fbpx
Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Сьогодні
21/10/2018
22:18
курси валют
$28,00/28,20
32,00/32,60
Огляд
12:00 15 Лип 2018

Громадський простір – для людей: досвід Нідерландів

Приклади творення європейських міських просторів

Минулого тижня «Рубрика» запустила новий спецпроект, в якому досліджує досвід функціонування успішних міських просторів з різних куточків світу. Перший випуск був присвячений Франції, а другий розповість про мальовничі Нідерланди.

До вашої уваги – 9 голландських міських просторів, які поєднують в собі естетику, практичність, комфорт і гідні бути прикладом для наслідування.

«Water Square» (Водна площа) в Бенттемплейні

/

Де: Бентемплейн, Роттердам, Нідерланди
Коли: 2013 рік
Архітектор: De Urbanisten
Зміст: раніше територію між густонаселеним кварталом Agniesebuurt і сучасним центром Роттердаму поєднував пустий простір. Тут була розташована давня, але занедбана архітектура, яка створювала образ похмурого середньовіччя, через типову багатокутну структуру з’явилися надмірні проміжні приміщення між будинками, а відкрите місце було нецікавим та невикористаним. Центральний простір з назвою Бентемплейн був в основному площею лише за назвою. Тільки помітна лінія дерев трошки пом’якшувала порожнечу місця.

У 2011 році міська влада зрозуміла, що Бентемплейну необхідні зміни, і замовила проект реконструкції площі у гідний публічний простір. Варто зазначити, перед реалізацією поекта був розроблений процес участі, який об’єднав вчителів та студентів з Графічного ліцею та Цадкінського коледжу, театральних працівників, користувачів гімназії, членів конгрегації сусідньої церкви та жителів району Агнезибур. Було організовано три семінари з метою досягнення згоди щодо програми потреб та передбачити бажані споживачі атмосфери. І результатом стала поява «Water Square».

Water Square

У Роттердамі частими є сильні опади, і навколо цієї особливості й була побудована ідея нового простору. У Бентемплейні встановили 3 басейни, які заповнюються, коли йде дощ. При цьому у сезони без дощів ці басейни осушуються і можуть використовуватися як розважальні простори.

Найбільший і найглибший басейн займає центр площі і заповнюється лише тоді, коли йде сильний дощ. Одна з його стін перетворюється у вражаючий каскад. Коли ж він порожній, його використовують як гральний майданчик для футболу, баскетболу чи волейболу. Крім того, він навіть має два ряди багаторівневих місць для того, щоб члени громадськості могли дивитися матчі. На північній стороні площі, прямо перед головним входом в церкву, є невеликий басейн, трапецієподібний за формою, і також з багаторівневими сидячими місцями, а також центральний острів, який можна використовувати як сцену для танців.

Міська ратуша Девентера

/

Де: Девентер, Нідерланди
Коли: 2016 рік
Архітектор: Neutings Riedijk Architecten
Зміст: нова ратуша в Девентере об’єднує стару історичну мерію з новим міським офісом. Тепер вона об’єднує всіх співробітників Девентера, раніше розділених над містом, під одним новим дахом. У будівлі ратуші знаходяться міська рада і всі муніципальні служби, що оживляє раніше забуту частину внутрішнього міста. У центральному залі ратуші де містяни, гості міста і співробітники можуть вільно зустрічатися один з одним.

Дизайн мерії легко поєднується з типовою міською архітектурою Девентера, садами і площами, які взаємопов’язані алеями, доріжками і воротами. Також були створені дві нові громадські площі: відкритий двір навколо колишньої резиденції мера і крита внутрішня площа.

А поруч з офісними будівлями в Polstraat і Assenstraat розташовані два великих міських сади.

Міська площа Пурмеренда

/

Де: Пурмеренд, Нідерланди
Коли: 2016 рік
Архітектор: Next Architects
Зміст: на замовлення влади, архітектори мали облаштувати на площі нову зручну і сучасну автобусну станцію з критою стоянкою для велосипедів, і гармонійно вписати новий простір в навколишнє середовище, створивши комфортний громадський простір.

Тому архітектори створили новий простір у стилі хай тек, який дійсно влучно вписався в існуючу міську забудову, і відіграє роль своєрідного плавного переходу від історичної забудови до каналу і протилежного більш сучасного берега.

Центральним акцентом нового простору став невеликий пішохідний арочний міст, що підноситься над каналом і самою площею. Тут можна перейти з одного берега на інший, чи просто помилуватися пейзажами міста.

Підземна парковка Катвейку

/

Де: Катвейк, Нідерланди
Коли: 2016 рік
Архітектор: Royal HaskoningDHV
Зміст: у місті Катвейку впевнені: місце парковки має бути під землею. А ось вільна площа над парковкою має стати зручним громадським простором. Так над величезної підземною парковкою у 2016 році з’явився вражаючий громадський простір на береговій лінії Katwijk aan Zee.

Дизайн-команда проекту прийняла інтегрований та мультидисциплінарний підходи до творення простору, враховуючи потребу в захисті прибережних смуг, вимоги щодо функціонування паркування та бажання ландшафтного дизайну, пов’язаного з його прибережним середовищем.

Підземна парковка ретельно вбудована в природне середовище дюни. Увечері входи і виходи підземної парковки, що світяться різними кольорами, стають маяками вздовж узбережжя. Громадський простір облаштований зручними меблями, дерев’яними платформами, де можна посидіти чи організувати подію, велопарковками тощо. Гармонійне поєднання інфраструктури та природного середовища створюють чудове місце для пляжного відпочинку.

Енергетична карусель Дордрехта

/

Де: Уд-Кріспін, Дордрехт, Нідерланди
Коли: 2014 рік
Архітектор: Ecosistema Urbano Architects
Зміст: центр візуальних мистецтв в Дордрехті у співпраці з конструкторським бюро Амстердаму запросили 10 європейських дизайнерських фірм для розробки цікавого об’єкту для грального майданчика, щоб завершити дизайн нового суспільного простору в квадраті Governeursplein.

В результаті дизайнери створили енергетичну карусель Dordrecht. І вона перетворилась у знакове місце зустрічі для різних вікових груп, які повертають канати і виробляють енергію, щоб вечорами карусель висвітлювалася різнокольоровим світлом. Таким чином Dordrecht стала не просто об’єктом інфраструктури, а окремим громадським простором!

У дизайні каруселі представлені мотузкові канати різної довжини, що дозволяє користуватися інтерактивним простором і малюкам, і дорослим. Кінетична енергія, що виділяється людьми, які грають, через мотузки захоплюється карусельної структурою і зберігається в батареї під ігровим сайтом.

Коли починає темніти, батарея каруселі подає енергію, щоб висвітлити структуру. Коли швидкість відтворення збільшується, лампи загоряться яскравіше. Колір вогнів також змінюється в залежності від того, скільки енергії було вироблено у будь-який конкретний день.

Центральна площа в Еммені

/

Де: Еммен, Нідерланди
Коли: 2015 рік
Архітектор: LandschaftsArchitekten Stadtplaner
Зміст: До реконструкції ця площа була заповнена автомобілями, але тепер вона призначена для пішоходів і велосипедистів. У процесі змін простір заповнили великою кількістю вуличних меблів, вимостили площу натуральним камінням, поставили дерев’яні навіси і розмістили зелені зони.

Окремої уваги гідне використання елемента води. У північній частині площі знаходиться ставок, в якому висаджені декоративні водні рослини. Довгим каналом він з’єднаний з центральною частиною площі, де вода розлита прямо по камінню. А ще тут розташовані наземні фонтани. Завдяки прекрасному вплетений води в ландшафтний дизайн, на площі виходить своєрідне “дзеркало”, яке красиво відображає небо і навколишній пейзаж.

Орліплейн

/

Де: Амстердам, Нідерланди
Коли: 2014 рік
Архітектор: City of Amsterdam Department of Environmental Planning and Sustainability
Зміст: на західній стороні Амстердама розташована залізнична станція Слотердійк.

Площа станції, Слотердійк-центр, у 2014 році радикально змінюється: з порожньої офісної зони перетворюється на район з готелями, апартаментами, ресторанами тощо.

Орліплейн, – це площа навпроти станції, яка була перетворена з асфальтового та бетонного стоянки на зелений і стійкий громадський простір. Зелений ландшафт Бреттензони, на захід від Амстердама буквально приходить до порога станції.

Громадський простір наповнений пішохідними доріжками серед зелені, прогулюючись якими, ви можете сидіти і насолоджуватися пейзажами. Розташування шляхів засноване на природних пішохідних дорогах від і до залізничного вокзалу. У центрі зеленої зони розташовані два павільйони з терасами.

Міст Дафне Шіпперс (Dafne Schippers Bridge)

/

Де: Victor Hugoplantsoen, Утрехт, Нідерланди
Коли: 2017 рік
Архітектор: Bureau B+B Urbanism and Landscape Architecture
Зміст: міст Dafne Schippers з’єднує новий район Утрехта в Лейдше Рейні з історичним центром міста. Він прихований у зелені: зелені дахи, зелені галявини і зелені дерева зливають міст і школу з її околицями.

Одна з головних цілей полягала в тому, щоб зберегти оригінальний парк Віктора Гюго якомога більше. Перепроектований парк гармонійно поєднується з мостом і функціонує як зелений і яскравий суспільний простір.

Це робить міст Dafne Schippers невід’ємною частиною цього району.

Zuidwestoever 

/

Де: Амстердам, Нідерланди
Коли: 2016 рік
Архітектор: Guido Hermans, Stadsruimte, Caroline Elbers
Зміст: у 2016 році південний західний берег Амстердаму було кардинально відремонтовано. Це місце було реконструйовано, і тепер мешканці та інші люди можуть насолоджуватися, розслабитися та зустрічатись між собою на цьому узбережжі.

Дизайн лавок добре продуманий. Коли ви дивитесь з правильного кута, це виглядає наче лавиці течуть у воду. Світлодіодне освітлення, яке розташоване у нижній частині берега, ввечері створює приємну атмосферу. А ще широкі сходи до води облаштовані дерев’яними платформами для зручного сидіння.

Читайте також
6214

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!
Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: