fbpx
Сьогодні
Рішення 08:45 30 Лис 2022

Допомога найслабшим: як у воєнний час в Україні опікуються бездомними тваринами

Через війну та бойові дії страждають не тільки люди, а й тварини — беззахисніші та слабші за нас. Розповідаємо про те, як українці допомагають їм у цей складний час, ризикуючи власним життям та безпекою, а ще — про притулки, феєрверки та сотні тисяч кілограмів корму на прикладі роботи трьох організацій.

English version here

У чому проблема?

Від активних бойових дій у різних містах страждають не лише люди, а й тварини. Це хатні улюбленці, тварини в притулках та зоопарках. З початку повномасштабного вторгнення рф до України тисячі з них опинились у скрутному становищі без надії на порятунок. Частина з них втратила домівку або хазяїв та опинилася на вулиці. Частина — це й раніше безпритульні тварини, яких раніше доглядали та годували місцеві, що наразі не можуть це робити через власну безпеку. Крім того, страждають і сільськогосподарські тварини. Станом на червень офіційно зафіксовано, що через воєнні дії було втрачено понад 6 мільйонів сільськогосподарських тварин в Україні. 

Допомога тваринам

Залишений голодний котик на руїнах свого колишнього дому. Джерело: UAnimals

Залишається відкритим питання контактних зоопарків та заповідників. Не всіх тварин вдається вивезти та евакуювати. Усе це і створює потребу в пошуках рішень щодо допомоги тваринам у цей складний час. 

Яке рішення?

З початком бойових дій після 24 лютого волонтери та громадські організації почали допомагати не тільки людям, а й тваринам. Наприклад, організація UAnimals з перших днів повномасштабного вторгнення переформатувала свою діяльність під виклики війни. Працівники "VETMARKET Pluriton"  їздили до Бучі та Ірпеня, вивозячи поранених та полишених тварин. Один із засновників громадської організації "Вивеземо" на початку березня виїхав з оточеного Маріуполя, і саме цей досвід спонукав його до допомоги людям, тваринам та притулкам у виїзді з майже окупованого міста. 

Наразі волонтери кожного з цих об'єднань продовжують працювати, ризикуючи власними безпекою та життями. Але вони не готові залишити покинутих тварин напризволяще. 

Як це працює?

Від кормів до генераторів та евакуації

В Україні зараз працюють декілька організацій, які допомагають тваринам у час війни як на підконтрольних Україні територіях, так і тих, що вже були звільнені від ворога. Одна з них — це популярна організація та рух захисту прав тварин UAnimals.

За словами операційної директорки UAnimals Ольги Чевганюк, уже в перший день повномасштабного вторгнення в організацію дзвонили люди, питали, як правильно врятувати тварину та вивезти її за кордон. Бойові дії, зокрема й у Київській області, спонукали наймати нових людей та створити call-центр, який займався б допомогою громадянам у консультаціях з питань вивозу та допомоги тваринам.

Допомога тваринам

Пес Шарік, який втратив свою родину, отримує допомогу від UAnimals. Джерело: UAnimals

Зараз організація працює в кількох напрямках роботи. Перший — це надання гуманітарної допомоги тваринам в місцях, де цього найбільше потребують. Мова йде про Миколаївську, Херсонську, Харківську, Донецьку, Луганську, Запорізьку області. Сюди волонтери UAnimals привозять корми в притулки, сіно в стайні, забезпечують їх необхідними ліками (у тому числі вакцинами), привозять необхідні речі (лежанки, переноски, амуніцію), годують та допомагають вуличним тваринам. Паралельно йде робота над проєктом "Зима близько", направленому на збір грошей, коштом яких притулки підготують до зими — закуплять генератори, запас їжі, ліків — зокрема, й заспокійливих: через бойові дії та обстріли тварини лякаються, нервують, намагаються втекти й можуть зашкодити собі.

Допомога тваринам

Голодні та виснажені собаки зараз не рідкість. Джерело: UAnimals

"Ми дізнаємося, що потрібно притулкам у такі моменти. У нас є списки притулків, просто людей, у яких є тварини, ми їм дзвонимо, вони — нам. Ми отримуємо список речей, які потрібні, і потім вже довозимо все це на місце призначення", — говорить Ольга Чевганюк.

Допомога тваринам

Одного разу команда UAnimals прихистила єнота Лакі. Джерело: UAnimals

Більша частина гуманітарної допомоги надсилається поштою, з якою в організації складено договір на безплатне доставлення. Станом на 17 листопада, через 6 днів після звільнення Херсона від окупантів, представники команди UAnimals  вже готувалися заїжджати в місто, щоб допомагати тваринам. 

"Нас не пускали перший тиждень, але ми їздили в селища та міста поблизу Херсона, що були звільнені раніше. Там теж допомагали й притулкам, і просто тваринам. Завтра (18 листопада, — ред.) туди ще раз поїде одна з наших волонтерок, вона сама з Болгарії, приїхала сюди допомагати нашим тваринкам. Сподіваємось, їй вдасться потрапити у місто та нагодувати собак", — розповідає Ольга. 

Станом на 19 листопада команді UAnimals  за добу повноцінної роботи в Херсоні вдалось допомогти 433 тваринам. 

Другий напрямок роботи UAnimals — це евакуація. Сюди входить евакуація притулків, зоопарків, тварин із заповідників, які через обстріли чи бойові дії можуть бути поранені та потребувати допомоги. Так, наприклад, навесні вдалося врятувати тварин із "Фельдман екопарку", що знаходився недалеко від Харкова. 

Тут доводиться працювати з дикими тваринами, влаштовувати їм умови для переїзду. Якщо ж хижій тварині не вдається знайти місце в іншому притулку чи зоопарку України, її вивозять за кордон у більш відповідні умови. Наприклад, у команди був досвід евакуації тварини до Південно-Африканської Республіки. 

Допомога тваринам

Допомога тяжкохворим левенятам. Джерело: UAnimals

Окрім тварин із зоопарків та притулків, відбувається евакуація безпритульних чи тих тварин, які з різних причин втратили своїх хазяїв. На жаль, серед таких тварин часто є поранені, контужені чи такі, що потребують негайного лікування. 

Третій напрямок роботи — це відбудова притулків та допомога в їхній роботі. Так, уже були відновлені притулки в Гостомелі та Чернігові: раніше через бойові дії будівлі були пошкоджені, подекуди — навіть зруйновані, тому потребували допомоги. 

Допомога тваринам

Потреба в кормі — постійна й нікуди не зникає. Джерело: UAnimals

"У нас зараз триває і проєкт зі стерилізації тварин, які залишились на вулиці, розмножуються, і багато хто з них гине через відсутність допомоги. Від однієї кішки за один рік може з'явитись 20 кошенят. За  п'ять років це вже 100 кошенят, у кожного з яких може бути стільки ж. Тому стерилізація — це важливо, ми поступово займаємось цим", — розповідає Ольга Чевганюк. 

Безпритульні тварини під час війни

Евакуація тварин з небезпечних територій. Джерело: UAnimals

Наразі UAnimals займається просуванням законопроєкту про заборону феєрверків. На думку представників організації, салюти та феєрверки шкодять тваринам, лякають їх, негативно впливають на психіку. За словами Ольги, у теперішніх умовах людям легше пояснити, чому вони можуть лякати.  

Водночас UAnimals розповідає всьому світу про те, що відбувається зараз в Україні і які злочини рф чинить проти гуманності — зокрема, організували виставки фотографій та марш на підтримку тварин у Варшаві.

Тварини на окупованих, щойно деокупованих територіях та в найскладніших умовах

"VETMARKET Pluriton" — компанія, яка з початку своєї діяльності працювала в комерційній ветеринарній справі. Та після початку повномасштабного вторгнення команда зрозуміла, що в цей час допомога потрібна не тільки людям, а й тваринам у скрутних умовах. Так організація припинила комерційну діяльність, а натомість зосередилася на волонтерській та благодійній роботі — потрібно було рятувати тварин, і це не могло зачекати. 

Допомога тваринам

Фото з Ірпеня, де "VETMARKET Pluriton" допомагали тваринам. Джерело: Ганна Овсійчук

Представник та один із засновників організації Віталій розповідає, що все почалось із вивозу та евакуації тварин з Бучі та Ірпеня в березні цього року.

Допомога тваринам

"VETMARKET Pluriton" в Ірпені. Джерело: Ганна Овсійчук

"Ми допомагали притулкам ще до війни. А коли почалася війна, у мене були друзі в Києві. Я був з ними на зв'язку постійно, вони розповідали, що багатьом саме в Бучі й Ірпені потрібна допомога. Вони допомагали тваринам, допомагали людям, вивозили їх звідти. Ми почали надсилати все, чим могли допомогти — корма, ліки, амуніцію", — розповідає Віталій. 

Допомога тваринам

Військовий рятує собаку з Лисичанська. Джерело: "VETMARKET Pluriton"

Після деокупації Київської області команда вирішила їздити на Донеччину й продовжувати допомагати тваринам на найскладніших напрямках. Це Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Рубіжне, Лиман, Святогірськ, де вже проходили тяжкі бої, а міста оточував ворог. Тоді в цих містах залишалися тисячі тварин, позбавлені нормального харчування та підтримки. Команда їздила у Лисичанськ, привозила корми та ліки для тварин, а також евакуювала тих, хто цього потребував, доти, доки це було можливо робити.  

Допомога тваринам

Допомога собаці на ім'я Рем з Харкова. Джерело: "VETMARKET Pluriton"

Після звільнення Лимана та Святогірська на Донеччині волонтери організації також одними з перших вирушили туди, щоб допомагати тваринам. 

"Ми приїжджаємо, і вони просто біжать до нас. Багато з них — худі, слабкі, довго не їли. Деякі з пораненнями. Ми не можемо їх кинути, ми намагаємось усіх вивезти, але це дуже проблематично, тому що всі наші притулки вже переповнені", — розповідає волонтерка "VETMARKET Pluriton" Катерина. 

За словами Катерини, організація намагається не просто вивезти тварин у притулок, а і знайти їм домівку. З кожним днем це стає дедалі важче, але команда активно пише про тварин, які шукають житло, у соціальних мережах та намагається знайти хазяїв для кожного. 

Безпритульні тварини під час війни

Більше корму! Джерело: "VETMARKET Pluriton"

Якщо з Бучі та Ірпеня тварин вивозили просто до київських притулків, які тоді були ще не настільки переповнені, як зараз, то з Луганщини та Донеччини тварин везуть до Дніпра в міста неподалік. У притулку тварини перебувають, поки для них не знайдуть новий дім. 

Команда "VETMARKET Pluriton" — це приблизно чотирнадцять людей, четверо з яких постійно їздять у гарячі точки, щоб розвозити допомогу, перебуваючи під обстрілами. Через спроби роботи на окупованих територіях частина команди потрапила в полон. 

"Був момент, коли команда їздила навіть в Лисичанськ. Це наш герой Володимир. Того ж дня місто окупували, в один момент його та ще людей, які були з ним, взяли у полон", — розповідає один із засновників організації Віталій.

Безпритульні тварини під час війни

Джерело: "VETMARKET Pluriton"

Одна з найскладніших ситуацій для команди сьогодні — це робота в Ямпільському зоопарку. Після звільнення Лимана та Ямполя волонтери приїхали до місцевого контактного зоопарку, який розташовувався неподалік і також був у окупації, щоб врятувати тварин звідти. Але, як виявилось, рятувати вже було нікого: під час окупації росіяни вбивали та їли тварин, більша частина з них померла від виснаження та голоду. По усьому зоопарку були скелети та рештки тварин. Тепер команда займається розголосом події та поданням заяву до поліції. 

На "радарі" організації й так звані "розплідники" тварин. Так, наприклад, коли в серпні ворожа бомба влучила у "розплідник" шпіців в Ірпені, там загинуло багато тварин, але декого вдалося і врятувати — їх волонтери організації погодували та відвезли у безпечніше місце у Києві.

Вивозити тварин з окупації

Активіст з Маріуполя Олександр Сосновський виїхав з міста на початку березня, а в травні почав допомагати вивозити з міста домашніх тварин, які загубились або втекли під час обстрілів. Разом зі знайомими з міста Олександр заснував громадську організацію "Вивеземо", яка займалась евакуацією людей та тварин з Маріуполя.

Безпритульні тварини під час війни

Вивезені тварини. Джерело: Олександр Сосновський у Facebook

"Вивеземо" створили форму для заповнення в Гугл, за якою всі охочі могли залишити заявку з усією необхідною інформацією, щоб  їхнього улюбленця вивезли з окупованої території чи сірої зони. Зараз, за словами волонтера, люди самостійно знаходять цю форму та надсилають заявки на вивіз котів чи маленьких собак. Команда організовує рейди тільки на території окупованих Запорізької та Донецької областей. 

Вивезення тварин з окупованих територій — процес складний і непередбачуваний. Щоб проїхати із Запоріжжя на тимчасово окуповану територію, потрібна перепустка, щоб в'їхати до Маріуполя — потрібна перепустка, щоб виїхати з нього — ще одна перепустка. Усе це займає час та ресурси. Труднощі виникають і на блокпостах та лінії перетину у Василівці (кінцевий пункт виїзду з окупованих Донецької та Запорізької областей на підконтрольну територію України), на якій у черзі можна простояти від одного дня до цілого тижня. У цей час за тваринами обов'язково потрібен догляд.

Допомога тваринам

Вивезені тварини. Джерело: Олександр Сосновський у Facebook

Окрім вивезення тварин, у яких є власники, Олександр займається евакуацією притулків та просто вуличних котів. Певний час, зокрема, кормами та ліками допомагали притулкам у нині окупованому Бердянську. 

"Раніше нам вдавалася передавати корм та ліки, які ми закуповували на донати, або отримували від інших зоорганізацій, у села та невеликі міста сірої зони біля Запоріжжя. Але зараз це стало неможливо, оскільки на російських блокпостах такий товар став вважатися «комерційним» і просто не пропускався", — пояснив Олександр Сосновський.

Через ракетні обстріли Запоріжжя склад гуманітарної допомоги Олександра з кормами було зруйновано, можливість робити рейди на окуповану територію тимчасово припинилися. Та команда "Вивеземо" не здається та продовжує шукати нові шляхи для порятунку тварин.  

Олександр Сосновський

Олександр Сосновський з гуманітарною допомогою для тварин, яка пізніше буде зруйнована ворожою ракетою у Запоріжжі. Джерело: Олександр Сосновський у Facebook

А це точно працює?

Така робота не минає безплідно: зоозахисники та волонтери рятують життя тисяч тварин. Так, UAnimals за час своєї роботи з небезпечних територій вдалося вивезти понад 300 диких тварин, тисячі домашніх чи вуличних тваринок, які потребували допомоги та лікування. Водночас "VETMARKET Pluriton" з початку повномасштабного вторгнення евакуювали з небезпечних зон більше тисячі тварин, а ГО "Вивеземо" з травня до початку жовтня вивезла на підконтрольну Україні територію понад 240 тварин. Усі вони могли загинути від голоду чи обстрілів, але завдяки волонтерам тепер перебувають у безпеці та знаходять собі новий дім та хазяїв.

А крім того, за час роботи організації підтримали десятки притулків — у тому числі на тимчасово окупованих територіях, доставили сотні тисяч кілограмів корму як гуманітарну допомогу, стерилізували понад п'ять тисяч бездомних тварин. 

Українці допомагають своїм і не залишають у біді нікого — і це найголовніше, що треба знати.

Цей матеріал  створено онлайн-виданням "Рубрика" в межах програми "Український фонд швидкого реагування", яку втілює IREX за підтримки Державного департаменту США. Вміст є виключною відповідальністю онлайн-видання "Рубрика" і не обов'язково відображає погляди IREX та Державного департаменту США.

URRF IREX РУБРИКА

Рубрика:
Кейси
1
45500

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: