fbpx
Сьогодні
Екорубрика 20:50 16 Чер 2020

"Кузня еко-рішень": чим займається перша екологічна станція в Україні під Ржищевом

Екологічні рішення доступні всім: і великим проектам, і звичайним людям

Що потрібно для того, щоб жити в гармонії з природою? Різко відмовитися від усіх благ цивілізації? Вкласти десятки тисяч доларів у створення доброзичливого до довкілля будинку? Або ж можна знайти щось інше, доступне кожному — але здатне допомогти нам не руйнувати світ, у якому ми живемо?

Екологічна станція "Глибокі Балики" під Ржищевом Київської області намагається знайти відповіді на ці питання. А Богдан Попов еколог, директор екологічної станції "Глибокі Балики" і коваль, розповів нам про цей процес і про те, як екологічні рішення можна бюджетно застосовувати у звичайному житті. Усе своє життя він займається розробкою рішень, які допомогли би людям наносити менше шкоди навколишньому середовищу і витрачати менше ресурсів.

"Станція Вернадського" над Дніпром

Станція "Глибокі Балики" знаходиться на території великої природної балки. Хоч цей об'єкт і не вважається заповідним, екосистема тут збереглася в хорошому стані. По дорозі до станції, ми побачили косулю і декількох куріпок — на станції постійно бачать інших рідкісних птахів і тварин. Сам проект і його задум — унікальні, причому не тільки в масштабах України.

"Ідея цього проекту — це створити таку дослідницьку станцію, яка б обслуговувала місцеву територіальну громаду, моніторила все, що відбувається в навколишньому середовищі, і продукувала рішення про те, як людині, власне кажучи, жити в балансі з цієї навколишнім середовищем.

Экологическая станция

Придумали і підтримали станцію фінансово молоді українські програмісти. Доторкнувшись до екологічного способу життя, вони захотіли створити в Україні особливе місце для вчених-екологів. Будівля, яка повністю переробляється зсередини під потреби станції, раніше було дачею дитячого письменника. Зараз на 3-х поверхах тут створюються 3 різні зони, які дозволять її резидентам комфортно жити, працювати і відпочивати.

Станція розділена по поверхах на умовні зони "їсти-працювати-спати". На першому поверсі — їдальня і місце для лабораторії, на другому — робочий простір-коворкінг і "тиха кімната", на третьому — хостел.

"Це наукова станція — ось як станція Вернадського в Антарктиді. Ми, по-суті справи, і дивимося, вивчаємо досвід у нас тут і люди були, які в Антарктиді були. Ми хочемо принести сюди принципи організації простору звідти. Особливо нам подобається їх бар, тому ми вирішили обов'язково тут робити бар на першому поверсі. Це дуже важливий елемент наукової роботи," — сміється Богдан.

Першочергове завдання станції — описати все наявне біорізноманіття. Потім вчені перейдуть до більш глобальних завданнь: їх мегаплан — описати взаємодію людської популяції з природою на цих землях протягом тисячоліть. Саме в цих місцях зародилася відома Трипільська культура, і по одній з гіпотез, її занепад пов'язаний саме з виснаженням грунту та іншими наслідками активного природокористування.

Экологическая станция

Ковальня еко-рішень

Крім того, станція обслуговує інтереси місцевої Ржищівської громади, допомагає їй стати на шлях сталого розвитку. Місцева громада досить бідна, це одночасно і створює ряд екологічних проблем, і стримує руйнівний антропогенний вплив. Богдан каже, що додаткова цінність станції в тому, що через умови, у яких вона існує, велика частина створених тут рішень може бути повторена в інших частинах України і найближчого зарубіжжя — Білорусі, Молдови, Росії та інших країн.

Рішення, які розробляє станція, повинні допомагати простим людям використовувати менше ресурсів і менше забруднювати навколишнє середовище, використовуючи мінімум засобів. Богдан — коваль, і до станції займався своїм проектом "Кузня еко-рішень", суть якого — "виковувати" практичні, готові рішення. В основному, вони зачіпають роботу з водою, оскільки за словами Богдана, основний вплив змін клімату позначиться саме на водному режимі.

Ось перелік того, що вже працює на станції "Глибокі Балики":

✅  Сонячна електростанція. Хоч її зробили і не своїми руками, через вигідне розташування станція на 30 кВт окупиться вже за 5 років, і буде приносити станції стабільний дохід.

Экологическая станция

✅   Сухий туалет. Його головна особливість — в ньому взагалі не використовується вода. Продукти людської життєдіяльності збираються у спеціальний картридж, куди додається звичайна подрібнена солома. Вона допомагає збалансувати вуглецево-азотний баланс, і через деякий час відходи перетворюються в живильний для грунту гумус. Він зроблений з простих матеріалів, вартість яких не перевищує 100 євро.

Экологическая станция

✅   Система збору дощової води. Стік води з великою даху станції організований так, що вся вона надходить у спеціальний резервуар. Це — система з'єднаних між собою "єврокубів": кожен такий куб окремо вартує недорого, а з'єднані разом, вони дозволяють зібрати багато води. За день дощу Богдану вдалося зібрати 4 кубометри води, а всього за рік така система може зібрати до 100 кубометрів.

Экологическая станция

✅   Експериментальний город. Тут застосовуються різні підходи до вирощування продуктів: "грядки Розума", спіральні грядки і т.д. На одній з дільниць Богдан застосовує біочар, деревне вугілля — він добре вбирає вологу і служить середовищем для мікроорганізмів. Це дозволяє накопичувати дощову воду і зберігати її в грунті довгий час.

Экологическая станция

На думку Богдана, найголовніше в цих рішеннях — їхня доступність. Повторити таке у себе вдома може кожен бажаючий.

"Багато зараз як би екологічних рішень пропонуються людям. Але вони коштують грошей — скільки людей можуть дозволити таке собі придбати? Який сенс тоді говорити про екологічні рішення? Сказати: "Чуваки, та ви просто тут взагалі бомжі? Тому що ви бідні, тому що в Швеції, в Норвегії дивіться, як круто, а ви так не можете"? Станція повинна продукувати рішення, які середньостатистичні українці, звичайні люди можуть собі дозволити".

Экологическая станция

"Найкращий підхід — це економити"

Але основне рішення не має відношення до санітарії або збору сонячної енергії. Воно, як і головна умова екологічного способу життя, лежить в ціннісному ключі. Богдан каже, що природа повинна стати для людей цінністю, тому що саме вона дає життя. Сам він з раннього дитинства усвідомив, що існуючий спосіб життя людства — згубний, і для того, щоб мати майбутнє, ми повинні знайти альтернативу.

Допомогти і зберегти навколишнє середовище може кожен: для цього просто потрібно використовувати менше ресурсів.

"Знаєте, що таке визначення екологічного продукту? Це не вироблений продукт, тому що будь-який продукт має екологічний слід. Найкращий підхід — це просто брати і не використовувати, економити. Вимкнути світло, воду тонкою цівкою, в душі трохи швидко помився — і все. Користуватися максимально велосипедом, громадським транспортом, купувати у людей органічні продукти, вирощувати самим їжу. Збір дощової води — можна що завгодно робити, використовувати її для поливу принаймні, а краще для того, щоб у туалеті воду змивати хоча б".

11339

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: