fbpx
Сьогодні
Інфографіка 13:46 24 Кві 2019

Аномалії на Донбасі: карта коливань голосів у першому і другому турі виборів

Прийнято говорити, що голосування у першому турі президентських виборів – це голосування "за", а другому – голосування "проти". Ми вирішили дослідити це питання і подивилися, за рахунок яких регіонів отримали приріст голосів Зеленський та Порошенко у другому турі. При цьому в симпатіях до останнього ми виявили цікаві зміни.

Інфографіка: Роман Кириченко. Детальніше мапу дивіться нижче

Інфографіка: Роман Кириченко. Детальніше мапу дивіться нижче

Донецька аномалія Петра Порошенка

У першу чергу голосів прихильників інших кандидатів потребував Петро Порошенко, якому потрібно було скорочувати відставання у 15% від свого конкурента. Однак соціологія була не обнадійлива – опитування свідчили, що тільки більшість прихильників Руслана Кошулинського збираються проголосувати за Порошенка, тоді як голоси інших кандидатів перетікали переважно до Зеленського.

Дива не трапилось, і ми бачимо, що помітний приріст прихильності до Порошенка у другому турі спостерігався в традиційно "помаранчевих" регіонах та і те, в більшій мірі – у дільницях обласних центрів та їх околиць.

Загалом з карти помітно, що більшість голосів "проти Зеленського" було на Галичині, що все ж не завадило останньому виграти в 2 з 3 Галицьких областей.

Приріст результату Порошенка у другому турі вибори 2019 Донецька область

Інфографіка по результатам Петра Порошенка / Натисніть на карту, щоб збільшити

Але найцікавіше те, що на багатьох дільницях Порошенко примудрився навіть суттєво втратити. Більшість з них сконцентровані на Донбасі. Донецька область за три тижні між двома турами примудрилася "розлюбити" Петра Олексійовича. Так, якщо в першому турі він там отримав 107 284 голосів або 12.64%, то у другому турі всього 86 550 голосів або 10.59%, тобто отримав більш ніж на 20 тисяч голосів менше. Ми не можемо однозначно стверджувати про причини такого голосування, але варіанти тут всього два – або дії Петра Порошенка між двома турами дуже сильно розчарували жителів області, або область підтримала свої давні традиції фальсифікації результатів голосування. При цьому зауважимо, що дійсно в першому турі в області, де на більшості дільниць Порошенко отримував невелику підтримку, були незвичні дільниці з дуже високою часткою голосів за Порошенка (це не дільниці, де голосували військові, так як вони голосували на спеціальних дільницях, які не зображено на мапі).

У Порошенка в другому турі на 1837 дільницях гірший результат. У Зеленського – на 8, з них більшість – спецдільниці.

Інфографіка / Різниця в результаті першого і другого туру за дільницями

Інфографіка / Різниця в результаті першого і другого туру за дільницями

Протестні голоси Зеленського

Володимиру Зеленському вдалося уникнути долі Петра Порошенка, і на всіх дільницях його підтримка в гіршому випадку не зменшилася. При цьому кращих випадків у нього було суттєво більше, так як зустрічається ряд дільниць, де у нього підтримка в другому турі зросла на 90%.

Приріст результату Зеленського на другому турі Україна вибори 2019

Інфографіка по результатам Володимира Зеленського / Натисніть на карту, щоб збільшити

Переважно тут мова йде знову про Донбас, де у першому турі переміг Бойко та продемонстрував хороший результат Вілкул. Очевидно, що їх голоси перетікли практично повністю до Зеленського. Проте і в інших регіонах Зеленський додав у підтримці дуже суттєво. За великим рахунком тільки в околицях Львова його підтримка суттєво не зросла та дещо менше зросла в Києві і його околицях, а також у Тернопільській, Рівненській, Івано-Франківській та Вінницькій областях.

Загалом можна стверджувати, що соціологи не помилилися в оцінці перетоків голосів, і кандидати отримали більший приріст у тих регіонах, де мали вищу підтримку інші кандидати, які були близькі до них електорально.

15592

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: