fbpx
Сьогодні
Війна 11:01 20 Лис 2018

Хроніка трагедії 32 блокпосту: падіння і кривава розв’язка

Чотири роки тому, 20 листопада, прокуратура порушила справу проти командування АТО через події на 32-му блокпосту (Луганська область), що призвели до його втрати. Донині, чи рухається справа, громадськість не знає. Але як сталося, що буквально за 10 днів боїв загинуло щонайменше 26 бійців, та ще чимало потрапили в полон та пропали безвісті? Спробуємо розібратися і ми.

Про те, як розвивались події на 32-му блокпості до 14 жовтня, і як бійці виявилися оточеними супротивником, ми вже писали раніше – "Призабута битва за 32-й блокпост. "Долина смерті" луганського напряму". Але найбільш запеклі бої розгорнулись з 15 по 26 жовтня.

Моменти бою

Моменти бою

15-го числа було вирішено провести операцію по розблокуванню нацгвардійців. Для цього були підтягнуті бійці штурмового батальйону «Айдар». Група «айдарівців» — 30 чоловіків на «бусіку»  Volkswagen Т4, джипі Mitsubishi L200 (що перевозив боєкомплект) та легковому авто Mercedes E210 — виїхала надвечір.

Мікроавтобус проїхав всього 3-4 км, проколов колесо і потрапив під обстріл — командира Золотої сотні Олександра «Італійця», який знаходився за кермом, одразу поранило. Загорівся і пікап L200, у ньому важко поранило Владислава Царенка (псевдо «Цар»). "Айдарівці" вибралися з палаючого пікапа, витягли й Владислава, проте він невдовзі помер від поранень.

На жаль, все це сталось перед ворожими позиціями – а тут оборону тримали бойовики з так званого батальйону «Хуліган» — фактично російські найманці з Уралу. Ховаючись за мікроавтобусом, бійці «Айдару» деякий час вели перестрілку з росіянами, хоча були поранені усі, окрім Сергія «Дикого» і «Гуцула». Врешті решт, їх взяли в полон, росіяни затягнули їх до себе на позиції.

Однак за "айдарівцями" йшла колона 24-тої мехбригади з двох танків та БМП-2. В районі села Оріхове БМП-2 була підбита. На допомогу їм вийшли ще три танки, два з яких були підбиті ще на підході. Один з танків таки зміг нанести супротивнику великі втрати, витримав 8 влучань з гранатомета і два влучання з піхотного вогнемета «Шмеля», після чого ще зміг пройти кілометр. Екіпаж покинув танк, але був взятий у полон.

Один з БТР-4Е, котрий вийшов з 32 БП

Один з БТР-4Е, котрий вийшов з 32 БП. Фото feldherrnhalle.livejournal.com

Одразу після бою повідомлялося, що загинули 8 українських бійців, 2 були захоплені у полон, ще 3 поранені. В тому бою, крім кількох бойовиків, був вбитий також кадровий російський офіцер зі складу 200-ї мотострілецької бригади – старший лейтенант Євгеній Трундаєв (він був інструктором по використанню протитанкової зброї). Пізніше йому таємно присвоєно звання Героя Росії.

По словам бойовиків, "після бою вони взяли у полон 6 бійців «Айдару» і стратили щонайменше їх командира у якості помсти за смерть Трундаєва". Зробили вони це по звірячому – старшого сержанта Олександра Піскіжова на псевдо «Італієць» били прикладами по голові, поки не розбили череп та почали витікати мізки, після чого застрелили.

Боєць

Боєць "Айдару" Олександр Піскіжов, по звірячому вбитий у полоні

Ще одна спроба допомогти оточеним відбулася 16-го числа. Однак колону, яка рухалася зі сторони блокпоста в селі Нижнє Попаснянського району у напрямі Смілого, накрили артилерійським вогнем. У результаті були знищені три БТР-4Е, пропали у бою безвісти п'ять військовослужбовців.

Супротивником була також відбита і достатньо потужна спроба прориву бійців 24-ї мехбригади та 95-ї аеромобільної 19 жовтня. Колона була обстріляна з гранатометів та ПТРК. В результаті танк Т-64, який йшов попереду, запалав та в ньому здетонував боєкомплект. Наступною була знищена ворогом БМП-2 та БТР-80. Уцілілі бійці відступили на БТРі. Однак частина групи змогла прорватися, доставила вантаж і забрала поранених на 31-й блокпост.

Запеклі бої продовжувалися до 27 жовтня, коли командування окупаційних сил висунуло ультиматум — покинути блокпост до півночі, або його знищать з «Градів». Пізно вночі того ж дня українські військові вийшли з оточення з 32-го блокпоста «зеленим коридором». Військові 80-тої бригади та бійці Національної гвардії відійшли з амуніцією та усією боєздатною технікою. За домовленістю, вихід української колони відбувався у супроводі офіцера проросійських формувань.

Бійці 95-ї аеромобільної бригади та їх БТР-80, який був втрачений під час боїв в районі 32-го блокпосту

Бійці 95-ї аеромобільної бригади та їх БТР-80, який був втрачений під час боїв в районі 32-го блокпосту

На блокпосту були кинуті два БТР-4Е зі складу харківської бригади НГУ. Вони були сильно пошкоджені в боях і виведені з ладу під час відходу.

Деякі дослідники війни пишуть, що «за період з 14.10 по 19.10 ЗСУ та НГУ втратили 4 БТРа, 7 БМП-2, 3 танки та 4 одиниці автотехніки. За цей же період людські втрати склали 14 бійців (2 з НГУ з в/ч 3008, 6 бійців з 24 ОМБр, 1 з 95 ОАМЕБр, 1 з 80 ОАЕМБр та 4 з 24 ОШБ)».

Якщо розглядати бої за блокпост в цілому, то тут до цих цифр потрібно додати, як мінімум, ще капітана Дана Колісника зі складу 140 ЦСпО, який загинув 26 жовтня.

В той же час є і інші цифри – так, засновник сайту "Цензор.Нет" Юрій Бутусов у жовтні 2015 року писав, що під час боїв за 32 блокпост втрачено 22 одиниці техніки: 17 одиниць бронетехніки (3 Т-64, 5 БМП-2, 3 БТР-4, 4 БТР-80, 2 БМР), а також 5 автомобілів.

В цілому падіння 32 блокпосту не привело к нормалізації обстановки на цій ділянці фронту – ще у березні 2015 року, у серпні та грудні 2016 року та липні 2017 року війна переходила в «гарячу» фазу з великою кількістю втрат.

9269

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: