслило: Зеленський визнав, що на момент дзвінка українсько-американські відносини були «втомлені». Він також зауважив, що не має нічого проти створення спільної україно-американської комісії для розслідування кримінальних справ. І до того ж, не лише щодо Байдена та «Burisma». У статті нагадали тезу Зеленського про необхідність покласти край володінню українських засобів масової інформації іноземцями.

Під цікавим кутом питання рекордно довгої конференції українського президента розглянули французькі медіа. Поряд із уже традиційними «Трамп не шантажував», «Нехай США самі обирають свого президента» з'явилася інформація, що Зеленському робили профілактичні ін'єкції в горло, щоб той міг вільно спілкуватися з журналістами протягом усього часу. Про це пише французьке видання LeParisien. Також у статті зазначили, що Зеленського здивував факт встановлення світового рекорду під час спілкування з пресою. Він сказав, що є людиною «скромною» і урочистостей (можливо, і з цього приводу) не любить.

А от німецьке видання Spiegel акцентувало увагу на словах Зеленського про готовність розслідувати можливе втручання України у президентські вибори в США в 2016 році. Додали, що український президент тривалий час взагалі не коментував ситуацію. І тільки нещодавно порушив мовчання, заявивши, що жодного тиску з боку Трампа в питанні газовидобувної компанії «Burisma» не було. 

Читайте колонку: Що Зеленський мав казати журналістам, якби був нормальним Президентом України?

9982

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: