fbpx
Сьогодні
Інфографіка 18:17 26 Кві 2019

Гіпотеза: виборці Порошенка у 2014 = виборці Зеленського у 2019. Перевірили статистично

Інфографіка на основі результатів по дільницям

Інфографіка - нижче

Протягом президентської кампанії дуже довго тривали суперечки щодо того, хто є електоратом Володимира Зеленського. Традиційний поділ на "помарачевий" і "біло-блакитний" електорати уже другі президентські вибори підряд працює погано, оскільки переможець мав перевагу в абсолютній більшості областей України.

Але і це не завадило окремим блогерам стверджувати, що перемога Зеленського – це, в першу чергу, "помста" біло-блакитного електорату. Інші ж експерти вказували на схожість між електоратом Порошенка 2014 року (Порошенко тоді більш помірковано висловлювався і отримав перемогу в усіх областях) і електоратом Зеленського 2019 (Зеленський теж намався в більшості ситуацій бути "центристом").

На це питання найкраще могли б відповісти соціологи, проаналізувавши через опитування, за кого одні й ті самі люди голосували в 2014 році і в 2019. Однак таких опитувань наразі не публікували.

Ми вирішили проаналізувати закономірності голосування на окремих дільницях у першому турі 2014 і першому турі 2019. Другий тур 2019 року з точки зору аналізу не настільки цікавий, оскільки багато голосів віддавалися за принципом "голосування за менше зло", тому, наприклад, Зеленський отримав дуже багато голосів на Донбасі, де не переміг у першому турі.

Загалом співставлення голосування за Порошенка у 2014 році та за Зеленського у 2019 показало, що у більшості регіонів Зеленський отримував кращий результат на тих же дільницях, де у 2014 році Порошенко мав відносно кращий результат. Ця закономірність у різних областях проявляються в різній мірі. Так, вона повністю відсутня на Галичині, де Зеленський частіше отримував гірший результат на тих дільницях, де Порошенко мав у 2014 році кращі показники. Але в решті регіонів кореляція між результатами Порошенка (2014) і Зеленського (2019) позитивна (на візуалізації це виражено в рості синьої лінії). Особливо помітна ця закономірність на Закарпатті. Цю область можна сміливо вважати областю, де населення найбільше розчарувалось в Порошенку і тепер дуже сподівається на Володимира Зеленського.

Результати Зеленського (2019) і Порошенка (2014) на тих самих дільницях за областями

Результати Зеленського (2019) і Порошенка (2014) на тих самих дільницях за областями / Натисніть, щоб збільшити

Якщо агрегувати аналіз до рівня регіонів, то дуже чітко викоремлюються дільниці з Галичини, яким характерна висока підтримка Порошенка у 2014 році та низька підтримка Зеленського у 2019. Саме така відмінність не дозволяє однозначно стверджувати, що електорат Зеленського – це ті самі люди, що голосували за Порошенка у 2014-му. Але якщо не брати до уваги Галичину, то електорат Зеленського досить близький до електорату Порошенка зразка 2014 року.

Результати Зеленського (2019) і Порошенка (2014) на тих самих дільницях

Результати Зеленського (2019) і Порошенка (2014) на тих самих дільницях / Натисніть, щоб збільшити інфографіку

Уже другу президентську кампанію у нас перемагає кандидат, популярний у більшості регіонів країни, однак електорат Порошенка 2014 року був трохи зміщений на Захід, тоді як Зеленського 2019 року – на Південь і Схід, що проте не дає нам права говорити про те, що електорат Зеленського – це класичний біло-блакитний електорат. Схоже, що Янукович – це був останній президент, який виграв вибори, зробивши чітку ставку на окремі регіони країни, як це до нього робили Кучма та Ющенко. 

11843

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: