fbpx
Сьогодні
Кейси 11:55 30 Гру 2021

Топ-10 інклюзивних рішень 2021 року: найкращі ініціативи українських активістів та іноземні інновації

Додаток від McDonald's, надувні протези та інклюзивна теплиця: які рішення наближають нас до інклюзивного суспільства рівності?

English version here

У чому проблема? 

Наші міста, простори для соціалізації, магазини, лікарні, аптеки… Список незручних і непридатних за своїм оформленням місць для людей з інвалідністю можна продовжувати нескінченно. Проте ситуація не безнадійна: завдяки технологіям та активній позиції людей наш світ стає більш зручним та пристосованим для всіх людей. Що для цього робиться — у нашій щорічній добірці інклюзивних рішень!

Яке рішення?

Створили роботу через аватарів

інклюзія

У Токіо створили експериментальне кафе, в якому роль офіціантів виконують роботи, дистанційно керовані людьми з інвалідністю та тяжкими хронічними захворюваннями, наприклад, бічним аміотрофічним склерозом. Назва закладу DAWN розшифровується як Diverse Avatar Working Network, що можна перекласти як "Різноманітна робоча мережа для аватарів". Роботи під назвою OriHime-D вітають відвідувачів, приймають замовлення, подають гостям традиційні японські страви та бургери, прибирають столики. Пристрої оснащені камерами, мікрофонами та динаміками. Оператори можуть керувати роботами з дому, перебуваючи у візку або своєму ліжку, контролювати їхні дії за допомогою комп'ютера, планшета або дистанційного керування поглядом.

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от Makiko Shimizu (@tree_makikoshimizu)

Створили карту доступності для Кривого Рогу, щоб уберегти людей на інвалідних візках. І не тільки 

інклюзія

Така карта вже існує у Кривому Розі. Вона має кілька шарів, у тому числі й шар для людей з інвалідністю, де є відомості про доступність найважливіших для маломобільних громадян установ: лікарень, органів місцевого самоврядування, спортивних закладів, ЦНАПів. Також є інформація про інклюзивність різних суб'єктів бізнесу: магазинів, ТРЦ. Карта включає близько 300 локацій і є першою картою доступності Кривого Рогу. Знайти карту можна тут

… А потім подумали, і створили таку карту для всієї країни

Розробкою займалася організація Доступно.UA — у ній 30 міст, 800 локацій та 9 різних фільтрів. Можна розподілити місця за рівнем зручності входу, облаштування туалету або зручностей для батьків із дітьми. А ще цю карту можна завантажити як додаток на телефон за цим посиланням

McDonald's впровадив унікальний "перекладач" з жестової мови, щоб "люди з порушеннями слуху могли краще орієнтуватися"

Наразі понад 4% співробітників McDonald's — люди з інвалідністю, 64% з них — із порушеннями слуху. Вони успішно працюють та будують кар'єру в компанії. Нова система передбачає допомогу висококваліфікованих перекладачів жестової мови в режимі відеозв'язку в смартфоні або планшеті через окремий мобільний додаток, доступ до якого придбала компанія. Спілкування відбувається через відеозв'язок з перекладачем жестової мови, який озвучує людині, яка чує, все, що говорить жестовою мовою людина з порушеннями слуху, і навпаки. 

Ми показали недоступну рекламу 

інклюзія

У туристичних локаціях найбільших міст України цього року з'явилися тимчасові рекламні носії зі слоганом "Ця реклама недоступна для людини на візку". Недоступна реклама була тимчасово розміщена у місцях, куди людям на візках важко дістатися через відсутність пандусів та інших особливостей міської інфраструктури. Серед таких локацій — Замкова гора у Львові, дорога до Національного університету імені Каразіна у Харкові, Арка дружби народів та Парк слави у Києві. На кожній табличці з недоступною рекламою розмістили QR-код, що веде на сайт Доступно.UA, щоб кожен охочий зміг підтримати команду, яка розвиває тему інклюзивності в Україні, ставши волонтером або зробивши благодійний внесок.

Продовжуємо вчитися важливих речей

Львівська громадська організація "Майстерня Мрії" виклала освітній відеокурс на YouTube "Чесно. Коректно. Просто: Все, що варто знати про інвалідність". Це курс про те, як коректно говорити та взаємодіяти з людьми з інвалідністю, що таке аутизм та синдром Дауна, якою може бути перша допомога у кризових ситуаціях. Цикл відео порушує соціально важливі питання, щодо яких у нашому суспільстві досі є стереотипи та упередження. Відео знаходяться у відкритому доступі за посиланням.

Надувні та легкі протези

інклюзія

Інженери Массачусетського технологічного інституту та Шанхайського університету Цзяо Тонг створили надувний протез руки, який не тільки легший за звичайний протез, а й у кілька разів дешевший, до того ж повністю керований. "Надувна рука" — це офіційна назва, — може вловлювати залишкові м'язові сигнали для виконання рухів, які має намір зробити користувач: наприклад, налити сік із пакета або навіть застебнути сумку! На ринок протез поки що не вийшов, але вже відомо, що його собівартість не перевищує 500 доларів США.

 

Електрички покращили — тепер вони більш доступні

інклюзія

Поки що тільки один вагон, але все-таки. Влітку "Укрзалізниця" заявила, що завершила модернізацію приміського поїзда та зробила його інклюзивним — це перший в Україні поїзд, який пристосований для подорожей людей з інвалідністю. У новому електропоїзді вагони обладнані для доступу людей з інвалідністю, у них є місця для людей на інвалідних візках, пандуси, кнопки виклику поїзної бригади, а всі вказівники нанесені шрифтом Брайля.

Інклюзивні теплиці у Вінниці

інклюзія

Завдяки цілеспрямованій роботі Асоціації захисту прав та допомоги людям з інвалідністю "Відкриті серця" у передмісті Вінниці, в селі Дорожне, з'явилося тепличне господарство, в якому працюють молоді люди з тяжкою інвалідністю. Триярусні полиці для рослин зручні для людей, що працюють на візках, крім того, по різні боки теплиці є майданчик, де можна вільно розійтися навіть двом візкам. Робота, можливість себе реалізувати, спілкування та системність дозволяють людям з інвалідністю не лише заробляти, а ще й надають терапевтичний ефект. Як це працює, читайте тут

Курси, які відкривають двері у світ для людей з порушеннями зору

інклюзія

У Львові продовжують свою роботу курси для людей з порушеннями зору "ІУС", які колись розпочиналися з окремих освітніх заходів, а тепер є повноцінними курсами, де можна навчитися вести свій бізнес або освоїти нову професію (наприклад, телефоніста), вивчити мову програмування або англійську мову. Перше, чого тут навчають — це робота з комп'ютером. Студенти освоюють метод сліпого друкування та адаптивні програми, які допомагають "почути" та розпізнати те, що відбувається на екрані. Викладачі на курсах теж мають порушення зору, тому ставляться до студентів із максимальним розумінням і навіть допомагають їм знайти роботу після закінчення навчання. 

1
1435

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: