fbpx
Сьогодні
Київ 17:15 25 Сер 2018

У Києві стартував фінал голосування за проекти “Громадського бюджету”. Як це працює?

Кілька кліків – і ви вирішуєте, на які ініціативи з покращення життя у місті варто витратити частину бюджетного фінансування

24 серпня, у День Незалежності України, стартував новий етап голосування за проекти "Громадського бюджету". Проекти з найбільшою кількістю голосів та оптимальним бюджетом будуть реалізовані міською владою під контролем команд та громадськості.

"Громадський бюджет" — модель, яка відкриває для активних жителів, стартапів, громадських організацій та влади нові можливості для вдосконалення міського простору. Робота над параметрами "Громадського бюджету" розпочалася два роки тому. Фонд USAID надав фінансування для впровадження в українських містах нового методу розподілу коштів —   Бюджету участі. Завдяки проекту Київ отримав право на використання електронної платформи, яка автоматизує процес збору та голосування за міські проекти.

У столиці голосування за проекти "Громадського бюджету" відбудеться вже втретє. Для втілення проектів на 2017-ий рік було розподілено 50 млн грн бюджетних коштів, на 2018-й рік – 100 млн грн. На реалізацію проектів у 2019-му році цього року виділено рекордну суму — 150 млн грн. До того ж, Київ — перше українське місто, у якому було впроваджено систему електронного голосування зі 100% ідентифікацією онлайн. 

Голосування за проекти третього "Громадського бюджету" завершиться 15 вересня — у Міжнародний день демократії. Важливою новацією цьогорічного "Громадського бюджету" є інтеграція е-системи з Державною фіскальною службою. У такий спосіб голосувати за міські проекти зможуть не тільки резиденти Києва, а й усі, хто працює на зареєстрованих в Києві платників податків. Також цього року для киян відкрита опція голосування за проекти через "Приват24".

громадський бюджет Київ

Команда Kyiv Smart City на волонтерських засадах організувала процес колективної роботи над Положенням — програмного документу, який би регулював залучення жителів міста Києва до участі у бюджетному процесі. Глобальна мета ініціативи — зробити механізм "Громадського бюджету" максимально демократичним, інноваційним та ефективним. Координатором процесу став Центр розвитку інновацій на чолі з експертом у галузі електронної демократії Сергієм Лобойко. Центр об'єднав в робочу групу профільних фахівців від міської влади, групу "Реанімаційний Пакет Реформ", а також ГО "SocialBoost" — розробників онлайн-платформи для "Громадського бюджету". 

Ми доклали максимум зусиль, щоб проінформувати активних громадян щодо нового інструменту впливу для розвитку міста

Ярослава Бойко, співкоординатор ініціативи Kyiv Smart City:

Воркшопи в Kyiv Smart City Hub стали першим успішним прикладом масштабних публічних консультацій в місті. На обговорення "Громадського бюджету" приходили громадські організації, активісти, журналісти, депутати, представники КМДА та Київради. У підсумку,  модель "Громадського бюджету" ввели в дію рішенням Київради наприкінці грудня 2016 року. Оновлене положення 2018 року доступне за посиланням.

Юрій Назаров, директор Департаменту інформаційно-комунікаційних технологій КМДА та співкоординатор ініціативи Kyiv Smart City, прокоментував: "Ми започаткували механізм, завдяки якому мешканці столиці можуть витрачати бюджетні кошти саме на те, що їх хвилює. Це можуть бути проекти з абсолютно різних галузей: облаштування прибудинкової території, WiFi у парках, ремонт лікарень або освітній напрямок, тощо".

У контексті децентралізації "Громадський бюджет" є ефективною школою самоврядування. Кияни самостійно придумують проекти та формують навколо них команди, вчаться краудсорсингу, агітації, роботі з владою, контролю за її діяльністю, реалізації своїх ідей за рахунок міста тощо.

Можливості "Громадського бюджету" постійно вдосконалюються. Тестується електронний кабінет киянина, завдяки якому активні містяни інтегруватимуться до сервісів електронної демократії: "1551", "Електронні петиції" тощо. Громадський бюджет об'єднує вже понад півмільйона активних громадян. І ми маємо надію, що надалі ця цифра буде тільки збільшуватись.

І ще раз: голосувати ТУТ. Не згайте можливості 😉

29
666

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: