fbpx
Сьогодні
Корисності 14:30 09 Лют 2022

Ми чистимо зуби неправильно? Поради стоматолога та нові рішення в індустрії

Лазер, плазма та 3D-принтери — чим можуть вас здивувати нові технології у зубного і як доглядати за зубами так, щоб до дантиста взагалі не довелося йти?

English version here

У чому проблема? 

За оцінкою Global Burden of Disease, захворюваннями ротової порожнини страждають щонайменше 3,58 мільярда людей у ​​всьому світі. Поширеність хронічних захворювань зубів зростає, головним чином, через різні фактори ризику, включаючи хвороби, неправильне харчування, погану гігієну порожнини рота, стрес, споживання тютюну та вживання алкоголю. Адже для багатьох похід до стоматолога — не тільки стрес, а ще й удар по кишені, оскільки послуги дантистів коштують недешево. 

Яке рішення?

здорові зуби

Очікується, що до 2028 року світова стоматологічна індустрія зростатиме не менш як на 7% на рік. Але не варто засмучуватися — це відбудеться не через подорожчання послуг стоматологів, а, навпаки, через велику кількість технологічних досягнень, які зроблять лікування менш дорогим і (о, щастя!) допоможуть зробити інвазивні процедури неінвазивними. Про інші рішення у галузі стоматології — далі. 

Як це працює?

Замість бурильної машини — лазер!

стоматолог

Лазер — це універсальний інструмент із нових розробок, який сьогодні повсюдно використовується у прогресивних стоматологічних клініках. Він чудово підходить для виконання терапевтичних чи хірургічних процедур, а також допомагає у пародонтології. Лазер одночасно може знезаражувати, знижувати ризики кровотеч, а процес лікування зробити абсолютно безболісним. 

Крім того, загоєння проходить у рази швидше, ніж зазвичай. Адже травматичність у цьому випадку мінімальна. Зрозуміло, що застосування такої інновації в лікуванні зубів — послуга не з дешевих. Однак усі витрати цілком себе виправдовують.

Можна більше не боятися свердел та уколів. Ви нічого не побачите, тому що будете мирно спати під час операції 

здорові зуби

Для більшості пацієнтів найболючішим питанням залишається надійне знеболювання. І стоматологи цілком розуміють цю проблему, тому застосовують інноваційні засоби для анестезії. Так, вже давно не використовуються новокаїн або лідокаїн, на зміну цим препаратам прийшли більш ефективні. У стоматологічному кабінеті пацієнт може повністю розслабитися, тому що біль у процесі лікування його не турбуватиме. 

Але головне — розроблені навіть методи седації, що дозволяють занурити людину в сон під час проведення болючих процедур. Вони безпечні навіть для немовлят, тому знаходять все більше охочих скористатися такою можливістю.

Замість того щоб ставити коронку, в майбутньому вам просто виростять новий зуб

здорові зуби

Сьогодні найперспективніші інновації в стоматології — це технологія відновлення зубів та запобігання розвитку каріозних ділянок. Ба більше, в основі сучасної регенеративної медицини лежать дослідження використання стовбурових клітин. Вчені вже працюють над тим, щоб знайти важливе джерело стовбурових клітин мезенхімного типу, які відповідають за формування зубів.

До речі, до відновлення здоров'я ротової порожнини власними клітинами організму належить і плазмоліфтинг — це передовий та інноваційний спосіб зміцнення ясен. Метод є ін'єкційним введенням тромбоцитарної плазми з власної крові пацієнта в проблемні ділянки ясен ротової порожнини. Така процедура також використовується під час кісткової пластики щелеп.

А поки що нові зуби друкують на 3D-принтерах

Перші імплантати були встановлені наприкінці 50-х років батьком-засновником імплантології, професором, шведським ученим Пер-Інгваром Бранемарком. З того часу прогрес зробив крок уперед і галузь зазнала сильних змін. Якщо раніше стоматологія та імплантологія вирішували лише функціональні проблеми відсутності зубів, то зараз особлива увага приділяється питанням естетики. Тому частиною стоматологічних лабораторій стала техніка комп'ютерного моделювання. Завдяки їй, а також 3D-принтерам тепер можна набагато швидше створювати коронки. 

Під час такого процесу спочатку зуб готують для встановлення протеза, потім роблять знімок, передають його на комп'ютер і за допомогою 3D-друку створюється коронка, яка ідеально підходить конкретному пацієнтові.

Ще більше корисних рішень!

Що я можу зробити для здоров'я своїх зубів?

(Виявляється, ми всі чистимо зуби неправильно)

чистим зубы

Анна Процик — стоматологиня із Києва, яка поїхала жити до Нью-Йорка та веде блог про щоденний догляд за зубами «iTOP». Вона розробила інтенсив з догляду за посмішкою, орієнтуючись на нестандартні техніки гігієни, розроблені професором Гамбурзького університету Іржі Шедельмайєром. Саме під його філософію було розроблено багато засобів curaprox. Суть техніки у тому, щоб вести правильну профілактику стоматологічних захворювань. Що рекомендує стоматолог?

  1. Обов'язково потрібно чистити язик. Якщо зуби та ясна здорові, це можна робити й звичайною зубною щіткою (але саме щіткою, а не її ребристою стороною), але можна і спеціальним скребком. Стоматолог стверджує, що він ефективніший. Не варто використовувати металеві скребки — вони травмують сосочки язика. Краще вибирати біорозкладний або пластиковий (останній можна не міняти). здорові зуби
  2. Потрібно використовувати лише м'яку зубну щітку. М'якою чистити зуби набагато простіше, вона не травмує ясна. У правильної зубної щітки рівна по поверхні та за довжиною щетина; кількість щетинок — від 5 до 8 тисяч, на деяких моделях зубних щіток пишуть їхню кількість, але це можна визначити й візуально. Щетинки в такому разі щільно прилягають одна до одної. Головка правильної щітки маленька за розміром, а гуми на щітці не повинно бути, оскільки на ній дуже швидко розмножуються бактерії. здорові зуби
  3. Використовувати абразивну (відбілювальну) зубну пасту щодня не можна. Використовувати абразивну зубну пасту з електрощіткою категорично не можна. А деяким людям відбілювальні пасти взагалі протипоказані. Пасту краще вибирати з мінералами у складі: кальцій, фтор, фосфати, вони зменшать чутливість зубів. Найсучаснішим компонентом у пастах є гідроксиапатит — з ним процес ремінералізації емалі відбувається максимально природно, оскільки ця речовина міститься у нашій слині. 
  4. Звичайними дерев'яними зубочистками краще не користуватися. Вони досить великі й не дозволяють почистити зубні проміжки, що може призвести до запалення; до того ж ними можна пошкодити ясна. Краще використовувати м'які багаторазові зубочистки або міжзубні йоржики. здорові зуби
  5. Ополіскувачі вбивають мікрофлору рота, але не всі, а ті, що містять у складі антибактеріальні компоненти, наприклад хлоргексидин або триклозан. Їх можна використовувати лише за призначенням лікаря. Також бажано, щоб у складі не було SLS та цукру. 
1
6951

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: