fbpx
Сьогодні
Як це працює 16:37 02 Тра 2019

Як написати хороший текст: 8 коротких правил

Чому деякі тексти стають популярними, а інші - люди припиняють читати після першого абзацу? Про це розповіли журналістка, медіа-директорка ГО “VoxUkraine” Олена Шкарпова та колумніст, спеціаліст відділу продажів боргових цінних паперів Сергій Фурса на семінарі “Власний бренд: від соцмереж до колумністики в медіа” у Kyiv School of Economics. Ми зробили конспект і ділимося з вами.

Фото з семінару / Надані Київською школою економіки

Поширені помилки та як їх виправляти

Занадто довгі речення. Складнопідрядні речення, дієприслівникові звороти, нагромадження слів – це те, від чого потрібно відмовитися. Прості речення легше розуміти та сприймати візуально. Тож, все, що можна викреслити, треба викреслити.

Відсутність логіки у тексті. Усі речення та абзаци повинні бути взаємопов'язані. Потрібно завершити одну думку і лише потім пояснювати іншу. Текст має бути з плавними, але чіткими переходами від однієї тези до іншої.

Складна структура або її відсутність. Текст повинен бути зрозумілим, щоб сподобатися читачу. Заплутані тексти часто свідчать про те, що сам автор не до кінця усвідомив мету й суть того, про що написав. Структуру краще продумати завчасно і вже під час роботи коригувати її у разі необхідності.

"Експерти вважають, влада розводить руками". Подібним висловам не місце не лише у якісних журналістських текстах, а й у дописах у соцмережах. Вони вказують на думку абстрактних людей, яку не можливо перевірити. Тож, це радше інструмент маніпуляцій, а не хороших текстів. Якщо відомо, хто надав певну інформацію чи висловився з якогось приводу, то вкажіть цю людину.

Іншомовні запозичення. Знати різні мови – це чудово, проте не варто демонстративно вставляти іноземні слова у тексти. Особливо у тих випадках, коли є українські відповідники. Наприклад, слово "транспарентний" доречно замінити словом "прозорий" і текст від цього стане кращим.

Оціночні судження та штампи. Про слова на кшталт "без сумніву", "очевидно", "найкращий" одразу краще забути, бо вони занадто суб'єктивні та безпідставно претендують на відображення думки усіх читачів. А вислови: "як гарячі пиріжки", "семимильними кроками" настільки часто використовувалися раніше, що стали ознакою поганого смаку автора. Тож, краще їх замінити або й зовсім позбутися

Пасивний стан. Замість того, щоб писати "це вже зроблено владою", краще написати " влада це вже зробила". Сенс речення краще сприймається, коли спочатку є іменник, потім дієслово, а далі решта слів.

Канцеляризми. Залиште їх чиновникам та тим, хто створює офіційні документи. Публіцистичні тексти, блогерські колонки люди читають не лише заради інформації, а й для задоволення. Тому краще замінити шаблонні фрази на прості й близькі кожному слова.

На фото:Олена Шкарпова і Сергій Фурса. Як написати хороший текст: вживайте синоніми, апелюйте фактами, а не оціночними судженнями, ілюструйте усе округленими числами, так вони легше сприймаються, використовуйте дієслова

Висновок

Цікаві та якісні тексти можна навчитися писати. Задля цього потрібно зрозуміти слабкі сторони своїх матеріалів та виправляти помилки. Створюйте логічні, структуровані матеріали. Використовуйте більше простих слів, синонімів. Замініть фактами оціночні судження. Пишіть про складні речі так, щоб зрозумів будь-який читач без попередньої підготовки. 


2681

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: