fbpx
Сьогодні
Що відбувається 14:15 03 Лют 2022

Сказати Путіну "ні": як українська діаспора в усьому світі підтримує Батьківщину

Росія далі залишається непередбачуваною та агресивною. Світ намагається це владнати. А українці за кордоном розповідають про те, з чим зіткнулася наша країна і якою важливою зараз стала єдність у боротьби проти агресора.

English version here

"Рубрика" вирішила дізнатися, як українська діаспора в усьому світі підтримує свою Батьківщину. 

У чому проблема?

Не просто "конфлікт"

З 2014 року через російську агресію на Донбасі загинули близько 14 тисяч українців включно з цивільними. Частина наших територій окупована. Через це близько півтора мільйонів людей втратили свій дім. 

Попри все це в інших країнах досі є люди, які не знають чи не розуміють, що Росія почала в Україні війну. Тепер же, коли Путін вирішив стягнути до українських кордонів небачену раніше кількість військової техніки, втягнувши в це Білорусь, російська агресія стає все очевиднішою для світу і навіть тієї його частини, що не цікавиться політикою. 

Свій внесок у це робить і українська діаспора, що активно виходить на мітинг, збирає гуманітарну допомогу для вітчизняних військових і відкрито заявляє, що Путін — диктатор. 

Яке рішення?

Конгрес у Канаді й розмови з політиками

Конгрес у Канаді й розмови з політиками

Українська діаспора в Канаді є найбільшою з-поміж решти українських. Окрім цього, вона активно підтримує співвітчизників, що залишаються на Батьківщині. 

  • Українці в Канаді вже створили Комітет гуманітарного порятунку для підтримки України у разі російського вторгнення. Об'єднання буде спрямоване на збір продовольчої гуманітарної допомоги, яку відправлятимуть українським переселенцям. 
  • Конгрес українців Канади також намагається шукати спільну мову з політиками. Зокрема, у січні представники Конгресу поспілкувалися з міністеркою оборони Канади Анітою Ананд і обговорили з нею заходи, що допоможуть стримувати російську агресію.
  • Аналогічну зустріч провели з міністром міжнародного розвитку Канади Харджитом Саджаном і розповіли про посилення тиску з боку Росії.

#SayNoToPutin від українців з усього світу

Від початку перекидання російської військової техніки на кордони з Україною у всьому світі українці почали виходити на акції протесту проти політики Володимира Путіна. 

Наприкінці січня українська громада в Дубліні вийшла до будівлі парламенту Ірландії з синьо-жовтими прапорами і плакатами з гаслами #SayNoToPutin і #StandWithUkraine. Українських мітингувальників також підтримали депутати парламенту і представники громад з Грузії, Литви й Білорусі. 

Сказати Путіну

Тим часом у Вашингтоні відбулося віддразу кілька мітингів. Спершу українські діаспоряни прийшли до посольства Росії у Вашингтоні, вишикувавшись вздовж дороги біля будівлі. Основним закликом було недопущення повномасштабної війни між Росією та Україною. 

За кілька днів акція протесту відбулася вже біля Білого дому. Таким чином діаспора дякувала президенту США Джо Байдену за підтримку, яку він надає Україні та за його включеність у перемовини з Росією. 

Сказати Путіну

У Грузії акція відбулася під посольством України — вона була спрямована на підтримку нашого народу. Як сказав у своєму виступі Заступник глави місії й радник Андрій Касьянов, зараз солідарність та міжнародна підтримка мають для України особливе значення. 

В Іспанії з плакатами #SayNoToPutin вийшли в Барселоні, Валенсії, Сантандері, Мурсії та Мадриді. 

Також акції на підтримку України відбулися в німецьких містах, серед яких Берлін, Кельн, Дрезден та інші. Назвали їх "Війна не має кордонів". 

Сказати Путіну

Окрім мітингів, діаспора в Америці, Ірландії та Великобританії періодично передає в Україну гуманітарну допомогу для бійців на Сході. Роблять це за підтримки українських волонтерів, які їздять на передову. 

Як це працює?

Голос суспільства — дії влади

Мирні акції протестів і мітинги — дієвий спосіб контакту між політиками та їхніми виборцями у демократичних суспільствах. Так люди проголошують свою позицію і вказують посадовцям на те, яких рішень чекають від них. 

Україна вже залучилася підтримкою різних країн на політичному рівні. Наприклад, лише серед новин з-за кордону за останній тиждень маємо такі:

  • Польща прийняла рішення про передачу Україні летального оборонного озброєння;
  • у парламенті Нідерландів висловилися за надання Україні оборонної зброї;
  • Велика Британія розглядає можливість масштабного розгортання сил НАТО у відповідь на дії Росії;

Окрім цього, низка інших країн вже передала Україні зброю та фінансову підтримку, ще деякі країни готуються зробити це найближчим часом. За підсумками 2021-го року Україна і так на три позиції піднялася у рейтингу найсильніших армій світу, посівши 22-ге місце зі 140. Тепер же наша оборонна здатність зросла ще більше. 

Ще більше корисних рішень!

Як ще можна підтримати Україну незалежно від того, де ви живете?

  • зробити благодійний внесок у фонд "Повернись живим", що займається забезпеченням потреб воїнів на Сході України;
  • не забувати про те, що Україна бореться і з коронавірусом та задонатити фонду "Свої", що постачає кисень хворим на ковід-19;
  • підтримати міжнародний фонд "Карітас", що працює зокрема в Україні та реалізовує численні гуманітарні місії по всій країні включно з передовою.
3
2821

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: