fbpx
Сьогодні
Здоров'я 10:30 13 Кві 2020

Одужання від коронавірусу: чи виробляється імунітет, і хто може заразитися повторно

Що відбувається з пацієнтами, які вже вилікувалися від коронавіруса і чи можна "підчепити" хворобу повторно?

Фото unsplash.com

Середина квітня фактично екватор карантину в Україні. Багато з нас вже змирилися з відсутністю можливості змінити ситуацію, що склалася, та навіть почали втрачати пильність, але є й ті, хто через постійне нагнітання поганих новин починають панікувати, навіть якщо спочатку такої реакції за собою не помічали. Щоб додати пильності одним та впевненості іншим, ми зібрали дані про хвороби і розклали все по поличках чи можливі наслідки після хвороби та в кого виробляється імунітет до коронавірусу.

Які можуть бути наслідки від коронавіруса?

Протягом нового вірусного захворювання, як, втім, і інших респіраторних вірусних інфекцій, у більшості інфікованих проходить безсимптомно або супроводжується короткочасним (до декількох діб) погіршенням самопочуття з симптомами у вигляді головного болю і незначного підвищення температури. Однак навіть легка форма вірусу має свої наслідки.

Дослідження японських вчених, проведені серед пасажирів лайнера "Diamond Princess", показали, що у 41 особи, що перенесли вірус в легкій формі, за результатами комп'ютерної томографії в легенях виявили характерні зміни. Фахівці-томографи називають їх "Ефектом матового скла". На знімку це віддалено нагадує легені в тумані. Втім, панікувати не варто. Лікар-пульмонолог Олександр Пальман, доцент кафедри госпітальної терапії Першого МГМУ ім. Сеченова, пояснив, що "ефект матового скла" неспецифічна ознака запалення, яка може з'явитися і при вірусній, і при бактеріальній, і при аутоімунній агресії, і при алергічній реакції. В цілому, такий ефект представляє собою тимчасове явище. Коли усувається його причина, зникає і симптом. Тим, у кого під час проведення КТ виявляються "великі поширені ділянки по типу матового скла" лікар порадив звернутися до пульмонолога після закінчення епідемії.

Говорити про те, чи може призвести до довгострокових наслідків коронавірусна інфекція, поки зарано. Але вчені стверджують, що це стане відомо вже в найближчі кілька місяців. Поки що в країні, яка першою прийняла на себе удар вірусом в Китаї вчені констатували у деяких пацієнтів, які перенесли вірус у важкій формі, ослаблення функції легенів і постійну задишку: 

"У деяких пацієнтів, що видужали, може спостерігатися зниження функції легень на 20-30%. Вони задихаються при швидкій ходьбі", повідомив глава центру інфекційних захворювань лікарні Принцеси Маргарет в Гонконзі Оуен Цзен. Після комп'ютерної томографії, проведеної в лікарні при Уханському університеті, було проаналізовано 140 знімків легень пацієнтів: у всіх випадках було виявлено затемнення. Ймовірно, це той самий "ефект матового скла", який з часом проходить.

Серйозним наслідком коронавіруса може стати фіброз легенів. Це незворотній процес, при якому в стінках альвеол (легеневих пухирців) відбувається розростання сполучних тканин. Пацієнт з фіброзом легенів відчуває хронічну нестачу кисню, у нього розвивається прискорене дихання, задишка і сухий рефлекторний кашель. Це негативно позначається, в тому числі, і на працездатності людини: йому стає важко виконувати навіть прості повсякденні справи. Фіброз легень не лікується, але при своєчасному діагнозі розвиток захворювання можна загальмувати або навіть зупинити. Однак наслідки після коронавірусу у вигляді фіброзу легенів поки що тільки припущення лікарів. На даний момент вчені проаналізували занадто мало даних, щоб робити якісь висновки про таких довгострокові наслідки.

медицина ліки

Фото unsplash.com

Чи є ризик заразитися коронавірусом повторно?

Доктор медичних наук, професор Інституту фізіології імені О.О. Богомольця, Віктор Досенко розповів, що навіть після одужання від коронавіруса антитіла здатні зберігатися в організмі місяцями до 240 діб. Такий висновок зробили японські вчені, які вивчали динаміку антитіл до Коронавіруса SARS-CoV-1, що викликала попередню пандемію в 2002-2004 роках. Антитіла є маркерами зараження і здатні «перехопити» вірус тільки під час виходу з інфікованої клітини.

"Якщо людина перехворіла, то у нього в крові циркулюють антитіла до вірусу, який викликав це захворювання. Тому повторне потрапляння вірусу, особливо одразу після хвороби, як правило, не буде реалізовуватися в класичному інфекційному процесі", вважає вчений-вірусолог Інституту мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного Надія Жолобак. Такий механізм з антитілами дозволяв лікувати хворих коронавірусом в Китаї: кров пацієнтів, які перехворіли видужали, переливали хворим в сироватці їх крові були антитіла, які допомагали боротися з вірусом.

Що стосується імунітету до коронавірусу, його не варто плутати з механізмом вироблення антитіл. Імунітет до будь-яких вірусних інфекцій забезпечують спеціальні клітинні механізми лімфоцити-вбивці (або Т-кілери) і натуральні кілери або «природжені вбивці». Це клітини, що «запрограмовані» на розпізнавання клітин, змінених вірусною інфекцією. Вони і є нашим захистом від інфекцій, і хороша новина полягає в тому, що імунітет після захворювання коронавірусом формується з імовірністю 99% це, за словами професора Досенко, вже підтверджено останніми дослідженнями. Що стосується повторного зараження, лікар пояснив, що ступінь зміни вірусу не дозволяє реінфікувати людину.

Однак, навіть в тому випадку, якщо людина вже перенесла хворобу, ризик заразитися повторно все одно залишається. За словами вірусолога Надії Жолобак, повторне захворювання може бути у тих людей, які мають ослаблену імунну систему: "Таке ж буває і з грипом, пояснює вона. Наприклад, діти в садочку можуть з невеликим інтервалом хворіти кілька разів, якщо вони повністю не відновилися і мають новий контакт зі збудником. Таке може бути з будь-якою інфекцією і з будь-якою людиною, якщо імунітет ослаблений".

Щоб цього не сталося, необхідно деякий час після одужання не навантажувати організм і щадно до нього ставитися, аби дати час імунітету для повного відновлення й зміцнення. Також важливо зберігати правильну поведінку дотримуватися правил санітарії та гігієни не тільки в період пандемії, а й в будь-який інший час.

Читайте також:

Примарні тести на коронавірус: навіщо Україна закуповує тести з Китаю, якщо ми можемо виробляти їх самостійно

Нестандартні рішення у боротьбі з COVID-19: що робити, якщо апаратів ШВЛ не вистачає

Підозра на Covid-19 і госпіталізація: реальні випадки пацієнтів

ПЛР, експрес і реалії: як пройти тест на коронавірус і де його знайти

Медреформа і коронавірус: чи готова українська лікарня? Репортаж із Бердянська

68089

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: