fbpx
Сьогодні
09:53 04 Гру 2019

Громадські радники в Україні: новий етап і як звертатися

Наприкінці листопада під Черніговом відбувся форум громадських радників. 

Це рух, представники якого працюють вже в багатьох регіонах України. Є координаційні центри у Західному регіоні (Львів), Північно-Західному регіоні (Житомир), Північному регіоні (Чернігів), Центральному регіоні (Дніпро), Східному регіоні (Харків) і Південному регіоні (Одеса).

Громадські радники покликані надавати першу правову допомогу жителям своєї місцевої громади у найбільш типових для них життєвих питаннях. Прийшов час, щоб громадські радники задокументували свої прагнення.

Громадські радники

Що таке ГО «Асоціація громадських радників України»

Громадські радники офіційно зареєстрували громадську організацію «Асоціація громадських радників України» (ГО «АГРУ»). 

За словами координаторки програми «Права людини та правосуддя» Міжнародного фонду «Відродження» Ольги Гальченко, сертифіковано 163 громадських радника. 

На конкурс навчання громадських радників було подано більше 1200 заяв. Протягом 2017—2019 років навчальну взаємодію супроводжував 21 тренер.

Під час форуму на загальних зборах були затверджені регіональні координатори та положення про наглядову раду. Головою ГО «Асоціація громадських радників України» (ГО АГРУ) було обрано Віталія Фурманюка.

Для чого громадським радникам інституційна спроможність

На форумі вирішували організаційні питання щодо розгляду політик і процедур майбутнього розвитку. 

Розуміючи, що кожна людина базує своє майбутнє на базі минулого, торкнулись деяких правил маркетингових змін. Для цього фасилітаторки Вікторія Куць і Дзеніслава Новаківська допомагали будувати інституційну спроможність, тобто здатність спільноти ефективно досягти своєї мети, місії та підтримувати стале функціонування в довгостроковому періоді. Проговорили про можливості розробки внутрішніх політик та процедур, щоб фактично сприяти формуванню правил внутрішнього контролю діяльності  організації.

Присутні на форумі партнери з ГС «Мережі правового розвитку», голова Правління Наталья Бімбірайте і виконавчий директор Євген Полтенко, поділилися лайфхаками організаційного розвитку мереж, щоб орієнтувати на бажання змін у свідомості людей.

Микола Сіома, директор ВБО «Українська фундація правової допомоги нагадав про можливості діджиталізації для безпечності громад. А саме — висвітлив можливості інформаційного терміналу для поліції та для громадян України (це так званий «обмежений ЦНАП у кішені», тобто створені технічні можливості, що передаються у громади). 

Громадські радники

Громадські радники — це нові можливості для взаємодії в громадах 

Громадських радників мотивує небайдуже прагнення допомогти людям та зміни майбутнього. Це ті, до кого кожен може звернутися за безоплатною допомогою, щоб захистити свої права у разі страждань від різних форм насильства, якщо людина хоче захистити права споживача, не знає як отримати лікарняний або відновити документи, бажає поскаржитись на свавілля та іншою допомогою.

Алгоритм взаємодії з різними структурами, а саме, наприклад разом ГС «Мережа правового розвитку» націлений на те, щоб громадський радник допоміг:

📌 ідентифікувати та зрозуміти проблему, її правову сутність;

📌 визначити, які правові механізми чи засоби можливо застосувати до вирішення цієї проблеми;

📌 якщо вирішення проблеми лежить за межами надання базової правової інформації чи знань і досвіду громадського радника, то з'єднати людину з професійними правниками або відповідними службами;

📌 перенаправивши людину, роль громадського радника залишається важливою для відстеження подальшого процесу вирішення проблеми, для надання людині необхідної моральної та консультаційної підтримки на часто нелегкому і непростому шляху до вирішення правової проблеми. Діючи за принципом «я не вирішу цю проблему за тебе. Ми вирішимо її разом і, таким чином, станемо сильнішими перед викликами майбутніх проблем». Бо відомо, щоб врятувати потопаючого, недостатньо протягнути йому руку — треба, щоб він у відповідь подав свою.

3220

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: