fbpx
Сьогодні
Урбан 19:30 09 Вер 2018

Громадський простір – для людей: досвід Данії

9 ідей, які стануть у пригоді урбаністам та владі

Андерсен, велосипеди, різнокольорові будинки, хюге. Які у вас ще асоціації з Данією?

Це королівство Скандинавського півострова з маленькою територією, складним морським кліматом та великими податками постійно очолює «рейтинги щастя».

І сучасні громадські простори так відповідають їхній філософії хюге: любов до затишку, малих речей та радість буденних задоволень. Висока безпека, відмінна інфраструктура, комфорт та відкритість – ось характеристика данських public spaces. Українцям є чому у них повчитися.

Аархуська гавань (Aarhus Harbor Bath)

Де: Аархус, Данія
Коли: 2018 рік
Архітектор: Bjarke Ingels Group
Опис: Басейн Аархуської гавані є продовженням поточного плану розвитку BIG для нової околиці Аархуса на ім'я O4. Подібно до першого гаванного простору BIG в Копенгагені 2002 року, який дозволив визначити столицю Данії як одне з найбільш придатних для життя міст світу, Аархуська гавань та сусідня пляжна частина створюють нові можливості для громадськості насолодитися водою у всі сезони.

Плавці можуть насолоджуватися циркуляційним басейном для підводного плавання, дитячим басейном, басейном довжиною 50 м або однією з двох саун, які піднімаються під громадським дошкам, які використовуються як оглядовий майданчик для тих, хто воліє залишатись сухими.

Перед басейном гавані, де розташовані приватні будівлі, були розроблені серії автономних ресторанів, дитячий театр, пляжні хати для різних заходів та інші життєво важливі суспільно орієнтовані програми. Як наслідок, приватні житлові будинки в O4 стають підпорядкованими потребам суспільної сфери.

Hasle Harbour Bath

Де: Хасле, Борнхольм, Данія
Коли: 2013 рік
Архітектор: White
Зміст: Місто Хасле, на острові Борнхольм, має історичне значення як місцевий порт для промисловості, риболовлі та поромних послуг. Проте зміна транспортних маршрутів та падіння рибної промисловості вплинули на нього. Нові плани з розвитку міста спрямовані на пожвавлення гавані як місця для проживання та відпочинку. І каталізатором цієї еволюції є будівництво Hasle Havnebad – ікони і магніту для нової діяльності в гавані.

Harbor Bath – це плавуча платформа, розташована в мережі хвиль Hasle Havnebad. З горизонтальної площини платформи з цієї основи виступають дві сходові формації, одна з яких досягає шести метрів висоти. З підвищеного рівня відкривається прекрасний вид на море.

Купатися можна у мілководді, закритих басейнах платформи, але також можна зануритися у глибинні води, що оточують плавучу платформу.

25-метрова рампа з'єднує платформу з берегом і, хоча нахил рампи змінюється з рівнями води, він функціонує для використання людей з інвалідністю в межах нормальних коливань рівня води.

Superkilen

Де: Нерребро, Копенгаген / від Норреброгада до Тагенсвей
Коли: 2012 рік
Архітектор: BIG Architects, Topotek 1, Superflex
Зміст: Superkilen – це півмільйона міських просторів, що пролягають через один з найбільш етнічно різноманітних і соціально оскаржуваних районів Данії. Цей простір має одну загальну ідею, він задуманий як гігантська виставка кращих міських практик – це свого роду колекція глобально знайдених об'єктів, які походять з 60 різних національностей людей, що мешкають в оточуючій його області. Починаючи від фізичних вправ з м'язового пляжу і до стічних вод з Ізраїлю, пальм з Китаю та неонових знаків з Катару.

Кожен об'єкт супроводжується невеликою нержавіючої пластиною, інкрустованою в землю, що описує об'єкт, що це таке і звідки він зприйшов – данською мовою та мовою (мовами) її походження. Superkilen – це сюрреалістична колекція глобальної міської різноманітності, яка фактично відображає справжню природу місцевого сусідства, а не продовжує занепадати зображення однорідної Данії.

Lindevangs Park

Де: Фредериксберг, Данія
Коли: 2015 рік
Архітектор: Marianne Levinsen Landscape
Зміст: грози і повені є регулярними складнощами для місцевих жителів, тож завдання парку Lindevangs полягає в тому, щоб реагувати на водні проблеми, дивлячись на способи адаптації міського ландшафту. Новий простір базується на існуючому парку, де розробляються нові ініціативи з подвійними функціями. Так на територіх парку був створений громадський простір "Слоєфен" – новий суспільний сад і площадка зі сценою для різних заходів. "Слоєфен" – за суттю є величезним водосховищем для дощової води з якого навколо простору створюється водяна стіна у формі спіралі довжиною 78 м. На вільній від води місцевості систематично проводяться суспільні та загальноміські події, шкільні заняття, художні інсталяції тощо.

Пляжний парк Hvidovre

Де: Копенгаген, Данія
Коли: 2017 рік
Архітектор: VEGA landskab
Зміст: на береговій лінії Хвідовре невелика площа штучного пляжу була модернізована у новий поліпшений громадський простір – Hvidovre Strandpark. Це – унікальний міський пляж в столичному районі Копенгагена, до якого можна легко дістатися на велосипеді і на громадському транспорті.

Раніше цей маленький пляж був розрахований для дітей, який з 2012 року є популярним місцем для сімей з Хвідовра і околиць. Однак муніципалітет Хвідовра вирішив модернізувати і розширити пляж, щоб розмістити ще більше гостей.

Берегова зона Хвідовра є полігоном, який створювався останні 100 років: спочатку відвалом, а потім з додаванням ґрунту і піщаного пляжу. Орієнтація старого пляжу викликала накопичення великої кількості водоростей, і море руйнувало доданий пісок, викликаючи розкопки і вилуговування полігону в воду.

Новий простір розширює зону піску, створює новий шлях через луг і нове розмежвання між піщаної зоною і зеленою зоною простору. Лінія розмежування стає опорою місцевості і створює можливість місця для сидіння, висота якого дозволяє побачити пейзажі як «зеленої» так і пляжної зон.

Гавань порту Фaборг

Де: Фаворг, Данія
Коли: 2014 рік
Архітектор: JDS, URBAN AGENCY, CREO ARKITEKTER A/S
Зміст: з відкриттям басейну гавані, набережна внутрішнього міста Фааборг відкрилася для купання, відпочинку і громадської діяльності. Цей громадський простір на воді додає новий вимір рекреаційної діяльності до прекрасного архіпелагу South Funen Archipelago.

Гавань призначена для створення тіснішого зв'язку між містом і морем. Три тематичні піри дають для всіх: малюки, діти та молоді люди можуть дивитись на море або на краєвид Фаборзького фьорду.

Простір з відкритими басейнами між трьома причалами, пропонує кілька способів підійти до води. Дерев'яні причали складаються з пандусів, сходів, сидячих місць та невеликих басейнів для дітей. Новий простір гавані запрошує відправитися на каяк-тур, піти на прогулянку або просто сидіти на сонці чи насолодитися захоплюючим та активним громадським простором.

«Міська дюна»

Де: Копенгаген, Данія
Коли: 2007-2010
Архітектор: SLA
Зміст: фронт гавані Копенгагена протягом багатьох років широко критикувався за те, що це місце низькоякісних офісних будівель, інтровертних торгових центрів, поганої інфраструктури та лише деяких, якщо такі є, громадських приміщень, які варто використовувати. Тут, над підземною автостоянкою в найбільш навантаженому куточку Копенгагена, шведський банк SEB вирішив звести свій скандинавський штаб. Архітектори SLA отримали завдання створити міський простір, який би зв'язав новий штаб разом із прилеглою територією, гаванню та іншою частиною Копенгагена.

Результатом став стійкий і повністю доступний міський простір площею 7,300 м2. Подібно до гігантської піни чи снігу, він прослизає між будинками, тим самим створюючи просторову узгодженість у дизайні. Одночасно міський простір, піднятий на 7 метрів над околицями, що забезпечує мобільність пішоходів та велосипедистів, що веде від SEB та гавані минулого Датського національного архіву та до конгрес-центру Тіволі.

«Міська дюна», як називають містяни цей простір, виготовлений з білого бетону, який асоціюється з великим, складаним рухом піщаних дюн Північної Данії та снігових дюн скандинавської зими.

Площа Бертель Торвальдсена

Де: Копенгаген, Данія
Коли: 2002 рік
Архітектор: Schonherr
Зміст: площа перед Музеєм Торвальдсена є частиною південного кута Слотсольмена в центрі Копенгагена. Окрім музею, Slotsholmen також представляє каплицю Крістіансборг та різні урядові музеї, а також Датський парламент і є однією з найважливіших та історичних площ Данії.

Загальна ідея реконструкції простору полягала в тому, щоб зробити площу доступною та привабливою для громадськості Данії. У своїй простоті на площі існує згуртована поверхня бруківки, яка тягнеться між палацовим верхом, Музеєм Торвальдсена та Віндлеброгеда. На цій поверхні збереглося одне дерево, а нова художня скульптура була створена віртуальним художником Джорном Ларсеном. Водна скульптура була поміщена в осі Knabrostræde, яка зв'язує місто Середнього століття.

Вестре Фьорд Парк

Де: Ольборг, Данія
Коли: 2017 рік
Архітектор: ADEPT
Зміст: Лімфьорд, найбільший фіордний ландшафт Данії, – великий потенціал парку Вестре Фьорд. Тут присутня "справжня" природа – вода, пташине життя, риба, поля, пляж та луки – що разом з різноманітними фізичними навантаженнями та відкритими майданчиками створюють умови для нових активних вражень, пов'язаних як із природою, так і з містом.

Головна мета нового простору – заохотити прямий контакт з фьордом шляхом встановлення кращої доступності з суші до моря. У той же час, проект спрямований на посилення зв'язку ландшафту з багатофункціональною будівельною структурою, яка закладає багато потенційних заходів на воді. Точний розріз між двома водними просторами визначається перешийком, що з'єднує ландшафт і споруду – саме там, де поєднується фьорд, активності та парк.

14
5993

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: