fbpx
Сьогодні
Небайдужа 13:45 16 Лют 2021

Вся правда про домашні пологи в Україні. Що треба знати після трагічної історії смерті породіллі у Рівному

Розповідаємо, хто такі доули, навіщо вони потрібні, і чи є золота середина між пологами у лікарні та вдома.

English version here

Фото Unsplash

Наприкінці січня в Рівному в результаті домашніх пологів померла 34-річна жінка. Сиротами залишились новонароджений малюк і його семирічний братик. Протягом вагітності жінка не зверталася до лікарів та не перебувала на медичному обліку, домашні пологи, за бажанням породіллі, супроводжувала людина, котра назвалася доулою, чи то "духовною акушеркою". Ускладнення, які сталися у рівничанки після пологів, самоназвану акушерку не збентежили,  декілька годин після некваліфікованого "супроводу" жінка на очах рідних та "помічниці" буквально стікала кров'ю. Врешті-решт чоловік породіллі, який теж був присутній на пологах, відвіз її до лікарні, але вже було надто пізно попри всі реанімаційні заходи знекровлену жінку лікарям врятувати не вдалося. Серце не може перекачувати кров по судинам, якщо її там немає. Йому просто нічого переганяти, а життєво важливі органи не отримують кисень та зупиняють свою діяльність.

Важко сказати, кого не зачепила потужня хвиля хейту, що виникла практично одразу після цієї страшної події і яка котиться медіа-простором досі: звинувачують померлу жінку, її близьких, лікарів, персонал пологових будинків, доул – усіх, хто якимсь чином, навіть гіпотетично, міг бути причетним до трагедії. 

Більше за все дісталося людям у білих халатах у соцмережах почалося справжнє цькування лікарів, які, ніби не так, як слід, рятували нещасну породіллю.

Медикам пригадали все. Сотні дописувачок, згадуючи власний і переказуючи чужий досвід, розповідали про те, як у пологових будинках знущаються над роділлями і дітьми, як не дотримуються права вагітної на природні пологи, як "шкідливими препаратами прискорюють пологи" і як "видавлюють дітей коновали". В шаленому наступі на медиків олії у вогонь підлили і відомі блогерки, одна з яких, до речі, у свій час активно пропагувала послуги власної доули. Але ніхто з інстаграмних гуру жодного разу не розповів про те, що зараз на кожну медичну маніпуляцію у пологовому сім'я підписує згоду, і без згоди пацієнта не проводиться жодне медичне втручання. Ті, хто у захваті від "природних домашніх пологів", не згадують про те, що в Україні вже існують пологові будинки, у стінах яких, під наглядом кваліфікованих медиків, можуть відбуватися безпечні пологи. Вони не пояснюють пацієнтам їхні права і ризик ускладнень від пологів без участі лікарів. А потім…

Потім, у двадцять першому столітті, чергова сучасна сім'я знов довірить життя мами і ще ненародженої дитини абсолютно сторонній людині без освіти, орієнтуючись на пости в соцмережах.

Якщо є попит, будуть і пропозиції. Тотальна недовіра пересічних громадян до будь-яких офіційних установ, в тому числі і лікарень, певна криза професійної експертизи, велика  кількість неповної, недостовірної і заангажованої інформації в інтернеті і ЗМІ, призводить до когнітивних викривлень накшалт ілюзії "істиного знання" і відповідно виникненню великої кількості різного роду шахраїв, які не проти на цьому "знанні" погріти руки. Кожна вагітна жінка бажає народити дитину з усмішкою, без страху і болю, у звичному, приємному середовищі і в оточенні близьких. І не має значення, які це пологи за рахунком. Саме такі комфортні умови пропонують так звані "духовні акушерки". Про позитивні моменти домашніх пологів залюбки розповідають у соцмережах мами, досвід яких виявився вдалим, трагічні ж випадки здебільшого залишаються за кадром цієї мережевої ейфорії. 

Що про домашні пологи кажуть лікарі?

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров'я, кожного року близько 800 жінок помирають від ускладнень під час вагітності та пологів. Так, медицина поки не всесильна, і медики не в силах допомогти роділлям в особливо важких випадках, але акушерський догляд рекомендовано ВООЗ для більшості пологів. Наприклад, у Британії акушерські пологові центри не відрізняються за своєю безпечністю від лікарні, часто вони навіть розташовані на її території як окреме відділення. Домашні пологи теж безпечні, особливо, якщо є можливість перетворити домівку на невеличкий шпиталь, як це зробила свого часу британська королева.

пологи вдома за і проти

Але зазвичай жінкам навіть низької групи ризику у Британії рекомендують обирати пологовий центр, бо вдома ризики для дитини вищі. Проте вибір лишають за жінками, ознайомивши зі статистикою відповідно до кожного місця пологів: лікарня, пологовий центр, дім. Так, і принцеса Діана, і Кетрін, герцогіня Кембріджська, народжували спадкоємців Британського престолу виключно у стінах лікарень.

Є країни, де домашні пологи не рідкість і вони підтримані законом, однак у них відпрацьований чіткий логістичний ланцюжок допомоги. Підготовлені сертифіковані фахівці несуть відповідальність за свої рекомендації та поведінку, у них наявна можливість швидкого транспортування пацієнтки до акушерського стаціонару у межах збереження життєздатності. Інші країни, а їх більшість, практикують систему "домашні пологи під опікою лікарні".

Така практика вже повністю реалізована у одному з пологових стаціонарів України. Це 5-й Пологовий Будинок міста Києва. Там створені затишні, майже домашні умови, є великі ванни для знеболення переймів, можливі пологи у воду. Жінка обирає зручну позицію під час народження дитини, її не примушують народжувати на спині – в положенні, яке не рекомендоване українськими протоколами, бо часто призводить до ускладнень. Проект 5-го Пологового Будинку "Пологи без обмежень", де поруч з жінкою буде кваліфікований медичний персонал, який врахує всі побажання породіллі, її бачення народження дитини, і головне  — детально вивчить особистий план пологів, аби у найвідповідальніший момент усе було саме  так, як собі уявляла вагітна жінка.

Про своє ставлення до домашніх пологів та про розумні ним альтернативи розповіли досвідчені лікарки та акушерки:

пологи вдома за і проти

👩‍⚕️  Світлана Галич, докторка медичних наук, професорка акушерства та гінекології, м. Одеса

Щодо подібної практики у регіонах зараз практично кожен родопомічний стаціонар фактично має можливість забезпечити домашні пологи у себе. Це означає наступне: за поінформованою згодою жінки медичний персонал жодним чином не втручається у пологи, які перебігають без життєзагрожуючих ускладнень. Однак при виникненні таких (кровотеча, загроза загибелі плода, погіршення стану матері) надає кваліфіковану і швидку медичну допомогу. Такий підхід розумна альтернатива між пологами вдома без доступу до медичної допомоги і пологами в стаціонарі за діючими у світі підходами та протоколами. 

Останній рік пологові стаціонари міста хіба що не з калачами зустрічають жінок, які приходять народжувати. Відповідно не відмовляють і тим, хто вимагає не втручатися у пологи, народжувати з чоловіком, сусідом, знайомим чи з доулою. Фінансування з боку НСЗУ зробило свою позитивну справу з одного боку, а тенденція до зменшення пологів взагалі з іншого. З нами вдало співпрацюють сертифіковані доули, а також перинатальні психологи, які за бажанням жінки підтримують її під час пологів у пологовому стаціонарі. Це відбувається у межах партнерських пологів. Тому що мета таких помічників саме психологічна підтримка та супровід, а не будь-які втручання. Більшість з них усвідомлюють свої професійні можливості. Доула у пологовому стаціонарі це нормально. Доула вдома це небезпечно!

Із тимчасовою забороною партнерських пологів, пов'язаною з пандемією коронавірусу, прогнозовано збільшилось число жінок, котрі не пішли народжувати до стаціонару, а робили це вдома. Приймають таке невивірене рішення жінки попри те, що у разі виникнення ускладнення, їм ніхто не допоможе. А несвоєчасне звернення до стаціонару по допомогу може коштувати породіллі здоров'я, а інколи (як у випадку в Рівному) і життя. Тому що в жодного з лікарів у паспорті не написано "господь-Бог", а людський організм має вичерпані можливості щодо компенсації. І запізніле надання допомоги не дає шансів на життя.

Медикам відомо, що при кровотечі існують "платинові десять хвилин" і "золота година", коли надання невідкладноі допомоги дозволяють збільшити шанси на виживання. Коли цей час втрачений, шанси суттєво зменшуються.

Ми зазвичай поважаємо вибір жінки… маємо приймати навіть нерозумний вибір. Ми нічого не можемо з тим зробити. Однак ще більше крає серце, коли в подальшому соціум звинувачує в тому саме лікарів. Не вірте, що медикам все одно! Кожен такий несприятливий випадок кривава рана у душі тих, хто намагався таких пацієнток врятувати і кому те не вдалося. То не лише лікарі акушери-гінекологи, акушерки, лікарі-анестезіологи-реаніматологи, санітарочки, але й небайдужий персонал швидкої медичної допомоги, багатопрофільних медичних стаціонарів.

Маємо усі разом пам'ятати, що безпечні пологи в Україні можливі лише в акушерському стаціонарі. А якщо медики, на чийсь погляд, не надали необхідну кваліфіковану допомогу, для того є правоохоронні органи. Інакше ми всі поринемо у анархію.

пологи вдома за і проти

👩‍⚕️  Наталія Яремчук, лікарка акушер-гінеколог вищої категорії, кандидатка психологічних наук, м. Київ

Колись, дуже давно, коли я була ще лікарем інтерном, привезли вагітну жінку з кровотечею – відшарування плаценти на тлі повного благополуччя. Чергова акушер-гінеколог всю ніч боролася з кровотечею в операційній.  Кров з матки зазвичай виливається зі швидкістю, як з відкритого крана. І рятівного вентиля — немає!  Є тільки майстерність лікаря, його залізна воля, завзятість і шалене бажання — врятувати, тому що рятувати – це його робота!  Тоді цю жінку врятували, тому що швидка допомога їхала по зустрічній смузі, супроводжувана міліцією і ні секунди дорогоцінного часу втрачено не було.

Тоді я не змогла зайти в операційну — мене нудило від страху, від дурманного металевого запаху крові упереміш з гірким запахом поту, що калюжею розтікався під ногами хірурга. Лікар ще добу сиділа біля врятованої жінки, тому що декомпенсація могла наступити в будь-який момент.  Вона періодично підходила до вікна і дивилася на засніжений місто сухими запаленими очима.  Я знаю про що вона думала.

У цей момент, вона не думала про те, що буде з цією пацієнткою, якщо все таки настане декомпенсація.  Лікар дивилася на двох бездомних дворняжок, які гралися на такому чистому білому снігу і їй, до нестями, хотілося вибігти на вулицю, вдихнути чисте морозне повітря… Після нелюдського напруження і добового стресу, їй хотілося стати бездомною собакою. Жінку врятували.  Про це не розкажуть по телевізору.

Як не розкажуть про тисячі щоденних подвигів в операційних і пологових залах. Про це навіть не згадають її колеги. Це їхня робота.

А через двадцять п'ять років, привезуть повністю знекровлена ​​жінку після домашніх пологів в пологовий будинок.  Але привезуть пізно.  І її не врятують, бо час для порятунку безповоротно пішло разом з кров'ю, яка витікала в перебігу трьох годин будинку на очах духовної акушерки.  Виявляється — духовна акушерка, на очах якої стікала кров'ю мати двох дітей — це не зло! Пологи вдома у жінки високого ризику по розвитку кровотечі — це не зло! Пологи онлайн за великі гроші – це не зло, це круто!

А що ж тоді — зло?  Як завжди — лікарі…

Робота лікарів — рятувати життя!  Неможливо врятувати всіх і завжди.

Особливо, якщо повага до лікарської професії знищується на всіх рівнях, а людське невігластво стає нескінченним.

На фото вище — я, о шостій ранку, коли привезли двійню з відшаруванням плаценти і маточним кровотечею. В операційній було ще дев'ять моїх колег.  Акушер-гінеколог, два анестезіолога-реаніматолога, два неонатолога, акушерка, операційна сестра, медсестра анестезіології та санітарка.

Дев'ять осіб, щоб ми могли врятувати!

І ви ще хочете домашні пологи?

пологи вдома за і проти

👩‍⚕️  Лілія Левенець, лікарка акушер-гінеколог вищої категорії, м. Тернопіль:  

Сьогодні таке фізіологічне явище, як пологи, прийнято максимально наближувати до природних умов, і є жінки, які бажають народжувати вдома, адже там все таке рідне, знайоме, комфортне.

Більше того, на просторах інтернету можна знайти масу прикладів домашніх пологів від блогерів та знаменитостей. Також мережа рясніє оголошеннями про  доул – помічників при пологах, але, на жаль, це часто люди взагалі без медичної освіти і вони фактично не несуть жодної відповідальності після появи певних проблем! Інша річ сертифіковані доули, які пройшли спеціально фахове навчання і допомагають вам народжувати в лікарні.

Якщо ви все ж таки вирішили народжувати вдома, навіть при найбільш фізіологічній і нормальній вагітності, пам'ятайте, що ЗАВЖДИ існує ризик виникнення невідкладних, критичних і загрожуючих життю станів, таких як розриви м'яких тканин, ризик зараження рани, дистрес плода, розвиток слабкої пологової діяльності та інші. Особливо небезпечна акушерська кровотеча, яка у домашніх умовах без належної кількості крові для переливання, анестезіолога та іншого забезпечення це майже завжди вірна смерть.

Ніхто не може примусити жінку народжувати в пологовому будинку, але майбутня мати, приймаючи рішення народжувати вдома, повинна усвідомлювати, що вона несе повну відповідальність за своє здоров'я і за життя і здоров'я свого малюка.

Особисто я не хотіла б народжувати вдома. Коли поруч лікар, якому довіряєш, кваліфіковані спеціалісти, у яких під рукою всі потрібні в екстреній ситуації медикаменти та обладнання якось спокійніше.

Юридичний аспект

юридичний аспект медицина

👩‍💻 Коментує адвокатка Ольга Бондар, м. Тернопіль: 

В Україні офіційно такого поняття як домашні пологи немає, вони поза законом. Ба більше, діяльність осіб по супроводу домашніх пологів може бути визнана злочином, за наступними нормами Кримінального кодексу:

  • Для осіб, які не є лікарями: Стаття 138. Незаконна лікувальна діяльність. Заняття лікувальною діяльністю без спеціального дозволу, здійснюване особою, яка не має належної медичної освіти, якщо це спричинило тяжкі наслідки для хворого, карається виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на строк до трьох років.
  • Для лікарів: Стаття 140. Неналежне виконання професійних обов'язків медичним або фармацевтичним працівником. Невиконання чи неналежне виконання медичним або фармацевтичним працівником своїх професійних обов'язків внаслідок недбалого чи несумлінного до них ставлення, якщо це спричинило тяжкі наслідки для хворого, карається позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до п'яти років або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до двох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Отже, лікарі та будь-які інші особи не мають права приймати пологи поза межами медичного закладу. Будь-яка оплата таких домашніх пологів теж незаконна, адже люди, які цим займаються на дому, не мають ліцензії і теж поза законом.

Виняток приймання пологів лікарями швидкої допомоги, але навіть у цьому разі, породіллю та дитину пізніше відвезуть у пологовий будинок для огляду. 

немовля

Фото Unsplash

✅ самостійно обрати собі лікаря.

✅ стати на облік у будь-яку жіночу консультацію, незалежно від місця прописки.

✅  задати будь-які питання щодо призначених препаратів та медичних процедур своєму лікарю, та отримати вичерпну відповідь на них.

✅ пройти психологічну підготовку до пологів у школі батьківства (наказ №417 МОЗ).

✅ обрати самостійно пологовий будинок, де народжувати (наказ №620 МОЗ).

✅ отримати інформацію щодо свого стану здоров'я, та стану здоров'я дитини.

✅ на партнерські пологи (з присутністю не більше 2 підготованих осіб).

✅ на демедикацію пологів (тобто без жодних лікарських засобів).

✅ на свободу дій у пологах (самостійно обрати позу та положення в якому народжувати).

✅ на грудне вигодовування.

  • Що заборонено:⠀

❌ Пологи вдома (а точніше, змова з лікарем щодо такої послуги, спонтанні роди ми до умови не беремо). Усі непередбачувані обставини та ускладнення виключно ваша і учасників таких пологів відповідальність!

❌ Замовлені пологи (раніше строку).

❌ Кесарів розтин "на замовлення", тобто без наявних показів.

І ще один аспект: народження дитини вдома потребує для її реєстрації певних доказів. Реєстрація наразі непроста, вона виглядає досить багаторівневою, а іноді навіть вимагає генетичної експертизи.

Домашні пологи є можливими для жінки як для вільної громадянки, але вони є незаконними для лікарів та інших осіб, що надають послуги по прийому таких пологів.

Хто ж такі доули?

Особа, яка себе звала доулою і супроводжувала загиблу рівничанку в пологах, зникла. Наразі правоохоронцями відкрито кримінальну справу за статтею про умисне вбивство (з відміткою "нещасний випадок").

Випадок у Рівному зачепив не тільки лікарів, а і справжніх доул, які допомагають жінкам при пологах. Доула не є медичним фахівцем. Не є також і "духовною акушеркою", що б це не значило. То хто ж такі сертифіковані доули і для чого вони потрібні? 

пологи вдома за і проти

💁‍♀️ Розповідає Ольга Горбенко — перинатальна психологиня, доула, співавторка і ведуча навчальної програми для доул у складі Європейської доульської мережі, співзасновниця ГО "Природні Права Україна", м. Київ:

Започаткували цю професію і дали їй назву лікарі – педіатр Маршалл Клаус і неонатолог Джон Кеннел. В кінці 70-х років, досліджуючи перший контакт мам і малюків, вони випадково з'ясували, що коли з жінкою під час пологів була постійно присутня інша жінка, то результати були кращими. Саме ці лікарі і кілька фахівчинь, що також мали відношення до перинатальної сфери, заснували в США першу доульську організацію "DONA". Був розроблений кодекс і стандарти практики нової професії, розпочалося навчання доул. Зараз доульські організації є в більшості країн світу. Доули не є медичними фахівцями. Вони жодним чином не є заміною лікарям або акушерками, бо не відповідають за медичну безпеку і не виконують ніяких медичних дій. Доула радше професійна партнерка під час пологів. Вона уважна до потреб і побажань жінки і заповнює ту частину догляду під час пологів, якої бракує медичним системам навіть у розвинених країнах: надає безперервну підтримку, дбає про фізичний комфорт роділлі і безпеку психологічну.

Діяльність доули також полягає в інформаційній, емоційній та практичній підтримці жінки, родини задля найкращого здоров'я мам та дітей і позитивного досвіду пологів. Доула знає, як створити умови для природного народження, коли це можливо, володіє методами немедикаментозного знеболювання. Вона також надає потрібну підтримку жінці, коли медичні втручання необхідні або ж коли жінка хоче скористатися медикаментозним знеболюванням. Її завдання надати інформацію для зваженого вибору і підтримати рішення жінки. Доула як компаньйонка для пологів неодноразово згадується в рекомендаціях Всесвітньої організації охорони здоров'я 2018, що стосуються пологів

Дослідження, у яких взяли участь понад 15 000 жінок, показали, що саме безперервна партнерська підтримка під час пологів зменшує ризики:

  • кесаревого розтину на 33%
  • медикаментозного знеболювання на 11%
  • народження дитини в стані що потребуватиме допомоги на 61%
  • негативного сприйняття жінкою своїх пологів на 45%

Загальна рекомендація ВООЗ: партнер за вибором для всіх жінок під час пологів. І до речі, ця рекомендація залишилася незмінною і під час пандемії. Партнером може бути будь-яка особа, яку жінка обрала для надання їй постійної підтримки під час народження дитини: чоловік, подруга, родичка або доула. Доула, за визначенням ВООЗ, жінка, яка пройшла навчання з підтримки у пологах, але не входить до складу персоналу медичного закладу.

Не завжди чоловік може бути присутнім на пологах, не кожна жінка має таке бажання. У своєму оточенні вона може не мати людини, яка б її підтримала під час народження дитини, тож може обрати для цього доулу. І навіть, якщо чоловік був присутнім, він зазвичай більш позитивно сприймає цей новий і емоційний досвід, якщо була присутня також і доула. Нова професія стає все більш популярною у світі.

Що можна сказати про Україну? У нас доульська професія лише на стадії розвитку. 

Центр "Семицвіт", який я представляю, багато років співпрацює з Перинатальним центром у Дніпрі. 10 років тому ми разом створили комфортний пологовий зал, в якому затишно, є велика ванна – є усе, щоб породілля, родина почувалися комфортно. Це теж гарний приклад поєднання потреб жінок і медичної безпеки. Доульські організації Європейської мережі доул, до якої належить і спільнота доул Центру "Семицвіт" одностайні в тому, що доула не може бути на пологах без медичного супроводу. А оскільки офіційна медична підтримка таких пологів в Україні наразі відсутня, то наша організація не супроводжує пологи вдома і ніколи цього не робила. Тож дуже прикро, що зараз звинувачують абсолютно всіх доул.

Щодо сертифікації. У більшості країн доула так само не є офіційною професією. Зазвичай існують доульські організації, які дотримуються спільного кодексу і стандартів і самі проводять навчання. Оскільки професія неофіційна, то й сертифікат не є офіційним документом. Він свідчить про те, яку підготовку пройшла доула. Бо навчання для того, щоб називатися доулою, є обов'язковим. Також сертифікат – це швидше репутація тієї організації, яка проводила навчання. Але доула все ж перебуває в правовому полі, бо згідно з Наказом МОЗ України № 234 жінка може обрати будь-яку людину для підтримки в пологах, і навіть двох. ВООЗ наголошує, що вільний вибір жінкою людини для такої підтримки це важливий прояв поваги до матерів та частина підходу, заснованого на правах людини. 

пологи вдома за і проти

Фото AdobeStock

І про головне – як жінці себе убезпечити? Бо дійсно є люди, що називають себе доулою за власним бажанням або ж порушують доульський кодекс. 

  • Варто запитати про те навчання, яке пройшла людина, щоб бути доулою, яка організація його проводила. Це легко перевірити. 
  • Спитати про кодекс, якого в організації дотримуються. 
  • Спитати про досвід супроводу, який вона вже має. В якості доули вона не обіцятиме контролювати ваші пологи, навіть якщо має медичну освіту. Не даватиме медичних порад, не відмінятиме призначень лікаря і не виконуватиме жодних медичних функції. Вона не погодиться на супровід пологів без медичної підтримки і не говоритиме, що за умови правильної підготовки це абсолютно безпечно. Не схилятиме вас до певного способу пологів. І не обіцятиме захищати вас в пологовому будинку від лікарів, навіть, якщо ви про це попросите. Бо за медичну безпеку відповідають медичні фахівці. Доула ж розпитає про ваші очікування і зможе запропонувати варіанти відповідно до ваших потреб. Проте рішення прийматимете лише ви.

Мені пощастило не раз співпрацювати з дружніми лікарями і акушерками, як в Дніпрі, так і в Києві. Від таких спільних дій виграють всі. І перш за все жінки і родини. Коли кожний робить свою справу в умовах взаємної поваги, то чудовий результат зазвичай винагорода для всіх. А у жінок прекрасні спогади і бажання народжувати знову.

немовля

Фото Unsplash

Замість посткриптуму

Домашні пологи не зло, в жодному разі. Це вибір. І як кожен вибір має наслідки, і відповідати за них мають ті, хто цей вибір зробив.

Заперечувати тему "акушерського насилля" та травмуючого медичного супроводу також не варто. Ця проблема існує, її розуміє той, хто з цим стикнувся і знає, які жахливі від цього можуть бути наслідки. Про таку проблему давно активно говорять і в розвинених країнах, де медицина на значно кращому рівні. У пологових будинках України ще багато проблем: це і старі родзали і недостатньо облаштовані палати на 4-5 жінок, роди без анестезії і "радянське" ставлення персоналу. Говорити про це треба. Так само, як треба говорити про проблеми медичної освіти в Україні, юридичну беззахисність лікарів та пацієнтів, логистику та діагностику в сільських амбулаторіях, а також правову основу "порад" в інтернеті   хто і як повинен нести відповідальність за "лікування" в інстаграмі та на форумах. 

Якщо ми хочемо уникнути трагічних випадків надалі, то варто вивчати потреби жінок, що роблять будь-який вибір. У суспільстві тих, хто вирішив народжувати вдома, часто вважають маргінальними або безвідповідальними, тими, що легко піддаються навіюванню, сектантками, фанатиками ідеї природності. Чи дійсно ми знаємо їхні мотиви? За рішенням народжувати вдома може стояти попередній травматичний досвід пологів у лікарні, негативний досвід когось у родині, потреба мати підтримку близьких людей в уразливий момент свого життя, бажання бути активною учасницею пологів, а не об'єктом, бажання уникнути надмірних втручань. Це те, що часто турбує вагітних жінок. 

Але, що було найбільш вагомим для тих, хто наважився народжувати вдома, ми не дізнаємося, поки не почнемо досліджувати проблему комплексно. А до тих пір суспільство буде продовжувати жити з заплющеними очима щодо домашніх пологів і вибухатиме лише тоді, коли відбудеться чергова трагедія.

3696

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: