fbpx
Сьогодні
Корисності 13:50 04 Лип 2021

4 липня — День незалежності від … м'яса!

English version here

Фото Unsplash

З кожним роком дедалі більше людей переходять на вегетаріанський та веганський раціони. Причини різноманітні користь для здоров'я чи через етичні цінності та екологічні наслідки. Навіть якщо ви постійний м'ясоїд, День незалежності від м'яса це ваша можливість спробувати інший вид кухні, по-новому глянути на знайомі продукти, чи спробувати щось зовсім нове. Зрештою, вилучити м'ясо зі свого раціону на один день не зашкодить і гарантовано трохи зменшить страждання тварин.

Історія Дня незалежності від м'яса

Не дивує, що День незалежності від м'яса припадає саме на 4 липня на один з найпопулярніших днів у США для смаження м'яса на грилі. Адже саме в цей день американці святкують День незалежності США. Водночас часто вегани та вегетаріанці переконані, що поїдання м'яса схоже до залежності, і є шкідливим для людського організму та навколишнього середовища. Адже чимало досліджень вказують на зв'язок вживання м'яса з різними захворюваннями та впливом тваринництва на навколишнє середовище

Наукою звісно не доведено, що м'ясо є смертельно небезпечним для нас. Проте доказова медицина рекомендує зменшити вживання м'яса, адже часто люди вживають його понад рекомендовану норму. Все ж існують деякі сильні аргументи проти нього, зокрема м'яса на грилі. Дослідження показують, що сажа, яка утворюється на м'ясі, що готується на грилі, має значно вищий рівень канцерогенів, ніж м'ясо, приготоване будь-яким іншим способом. Отже, м'ясо на грилі передусім набагато гірше для здоров'я, ніж будь-який інший спосіб приготування м'яса. Крім того, Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) класифікує перероблене м'ясо, як канцероген групи 1.

Водночас і крім цього є багато негативного впливу від тваринництва. Зрештою, вже сама кількість води, яка використовується у виробництві м'яса і тваринних продуктів у комерційному масштабі гігантська. Так само вражають величиною обсяги земельних ресурсів, зайнятих тваринництвом. 

Понад 80% світових сільськогосподарських угідь використовуються для вирощування тварин, які забезпечують лише 18% калорій, які з'їдає людство. Зв'язок нашої звички їсти м'ясо та екологічних проблем людства може здаватись не очевидним. Однак логіка проста коли ми поїдаємо тварин, то потрібно врахувати й весь рослинний корм, потрібний для їх вирощування, а це значно більше, ніж та сама за калорійністю і складом рослинна їжа для людини. Усуваємо м'ясо з раціону отримуємо менші затрати як кормових рослин, так і води, землі та інших ресурсів, які йдуть на його виготовлення. Без споживання м'яса та молока загальне використання сільськогосподарських угідь планети можна зменшити більш ніж на 75%. Це все означає, що уникнення тваринних продуктів це чи не є єдиний спосіб суттєво зменшити вплив на екологію планети, який доступний кожному з нас.

Як відзначати день незалежності від м'яса? 

День незалежності від м'яса

Фото Unsplash

Що ж, тут все просто, чи не так? Вам тільки потрібно провести весь день, не вживаючи ніякого м'яса. Якщо це звучить нереально для вас, ви, звичайно, не самі. Професор Пітер Сміт з Університету Абердіна сказав: «Ми знаємо, що вибір їжі є дуже особистим, і що зміну поведінки важко заохотити, але факти тепер є однозначними   нам потрібно змінювати раціон, якщо ми хочемо мати екологічно стале майбутнє. Той факт, що це також зробить нас здоровішими, робить прийняття рішення легшим». 

Рослинних страв є дуже багато, ви обов'язково знайдете щось до смаку. Спробуйте, наприклад, приготувати баклажани на грилі, промаринувавши їх перед тим в суміші соєвого соусу та спецій. Смак простої та доступної рослинної їжі вас точно приємно здивує! Навіть якщо наступного дня після Дня відмови від м'яса ви продовжите їсти улюблені бургери, у вас залишиться кілька смачних і здорових рецептів в арсеналі. 

Ідеї для святкування

День незалежності від м'яса

Фото Unsplash

  • Приготуйте овочі на грилі 

Веганські страви мають стигму нудних і несмачних. Звичайно, це неправда. Секрет в тому, щоб готувати з тією ж любов'ю та увагою, з якою ви готували б стейк. Доволі смачно виходить готувати на грилі. З приправами та під соусом, ви не помітите, що м'ясо у страві відсутнє.

  • Запросіть всю сім'ю

День незалежності від м'яса свято сімейне. Це не тільки здорова альтернатива для всіх, але й обмін досвідом, що зробить подію яскравішою. Нехай кожен прийде з власним барбекю, і ви матимете різні страви та варіації рецептів.

Чому день незалежності від м'яса важливий?

День незалежності від м'яса

Фото Unsplash

Що ж, є пряма відповідь він прививає корисні звички. Відмова від м'яса принесе користь планеті й вашому здоров'ю. Інколи люди проводять весь рік безрезультатно намагаючись скинути кілька кілограмів. Тоді як дані дослідницького інституту профілактичної медицини в Каліфорнії (Preventive Medicine Research Institute) показують, що збалансований рослинний раціон сприяє втраті приблизно 10 кілограмів на рік.

Святкування цього дня показує людям, що відмова від м'яса можлива. Якщо не говорити про користь для планети та порятунок тварин, то ось ще кілька особистих переваг для вас: 

  • Покращення здоров'я: зниження рівня холестерину та нормалізація ваги це хороша підтримка для здоров'я. Багато людей відчувають прилив сил та легкості при переході на рослинний раціон, або зменшенні частки тваринних продуктів.
  • Захоплення кулінарією: овочі треба готувати з любов'ю, щоб вони вражали смаком. Як результат, більше людей активніше куховарять і розвивають пристрасть до кулінарії. Це також прекрасне хобі для ментального здоров'я. 
  • Більше фізкультури: втома це результат того, що організм не має правильного балансу поживних речовин. Овочі наповнені цінними мікроелементами, і це простежується у самопочутті та стані здоров'я. Що дасть вам більше сил на фізичну активність. 

Звісно, додаючи все більше рослинних страв у свій раціон, ви отримаєте більше певних нутрієнтів, але деяких менше, і вам потрібно буде стежити за рівнем заліза та В12 в організмі. Рослини також багаті залізом, просто для його хорошого засвоєння потрібне правильне поєднання продуктів: з тими, які багаті вітаміном С. А от В12 можна приймати у таблетках, або споживати м'ясо тварин, яких годували таблетками промислові умови утримання тварин не дозволяють їм виробляти цей вітамін природним чином. 

Чому б не відсвяткувати День незалежності від м'яса цього року? Мабуть, ви більше ніколи не спробуєте суто рослинний раціон, але можливо і назавжди зміните свій спосіб життя. 

Якщо ж ви відчуваєте натхнення спробувати веганський раціон не лише на один день, а на цілих 10, то зареєструвавшись на безплатну програму від кампанії UA Plant Based, ви дізнаєтесь більше про збалансований рослинний раціон та знайдете компанію для свого експерименту.

Такий крок буде важливим вкладом у спільний рух за збереження природи, припинення насильства над тваринами, і створення екологічно сталого сільського господарства. Це все дасть шанс наступним поколінням, та й нам також, жити на все ще різноманітній та здоровій планеті. Звучить як досить хороша причина для спроби, чи не так?

Переклад та адаптація: Ніна Новосельська, активістка кампанії UA Plant Based

4922

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: