fbpx
Сьогодні
Корисності 10:45 20 Лис 2022

Допомога дітям під час війни: як отримати і як це працює?

До Всесвітнього дня дитини розповідаємо, хто і як зараз допомагає дітям в Україні: від гуманітарної та медичної до психологічної та освітньої підтримки.

English version here

У чому проблема?

З 24 лютого життя українських дітей змінилося назавжди. Сьогодні кожна українська дитина потребує більше підтримки, ніж раніше. Частину сходу та півдня України окуповано російськими загарбниками. Там діти потерпають від нестачі питної води, їжі, ліків; не мають змоги нормально навчатися, отримувати повноцінне лікування, мерзнуть у напівзруйнованих та відключених від опалення будинках. Понад 11 тисяч маленьких українців незаконно депортовано — їх вивезли до росії або на тимчасово окуповані території України. У прифронтових районах продовжуються обстріли житлових будинків, лікарень і закладів освіти. Десятки тисяч родин вимушених переселенців з дітьми мають будувати звичне життя "з нуля". В умовах обмежених ресурсів вони намагаються забезпечувати дітям базові потреби, освіту та дозвілля, відновлювати зруйновану війною психіку дітей. 

Внаслідок повномасштабної збройної агресії російської федерації станом на 20 листопада загинули 437 дітей, 838 — дістали поранення. 3182 дитини залишилися без батьківського піклування, у 541 дитини загинули батьки або з ними немає зв'язку.

Навіть у глибокому тилу жодна дитина не знаходиться в цілковитій безпеці — повітряні тривоги лунають щодня на всій території України, і будь-яке місце нашої країни може стати черговою ціллю для російських ракет.

Військова агресія росії принесла в життя дітей втрати, каліцтва, невизначеність, страх та тривогу. Наші діти втратили звичну повсякденність та впорядкованість життя. І що найстрашніше — кожного з 7,5 млн українських дітей так чи інакше торкнулася війна. Від лютого всі вони назавжди — діти війни. 

Яке рішення?

Ми маємо врятувати й захистити найменших українців, тих, хто стане майбутнім нашої країни. Війна не має вихідних і свят, діти потребують допомоги щодня. Сьогодні на допомогу українцям приходять благодійні фонди. Як, де і яку підтримку можна отримати, читайте в добірці, яку підготувала "Рубрика".

Як це працює?

ГУМАНІТАРНА ДОПОМОГА

Щаслива дитина

Допомога дітям під час війни: як отримати і як це працює

БФ "Щаслива дитина" виник у 2007 році як об'єднання однодумців, які вирішили разом допомагати найбільш нужденним дітям Запорізької області. Його творцями стали молоді запоріжці, волонтери. Сьогодні фонд активно надає допомогу українським родинам з дітьми, які до 24 лютого або й зараз проживали чи проживають у Донецькій, Херсонській та Запорізькій областях.

За заявкою у фонд можна отримати фінансову допомогу, харчові продукти, речі першої потреби, речі для дітей — підгузки, дитяче харчування тощо, допомогу в лікуванні дітей.

Особливу увагу фонд приділяє евакуації родин з дітьми у безпечніші регіони України та за кордон. Фонд допоможе оплатити проїзд поїздом, автобусом та іншими видами транспорту територією України та Європи (тобто вас не торкнуться витрати на проїзд). Крім того, у фонді поділяться наявною інформацією про притулки, шелтери, житло, транспорт та умови проживання в різних країнах. А також направлять до місцевих організацій, які допомагають біженцям з України.

СОС Дитячі Містечка

Допомога дітям під час війни: як отримати і як це працює

БФ "СОС Дитячі Містечка Україна" працює на території Україні вже 18 років. Саме ця організація до повномасштабної війни займалася комплексним підходом до проблеми сирітства. Основною сферою діяльності організації було запобігання потраплянню дітей в інтернати, натомість — підтримка прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу. 

Від початку повномасштабного російського вторгнення на територію України благодійна організація "СОС Дитячі Містечка" значно розширила перелік своїх обов'язків. Сьогодні тут можуть отримати багатоцільову допомогу:

  • сім'ї з дітьми, які постраждали від війни;
  • діти, які втратили батьків, піклувальників через війну;
  • діти в школах-інтернатах та інших інституційних закладах;
  • сім'ї з дітьми з інвалідністю та особливими освітніми потребами;
  • сім'ї з дітьми з хронічними/важкими захворюваннями;
  • одинокі матері, одинокі батьки;
  • сім'ї, в яких принаймні один з батьків має інвалідність;
  • вагітні жінки. 

Фонд допомагає в евакуації, розміщенні. Надає психосоціальну підтримку та гуманітарну допомогу — забезпечує необхідними харчовими продуктами, непродовольчими товарами, медикаментами. Також тут реалізовують адвокаційні ініціативи, спрямовані на зміну політик і практик, які впливають на добробут дітей з ризиком втрати батьківського піклування та тих, хто вже залишився без батьків, допомагають повертати додому депортованих рф дітей. 

"Ми хочемо, щоб кожна дитина в Україні мала шанс стати щасливим дорослим. Сьогодні наше життя непередбачуване, але віра в щасливе майбутнє та підтримка людей додає сили не зупинятися на своєму шляху", — кажуть у фонді.

У матусиних долонях

Допомога дітям під час війни: як отримати і як це працює

В БФ "У матусиних долонях" надають гуманітарну допомогу матерям з дітьми, що опинилися в складних життєвих обставинах через війну. Якщо ви маєте дитину і втратили роботу та опинились у скрутному становищі внаслідок військових дій в Україні; перебуваєте в "гарячих" точках під обстрілами; були вимушені покинути свій дім внаслідок обстрілів або руйнування житла; переїхали в інші регіони України з окупованих чи деокупованих населених пунктів — ви можете звернутися по допомогу в цей фонд. 

Заявки на допомогу приймають за такими напрямками:

  • Підгузки та засоби гігієни.
  • Ліки для дітей і матерів.
  • Дитяче харчування.
  • Продуктові набори для мами та дитини.
  • Іграшки, солодощі, навчальні та розвивальні матеріали для дітей.

Станом на сьогодні пакет допомоги від фонду отримали понад 7500 матерів та дітей.

Клуб Добродіїв

Допомога дітям під час війни: як отримати і як це працює

Фонд допомоги дітям "Клуб Добродіїв" підтримує родини, що знаходяться в умовній фізичній безпеці, але опинилися на межі виживання, втративши роботу та домівки. На благодійні внески "Клуб Добродіїв" купує родинам базові товари гігієни та продукти, допомагають облаштувати побут будинкам сімейного типу. За 8 місяців повномасштабної війни "Клуб Добродіїв" опрацював уже 10 тисяч заявок на допомогу родинам з дітьми! Також волонтери спільноти проводять для дітей майстер-класи та онлайн-заняття. А діти віддячують волонтерам своїми малюнками й посмішками. У фонді зізнаються: "Іноді ми не розуміємо, хто кому допомагає — ми дітям чи все ж вони нам пережити темні часи".

Мама + Я

Допомога дітям під час війни: як отримати і як це працює

БФ "Мама + Я" у Дніпрі з 2007 року опікувався дітьми-сиротами, співпрацюючи з дитячими закладами та лікарнями; проводили фестивалі, підтримували таланти дітей-сиріт. Головною метою фонду було — дати шанс на успішне майбутнє дітям, що залишилися без батьків. З початком повномасштабної війни на початку 2022 року фонд допомагає усім дітям України: переселенцям, багатодітним та малозабезпеченим родинам, дітям-сиротам — усім, хто потребує допомоги. Від 24 лютого працівники фонду працюють в 5 великих напрямках:

