fbpx
Сьогодні
16/12/2018
22:33
курси валют
$27,80/28,10
31,20/31,80
Урбан
13:54 22 Лип 2018

Громадський простір – для людей: досвід Польщі

Приклади творення європейських міських просторів

Третій випуск нового спецпроекту «Громадський простір – для людей» ми вирішили присвятити сусідній Польщі. Вияснили, який шлях у творені міських просторів обрала для себе ця посткомуністична країна.

Тож, до вашої уваги – 7 польських громадських просторів, що руйнують старі суспільні стереотипи.

Нова набережна міста Тихи

/

Де: Тихи, Польща
Коли: 2014 рік
Архітектор: RS +, Robert Skitek
Зміст: набережна міста Тихи сьогодні є одним з найбільш успішних прикладів як польського, так і світового творення громадських просторів. Оновлена набережна, яка простягнулася уздовж східного берега озера Paprocany на 400 метрів, стала улюбленим місцем городян та туристів. Простір базується на дерев’яних доріжках, прокладених вздовж берега озера, завдяки яким навколишній пейзаж можна оглянути з різних точок. Пішохідна і велосипедна доріжки спускаються майже до озера, а місцями навіть прокладені над водою. На самій набережній архітектори натягнули сітку над водою, таким чином сотворивши величезний гамак для відпочинку.

Варто заначити, що у процесі створення нового простору автори віддавали перевагу натуральним матеріалам. Для лавок і огорож використовувалися хвойні породи дерев, на велосипедних паркувальних майданчиках і під тренажерним обладнанням використовувався водонепроникний матеріал на основі мінеральних наповнювачів і гранул EPDM. Крім того, ввечері набережна висвітлюється світлодіодними вогнями, що робить простір ще й енергозберігаючим.

Chwaliszewo у Познані

/

Де: Познань, Польща
Коли: 2016 рік
Архітектор: Nowa Sienna
Зміст: у рамках реорганізації історичного району Chwaliszewo у Познані польські архітектори створили новий публічний простір із структурним ландшафтним дизайном. Коло, зроблене з натурального дерева, є центральним місцем громадського простору. В основі концепції проекту – створення відкритої форми міських меблів – без чітких завдань до використання. Таким чином архітектори дають жителям та гостям міста самім вирішувати, як використовувати новий простір. Це може бути просто лавкою для відпочинку, сценою для івентів, місцем великої тусовки чи можливістю просто почитати книгу.

Громадський простір у Gora Pulawska

/

Де: Gora Pulawska, Польща
Коли: 2014 рік
Архітектор: 3XA
Зміст: новий громадський простір був створений для організації заходів на відкритому повітрі. Місцева влада вирішила перетворити нерозвинену ділянку землі у центрі Gora Pulawska в рекреаційну зону з місцем зустрічей для жителів міста. В обробці дизайну застосовувалася деревина дубу, яка має дуже довгий термін служби, і максимальне озеленення.

Простір поділений на кілька різних зон, кожна з яких призначена для якогось виду відпочинку або розваги. Тут розташований відкритий майданчик з численними лавками, призначений для невеликих зустрічей або заходів на відкритому повітрі. Є також криті альтанки зі столами і сидіннями, призначені для близького спілкування, і, нарешті, є невеликі платформи з лавками, де можна проводити час в невеликих групах. Освітлення було спроектовано у вигляді високих струнких ліхтарів, а також ламп, розташованих в підлозі.

На майданчику були обладнані велосипедні стійки та інформаційні щити. Елементи ландшафтного дизайну, такі як навіси, лавки і ліхтарі виконані зі сталі. Сидіння лавок покриті світлою деревиною дуба. Велику важливість мають і зелені насадження. Численні дерева і кущі були посаджені по обидва боки від центральної частини простору.

Courtyard City Hall у Познані

/

Де: Познань, Польща
Коли: 2016 рік
Архітектор: Atelier Starzak Strebicki (Jola Starzak, Dawid Strębicki, Bartosz Stanik, Maciej Polakowski, Luis Gómez Soriano, Agnieszka Kotschy)
Зміст: зелений оазис, вуличне кафе, громадський центр, громадська площа. Це елементи трансформації двору мерії, який у 2016 році був перетворений з автостоянки в місце зустрічі міських жителів. Двір, який розташований у Старому місті, отримав друге життя: він став відкритим, багатофункціональним громадським простором.

Площа була обладнана різними об’єктами, що спрямовані на різні потреби груп користувачів. З круглої великої лавиці навколо існуючої клумби і рухомими сидіннями, можна створити амфітеатральні композиції разом з подіумом. Усі ці рухомі елементи можуть бути використані для сидіння або лежання.

Багатофункціональні міські меблі були розміщенні серед дерев, посаджених в горщиках, і високій трави. Усе це створює близькість і затишок до міського інтер’єру.

Водний гральний майданчик у Тихі

/

Де: Тихи, Польща
Коли: 2011 рік
Архітектор: RS+
Зміст: це міні-водний гральний майданчик у місті Тихи був створений для тогл, щоб допомогти дітям відпочити у теплий літній день. Одним із головних завдань проекту було введення водного майданчика в ландшафт. Архітектори гармонійно «вписали» контур басейну у стіну існуючих дерев.

У якості матеріалів архітектори вирішили використовувати екзотичну деревину на підлозі перед входом і на лавицях навколо басейну. Головним завданням було забезпечити безпеку басейну від небажаних тварин та людей, беручи до уваги вплив паркану на ландшафт. Огорожу також виготовили з дерева як параметричну структуру, що базується на зміщених синусоїдах. Таким чином архітектори отримали делікатні характерні елементи, які відокремлюють басейн.

Технічні частини були покриті травою, щоб мінімізувати вплив обсягу на ландшафт. Барвисті водяні іграшки були відібрані, щоб відрізняти їхню продуктивність. Крім того, була створена зона для дітей молодшого віку. Батьки ж мають можливість слідкувати за своїми дітлахами, сидячи на стільцях.

А ще ввечері дитячий майданчик стає фонтаном із програмованою різнобарвною світлодіодною діяльністю.

Fala Park, Вольштин

/

Де: Вольштин, Польща
Коли: 2012 рік
Архітектор: PL Architekci
Зміст: практика створювати комфортні громадські простори навколо розважальних комерційних – гарний спосіб поєднати приватне та публічне. І спортивно-розважальний центр «Fala Park» у Вольштині – гарний приклад, як замість створення асфальтованої парковки навколо будівлі можна обладнати паркову зону. Комплекс був побудований поруч з місцевим парком, і архітектори постаралися надати мінімальний вплив на ландшафт і використовувати екологічну стратегію при виборі матеріалів, технологій і форм.

Бульвар Вісла (Vistula Boulevards)

/

Де: Варшава, Польща
Коли: 2013-2015 (1 етап), 2016-2017 (2 етап)
Архітектор: RS Architektura Krajobrazu
Зміст: Бульвар Вісла розташований в одному з найпривабливіших районів центральної Варшави, що розкинувся між історичними та новими міськими районами. Близькість цих туристичних місць зумовила можливість створення високоякісного міського простору для змішаного користування та відпочинку, яке не тільки повернуло річку назад до міста, але також поєднало роз’єднані види використання міського простору та його функцій.

Команда RS Landscape Architects зосередилися на кількох основних аспектах дизайну: створення унікального та доступного для всіх громадського простору, формування міської безперервності шляхом покращення комунікації, доступ до затоплених місць та надання можливості відпочинку і соціальних функцій, які доступні містянам та відвідувачам цілий рік. Увесь процес проектування включав програму залучення місцевої громади.

Бульвар Вісла (Vistula Boulevards)

Запропонований ландшафт бульвару Вісла – це результат конкурсу, який був організований державними органами Варшави (“Міський та архітектурний конкурс на проектування східного передмістя Вісли”). Новий бульвар довжиною 2 км утворюється лінійним проїздом та відповідними активностями. Лінійність визначається велосипедною смужкою, встановленою уздовж річкових та вертикальних елементів (дерева, павільйони), що демонструє чітку стратегію циркуляції та використання майданчика. Унікальний характер місця був важливим питанням у процесі розробки, коли створювався великий громадський простір, те саме місце зустрічі, де місцеві жителі та гості міста взаємодіють, розслабляються та розважаються.

Бульвар пропонує відвідувачам різні функції і може бути розділений на три області. Площа навпроти Старого міста, святкує історичну обстановку і відповідає класичному розташуванню, який включає в себе прогулянки з док-станцією, зеленою зоною та релаксаційним центром з плаваючими кафе. Інша смуга, що розташована поруч із комерційним розвитком, пропонує послуги громадського харчування з “плаваючими” павільйонами, призначених для захисту від випадкових повеней. Остання частина створена для розміщення рекреаційних і освітніх функцій і має стати основним місцем розташування бульвару та його серця. Ця лінія включає парк з подіумами, пляж з павільйонами, газони для зручності, освітню зону та виставкові павільйони. Також є ще більш грайливі елементи, як батути, «басейн для бризок», скульптурні об’єкти.

Бульвар Вісла (Vistula Boulevards)

Варто зазначити, що більша частина простору перебуває під зоною ризику повені, очікувана тривалість якої може призвести до затоплення кожні пару років. Це сильне обмеження встановлює дизайн-фундамент з його відповіддю на макет, який дозволяє уникати бар’єрів і культивує проникність конструкцій, лінійну компонування дерев, фіксацію методу павільйонів і довговічні, антикорозійні матеріали. Простота у виборі матеріалів (бетон, дерево, камінь) підвищують гармонію та високу якість дизайну.

31213

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!
Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: