Кейси

Життя після війни: як ветеран розпочав свою справу і створює розвиваючі іграшки для дітей

Не дарма психологи одним із найкращих методів реабілітації називають підприємництво

Війна змінює. Хтось, повернувшись, не може порозумітися з рідними і друзями, замикає себе в чотирьох стінах, хтось губиться у мирному житті, не бажає пристосовуватися навіть до цивільного одягу, хтось сподівається на льготи і чекає до себе особливо ставлення. А хтось не чекає подарунків ні від долі, ні від держави, обкладається книжками, отримує нові знання, навички і професію.

Історії успіху, які можна почути про ветеранів, завжди викликають повагу. Чим більше їх, тим більше ймовірність виникнення ланцюгової реакції — якщо хтось зміг розпочати щось кардинально нове для себе, то і я зможу. Очі жахаються, а руки роблять. Не дарма психологи одним із найкращих методів реабілітації називають підприємництво, власну справу.

Вадим Бойко, який до Революції Гідності працював у правоохоронних органах, з самого початку війни на передовій. Ще у 2014-му він у складі одного з добровольчих батальйонів по зову серця відправився захищати Україну. Повернення з фронту додому, до міста Овруч Житомирської області, припало на початок цьогорічного карантину.

У мирне життя з грандіозними планами

Перед тим, як звільнятись з Азову, Вадим Бойко довго думав, чим займатись у цивільному житті. Повертатися до довоєнної професії не хотілося, було бажання створювати щось матеріальне, своїми руками. Ще однією з умов було — стати незалежним, працювати на себе. Перебирав і вивчав багато варіантів, і згодом зупинився на виробництві.

Десь приблизно за рік до звільнення почав купувати необхідне обладнання — інструменти, станки, сировину та інші потрібні для реалізації свого задуму речі. Перед самим звільненням знайшлося доступне за ціною приміщення — звичайнісінький гараж недалеко від дому. «Ось так і вийшло, — каже Вадим, — що буквально у перший же день цивільного життя я мав купу роботи, тому що почав обставляти свою майстерню».

Обладнання міні-цеху зайняло приблизно місяць. Але, за словами Вадима Бойка, довелося багато чому вчитися на ходу, адже до війни він не тримав у руках навіть примітивного інструменту, «цвяха не міг забити», а тут треба було освоювати станки з програмним забезпеченням, до яких і з відповідною освітою не кожен наважиться підступитися.

У процесі навчання виникла потреба на чомусь тренуватися. І тут дружина Вадима розповіла йому про бізіборди

«Я виховую трьох дітей, тому розуміння якими мають бути іграшки, у мене було. Спочатку ми дивилися сім'єю на ці дошки тільки як на цікавинки. Якось мені спало на думку, що таких бізібордів, які хотів би я, не існує. У продажу вони всі схожі один на одного, як близнюки, з однаковими кольорами, з однаковим наповненням, досить невибагливої форми. Ми з партнерами вирішили, маючи в арсеналі фрезер з ЧПУ, спробувати зробити такі бізіборди, з якими б самим хотілося гратися. І у нас, в принципі, вийшло практично одразу».

Що таке бізіборд?

Назва говорить сама за себе: busy – зайнятий, board – дошка. І справді, з цією дошкою дитина буде зайнята дуже довго.

На ігровій панелі зазвичай розміщують різні елементи, які допомагають малюку навчитись керувати своїми пальчиками та знайомлять його з навколишнім світом, з тими речами, які зустрічаються в побуті. Перші розвиваючі дошки, віддалено схожі на сучасні бізіборди, з'явилися ще сто років тому. Італійська педагогиня-новаторка Марія Монтессорі запропонувала зробити навчальний стенд з різноманітними побутовими предметами, якими дитина має навчитись користуватися у звичайному житті, але з якими їй, найчастіше, не дозволяють гратися через їх небезпечність. Так, розбираючись із розміщеними на навчальній дошці замочками, вимикачами, розетками, різноманітними застібками і шнурівками діти досліджували і тестували всі ці предмети, а також знайомились з їх прямим призначенням, а батьки могли більше не хвилюватися за їхню безпеку. З часом наповнення дошок ускладнювалось, на поверхню додавались нові, більш сучасні предмети, які теж сприяли розвитку дрібної моторики у малюка і допомагали йому пізнавати світ. Але немає меж досконалості.

Датою народження бренду «RozvytokVB2» Вадим Бойко вважає 14 травня — цього дня його невеличка команда відкрила сторінку спільноти у Facebook, на якій з'явилися світлини перших виробів — бізібордів і фліпчартів.

«Наші бізіборди, — знайомить зі своєю продукцією Вадим, — практично ручна робота, більшість деталей ми виготовляємо самі. Тому ми можемо обіграти будь-яку комбінацію, поєднання, наповнення, кольори і все інше. Кожна деталь моделюється, вирізається, налаштовується і шліфується особисто нами. Чи це довго? Дуже! Ви можете подивитись на будь-яку нашу модель, і просто уявити собі, що задля дитячої безпеки кожна деталь вичищається вручну, фарбується, і потім надійно кріпиться. Для розуміння — тільки збірка бізіборда (поклейка готових деталей і з'єднання гвинтами), займає не менше трьох годин вже досить навченими руками. Швидше ніяк. Ми дуже уважно ставимось до кожного сантиметру нашої продукції, адже вона призначена для найменших дітлахів — користуватися нашими бізібордами можна вже з першого року життя».

Від яскравих, оригінально наповнених розвиваючих дошок овручських майстрів у захваті і діти, і їхні батьки. За три місяця зроблено і реалізовано близько 40 виробів. Немає жодного однакового! У комплект до бізіборда фірма додає ще й фліпчарт — магнітно-макетну дошку. Вадим вважає це ще одним своїм ноу-хау, адже в такій комплектації пропозицій на ринку розвиваючих іграшок немає.

Хто така команда RozvytokVB2?

«Нас троє. Ми всі друзі дитинства, однокласники, знаємо один одного більше 30 років. Я запропонував хлопцям підключитись до реалізації моїх ідей — вони погодились. За що я їм дуже вдячний, тому що сам би я це все не вивіз. З нас трьох воював я один, але один з моїх партнерів має статус людини з інвалідністю, тому наш проект можна з повним правом назвати ще і соціальним».

Наразі, окрім бізібордів майстерня Вадима Бойка виготовляє ще дуже багато товарів для дітей навчальної направленості. Всілякі дошки (грифельні, магнітно-грифельні, фліпчарти, двосторонні, які завгодно на бажання замовника!), полички різної конфігурації, дитячі світильники. Шкільні стенди, календарі, навчальні посібники. 

Одне з недавніх замовлень — кілька мап України для однієї з київських шкіл у вигляді пазлів. «60 управляючих програм. Два тижні підбору і моделювання, — пишається своєю роботою Вадим, —  25 різних кольорів, на кожну область окремий, зазначені основні річки. Це та річ, за яку не соромно, хоч бери і собі залишай. Дуже класно вийшло! Я сам, поки ми над цими мапами працювали, стільки всього нового дізнався про географію України. Для дітей — це просто бомба!».

Найчастіше до майстерні звертаються з індивідуальними замовленнями таких розвиваючих модулів, яких або ніде купити взагалі, або коли людина хоче щось схоже на те, що бачила в інтернеті, але з удосконаленнями згідно своєї уяви чи уподобань. І це, на думку Вадима, найкращі замовники. 

«Ми дуже любимо такі штуки, коли треба добре подумати, щоб зробити щось таке, чого мало того, раніше ніхто не робив, а ще й, на перший погляд, взагалі неясно, як і з чого таку фантазію відтворити в принципі. Але жодного нарікання від клієнтів ще не було. Значить у нас виходить! Хоча ми з хлопцями добре усвідомлюємо — до ідеалу ще далеко і вчитись потрібно щодня. Кожна маленька перемога над своєю необізнаністю надзвичайно надихає, це найкраща складова в роботі. Коли тобі дзвонять суворі дядьки, з якими воював, і кажуть: ну як ти взагалі зміг до цього додуматися?».