  • Адресно допомагають родинам з дітьми харчовими продуктами, засобами гігієни, дитячим харчуванням та підгузками тощо.
  • Збирають гуманітарні вантажі та відправляють гуманітарну допомогу людям в гарячих точках і тимчасово окупованих населених пунктах.
  • Повертають дітям дитинство — дарують подарунки, влаштовують свята, здійснюють мрії, підтримують психологічно.
  • В рамках проєкту "Здоров'я", допомагають лікарням Дніпра — закуповують і передають ліки, спеціальне харчування для тяжкохворих дітей, медичне та операційне приладдя.
  • Підтримують шелтери, притулки, дитячі будинки-інтернати, ДБСТ — разом з благодійниками передають продукти, засоби гігієни, ліки, техніку, меблі тощо.

Карітас України

Допомога дітям під час війни: як отримати і як це працює

Слово "Карітас" означає любов і милосердя, співчуття та благодійність. МБФ "Карітас України" входить в одну з найбільших міжнародних мереж благодійних організацій у світі та Європі. Робота "Карітас України" сфокусована на 6 основних напрямках:

  • Допомога дітям, молоді та сім'ям, які перебувають у кризі;
  • Охорона здоров'я;
  • Допомога людям з особливими потребами;
  • Соціальні проблеми міграції;
  • Допомога в надзвичайних ситуаціях;
  • Розбудова громад.

Під час повномасштабної війни всі місцеві організації Карітасу, крім тих регіонів, де ведуться активні бойові дії, працюють, щоб надавати допомогу внутрішньо переміщеним особам (ВПО) та людям із вразливих категорій. Зокрема, тут можна отримати консультації (послуги) юриста, дитячого та дорослого психологів та кризового консультанта. 

На базі фонду діють Простори, дружні до дітей, де малеча відвідує пізнавальні, творчі й розважальні майстер-класи. Фонд надає гуманітарну допомогу у вигляді продуктових та гігієнічних наборів, підгузків, дитячого харчування, кеш-грантів на гігієну та харчові продукти. Також фахівці осередку проводять розвивальні заняття для дітей та молоді з інвалідністю. 

"Ми продовжуємо докладати всіх зусиль, щоб допомогти людям, котрі були змушені покинути свої домівки, найнеобхіднішими речами, а ще ми захоплюємось солідарністю українців, які готові допомагати та ділитись з потребуючими. Кожен покликаний бути даром для інших людей ", — говорить президентка фонду Тетяна Ставнича.

Діти героїв

Допомога дітям під час війни: як отримати і як це працює

БФ "Діти Героїв" створений для довгострокової підтримки дітям, які втратили одного чи обох батьків унаслідок російської війни в Україні. Фонд надає допомогу у 6 напрямах, які включають психологічну, юридичну, фінансову, медичну, екстрену допомогу та соціалізацію. 

Допомога не лише екстрена, а й стратегічна – кожну дитину фонд зобов'язується підтримувати до її повноліття, і навіть після цього супроводжувати в організації навчання, надавати можливості для стажування та роботи. "Це наш внесок у формування сильного і здорового українського суспільства",— наголошують у фонді.

Наразі БФ Діти Героїв опікується 1154 дітьми, які втратили одного або обох батьків внаслідок війни. Загалом фонд хоче взяти під опіку 5000 дітей, тому активно шукає підопічних, щоб допомоги їм пережити втрату найрідніших та забезпечити необхідними речами.

ПСИХОЛОГІЧНА ДОПОМОГА

Голоси дітей

Допомога дітям під час війни: як отримати і як це працює

У БФ "Голоси дітей" кажуть, що жодна дитина не має залишитись наодинці з травмою війни. Напрямки діяльності фонду наразі такі:

  • психологічна допомога дітям та батькам, які постраждали від війни;
  • екстрена допомога жінкам та дітям — ВПО з усієї України — предметами першої необхідності, поселенням та переїздом;
  • створення осередків для проведення групових занять з дітьми, які були евакуйовані з-під обстрілів;
  • індивідуальна допомога сім'ям з дітьми, які постраждали від війни.

"Голоси дітей" — це 48 професійних психологів, 2 мобільні бригади психологічної допомоги в Київській та Миколаївській областях і 645 волонтерів, які відгукнулися з усіх куточків світу. Фонд має 6 локацій у Києві, Львові, Чернівцях, Івано-Франківську, Трускавці та Береговому, на яких постійно працюють фахівці та волонтери фонду. А щоб дати голос дітям, команда фонду створює відеоконтент та займається просуванням прав дітей з тим, щоб змінити систему захисту прав дитини в країні.

У фонді впевнені: кожна дитина має бути почутою, а її права мають бути захищеними. Якщо вашій дитині потрібна психологічна підтримка, звертайтеся до фахівців фонду.

Gen.Ukrainian 

Допомога дітям під час війни: як отримати і як це працює

Gen.Ukrainian — громадська організація однодумців та меценатів, які об'єдналися, щоб допомогти дітям України. Ініціатива створена, щоб зробити максимум задля подолання психологічних травм у дітей, котрі зіштовхнулись із жахіттями війни. Тут лікують дітей, які пережили події війни, що їх травмували, — стали свідками вбивств, пережили бомбардування, обстріли, перебували в окупації, зазнали насильства, втратили батьків і рідних. 

Для реабілітації дітей з гарячих точок цього літа громадська організація створила в Іспанії табір Gen.Camp (лікування у таборі безплатне), де зібрали найкращих спеціалістів-практиків з дитячої психотерапії. Комплексна програма психологічної реабілітації дитини містить індивідуальну й групову терапію, когнітивно-поведінкову терапію, арттерапію, анімалотерапію та терапію апаратом Tomatis за індивідуальною програмою для кожної дитини. В таборі спеціалісти допомагають дітям подолати травму війни та повернути радість дитинства. В ГО впевнені — відновлювати майбутнє потрібно вже зараз.

La Strada-Ukraine

Допомога дітям під час війни: як отримати і як це працює

Соціальна кампанія "З тобою 24/7" створена ГО "La Strada-Ukraine", щоб сказати усім українцям, усім дітям та мамам, які вимушено виїхали за кордон через війну в Україні, та дітям, підліткам, молоді, які залишаються в різних регіонах України: "Ви не самотні! Вам є куди звернутись за психологічною підтримкою та допомогою, де б ви зараз не були".

  • Я почуваюся пригнічено.
  • Я сумую за домом.
  • В школі мене ображають.
  • Я знов зірвалась.
  • Я боюсь за своїх батьків.
  • У мене немає друзів.
  • Я не знаю, що мені робити.
  • Мені потрібно поговорити.

Такими й ще багатьма гострими проблемами діляться діти з психологами "Ла Страда". Фахівці організації вміють слухати та знають, як складно буває впоратися з різними ситуаціями: "Ми поруч, щоб ти не почував/ла себе самотньо. Якщо ти відчуваєш потребу поговорити про свої проблеми, емоції, складнощі, стосунки або просто розділити з кимось успіхи, досягнення та відчути тепло, прийняття та підтримку, звертайся на Національну гарячу лінію для дітей та молоді: Ла Страда-Україна". 

Онлайн-практикуми зі стійкості від Світлани Ройз

Допомога дітям під час війни: як отримати і як це працює

Щовівторка та щоп'ятниці ГО "Смарт Освіта" та nus.org.ua проводить онлайн-практикуми зі стійкості з дитячою психологинею Світланою Ройз. 15-хвилинні зустрічі складаються з практичних завдань, що вибудовують стресостійкість. Посилання на практикуми оновлюються тут. А ще разом із МОН Ройз узяла участь у розробці серії інформаційних відео для надання швидкої психологічної допомоги дитині. Зокрема, у них пояснюють, як подбати про дитину в укритті, під час евакуації та як говорити з нею, якщо мати чи батько захищають Україну.

Соціальна служба допомоги

Харківський обласний благодійний фонд "Соціальна служба допомоги" також займається психологічною підтримкою дітей, що постраждали внаслідок війни. В рамках проєкту "Групові реабілітаційні терапевтичні зустрічі для сімей з дітьми, які постраждали від військової агресії росії в Україні протягом 2022 року", надається безплатна психологічна допомога постраждалим від війни сім'ям з дітьми, які проживають у Харкові та Харківській області. Тут пропонують групові та індивідуальні терапії, розраховані як на дорослих, так і на дітей, чи сім'ю в цілому.

Заповнити заявку на отримання допомоги можна за посиланням.

Вкрадена весна

ГО Офіс регіонального розвитку в рамках проєкту #ВкраденаВесна працює з дітьми, батьками, а також педагогами Київської, Одеської, Миколаївської, Кіровоградської та Вінницької областей:

  • створює інклюзивне середовище для подолання прямого впливу війни, якого діти зазнали внаслідок збройної агресії росії в Україні;
  • формує культуру спілкування з дітьми-переселенцями, які мають посттравматичний синдром;
  • навчають розуміти потреби та емоції дітей, які зазнали психологічного травмування;
  • формують безпечне середовище, навчають долати емоційні гойдалки як в навчальному процесі, так і у спілкуванні з однолітками дітей.

Навчаючись у проєкті, українські вчителі та педагоги зможуть створити безпечне середовище для дітей, які переживають травму через війну. Подати заявку на участь можна буде вже незабаром.

МЕДИЧНА ДОПОМОГА

Таблеточки

Допомога дітям під час війни: як отримати і як це працює

"Таблеточки" — благодійний фонд, який з 2011 року допомагає онкохворим дітям в Україні. До повномасштабної війни щомісяця під опікою фонду перебували понад 500 сімей та 21 дитяче онкологічне відділення по всій країні. За час роботи фонду адресну допомогу отримали понад 6 500 сімей.

Під час повномасштабного вторгнення російської армії "Таблеточки" в рамках глобальної ініціативи SAFER Ukraine допомогли евакуювати понад 1000 сімей з онкохворими дітьми та дітьми з важкими хворобами крові до провідних клінік США, Канади та Європи. Всі місяці війни "Таблеточки" продовжують надавати допомогу онкохворим дітям та їхнім сім'ям в Україні й за кордоном. 

Також фонд підтримує проєкти партнерських волонтерських організацій з надання медичної та гуманітарної допомоги лікарням на сході країни та українцям на тимчасово окупованих і звільнених територіях.

Твоя опора

Допомога дітям під час війни: як отримати і як це працює

Благодійний фонд "Твоя опора" заснований у 2014 році. Його створили з метою допомагати важкохворим дітям і дітям сиротам. Наразі фонд працює в таких напрямках:

  • допомога дітям із вродженими вадами серця — це найбільший проєкт фонду, в рамках якого допомагають і підтримують ключові медичні заклади в Україні. Під патронатом фонду знаходяться 67 лікарень у 20 областях України — як прифронтові, так і медзаклади у відносно спокійніших сьогодні регіонах;
  • допомога й опіка над дитячими будинками;
  • адресна допомога.

Місія фонду — повертати дітям радість та свободу життя. "Якщо ми беремося допомагати, то вже не кидаємо підопічних. У боротьбі з бідою ми назавжди стаємо їхньою опорою, бо не розуміємо разової допомоги там, де вона потрібна постійно. Ми діємо на благо дітей і заради них", — наголошують у фонді.

Kiddo

Допомога дітям під час війни: як отримати і як це працює

Благодійний фонд "Kiddo" з 2013-го року щоденно допомагає українським сім'ям боротися з важкими хворобами, а лікарям — рятувати життя дітей. 9 років тому успішні в бізнесі жінки, в першу чергу мами, вирішили, що можуть допомагати дітям, чиє життя безпосередньо залежить від наявності дорогих ліків, операції або курсу реабілітації. 

З перших днів повномасштабної війни команда Kiddo не зупиняла роботу над системними проєктами фонду. Але воєнне сьогодення відкрило нові напрямки діяльності фонду. 

Команда проєкту займалася переобладнанням лікарень і шпиталів, комплектувала тактичні аптечки та медичні рюкзаки для ЗСУ, допомагала виїхати сім'ям з дітьми, які потребували лікування та не мали можливості залишатись у країні, розвозила гуманітарну допомогу та питну воду, підтримувала та забезпечувала необхідним вагітних жінок. Сьогодні основні напрямки діяльності фонду:

  • адресна допомога дітям зі складними діагнозами;
  • закупівля й передача відділенням дитячих лікарень обладнання, витратних матеріалів і медикаментів;
  • забезпечення лікарень медичними препаратами та витратними матеріалами, необхідними для лікування дітей у важких станах після поранень, для проведення термінових операцій та надання невідкладної допомоги;
  • підвищення кваліфікації та навчання лікарів.

Головна мета роботи команди "Kiddo" — це світ без дитячих сліз, без болю та небезпеки.

Ще більше корисних рішень!

ОСВІТА ТА ДОЗВІЛЛЯ

Навіть під час війни діють спеціальні навчальні ініціативи, які дозволяють продовжувати освітній процес за державними стандартами та освітніми програмами України. Ними можуть скористатися і ті діти, які залишаються в Україні, і ті, хто евакуювався за межі нашої держави.

Допомога дітям під час війни: як отримати і як це працює

  • Всеукраїнська школа онлайн — це українська національна онлайн-платформа для змішаного та дистанційного навчання учнів та методичної підтримки вчителів 5-11 класів. Платформа містить відеоуроки, тести та матеріали для самостійної роботи з 18 основних предметів. Увесь навчальний контент відповідає чинним державним освітнім програмам, а його якість перевірена Українським інститутом розвитку освіти. Перелік та тематику курсів запропоновано Міністерством освіти і науки України.

Діти можуть користуватися платформою як під час дистанційного навчання, так і для ознайомлення з темою, яку пропустили у школі через хворобу або з інших причин. Для вчителів розроблені рекомендації для проведення змішаного та дистанційного навчання за допомогою навчальних матеріалів платформи.

Мета Всеукраїнської школи онлайн — забезпечити кожному українському учневі та вчителю рівний, вільний і безоплатний доступ до якісного навчального контенту. Навчитись користуватися платформою можна тут

Допомога дітям під час війни: як отримати і як це працює

  • Проєкт "СпівДія заради дітей" — це освітній проєкт, який надає усім охочим дітям від 5 до 12 років можливість розвиватися, пізнавати світ через активні ігри, творчість, живе спілкування, а також отримувати підтримку від професійних менторів під час занять.

Усі ментори мають досвід роботи з дітьми та проводять заняття у трьох основних напрямках: активність, творчість та STEAM. (STEAM — пізнавальне заняття, де діти отримують цікаву нову інформацію про навколишній світ).

Проєкт реалізується командою благодійного фонду "СпівДія" за підтримки ЮНІСЕФ та Міністерства молоді та спорту України, і вже 8 місяців працює для того, щоб забезпечити українських дітей можливістю отримати якісну неформальну освіту та безпечний простір, де вони можуть бути просто собою.

Ресурси зі шкільними підручниками:

URRF IREX РУБРИКА

Цей матеріал  створено онлайн-виданням "Рубрика" в межах програми "Український фонд швидкого реагування", яку втілює IREX за підтримки Державного департаменту США. Вміст є виключною відповідальністю онлайн-видання "Рубрика" і не обов'язково відображає погляди IREX та Державного департаменту США.

1
59268

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: