fbpx
Сьогодні
Здоров'я 14:00 14 Кві 2020

Як підтримати імунітет на карантинній весні: поради лікаря

У цей час вашому організму потрібна максимальна підтримка. Разом із лікарем розповідаємо про те, як її забезпечити

Фото vox.com

Хто не любить весну? Нарешті приходить час довгих прогулянок парками, вуличками, ботанічними садами. У цей час пробуджується природа, а також наші спраглі організми, які хочуть нарешті насититися вітамінами, свіжим повітрям і сонцем. Весною починається відновлення нашого тіла та розуму, яким мало перепадало в зимовий час. 

Ще декілька місяців тому не можливо було уявити, що весною нам доведеться відмовитися від майже всіх весняних атрибутів та лишатися вдома в умовах карантину. Ми всі розуміємо, що заради призупинення поширення коронавірусної інфекції, залишатися вдома просто необхідно. Однак, як не влаштувати для свого організму другу зиму? На питання, як залишатися здоровими в умовах пандемії, "Рубриці" допоміг відповісти ЛОР-лікар Володимир Яцків.

ЛОР-лікар Володимир Яцків

Що радить лікар

Чи означає, що ви здорові, коли не хворієте? Не заперечуємо, що відсутність хвороб це невід'ємна складова, однак, здоров'я включає не лише цей аспект. Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) наголошує, що окрім фізичної частини, бути здоровим означає перебувати в стані психічного та соціального благополуччя. За словами Володимира Яцківа, між вашим імунітетом та психікою є прямий зв'язок, тому в рамках карантину та всесвітньої пандемії коли емоції киплять, мозок нудиться, а ми хвилюємося за наше найближче майбутнє, важливо не втрачати баланс. Експерт наголошує: 

"В першу чергу важливо підтримувати психологічну рівновагу, адже стрес призводить до зниження імунітету. Навіть вдома ви можете бути в стані постійного стресу. Проводьте якомога менше часу в соціальних мережах. Багато ЗМІ зараз невмотивовано «підвищують градус» панічних настроїв. І чим більше читаєш/дивишся новини тим гірший настрій. Краще почитайте гарну книгу, пограйте з дітьми, зробіть зарядку. Це дасть вам такі необхідні позитивні емоції". 

Ми ж радимо знайти під час карантину такі заняття, які приносять особисто вам задоволення. 

Щоби не втрачати зв'язку з реальністю та не стати героєм мему "Chin chin guys", спілкуйтеся! 

Хоча іноді здається, що в повній ізоляції ми одинокі, важливо пам'ятати, що ми в цій ситуації разом. Не забувайте дзвонити своїм близьким родичам і друзям та підтримувати один одного. Іноді питання "Як справи?" може допомогти комусь справитися з самотністю і підвищити настрій.

Хоча психологічне здоров'я запорука підвищення імунітету, в період розповсюдження інфекції необхідно дотримуватися кількох рекомендацій для підтримання фізичного здоров'я організму. За думкою Володимира Яцківа надважливим є правильний режим сну: 

"Багато хто спить достатньо не менше 8 годин, але лягає о 2 ночі, встає в 11.00. Це збиває наш біологічний годинник, і організм втомлюється ще більше, аніж під час нестачі сну".

Як і без сну, наші організми довго не протягнули б без їжі та води, однак, перебуваючи на карантині, ми спокушаємось та дозволяємо собі багато забаганок – шкідливу їжу та напої, тож не забувайте про правильне харчування та достатню кількість води. Задумайтеся, чим ви годуєте свої тіла. 

здорова їжа

"На мій погляд, важливо підтримувати баланс в їжі, каже лікар Володимир Яцків. Це означає, що не варто вживати багато мучного, солодкого, жирного. Шкідлива їжа в умовах зниження фізичної активності швидко додасть зайвих кілограмів. А надмірна вага ризик діабету! Вживайте більше овочів і фруктів, відварного м'яса, рибу обов'язково. Не їжте перед сном тому що захочеться їсти ще і ще. Дотримуйтесь достатнього питного режиму нестача рідини в організмі може призвести до негативних наслідків".

За собою помічаємо, що в карантин ми їмо навіть більше, ніж нам потрібно, та й ще улюблені йога-студії й спортивні зали закриті. Хоча всі ми потрапили в цю типову ситуацію, підтримувати фізичну активність все одно варто. Фізичні вправи це не тільки ще один спосіб, як урізноманітнити дозвілля, але й корисна діяльність, яка може укріпити ваше тіло та імунітет. Пан Володимир переконаний, що щодня обов'язково треба приділяти мінімум 30 хвилин свого часу на фізичні вправи:

"Давно вже вчені довели, що фізична активність стимулює імунітет. На просторах Інтернету зараз безліч програм для тих, хто на карантині. Тому займайтесь ви покращите не тільки імунітет, а і настрій!"

Про те, як займатися фізичними навантаженнями на карантині тут.

провітрювати кімнати

Весна це завжди довгоочікуваний час для прогулянок, однак, для припинення стрімкого розповсюдження інфекції, нам необхідно залишатися вдома. На жаль, найдовші прогулянки, які нам доступні зараз, це походи в магазин або на балкон. Пан Володимир радить постійно провітрювати кімнати свіже повітря все одно необхідне для підтримання імунітету, оскільки це допомагає нашим легеням правильно функціонувати. Якщо ви щасливчики з приватними будинками та власною зеленою територією, проводьте час в своєму саду та дихайте на всі груди. 

"Прогулянки, особливо дітям – надважливі, але дотримуватись умов карантину також потрібно. Важче в цьому плані жителям міста вийти з дітьми, не ризикуючи порушити закон, майже нікуди. Тому є варіант – виїхати на дачу, якщо у вона у вас є, каже Володимир Яцків. 

Експерт також застерігає: "З приводу поїздки в село до рідних ви можете бути переносником вірусу, самі не знаючи цього – безсимптомно.  А в селі старенькі батьки, бабусі дідусі. І ви можете наражати їх на небезпеку".

Щоб перш за все забезпечити собі та іншим захист від COVID-19, необхідно підтримувати соціальне дистанціювання та карантин. Якщо ви цінуєте своїх близьких та друзів, ви маєте зрозуміти, що пережити самотність та розлуку з ними ви зможете, а зустрічі поставлять ваше та їхнє здоров'я під ризик. Тому, якщо ви хочете залишатися здоровими цієї весною та надалі, будь ласка, дотримуйтесь всіх рекомендації нашого уряду щодо боротьби з вірусом. На думку ЛОР-лікаря Володимира Яцківа, це наша відповідальність.

"Мийте руки постійно і обробляйте антисептиком. Не торкайтесь обличчя. Дотримуйтесь дистанції в громадських місцях 2 метри так, щоб між вами могла пройти корова!, рекомендує пан Володимир. Користуйтесь масками для обличчя і рукавичками. І головне: #залишайсявдома. Якщо ми розтягнемо в часі кількість нових пацієнтів, це, по-перше, дасть змогу системі охорони здоров'я ефективно пролікувати всіх пацієнтів. А по друге, істотно знизить загальну кількість хворих, що призведе до зупинки епідемії".

Фото unsplash.com

Читайте також:

Примарні тести на коронавірус: навіщо Україна закуповує тести з Китаю, якщо ми можемо виробляти їх самостійно

Підозра на Covid-19 і госпіталізація: реальні випадки пацієнтів

ПЛР, експрес і реалії: як пройти тест на коронавірус і де його знайти

Медреформа і коронавірус: чи готова українська лікарня? Репортаж із Бердянська

27447

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: