fbpx
Сьогодні
Інфографіка 12:40 17 Січ 2020

Гривня і бургери: що говорить про Україну індекс Біг-Мака 2020?

Днями британський журнал The Economist випустив свій щорічний “бургерний” рейтинг, оцінивши так 56 валют світу. Українська гривня у списку опинилася на сьомому місці з кінця.

Фото unsplash.com

"Індекс Біг-Мака" — це рейтинг світових валют, який журнал The Economist робить щорічно, починаючи з 1986 року. Рейтинг визначає ціну на бургер "Біг-Мак" у різних країнах і, порівнюючи їх з ціною на бургер у Сполучених Штатах, оцінює валюти цих країн. Якщо ціна виявляється нижчою, ніж ціна в США, то валюту вважають недооціненою, а якщо вищою — переоціненою. Так цей індекс, по суті, оцінює купівельну спроможність населення країн, порівнюючи ціну на один універсальний (за рахунок достатньої кількості інгредієнтів) продукт, який є в кожній з них. 

До цього індексу варто ставитися з долею скептицизму, адже це лише оцінка валют відносно долара і спроба спростити паритет купівельної спроможності. Але результати складання такого індексу завжди виглядають досить цікаво.

Цього року, згідно індексу, вартість гривні у The Economist визначили як недооцінену на 58,1%. Для порівняння, у 2018 році гривню визначили як недооцінену на 69%, і Україна опинилася на останній сходинці рейтингу. Так, в Україні Біг-Мак коштує 57 гривень, тоді як в США ціна складає 5,67 доларів. Спираючись на ці цифри, можна сказати, що курс в Україні мав би становити 10,05 гривні за один долар США. Звідси і цифри з недооціненням гривні на 58,1%: порівнюючи цей "біг-мак курс" із поточним курсом гривні, отримуємо саме такий показник. 

індекс Біг-Мака

Як бачимо, якщо у США ціна на бургер постійно росте, то в Україні вона "скаче", а найнижча точка цих стрибків за останні 15 років припала на 2015 рік. Відтоді ціна поступово піднімається. 

У 2015 році гривня сильно стрибнула у курсі — і результат не забарився, позначившись і на "бургерному індексі". Так, тоді українська гривня була недооцінена аж на понад 70%. 

На противагу 2015, у 2008 році відповідність української ціни на бургер ціні в США найбільшою.

індекс Біг-Мака

Що ж до інших країн у рейтингу, то найбільш переоціненими валютами у цьогорічному рейтингу виявилися швейцарський франк (на 18,4%) та норвезька крона (на 5,3%). Найбільш недооціненими валютами світу стали російський рубль (на 61,2%) та південноафриканський ранд (на 62%).

10059

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: