fbpx
Сьогодні
Урбан 13:41 12 Лют 2020

Як полюбити своє місто: 5 простих кроків

Здається, що якщо хочеш зійти за місцевого, у першу чергу, потрібно вміти жалітися на своє місто, не любити туристів і туристичні місця, якнайчастіше закочувати очі. Але чи варте воно того? Спойлер: ні!

Фото unsplash.com

Ми звикли визначати нашими пріоритетами базові речі: їжа, дах над головою, одяг, банальні, але необхідні складові життя. Необхідний мінімум. Мало хто до такого мінімуму додав би необхідність бачити красу навколо себе і любити місця, у яких живеш. А дарма. Те, що оточує нас, справляє на наші життя і нас самих неабиякий вплив. А те, як ми ставимося до цих місць, визначає цей вплив на нас. То що робити, якщо дивишся на звичні місцини навколо, частіше набурмосившись, а не посміхаючись? Розповідаємо про те, як полюбити своє місто, яким би воно не було, разом з гідом Наталією Пиріг, яка любить своє місто настільки, що передає цю любов і людям навколо. 

(А якщо ви було подумали, що у вас любов до вашого міста викликати не зможе ніщо, то ми вас запевнимо у зворотному. "Будь-яке місто варте уваги і зберігає свої таємниці. Бо історія, вона ж про що? Вона про людей у першу чергу, а вже потім про все інше", переконана Наталія. А вона на цьому справді знається).

1. Знання це сила!

"Перш за все можна підписатися на цікаві профілі про власне місто в соціальних мережах. Наприклад, так виник мій аккаунт в Інстаграм: я не могла знайти профіль, де б одночасно розповідали цікаві факти про Київ, про його історію і сьогодення. Тож, я створила власний профіль. 

Крім того, треба більше гуляти пішки: беріть друзів, рідних і йдіть на прогулянку, звертаючи увагу на архітектуру, скульптурки та різні дрібнички", радить Наталія Пиріг. 

Надихнути на інтерес до власного міста можуть і література, кіно, мистецтво, історія. Можливо, про ваше місто написані книги чи зняті фільми? Можливо, знайомі місця лише виступають декораціями для героїв та подій (але ніколи не варто применшувати їхню роль у створенні потрібного настрою)? Можливо, у місцевій бібліотеці знайдеться цікаве дослідження про ваше місто? Якщо ж знайти нічого подібного не вдається створіть щось самі! Бодай ту саму сторінку в Інстаграмі. Як апетит приходить під час їди, так і натхнення і захоплення приходять під час проведення власного маленького дослідження і процесу творення.

турист

Фото unsplash.com

2. Бути місцевим туристом

Побачити своє місто по-новому можна навіть просто прикинувшись туристом у ньому. Уявіть, що ніколи тут не були. Уявіть, що бачите ваше місто вперше. 

"Як на мене, це не досить складно, достатньо лише згадати, як поводяться люди, коли приїжджають в інше місто", каже Наталія і радить:

📌 Неспішно і з цікавістю прогулюватися вуличками. Навіть на тій вулиці, де ви буваєте щодня, можна відшукати багато нових деталей

📌 Заглядати в невідомі вам дворики, кафе та звертати з центральних вулиць на паралельні

📌 Помічати деталі. Зупиніться біля гарного будинку та роздивіться його уважно, дуже часто ми не помічаємо цікавих деталей

📌 Не соромитися запитати дорогу або щось про місце у перехожих. Я часто так роблю, і виявляється, що місцеві із радістю розповідають цікавинки

📌 Але найпростіший спосіб стати туристом піти на екскурсію по рідному місту 

турист

Фото unsplash.com

3. Екскурсія містом

"Повірте, це набагато цікавіше, ніж ви собі уявляєте", розповідає Наталія. "Часи, коли екскурсоводи просто цитували енциклопедії давно минули, і настав час веселих та цікавих прогулянок. Деякі гіди влаштовують навіть цілі театральні дійства. Але якщо для вас це занадто, більш класичні екскурсії все ж таки досі існують і користуються великою популярністю". Екскурсія це як секретний вхід у місто, через який вас проведе гід. До речі, якщо ви самі влаштуєте екскурсію для гостей міста чи його мешканців, воно зможе сподобатися вам навіть більше, адже тоді ви самі його досліджуватимете і зможете поділитися знайденим з іншими.

туристи

Фото unsplash.com

4. Побачення з містом

Як давно ви були на побаченні? А як щодо побачення з містом? Я про неквапливі прогулянки, коли можна зайти до кав'ярень та книгарень, пообідати у красивому місці, піти в кіно, купити квітів просто так? Повірте, один такий день, проведений разом із вашим містом у такому настрої, і ви його не впізнаєте. Варто часом виринати з рутини щоденного життя і влаштовувати собі маленьке свято. Ви точно переконаєтесь у тому, що за новими враженнями не обов'язково їхати за кордон – їх можна отримати і вдома. Про побачення зі своїм містом Києвом Наталія розповідає так:

"Як на мене, Київ дуже романтичне місто, тож і налаштуватися краще саме на такий лад. Якщо ви ще не дуже близько знайомі з містом, то краще подумати про маршрут заздалегідь. Наприклад, почніть свою мандрівку від Поштової площі, звідки відкривається чудовий вид на Дніпро. Потім, скориставшись фунікулером, підніміться у Верхнє місто і дозвольте собі насолодитися неквапливою прогулянкою по Володимирській гірці. На пам'ятнику Володимиру Великому спробуйте знайти масонські символи, а потім помилуйтесь містом і річкою на пішохідному мосту. Зазвичай тут грають вуличні музиканти, які додають особливого шарму цьому місцю. Далі ви можете піти на Хрещатик, щоб завітати в одну із кав'ярень або продовжити свою мандрівку парками міста: Хрещатий, Міський та Маріїнський, де на вас чекають паркові скульптури та Маріїнський палац. Але найголовнішим інгрідієнтом вдалого побачення все ж таки залишається чудовий настрій"

Побачення з містом

Фото unsplash.com

5. Будьте спонтанними!

Зайдіть туди, де ви ще не бували, або нарешті зробіть те, що давно хотіли зробити. Ковзанка, зоопарк, театр, музей, велотрек впевнені, таких місць є чимало у кожного коли все збираєшся-збираєшся, та ніяк не зберешся. Фотографуйте і фотографуйтеся, їжте вуличну їжу, сядьте у парку почитати книгу. А ще вирватися з рутини, не покидаючи меж власного міста, можна, залишившись на ніч у готелі. Чом би й ні?

любити місто

Фото unsplash.com

І бонус! Для киян Наталія Пиріг підготувала власний ТОП місць, відвідавши які не закохатися у Київ неможливо!

1. Софія Київська 

Що може бути більш київським, аніж собор, який стоїть тут вже 1000 років? Ви просто зайдіть на територію і відчуйте той спокій та подих століть, що там присутній.  Потім зайдіть до собору, що вразить вас своєю вишуканістю, якій вже цілих 10 століть. І моя вам порада, візьміть місцевого екскурсовода, ви не пошкодуєте. А наостанок підніміться на дзвіницю, щоб побачити Софійську площу та Михайлівський Золотоверхий. 

Софія Київська

2. Вулиця Городецького і Дім з химерами

Це не одне місце, але для мене вони нерозривно пов'язані. Тут ви зможете сповна відчути пишність архітектури ХІХ ст, бо не дарма вулицю Городецького називали Київським Парижем. 

3. Замкова гора

Перш за все, звідси відкривається неймовірно гарний краєвид на Андріївську церкву та Воздвиженку. А ще дехто вважає цю гору однією з Лисих гір Києва, тож і енергетика тут особлива. 

Замкова гора

4. Район Золотих воріт

І знову ж таки виділити щось одне важко. Вулиця Ярославів вал, Рейтарська, Стрілецька, Золотоворітська всі вони зберігають таємниці міста. Тут ви знайдете будинок, де вперше була створена модель гелікоптера, мурали, скульптурки та навіть справжніх круків. 

5. Андріївська церква і узвіз

Можливо хтось скаже, що це банально, але Андріївська церква, на мій погляд, перлинка нашого міста, а сам узвіз користується шаленою популярністю у туристів. 

Андріївська церква і узвіз

"Київ і люди, які тут проживають", ділиться Наталія, "вражають мене постійно. От, наприклад, в самому центрі міста в одному із двориків можна знайти залишки палацу князя Володимира, або великий сонячний годинник, ті ж самі круки  все це і створює неймовірну атмосферу мого міста. І люди. Вони ж тут просто надзвичайні: креативні, добрі, люб'язні і дуже винахідливі".

4543

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: