fbpx
Сьогодні
Екорубрика 11:30 29 Гру 2021

"Сам удома" та екозвички: що Кевін і герої робили (не)правильно

"Рубрика" вирішила уважно передивились улюблений фільм та придивитися до ековиборів його героїв. У 2021 році Кевін Маккалістер мав би зовсім інші пригоди.

English version here

У чому проблема?

Є питаннячка від екоактивістів 

один дома і екологія

Пам'ятаєте яскраво прикрашений гірляндами дім Маккалістерів? А чи це екологічно? В принципі, так. Не можемо стверджувати нічого про те, наскільки енергоефективними були ці гірлянди, але сподіваємось, що сертифіковані та із використанням LED-лампочок. Це цілком можливо, адже їх винайшли ще у 1960-х роках в компанії General Electric як такі, що менше нагріваються та є економічнішими. Тож із урахуванням того, що батько Кевіна навіть поставив таймер, що автоматично вмикає та вимикає гірлянди на певний час, це цілком екологічно. 

А от до інших деталей фільму екоактивісти мали б питання, що й не дивно — фільму вже 31 рік!

Яке рішення?

Як би "Один вдома" виглядав зараз?

один дома і екологія

На початку фільму брати Кевіна лякають його двірником, який прибирає сніг на вулиці та посипає доріжки сіллю. Але так не можна! Сіль згодом потрапляє в грунт, і її надлишки — це справжня отрута для зелені. Існує небагато рослин, які можуть жити на засолених грунтах, та й то лише завдяки притаманним властивостям, що не пропускають сіль всередину живих клітин. Дерева та кущі нашої природної зони такого пристосування не мають, а отже страждають найбільше. Зелені насадження, на які потрапляє найбільше солі, в'януть, жовтіють, скидають листя вже влітку, зовсім всихають.

  • Що було б зараз? Найкраща альтернатива — це мінерал бішофіт. Так, він дорожчий за сіль аж у 8 разів, проте він не шкідливий для зелених насаджень, не руйнує асфальт та не шкодить взуттю пішоходів та покриттю автомобілів, як сіль. Тож, двірник, мабуть, використовував би його. Або каву! Як це роблять у Львові. Правда, тоді не було б жарту про мумію… 

один дома і екологія

В останній вечір вдома вся сім'я зібралась за вечерею перед вильотом, і замовила аж 10 піц на велику компанію! Та справа не у піцах, адже вони в паперових коробках, і тут жодних питань — це цілком екологічно. А от запивають вечерю вони з червоних пластикових стаканів! Дуже НЕ екологічно — одноразовий пластиковий посуд використовувати не слід. До речі, навіть якщо вам здається, що паперовий одноразовий стаканчик більш екологічний, це не так, оскільки для виготовлення такого посуду також використовується пластик. Шар пластику не можна відокремити від паперового шару, тому навіть паперовий одноразовий посуд не підлягає переробці. 

  • Що було б зараз? Маккалістери пили б зі звичайних склянок. Можливо, тоді і Кевін не перекинув би склянку, його б не покарали та не відправили на горище, де він і залишився, коли всі поїхали до аеропорту. Тож най у фільмі все залишається, як є, а ви використовуйте  багаторазову тару для пиття та їжі, щоб не втрапити у таку халепу!

один дома і екологія

А пам'ятаєте, як Кевін злякався котла? Котел у підвалі будинку був дуже схожий на вугільний. Топити вугіллям чи дровами, або навіть використовувати паливні гранули (їх ще називають пелети) — біопаливо, що отримується з торфу, деревних відходів та відходів сільського господарства, — не дуже екологічно. Раніше вважалося, що біопаливо — це більш екологічно. Але згідно з дослідженнями ВООЗ, за період між 1990 та 2005 pоками через збільшення обсягів використання біопалива у багатьох регіонах відбулося значне збільшення частки всіх викидів РМ — це забруднювач атмосферного повітря, що включає суміш твердих і рідких частинок, що знаходяться в повітрі у зваженому стані.

  • Що було б зараз?  В ідеалі — Маккалістери використовували б альтернативні джерела енергії, наприклад, геотермальний тепловий насос, що бере тепло з землі або повітря. 

один дома і екологія

Збираючись вранці, ніби дорослий, Кевін бере все, що стоїть на ванній полиці його батька, навіть голиться, як він, та використовує дезодорант-спрей. 

Зараз аерозолі трохи безпечніші, ніж у 90-х роках, — у них більше не містяться шкідливі хлорфторвуглеці, що руйнують озоновий шар атмосфери. Проте навіть у 2021-му у складі лаків для волосся, освіжувачів повітря або дезодорантів досі є гази-пропеленти. Вчені кажуть, вони провокують глобальне потепління та сприяють забрудненню повітря. Зріджений вуглеводневий газ із суміші пропану та бутану часто використовується як пропелент. Цей коктейль вступає в реакцію з іншими компонентами повітря, і в результаті формуються вторинні органічні речовини, які сприяють глобальному потеплінню

  • Що було б зараз? Батько Кевіна, швидше за все, використовував би кремовий або роликовий дезодорант.

один дома і екологія

Поліцейський відділок, куди телефонувала мама Кевіна, був ну дуже рясно прикрашений мішурою, а це, виявляється, не дуже правильна прикраса для тих, хто переймається долею нашої планети. По-перше, сумнів викликає матеріал, з якого вони виготовлені. А по-друге, такі прикраси мають великий ризик для домашніх тварин. Мішура для них дуже приваблива. І якщо під час гри вони її з'їдають, це може призвести до непрохідності кишківника з неприємними наслідками. Те саме може статися і з вуличними тваринами та птахами, якщо ми викидаємо ялинку із залишками прикрас.

  • Що було б зараз? Прикраси були б більш довговічними, наприклад — гірлянди із LED-вогниками, або ж паперові.

один дома і екологія

Можливо, дезодоранти та мішуру екоактивісти могли б пробачити, а от пакети — точно ні! Про шкоду від пластикових пакетів всі і так знають, тож не загострюватимемо на цьому увагу.

  • Що було б зараз? Кевін крокував би із магазину із екосумками. Цікаво, який би напис на них був?

один дома і екологія

В одному з перших будинків, який грабують злодії, Марвін закрив раковини та увімкнув воду, щоб затопити будинок. Так він залишив свою "злочинну мітку" ("Мокрі бандити"), а Гаррі, його напарник, навіть намагався відмовити його, але не з екологічних міркувань, а тому що це геть безглуздо. Втім, пам'ятаємо — так витрачати водні ресурси ми не можемо, адже вони обмежені, і ставитись до них ми маємо дбайливо. Якщо виходити із розрахунків, що зі стандартного крану за хвилину витікає 15 літрів води, а господарі будинку поїхали, втрати будуть колосальними. А от Кевін про правила економії води знає, і коли відволікається від миття посуду, одразу вимикає кран. Проте забуває про економне використання у другій частині, коли провертає трюк із душем. 

один дома і екологія

  • Що було б зараз? Про таке недоцільне використання водних ресурсів нам би ще раз нагадали у фільмі (принаймні, ми на це сподіваємось). 

один дома і екологія

Де Кевін взяв ялинку? Спиляв її!! Але ми йому це пробачимо, адже натуральна ялинка — це більш еко, ніж пластикова, бо поки вона росте, залишає менше вуглецевого сліду, ніж виділяється під час виготовлення пластикової. Є лише один спосіб компенсувати цю шкоду: використовувати пластикову ялинку більше 10 років. Якщо ж ви хочете натуральну та живу ялинку щороку — купляйте її в кадці, щоб висадити навесні або лише ті ялинки, які були вирощені спеціально під зруб. Але в жодному разі не пиляйте дерево самостійно!

  • Що було б зараз? Мабуть, Кевін купив би ялинку, або зібрав би пластикову. 

Але, якщо серйозно, ми звісно, не стали б нічого змінювати у фільмі — занадто сильно ми любимо цю новорічну історію, щоб переробляти її або представити по-новому. 

один дома і екологія

Бонус! В кінці другої частини сценаристи трохи себе виправдали: поки всі розпаковують подарунки у Нью-Йорку біля святкової ялинки вранці після Різдва, тітка Леслі голосить не викидати подарунковий папір — її ж можна використати наступного року! І хоча продиктовано це було зовсім не бажанням потурбуватись про навколишнє середовище, все одно зауважимо: це повторне використання, і це екологічно!

2
4109

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: