Кейси

Гаряча лінія для людей в окупації: що таке “HelpPrint” і кому він може допомогти

Медіа “Східний Варіант” запустило гарячу лінію для мешканців тимчасово окупованих та прифронтових територій. На гарячій лінії людям допомагають сконтактувати з профільними організаціями, які можуть допомогти з пошуком рішень, вислуховують та надають якомога повнішу інформацію за будь-яким запитом. Як працює ініціатива — у нашому матеріалі.

У чому проблема?

Від початку вторгнення росії на територію України минуло 10 років. Весь цей час загарбані росіянами міста і села Донеччини й Луганщини перебувають в інформаційній блокаді. Для людей на окупованих територіях навіть розмова з рідними, що живуть у вільній Україні, є проблемою — дзвінки не проходять, заблоковані фейсбук та частина месенджерів.

На тимчасово окупованих територіях (далі ТОТ) знаходити реальну інформацію про те, що відбувається в Україн, росії та світі, надзвичайно важко. Матеріали російських ЗМІ, які потрапляють до ефіру, просочені брехнею та пропагандою.

Яке рішення?

У лютому 2024 медіа про Донецьку та Луганську області "Східний Варіант" оголосило про запуск гарячої лінії для мешканців прифронтових та тимчасово окупованих територій

Гаряча лінія "HelpPrint" — це можливість отримати достовірну інформацію з будь-якого питання, анонімно розповісти власну історію, надати інформацію про те, що відбувається в окупованих містах, та звернутися за допомогою

Як і з якими результатами працює "HelpPrint", "Рубрика" дізнавалася у координаторки гарячої лінії Валерії Круподері.

Як це працює?

"Ми створили місточок зв'язку з окупованими територіями, щоб дізнаватися, що там відбувається"

Ілюстрація: Східний Варіант

Зробити більш видимим те, що відбувається на окупованих територіях, допомогти людям оприлюднити інформацію — такою, за задумом "Східного Варіанту", була головна мета гарячої лінії. Втім, за неповні чотири місяці "HelpPrint" перетворився на справжнє плече підтримки для людей, які вимушено живуть в інформаційному вакуумі.

"До повномасштабного вторгнення «Східний Варіант» так само був місточком між тимчасово окупованою територією та вільною Україною. Багато читачів у нас були в окупації — Донецьк, Макіївка, Луганськ були у топ-10 міст. Ми розуміли, що не можемо дозволити втратити зв'язок з українцями, які живуть у тимчасовій окупації. Тож створили сайт-дзеркало, яке оминає блокування на ТОТ.

Однак, звісно у людей залишились, а точніше збільшились інформаційні запити, які вони продовжували надсилати нам. І ця довіра стала для нас найвищою відзнакою та стимулом працювати ще завзятіше", — розповідає координаторка гарячої лінії Валерія Круподеря.

Саме тому у "Східному Варіанті" наважились запустити гарячу лінію "HelpPrint" для мешканців прифронтових і тимчасово окупованих територій України — аби скеровувати українців до профільних організацій і надавати зрозумілі роз'яснення з тих чи тих тем. За словами координаторки, гаряча лінія буде корисною усім, хто потребує підтримки, допомоги або бажає поділитися інформацією. 

"Вже сьогодні ми приймаємо запити від наших людей в окупації, які хочуть виїхати, або намагаються знайти для себе вирішення того чи того питання. Ми зворушені сміливістю цих людей та вірою у повернення українського прапора до їхніх рідних міст", — каже Валерія Круподеря. 

Про безпеку

"Як і на початку діяльності, так і зараз нам хотілося б, аби про ініціативу «HelpPrint» знало більше людей. Розуміємо, що багатьом в окупації страшно звертатися по допомогу онлайн, проте ми завжди акцентуємо, що наш пріоритет — це безпека запитувача", — наголошує Валерія Круподеря.

Інформацію про гарячу лінію можна дізнатися через Телеграм-канал "Східного Варіанту", а також на сайті медіа.

Гаряча лінія забезпечена сучасними засобами комунікації, включаючи підключення через основні месенджери, такі як:

  • Номер гарячої лінії: +38 091 48 18 150 (задля безпеки номер може змінюватись);
  • Електронна пошта: helpprintinfo@gmail.com
  • Telegram: @Help_print_bot
  • Telegram-бот з можливістю зареєструвати звернення: @eastvar_bot
  • Viber: Help Print Bot
  • Skype: Help Print
  • WhatsApp: Help Print
  • Signal: +380738955177

Перед запуском гарячої лінії команда консультувалася з фахівцями з цифрової безпеки. Гаряча лінія є певною захищеною екосистемою, проте запитувачам все одно дуже важливо дотримуватися основних правил безпеки. Координаторка "HelpPrint" у повідомленні завжди акцентує, аби люди не забували чистити історію чату

Валерія Круподеря відзначає, для комунікації краще обирати месенджери з високим рівнем шифрування. Наприклад, це може бути Signal або Whatsapp. Але частіше люди пишуть у чат-бот в Telegram і Viber. Це люди переважно зі складною долею, тому їм так хочеться допомогти тут і зараз. 

"Працюємо як параюристи чи парамедики"

Іноді після запиту "Східний Варіант" створює спеціальний матеріал, оскільки деякі питання не мають однозначного рішення та потребують широкого обговорення з експертами. 

Наприклад, переселенці часто цікавляться пошуком гуманітарної допомоги, ліків і матеріальної підтримки. Бувають звернення, що стосуються оновлення українських документів чи навіть оформлення свідоцтва про смерть людини на ТОТ. Координаторка після ознайомлення із запитом відразу шукає контакти організацій, що працюють із конкретними питаннями.

Якщо у людини немає можливості самостійно зв'язатися зі спеціалістами, тоді операторка бере це на себе. Головне — запустити процес вирішення запиту і підтримувати зв'язок до кінця. Операторка завжди повертається до людини й цікавиться, на якому етапі зараз перебуває питання.  

Усе частіше людей на ТОТ хвилює проблема примусової паспортизації. 

"Я чекаю, коли українська влада повернеться, тому не роблю російський паспорт", —  написав у чат-бот гарячої лінії Євген (ім'я змінено з міркувань безпеки — ред.).

Чоловік живе на тимчасово окупованій території з 2014 року. Він прагне уникнути отримання російського паспорта і хотів дізнатися, чи це можливо зараз у тих умовах, коли українцям доводиться оформлювати в окупації паспорт рф хоча б заради того, аби отримувати базові медичні послуги. 

Опрацьовуючи цей запит, разом з правозахисниками редакція "Східного Варіанту" зробила матеріал щодо примусової паспортизації, у якому головний акцент був на тому, що українці на ТОТ — жертви. Тож головна задача наших людей в окупації  — вижити, навіть якщо для цього потрібно піти на умови окупантів. Станом на зараз в українському законодавстві не прописана відповідальність за отримання російського паспорта на ТОТ.

Ще одне популярне питання щодо збереження української пенсії для жителів ТОТ — його також розібрали з експертами у спеціально створеній статті

Українці в окупації також часто шукають можливості виїзду на вільну територію України, зокрема для їхніх маломобільних родичів. Питання, які пов'язані з виїздом з тимчасово окупованих територій завжди потребують максимальної уваги координатора і є дійсно викликом. Тому такі звернення одразу передаються на опрацювання спеціалістам з організацій, що евакуюють українців з рф і ТОТ. 

"Українців, які цікавляться евакуацією, ми переважно одразу направляємо до колег з «Helping to Leave». Якраз зараз у нас триває процес вирішення подібного запиту, тому деталі повідомляти поки не можемо", — каже координаторка гарячої лінії. 

А це точно працює?

З лютого на гарячій лінії опрацювали вже близько 100 звернень. Команда проєкту постійно на звʼязку з благодійною організацією "Карітас", яка допомагає людям у скрутних гуманітарних ситуаціях. З організацією "Helping to Leave", яка евакуйовує українців з ТОТ, а також зі "Схід СОС", "Донбас СОС", зокрема з правозахисною організацією "ZMINA". Якщо це стосується тематики юридичних питань, тоді оператори лінії допомагають зв'язатися з організаціями "Право на захист" або "Безоплатною правовою допомогою". 

Часто українці у чат-боті не бояться й просто розповідати про наболіле. Важливо, що команда створює дбайливе і безпечне середовище, аби запитувачі відчували комфорт під час розмови і точно були впевнені, що їхній запит буде почутий. Якщо людина бажає просто виговоритись — команда гарячої лінії тільки за. 

"Були випадки, коли українці нам писали: «Чи можу я розповісти свою історію? Хочу, аби мене почули». І ми залюбки погоджуємось, адже це одна з місій гарячої лінії — фіксувати історії українців, що стали жертвами російської агресії. І вже після дозволу людей ми можемо публікувати їхні історії на сайті з забезпеченням повної анонімності героям", —  ділиться координаторка "HelpPrint".

Ті люди, які тримають в курсі своїх справ, завжди дякують та відзначають важливість гарячої лінії для них. 

Частина команди "Східного Варіанту". Фото: "Східний Варіант"

"Ми з командою теж радіємо їхнім маленьким успіхам у вирішенні проблеми. Звісно, ми плануємо активно говорити про гарячу лінію, аби збільшувати кількість запитів. Для нас також важливо поширювати більше історій українців, які пережили чи переживають досвід російської окупації. А також плануємо залучати до співпраць якомога більше організацій, медіа і навіть державні органи", — додає Валерія Круподеря. 

Вона зазначає, що за час своєї роботи ініціатива наочно продемонструвала, як важливо продовжувати будувати комунікацію з українцями на тимчасово окупованих територіях. Людям важливо чути, що вони цінні державі і про них пам'ятають. А гаряча лінія допомагає не переривати цей зв'язок. 

Ще більше корисних рішень!

Куди ще можуть звернутися люди з окупованих територій за інформацією та допомогою?

Крім гарячої лінії "HelpPrint" "Східний Варіант" має внутрішній чат-бот у Телеграмі, куди також іноді надходять звернення з ТОТ. У цьому чат-боті є можливість зареєструвати своє звернення або передати важливу інформацію.

Отримати безоплатну первинну юридичну допомогу жителям ТОТ пропонує ресурс "Безоплатна правнича допомога". Вони надають консультації та розʼяснення з правових питань:

  • телефоном у контактному центрі системи БПД за номером 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України безкоштовні. Юристи на зв'язку у будні з 8:00 до 18:00.
  • https://t.me/+380677213103 — для дзвінків з Telegram.
  • або письмово: через телеграм-бот "Безоплатна правова допомога (консультації)".

Також для пошуку допомоги можна скористатися платформою Паляниця.Інфо. Для цього потрібно обрати ваше місто та категорію допомоги. На платформі, зокрема, є перевірені організації, що працюють на окупованих територіях.

Якщо відчуваєте, що потребуєте психологічної підтримки — не соромтеся звертатися до фахівців:

  • 0 800 100 102 — Лінія Національної психологічної асоціації;
  • 0 800 210 160 — Лінія міжнародної гуманітарної організації "Людина в біді"; 
  • 0 800 211 444 — Лінія емоційної підтримки Міжнародної організації з міграції 
  • 7333 — Лінія запобігання самогубствам Lifeline Ukraine;
  • 0 800 500 335 (з мобільного або стаціонарного); 116 123 (з мобільного) — Лінія  ГО "Ла Страда-Україна".
  • +380950207904; +380684615355 (Telegram/Viber)  — служба психологічної підтримки Восток SOS, працює в будь-якому режимі — телефоном, в форматі чату, дзвінка через месенджери, zoom.

Багато корисної інформацію для мешканців ТОТ та небезпечних територій можна знайти на сайті Мінінтеграції.

Свіжі дописи

  • Кейси

Принципи князя Святослава і життя, що має ціну: як розвивати військове лідерство в Україні

Аспен Інститут Київ, Impact Hub Odesa та його співзасновник Єгор Гребенніков провели День Ідей у… Читати більше

Friday June 28th, 2024
  • Кейси

“Час діяти, Нестримні”: як працює грантовий конкурс на відкриття спортивних клубів

Заняття спортом можуть бути одним зі способів реабілітації поранених військовослужбовців. Проте у багатьох громадах немає… Читати більше

Thursday June 27th, 2024
  • Корисності

Як вивезти тварину за кордон: алгоритм дій і всі потрібні документи

“Рубрика” розповідає про все, що потрібно знати: як чипувати, які треба вакцини та документи, де… Читати більше

Thursday June 27th, 2024
  • Корисності

Соціальне підприємництво: як це працює і хто просуває його в Україні

Уявіть світ, де кожен бізнес вирішує не просто економічні задачі, а й соціальні проблеми. В… Читати більше

Wednesday June 26th, 2024
  • Кейси

Сім тисяч книг: як волонтер забезпечує сучасною літературою прифронтові та сільські бібліотеки, про які не дбає держава

Бібліотеки не втрачають актуальності, поки до них надходить сучасна література. У цьому переконаний Олександр Сапронов,… Читати більше

Wednesday June 26th, 2024
  • Що відбувається

Beautiful places in Ukraine: Five unusual local attractions to explore

Millions of people across the globe learned about Ukraine through war reports and stories of… Читати більше

Tuesday June 25th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.