Декілька моделей майстри виготовили безкоштовно, для багатодітних сімей та дитячого відділення місцевої лікарні. Але став на заваді карантин. Якщо в сім'ї, які потребують допомоги, хлопці мали змогу приїхати та передати свою продукцію, то комплекти, які було заплановано для передачі в лікарню, поки що лежать на складі, бо відділення і досі закрите. «Але це нас не зупинить, — впевнений Вадим, — як тільки відділення відновить свою роботу, ми обов'язково завеземо туди наші іграшки, бо це є частиною моєї ідеї. Діти мають навчатися і розвиватись. Це — основа основ нашої державності».

А що далі?

«Вчитись, вчитись і вчитись. Хочемо удосконалюватись. З першого погляду часто здається, що таке кожен дурень зробить. А коли берешся, то виявляється, не так воно вже і просто. Але ми будемо вперто рухатися до ідеалу і далі. Маємо намір виходити на закордонні платформи eBay та Etsy, плануємо ще більше розширювати асортимент. Треба ж ще не забувати і про наш початковий, не пов'язаний з іграшками, бізнес-проект (бо на даний час це більше "проект", ніж "бізнес"). Але все ж таки основну продукцію, заради чого ми і почали працювати разом, ми мусимо освоїти, бо вся наша майстерня — це повний цикл запланованого мною виробництва».

Жодної гривні інвестицій Вадим Бойко не отримав. Розраховував тільки на власні сили. Бути впевненим у своєму успіху йому допомогли віра в друзів, ретельно продумана стратегія розвитку, навчальні лекції з підприємницької діяльності та не один зламаний олівець при написанні безлічі варіантів бізнес-планів.

«Створити з нуля виробництво — це реально, — стверджує Вадим, — головне — розуміння, чого саме ти хочеш, і що тобі для цього потрібно. Зараз я усвідомлюю, якби не мав масштабних планів, які почав одразу втілювати — було б важко. У мене завдяки цьому і стресів ніяких післявоєнних не було. Звідки їм взятись, коли у тебе родина, троє дітей, власна справа, яку треба ставити на ноги, і це все в перший же день по приїзду з війни. Я не маю права програти. Можливо, це звучить трохи пафосно, але в цьому і є моє мирне призначення».

Свіжі дописи

  • Кейси

“Створюємо спільноту, де місце є кожному”: як на Одещині працює театр “Толерантність”

Тут молоді з ментальною інвалідністю допомагають самореалізуватися, відкрити нові таланти та знайти свою спільноту. “Рубрика”… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Що відбувається

Обмеження консульських послуг для чоловіків призовного віку: пояснюємо, що з цим не так

Українським чоловікам призовного віку, які перебувають за кордоном, обмежили доступ до послуг українського консульства. Такі… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • УрбанРубрика

“Ми не просто місце трагедії, ми хочемо бути місцем українського успіху”: головні рішення з ідеатону Unlock Bucha

У Бучі 18-20 квітня 2024 року провели ідеатон Unlock Bucha. Він об’єднав між собою представників… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • Інвестиційні рішення

Інвестиції у мистецтво: як це працює в Україні й скільки коштів треба для старту

“Рубрика” пояснює, яким може бути інвестування у мистецтво, на яких українських митців слід звернути увагу… Читати більше

Thursday April 25th, 2024
  • Кейси

У Пущі Водиці хочуть відбудувати теплицю для дітей: навіщо це рішення та як допомогти?

“Рубрика” розповідає про маленький, але важливий кейс відбудови, якому ще належить відбутися. Долучитися до допомоги… Читати більше

Thursday April 25th, 2024
  • Здоров’я

Що дають тейпи і як не змарнувати час та кошти на недієве лікування? Відповідають лікарі

Тейпи продовжують набирати популярність. Проте чи така вона заслужена? “Рубрика” вирішила розібратися, що таке тейпи… Читати більше

Wednesday April 24th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.