fbpx
Сьогодні
Розбір 20:26 20 Лип 2018

Хлорний зашморг українських водоканалів. Як не допустити повторення ситуації

Більшість великих українських міст, де мешканці отримують водопровідну воду з річок, могли опинитися на межі техногенної катастрофи.

Фото: nastol.com.ua

Для знезараження води міські водоканали використовують рідкий хлор, який виготовляють в Україні на єдиному підприємстві – "ДніпроАзот". Понад місяць тому підприємство зупинило роботу через підвищення ціни на газ.

Запаси рідкого хлору у водоканалах різних міст зменшилися до критичного рівня, а місцева влада постала перед загрозою припинення водопостачання, адже подавати у водопровід не очищену воду заборонено.

Лише сьогодні, 20 липня, у прес-службі "ДніпроАзот" повідомили, що на підприємстві знову готові до запуску виробництва і найближчим часом очікується випуск першої продукції.

Підприємство, де виготовляють хлор, належить відомому олігарху Ігорю Коломойському. Зберігати великі запаси хлору водоканалам заборонено через його токсичність та вибухонебезпечність, а налагодити постачання із Європи – складний бюрократичний процес. До того ж, хлор можна постачати лише в контейнерах, бо європейські та українські колії мають різну ширину, а єдина хлорпереливна станція знаходиться у Дніпропетровській області.

Саме тому подібні ситуації можна використовувати для економічного та політичного шантажу, адже у випадку повторної зупинки заводу без води може залишитися три чверті населення України.

Доки на рівні міністерств велися переговори про постачання хлору з-за кордону та відновлення його виробництва в Україні, чимало міст опинилися перед загрозою відключення водопостачання. За інформацією Асоціації водоканалів України, найгірша ситуація склалась у містах Дніпровського басейну, де для знезараження води потрібна більша кількість дезинфікатів, ніж для води з інших річок. У найбільш критичній ситуації опинився Харків, де запасів залишилося на кілька днів. Великі компанії, які виготовляють напої – Coca Cola, Pepsi Cola, Carlsberg та інші відомі підприємства призупинили роботу.

Чи є альтернатива хлору?

Окрім рідкого хлору, воду можна знезаражувати гіпохлоритом натрію, озоном, ультразвуком, йонізуючим випромінюванням та іншими методами. І якщо для озонування води потрібно повністю перелаштовувати роботу водоканалів, то гіпохлорит можна використовувати замість хлору.

Цей реагент виготовляють зі звичайної кухонної солі шляхом електролізу. Чимало водоканалів після кризи із хлором почали переходити на гіпохлорит.

Зокрема, таким чином уже декілька років знезаражують воду у Херсоні. Почали використовувати гіпохлорит замість хлору і міста Миколаївської області.

Знезараження води гіпохлоритом

Знезараження води гіпохлоритом у Херсоні / Фото з Facebook Катерини Гандзюк

Миколаївська ОДА дала доручення місцевим водоканалам для знезараження питної води в мережах переходити на гіпохлорит натрію замість хлору.

«В області існують підприємства, які замість рідкого хлору використовують гіпохлорит натрію та самі його виготовляють. Це водопостачальники Вознесенська та цех водопідготовки Южноукраїнської АЕС", – написав у Фейсбук заступник голови Миколаївської облдержадміністрації Валентин Гайдаржи.

За його словами, ОДА доручила водоканалам розробити перспективні плани щодо переходу на використання гіпохлориту натрію замість рідкого хлору.

Цей реагент також використовують в Івано-Франківську, Луцьку, Полтаві та низці інших міст. Гіпохлорит ще з 2012 року використовують для знезараження частини води і у Львові

"У Львові ситуація є контрольованою, і, на відміну від інших міст, не є такою критичною, тому що ми маємо станцію виробництва гіпохлориту натрію і дезінфікуємо 40% води саме за допомогою гіпохлориту", – зазначила у коментарі для "Рубрики" керівник відділу зв'язків з громадськістю "Львівводоканалу" Уляна Горбата.

Решту води дезінфікують рідким хлором, запаси якого у Львові ще є. Крім того, за словами Уляни Горбатої, "ДніпроАзот" вже написав листа про те, що готовий відновити постачання хлору.

Електролізну станцію у Львові із виготовлення гіпохлориту з кухонної солі для знезараження питної води збудували у Львові перед Євро-2012. Вартість обладнання та будівництва склала 12,5 млн грн. Ці кошти виділили з держбюджету.

При цьому варто зауважити, що у більшості міст західної України воду видобувають із свердловин, тому вона потребує меншої кількості реагентів, ніж річкова. Її хлорують, щоб не допустити розвитку мікроорганізмів уже під час транспортування водогонами.

Вихід із "хлорної кризи"

Виробництво хлору на "ДніпроАзот" складає лише 10% від усієї продукції, яку виготовляють на підприємстві. Умовою відновлення роботи цехів хлорної групи, на підприємстві назвали підвищення ціни приблизно втричі. Із відповідною пропозицію, для погодження "ДніпроАзот", як підприємство, яке є монополістом, уже звернувся до Антимонопольного комітету.

Там не побачили жодних порушень у тому, що підприємство хоче підняти ціни на хлор.

"Ціни на хлор рідкий є вільними цінами, які самостійно встановлюються суб'єктом господарювання і на які відсутнє державне регулювання. Отже, якщо АТ "ДніпроАзот" впевнене в обґрунтованості підвищення ціни на власну продукцію – жоден чинний нормативно-правовий акт не забороняє такі дії", – зазначили в АМКУ.

Антимонопольний комітет також попередив, що якщо "ДніпроАзот", який займає монопольне становище на ринку, відмовлятиметься від виготовлення та продажу рідкого хлору, то його можуть оштрафувати на 10% від загальної суми прибутку підприємства.

дніпроазот

Отримавши зелене світло на підвищення ціни та можливі втрати від подальшого простою підприємства, "ДніпроАзоту" більше нічого не залишалося, як відновити виробництво.

Зараз ціна однієї тонни рідкого хлору складає 17-20 тисяч гривень. У зв'язку із підвищенням ціни вона становитиме від 42 до 56 тисяч гривень в залежності від логістики. Таким чином економічний шантаж спрацював, адже будь-які інші альтернативні способи доставки хлору з-за кордону виявляться дорожчими.

Вартість хлорування води складає близько 2% у тарифі. Відповідно, невдовзі варто очікувати здорожчання водопостачання на кілька відсотків.

Тим часом справою про призупинення виробництва хлору уже зацікавилась СБУ. Працівники Служби безпеки перевірять обґрунтованість вимоги збільшення у декілька разів вартості рідкого хлору.

Після цієї ситуації водоканалам потрібно зробити висновки та диверсифікувати способи знезараження води, щоб знову не стати жертвами економічного чи політичного шантажу.

Оскільки рідкий хлор – токсична речовина, зберігання якого у великих обсягах є небезпечним, то логічним кроком є поступовий перехід водоканалів на гіпохлорид натрію. Цей реагент зі звичайної кухонної солі можна виготовляти на місці та не залежати від постачальника-монополіста.

35
2520

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: