fbpx
Сьогодні
16/12/2018
21:37
курси валют
$27,80/28,10
31,20/31,80
Урбан
13:50 29 Лип 2018

Громадський простір – для людей: досвід Німеччини

Приклади творення європейських міських просторів

Новий випуск спецпроекту «Громадський простір – для людей» ми вирішили присвятити Німеччині.

Ця країна-лідер Європейського Союзу має один з найвищих рівнів життя громадян у світі. При цьому, значна частина її території до 1990 року знаходилася під впливом Радянського Союзу. Але це не завадило Німеччині сформувати культуру комфортного міського простору, і Україні дійсно є чого повчитися в них.

Отже, до вашої уваги 9 громадських просторів «німецької якості».

Бібліотека на відкритому повітрі

/

Де: Магдебург, Німеччина
Коли: 2009 рік
Архітектор: KARO Architecten/Antje Heuer, Stefan Rettich, Bert Hafermalz, Leipzig Architektur+Netzwerk, Sabine Eling-Saalmann, Magdeburg
Зміст: спочатку, ще у 2005 році, активісти створили бібліотеку під відкритим небом у занедбаному районному центрі Східної Німеччини. Це місце стало концентрацією активності міської громади, і за допомоги держави було розпочате будівництво нового простору. Архітектори розробили економний проект: бібліотека з 20 000 книг вмістилася на невеликій поп-ап платформі, побудованій з перероблених матеріалів іншої будівлі. Книги стоять на полицях і будь-який бажаючий може їх взяти, але тепер відвідувачі можуть відпочити в кафе, влаштувати пікнік на терасі або навіть відвідати лекторій – для цих цілей в бібліотеці побудували сцену.

Урбанізація промзони стала можлива завдяки високій соціальній відповідальності жителів. Книги в бібліотеці ніхто не охороняє, відвідувач може не реєструватися при вході, а сам майданчик не обгороджений парканом і відкритий 24 години. При цьому за кілька років існування, жодна книжка не була вкрадена, навпаки, їхня кількість тільки збільшується, а стіни платформи не забруднюються написами або малюнками.

Скульптурний гральний майданчик

/

Де: Вісбаден, Німеччина
Коли: 2011 рік
Архітектор: ANNABAU
Зміст: реконструкція “Шульберга” у Вісбадені створює новий надзвичайний громадський простір. Видатний архітектурний дизайн майданчика з видом на центр міста Вісбадена приваблює людей будь-якого віку та етнічного походження до зустріч та спілкування за допомогою гри.

Серце публічного простору – майданчик майстерно-амбітної форми, що складається з великої просторової структури. Завдяки своєму винятковому та скульптурному дизайну новий майданчик, з одного боку, висвітлює урбаністичну важливість місця з видом на історичний Вісбаден і, з іншого боку, пропонує привабливий та складний комплекс гральних заходів.

Головним елементом є просторова скульптура, що складається з двох звивистих зелених сталевих труб, розташованих між деревами, які вирівнюються по відстані та висоті. Між цією структурою сітка для скелелазіння створює петлю – безперервну послідовність гральних заходів для дітей та підлітків. П’ятикутна форма структури натхненна історичною формою міста Вісбаден, а зміна форми та нахилу труб відносяться до міських ситуацій на місці, які створюють вхідні ситуації або активізують різні точки зору.

Площа Берти Крегер

/

Де: Гамбург, Німеччина
Коли: 2015 рік
Архітектор: Landschaftsarchitekten
Зміст: метою архітекторів було створення громадського простору з затишною атмосферою, яке могло б стати символом всього кварталу. Для цього використали «втрачений» пустир, де облаштували місце для торгових лавок, прогулянок і відпочинку. Центральна частина площі розділена сидячими острівцями, званими Sitztiden. Лавки мають різну висоту і нагадують хвилі, дерева ростуть прямо крізь них.

Від площі ж йде прохід до залізничної станції, яка розташована поруч. Він так само, як і сама площа, викладений сірою бруківкою. Його поверхню перетинають світлі плавні лінії з бетонних плит, їх завдання – вказувати напрямок від вокзалу до громадського простору.

Neue Meile Böblingen

/

Де: Боеблінген, Німеччина
Коли: 2014 – 2015
Архітектор: lichtplanung, raumspielkunst as on-site construction management
Зміст: Сквер Neue Meile Böblingen інтерпретує класичне розташування вулиць залізничного вокзалу зовсім новим способом. Архітектори мали створити нову “систему вимірювань” – публічний простір який ідентифікує місто Боблінген. Для створення зв’язку між старовинним містом і залізничним вокзалом були сформовані нові якості між центром та рекреаційним простором.

Концепція дизайну передбачає універсальність і циклічне продовження як невід’ємні якості простору. Таким чином, Neue Meile, будучи привабливим і живим міським простором, пропонує реальну альтернативу своїм економічно сильним сусідам, таким як оточуючі торгові центри. Просторове розташування дозволяє створити унікальну хореографію між діалектикою швидкісних пасажирів і пішоходами, які неквапливо прогулюються навколо. Основне завдання процесу проектування полягала в тому, щоб винайти на незалежну, атмосферно-інтенсивну ідентичність. Вуличні світильники відіграють значну роль в цьому відношенні як в денний час, так і в нічний час: приголомшливі світлі кільця тепер вільно танцюють над міським простором і діють як важливі маркери нової ідентичності протягом всього дня. Важливе місце у просторі займає фонтан на сухий колоді, вбудований в новий рівень вулиці, що взаємодіє з рухом і накладає його візуально і акустично. Він стає місцем зустрічі і відпочинку.

Hafenpark

/

Де: Франкфурт, Німеччина
Коли: 2015 рік
Архітектор: Sinai
Зміст: на місці «пустки» був створений вражаючий громадський простір. Ще у 2012 році там з’явилася перша частина парку – «Цементні джунглі» – скейт і BMX-парк. Згодом вздовж річки там почали створюватися місця для відпочинку, що почало приваблювати не лише екстремалів, але й більш спокійні верстві населення. У просторі були створені тінисті сади, розлогі гаї, підняті озеленені плато.

Простір Hafenpark тепер простягається від яскравого фону вежі EZB до нового моста Гонселла, тим самим відзначаючи кінцеву точку як набережної річки, так і зеленого поясу Франкфурта у напрямку на північ. Широка перспектива з півночі на південь відкриває зв’язок між «бетонними джунглями» на півночі і річкою Майн на півдні. Особливо цікавий цей досвід тим, що Hafenpark зумів поєднати агресивний тип спорту і спокійні зелені зони.

Rhine Boulevard (Рейн-бульвар)

/

Де: Кельн, Німеччина
Коли: 2013 – 2016 рік
Архітектор: Planorama Landschaftsarchitektur
Зміст: через змагання Rheinboulevard Cologne´, місто Кельн скористався можливістю покращити район Deutz на східній частині річки. Мета – з’єднати правий бік банку Рейну з центром міста, який раніше був розділений. Тепер міський округ Deutz пропонує щедрий доступ до води та місце, звідки можна насолодитися вражаючою панорамою старого міста Кельна, що наближається до Кельнського собору.

Freundschaftsinsel Potsdam

/

Де: Потсдам, Німеччина
Коли: 2011 рік
Архітектор: POLA
Зміст: поряд з історичним центром Потсдама лежить зелений острів “Freundschaftsinsel” (Острів Дружби). Острів визначається стиком двох рук річки Гавел. Сьогодні острів є одним із найпопулярніших парків у історичній парк Потсдаму.

Нова вхідна зона парку відкривається невеликою площею на верхньому рівні. Вузенькі тераси моделюють зміщення висоти різних рівнів парку. Крутий схил тепер перетворюється на місце для пікніка, відпочинку та дає можливість насолоджуватися видом на ландшафтний парк.

Дерева в парку перетинають міст і з’єднують маленький, але відокремлений кінчик острова від головного парку. Дороги на обидва боки вздовж прибережної зони з’єднують парк з річкою Гавел на рівні води.

Квартал Етьєн-е-Фош Барак

/

Де: Ландау, Німеччина
Коли: 2015 рік
Архітектор: A24 Landschaft GmbH
Зміст: територія кварталу примикає до природного заповідника Еденберг, тому всі заходи щодо її реконструкції спрямовані на збереження природного ландшафту і розумне його використання в рекреаційних цілях. Величезна зелена зона вже зіграла свою роль у розвитку цього району. Їй вдалося привести до гармонії свіжовідбудовані житлові будинки та казарми. У центрі нового кварталу знаходиться ставок з безліччю водних рослин. Майданчик для спорту і відпочинку розташувалася на території колишнього вугільного складу. Дизайн парку натхненний зрушеннями тектонічних плит в рифтової долині Верхнього Рейну: необроблені краї, розриви і розєднується камінь виглядають тут дуже естетично. І, звичайно ж, все потопає в зелені.

Сквер міста Мюнстер

/

Де: Мюнстер, Німеччина
Коли: 2013 рік
Архітектор: Landschaftsarchitekten
Зміст: місце колишнього пенсійного офісу армії дуже важливе для історії німецьких військових у Другій світовій війні (1939 – 1945 рр.). Значною мірою, центральне розташування, яке сьогодні вважається природоохоронною територією, стало місцем зберігання, переробки та розповсюдження харчових продуктів та кормів для гарнізонів з усієї Північно-західної Німеччини під час війни. З величезного центрального хлібозаводу було роздано до 30 000 хлібів на день. Впродовж другої половини ХХ століття “Сквер-Сіті” було місцем для британських окупаційних сил. Сьогодні історичні сховища перетворені в сучасні офісні будівлі та місце для проведення заходів та спілкування. Завданнями, які вплинули на редизайн громадського простору, було розглядати Storehouse як важливе місце для пам’яті та створення високоякісної площі для працівників та громадськості.

Сквер міста Мюнстер

Існуюча центральна зелена територія є новим контуром і визначена як центральна скульптура з травою, яка межує з безперервною сталевою стрічкою. Шляхи в напрямку до складу проходять через новий зелений центр, а скульптура з пасовища на її кордонах досягає максимуму висотою +100 см і зменшується вздовж її ходу до +5 см. Цей елемент позначений рядами вишневих дерев, що слідує за колишнім залізничним сполученням, який веде до складу Storehouse. Бічні рейки перед будівлями зберігання з’єднані з травою і відображаються у вигляді лінійних ділянок, що супроводжуються лавками. Крім того, лавки в тій же конструкції, але менші за довжину, пропонують варіанти сидіння за скульптурою з травою та за межами пекарні.

Вибір матеріалу був зроблений з великою поінформованістю про історично збережене базальтове оточення. Оскільки існуюче природне кам’яне мощення вважається частиною зони збереження, тому воно не змінюється при виконанні проекту. Воно лише змінюється біля нової сланцевої скульптури у складі будівельного простору.

Сквер міста Мюнстер

У районі історичних рельсових доріжок слідують вишневі дерева, бетонні плити наповнюються і розширюються як пішохідні та велосипедні з’єднання.

Концепція освітлення підкреслена осьовим вирівнюванням області. Висвітлені історичні завантажувальні пандуси, а також архітектура будівель, щоб підкреслити її лінійність. Фасад хлібозаводу спеціально освітлений, завдяки своїй історичній значимості та ціні в межах Storehouse City. Крім того, ряди вишневого дерева висвітлюються наземним світлом.

2106

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!
Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: