fbpx
Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Сьогодні
16/10/2018
23:30
курси валют
$27,80/28,05
32,05/32,65
Урбан
13:34 30 Вер 2018

Громадський простір – для людей: досвід Італії

7 європейських public space для спілкування та розвитку

Після подорожі по DYI-просторам США, «Рубрика» знову повернулася до Європи. І тепер ми хочемо показати вам публічні простори Італії!

«Bel Paese» – це не тільки Колізей, смачна піца, знамениті пасти, давня архітектура та одяг від кутюр. Це ще й чітко спроектовані, стильні та комфортні публічні простори, покликані пожвавити життя не тільки Риму, а й інших італійських міст.

До вашої уваги – 7 публічних просторів, ідеї яких цікаво було б реалізувати у Україні.

Площа та залізнична станція, Падуя

/

Де: Вокзальна площа, Падуя (Італія)
Коли: 2007 – 2013
Архітектор: CZstudio associati Paolo Ceccon Laura Zampieri architetti
Зміст: новий дизайн залізничного вокзалу є частиною проекту розвитку залізничних шляхів у Падуї, в рамках європейської політики розширення транспортних мереж інтересів Співтовариства. Цей простір задуманий як мультимодальний вузол, який з’єднує всі види транспорту, швидкісні та регіональні залізниці, провінційні та міські автобуси та трамвайну лінію, яка з’єднує столичні структури головного парку та дороги.

Метою проекту було:
– створити єдиний міський простір, доступний та корисний місту не тільки своєю мобільністю, але й високою якості та низьким бюджетом реалізації (90 €/м2);
– зменшити споживання ресурсів переробки матеріалів (в даний час) та обладнання (в майбутньому);
– і легко корегуватися різними користувачами, змінюючи існуючу геометрію та розміри простору, зменшуючи транспортні поверхні, і створюючи нову парковку для велосипедів та станцію заряджання електричних автівок, щоб сприяти стійкості та громадській мобільності.

Для управління потоками руху багатофункціональні майданчики у кольоровому бетоні (велосипедно-пішохідна зона) відрізняються від асфальтованих ділянок для автомобілів. Варто зазначити, що більшість матеріалів, які використовувалися під час створення площі – повторного використання.

Парк Дора

/

Де: Турін, Італія
Коли: 2004 – 2012
Архітектор: Latz + Partner
Зміст: просто навпроти селища Олімпійське та неподалік від центру міста Туріна на місці раніше зруйнованих просторів з’явився великий міський парк. Ця територія характеризується збереженням промислових пам’яток, а також рікою Дора, що в рамках проекту “Турін, Чітта д’Акка” має максимально інтегруватися у місто. Основними темами проекту є зв’язки з прикордонними кварталами та розвиток нових бызнес-локацый вздовж відкритого водного шляху.

Парк поділяється на частині: Ingest, Vitali та Corso Mortara, Michelin і Valdocco.

Ingest – це найвужча площа парку з найбільш дизайнерським підходом. Рами та сходи, розташовані вздовж шестиметрової стіни, ведуть до південної частини парку, що забезпечує простір для різних видів діяльності, а також споглядання. Там ви зустріните водні сади та зведену будівлю “hortus conclusus”.

Vitali та Corso Mortara – величезна структура залу на колишньому металургійному заводі “Vitali” утворює захоплюючий і яскравий центр парку. Після того, як зовнішня частина і великі ділянки даху були розібрані, колони з червоною сталлю заввишки у 30 метрів тепер виглядають як “футуристичні джунглі”.

Michelin – територія колишнього заводу перетворена у просторий луговий парк, який характеризується цікавим ландшафтом і топографією, а побудовані припливи
басейну відкриває край Дори.

У Valdocco, металоконструкції Fiat простягалися по всьому майданчику, а також через річку. Усе це залишається бетонною плитою, що покриває три чверті цього розділу парку. Відкритий водний шлях розташовується біля стінних променадів. На терасах сотні дерев нагадують мережу колишніх будівель. Їх навіси забезпечують тіні місця для різноманітних заходів, а спокійна обстановка створює ідеальний фон для “технічного яру” вільного водного руху.

Віковаро (Vicovaro)

/

Де: Рим, Італія
Коли: 2009 рік
Архітектор: Alessandra Centroni and Luca Peralta Studio
Зміст: створення цього простору було частиною проекту “Реабілітація історичних центрів”, затвердженого регіоном Лаціо, що зосереджує увагу на відновленні ландшафтів та популяризації місцевості між історичним містом Віковаро та долиною річки Анієн через процес відродження та повторного використання простору місцевими спільнотами, а також випадковими відвідувачами та туристами.

Кожен елемент дизайну нового простору виступає як природне продовження наземного схилу. Цей зв’язок між побудованим та природним є дуже очевидним у проекті. Тераси з кам’яними бруківками та квітниками призначені для максимального дотримання існуючого нахилу та топографії. Нові стіни використовують ті самі матеріали, форму, розміри та текстуру, що і традиційні кам’яні стіни. Система освітлення правильно спроектована та відкалібрована так, щоб покращити існуючі елементи та дозволити використання майданчика по вечорах.

Sensational Park

/

Де: Фрозіноне, Італія
Коли: 2007-2011
Архітектор: Nabito
Зміст: околиці Корсо-Лаціо в місті Фрозіноне, Італія, нарешті, отримали перший публічний простір, який район чекав уже 25 років. Sensational Park являє собою відправну точку великого генерального плану для відновлення та інтеграції громадських приміщень та послуг житлового кварталу. Ця нестача громадських просторів породжує абсолютну деградацію всієї території. З цієї причини проект парку підсилює ідею реляційного простору, що наповнює соціальну порожнечу вибухонебезпечним, грайливим, чуттєвим та інтерактивним інтимним приміщенням, наче персональна вітальня в публічній сфері. Парк постійно перебуває в напрузі між штучними та природними елементами. Це сад, в якому користувачі та громадяни можуть знайти радість життя, любов, знайомство один з одним і комфортність у всьому районі, тим самим відновлюючи соціальну стійкість цього протору в Фрозіноне.

Via Gallarate

/

Де: Via Gallarate, Mілан, Італія
Коли: 2010 рік
Архітектор: Marotta Basile Arquitectura + BMS Progetti Srl
Зміст: парк та громадські приміщення були створені для дій. Вони з’єднують будівлю, зелену територію та шляхи в безперервному та унітарному проекті. Корпусні блоки вирівняні вздовж внутрішнього пішохідного шляху та перетинаються із зеленим схилом, завдяки чому парк стає частиною міського ландшафту. Висота цих блоків змінюється в залежності від граничних умов: низька уздовж пішохідної доріжки та до 10 поверхів на південній стороні, обличчям до щільного району Галларатес.
Північна сторона парку, зелений схил, є більш «дикою», з високими деревами, а з південного боку, консолідованого до міста, парк і громадські приміщення більш міські, «цивілізовані». Це відображається і в типології рослинності, з кластерами низьких дерев на геометричному розподілі.

Реконструкція площі Сегіджі та Бург Замку Гориції

/

Де: Гориція, Італія
Коли: 2014 рік
Архітектор: Di Dato & Meninno Associated Architects
Зміст: проект відновлення для “Borgo di Castello”, історичного селища навколо замку Гориція, представляв собою можливість переглянути цю частину міста, що є символом майстерності.
Точний та прискіпливий вибір матеріалів, їх текстури та візерунків дозволив створити природну та інстинктивну ієрархію, яка віддає перевагу центральному висхідному шляху перед церквою Святого Духа та Piazzale Seghizzi. Ця територія стала актуальним ключовим пунктом місцевого життя та публічних подій, що проводяться тут. До недавнього часу ця територія виглядала як скупчення форм, стилів та матеріалів, а тепер ми можемо насолоджуватися однорідністю елементів вуличного меблів, що розробляються на замовлення. Це призводить до гармонійної загальної постановки: балюстради, поручні, дорожні колони, велосипедні стелажі – усе в єдиному стилі.

Expo Gate

/

Де: Мілан, Італія
Коли: 2014 рік
Архітектор: Scandurrastudio Architettura
Зміст: Простір Expo Gate – це місце, де артикуляція днів стає приводом для розмови про зростання та еволюцію. В результаті проекту був створений вільний простір, що характеризується центральною площею та двома доріжками, подібними до павільйонів на боці: доступ до Expo Gate. Структури на вулиці, як вважається, вітають різні види зв’язку: зображення, банери, прапори, світлову графіку і можуть періодично перетворюватися або будувати тимчасовими, створюючи таким чином інший зв’язок з часом.

Головна площа пропонує себе як переконфігурований порожній простір, де можна проводити різні події, інсталяції та постановки на відкритому повітрі чи в приміщенні до, під час та після виставок в Expo Gate.

Читайте також
416

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!
Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: