fbpx
Сьогодні
Розмова 16:45 14 Сер 2020

Від Шварценеггера до власника Booking.com. Як за карантин з Ужгорода записати інтерв'ю з ТОП-50 успішними людьми планети

Спойлер: small talks творять дива

Якщо ви коли-небудь замислювалися про особистісне зростання, читали книги про саморозвиток і слухали лекції мотиваційних тренерів, то, швидше за все, знаєте, хто такий Брайан Трейсі, Аллан Піз, Маршалл Голдсміта. Будь у вас можливість поговорити з цими людьми, чи скористалися би ви нею?

В Ужгороді живе людина на ім'я Геннадій Полонський. Він є професором англійської школи бізнесу і останні роки займався організацією візитів в Україну спікерів, відомих на весь світ, включаючи Трейсі, Піза, Голдсміта і багатьох інших. Геннадій працював у 30 країнах світу, від Італії до Сирії, і від Казахстану до Польщі, опублікував кілька книг, які видані в Великобританії, США, Канаді та Японії. Під час карантину він поставив собі за мету: записати інтерв'ю з ТОП-50 бізнесменами та успішними людьми планети і вже перейшов екватор. Найближчим часом він планує записати випуски з Чаком Норрісом, Памелою Андерсон і навіть Арнольдом Шварценеггером. Найцікавіше, що все це в нього виходить робити дистанційно, перебуваючи з інтерв'юйованими на різних континентами, а відео він публікує на своєму каналі на Youtube. Як йому це вдається?

"Я вирішив поділитися їх неймовірними історіями, життєвим досвідом і практичними порадами, неформально розмовляючи з ними. Я буду пропонувати багато чесних інтерв'ю з успішними і щасливими, всесвітньо відомими людьми, які хочуть поділитися своєю мудрістю, щоб зробити людей кращими, мудрішими і щасливішими", — пише він.

Геннадий Полонский

Геннадій Полонський

— Як у вас з'явилася ідея записувати інтерв'ю?

— Коли почався карантин, спочатку було велике полегшення, що нічого не потрібно робити, але дуже скоро стало нудно. Чим би зайнятися? Я подумав, чому б не зробити з тими людьми, яких я знаю, з якими довгий час працював, проект Happy achievers? Happy achievers — це люди, які щасливі, і разом з тим — дуже успішні. При чому успішний — це не обов'язково багата людина. У мас-медіа поняття "успіх" представлено дуже однозначно, але дайте відповідь на таке питання: не дуже багата людина, але щаслива, з хорошим тілом, живе довго — вона успішна? Так, 100%! У неї немає Bentley, і ніколи не буде, але чи можна говорити, що людина, яка має свій вертоліт чи літак — щаслива? Ми часто забуваємо, як би банально це не звучало, що щастя не в грошах.

Геннадий Полонский

Мартін Ліндстром и Геннадій Полонський

— За яким принципом ви обираєте героїв для інтерв'ю?

— У мене є дуже заможні і дуже багаті знайомі, але багато хто з них для мене не є happy achievers. Вони не щасливі і успішні, а просто багаті. У моєму передостанньому інтерв'ю був хлопець, Джеф Хоффман. Він господар Booking.com, мільярдер. І він щаслива людина, але при цьому дуже багато працює, ділиться тим, що знає, шукає проекти, робить світ кращим… Всі ці люди, які за моєю спиною, — за спиною у Геннадія стіна, повністю обвішана фотографіями. Там їх спільні фото з багатьма відомими людьми, від Арнольда Шварценеггера до Джона Максвелла і Стіва Возняка, — це щасливі люди, вони намагаються зробити світ кращим, це робить їх щасливими. Ось так.

Геннадий Полонский

Арнольд Шварценеггер и Геннадій Полонський

Геннадий Полонский

Стів Возняк і Геннадій Полонський

— Як у вас виходить вийти на зв'язок з усіма цими людьми?

— Це все сила нетворкінгу. І сила small talk. Це те, що допомагає по життю. Ось Ви, наприклад: не забувайте мене, коли доробите статтю. Потрібно підтримувати відносини. Я сам не дуже хороший в цьому, але знаю, що потрібно залишатися на зв'язку, щоб вийшов network.

Якщо мені потрібно зв'язатися з якоюсь людиною, я, як правило, питаю її контакт через знайомих, тому що якщо я піду безпосередньо, відповідь, швидше за все, буде негативною. Тому що у цих людей занадто багато справ, і занадто багато тих, хто, як і я, хотів би з ними зв'язатися. Тому вийти на них, як правило, можна або за дуже великі гроші, або через знайомих. Я можу похвалитися: у мене була розмова з Опрою Вінфрі. І це завдяки тому, що я знаю Мерилін Там, генерального директора Nike, а Опра — її сусідка зліва по ділянці. Звичайно, писати Опрі Вінфрі і домогтися відповіді неможливо, але завдяки Мерилін я з нею зв'язався. Тому коло людей треба весь час розширювати, як мережевий бізнес. Ось, наприклад, на наступному тижні у мене буде Ліс Браун — найбільший мотиваційний спікер, і найповажніший. Я вийшов на нього завдяки одному з моїх друзів, який сам запропонував зробити з ним матеріал. Тому силу нетворкінгу варто цінувати, але не ставитися до цього з точки зору "А що він може мені дати?". Просто якщо людина цікава, підтримуйте з нею стосунки, робіть це щиро. Взаємовідносини "Ти мені — я тобі" відразу видно, і це працює тільки один раз. Підтримка відносин — цінна наука.

У Геннадія в запасі багато історій, і з більшості можна винести цінний досвід. Те, що він розповів під час інтерв'ю, демонструє, що знайомства і підтримка старих відносин може принести користь великій кількості людей. Він показує фотографію за його спиною, де хлопець у кімоно і з медаллю гордо тримає в руках плакат "GENNADY POLONSKY. RESPECT".

Геннадий Полонский

— Багато років тому, коли я працював у Сербії, я дав одному хлопцю, який займався джиу джитсу певну суму грошей — йому не вистачало коштів, щоб поїхати на змагання. Для мене це не була велика сума — я працював консультантом в англійській компанії. Він запитав: "Геннадій, а як я можу віддати їх вам?", І я жартома відповів "Коли ти будеш відомий і багатий", — і забув. Минуло 8 років, і раптом дзвінок: "Геннадій, я Вас знайшов, і я готовий віддати вам гроші". Спочатку я зрадів, бо вже не отримував таких доходів, як тоді, але подумав і вирішив: нехай цей хлопець віддасть ці гроші тому, хто зараз у його черевиках. Він погодився з цією ідеєю, і сказав, що подвоїть суму. Минув деякий час, і я отримую серію фотографій, це — одна з них: чемпіонат світу з джиу джитсу, і хлопці, яких я в очі не бачив, беруть бронзу і вивішують плакат з моїм ім'ям. Виявляється, вони заклали фонд, який називається GENNADY POLONSKY і допомагає спортсменам, у яких немає грошей. Мені хочеться зараз плакати… Не те, щоб я ці гроші заробив, але я якимось чином стимулював процес, який допомагає іншим людям. І чим старше ти стаєш, тим більше щастя тобі приносять такі речі. Важливо допомагати іншим людям — не тільки собі.

— Що ви отримуєте від цього проекту?

Геннадій розповідає, що проект — некомерційний. Він нічого на ньому не заробляє — в середньому Youtube платить по 2 долари за 1000 переглядів. Це зовсім незначна сума, враховуючи те, що на каналі поки що тільки 190 підписників.

— Для мене це тільки витрати — тимчасові, фінансові… Взагалі я хотів зробити все інтерв'ю російською мовою, але це дуже дорого: 1 хвилина переозвучки коштує від 10 до 20 доларів. Зараз я шукаю людину, яка вміє робити субтитри, тому що від Google — вони жахливі, а робити переозвучку — дорого. Я замислююся над тим, щоб зробити краудфандингову платформу, щоб була можливість розподілити завдання, робити проект спільно. Тоді люди, які не знають англійської мови, теж могли б слухати і отримувати корисну інформацію…

А насправді, від кожного інтерв'ю є побічний ефект — сесія коучингу. У середу у мене буде Джон Демартіні. Він прочитав 35 тисяч книг, і для мене він — найрозумніший з усіх, кого я знаю. Після спілкування з Джоном з'являється відчуття, ніби напився чистої води. Це відчуття досі залишається в мені. І це чудово, і я безумовно вчуся у цих людей. Головне не відчувати, що ваша склянка — повна, тому що в такому випадку туди вже нічого не наллєш. Потрібно відчувати себе скромним і дивитися навколо і думати, від кого б що взяти цікаве, від кого б повчитися. Важливо і те, що я спілкуюся з цими людьми, тому що їм теж зі мною цікаво, адже не може бути, щоб такі довгі відносини між людьми зав'язалися, якщо інтерес проявляється тільки з одного боку. Для мене важливо, що Брайан Трейсі, який написав 86 книг, — мій друг. Мабуть, раз він зі мною спілкується, значить, я йому теж щось даю, значить, він чогось навчається, і це нормально.

Геннадий Полонский

Кейт Феррацци и Геннадій Полонський

— Як визначити, наскільки людина щаслива?

Якщо ми говоримо про тих, кого я запрошую у свої бесіди, то я впевнений в тому, що люди щасливі, тому що знаю їх особисто, знаю, що відбувається у них всередині. Ми часто дружимо сім'ями. Ось, наприклад, Аллан і Барбара Піз — хресні батьки моєї дочки, це дуже близькі мені люди. Коли з людиною спілкуєшся, відразу видно, щаслива вона, чи ні. Це зрозуміло з того, як часто вона дратується, смикається.

Головний показник щастя — це, напевно, активність людини. Ось, наприклад, Ворен Баффет: Він свій день народження проводить на роботі. Веселий, він каже, а як по-іншому? Просто щасливі люди знаходять справу, яка їм цікава, оточують себе людьми, з якими їм комфортно. Я ось, наприклад, вже років як 15 дав собі обіцянку не працювати з людьми, які мені не подобаються. Навіть якщо мені пропонують гроші, якщо я не хочу, я не буду з ними спілкуватися. І після цього моє життя розчистилося: кому не подзвониш — всі твої добрі друзі, а решта — ті, від яких ти відчуваєш роздратування або ті, які не живуть так, як ти вважаєш за потрібне, або їх цінності не збігаються з твоїми — ти від них відходиш і таким чином розчищаєш енергію. Пусто місце не буває, і коли ви відмовляєтеся від такого мерзотника, з'являються сили на щось нове. Важливо поставити собі за мету, наприклад, до 40 років я зможу собі дозволити спілкуватися тільки з тими людьми, які мені приємні.

— Розкажіть, а є спосіб навчитися бути щасливим?

— Цьому потрібно вчитися весь час. Ось, наприклад, у мене не задався сьогодні день з самого ранку. Маршалл Голдсміт — відомий коуч по лідерству, який входить до 50 найбільших мислителів в бізнесі. Він каже, треба ставити собі правильні питання. Не просто "Чому я такий щасливий?" або "Чому я такий нещасний?", а "Що я зробив сьогодні для того, щоб бути щасливим? Що я зробив з того, що мені подобається? Може бути, зайнявся своїм хобі або ходив на прогулянку? Що я зробив для своєї дружини, або для дітей, щоб вони були щасливими?". Може бути, варто зробити комплімент, або похвалити, або зробити щось несподіване…

Геннадий Полонский

Маршалл Голдсміт, Шейєр и Геннадій Полонський

А ще потрібно визначити свою систему цінностей, і дотримуватися їх. На сайті Джона Демертіні є безкоштовна система цінностей, де кожен може для себе їх визначити. Там 30 з чимось питань, на які потрібно відповісти. Часто люди не знають, що для них є цінністю, а після такої глибокої проробки виявляється, що її цінності — відмінні від тих, які були привнесені у її життя мас-медіа або її оточенням. А свої цінності — інші.

Коронавірус підтвердив, що цінностей насправді мало. Це любов, відносини з близькими, здоров'я — твоє і близьких, хороша вода, дах над головою і проста їжа. Усе. Нічого більше. Все інше — це гра. Я завжди наводив приклад однієї людини, я її знаю. Його звуть Аджад, і він воював під час Сербсько-Боснійської війни, був у полоні 2 роки. Його тричі водили на розстріл. Коли він вийшов звідти, він важив лише третину від того, що він важив. Одного разу він сказав мені: "Раніше для мене подряпина на моєму Mercedes була трагедією. Але після того, що я пройшов, це — взагалі нічого. І все нічого, тільки життя, здоров'я і близькі".

За словами Геннадія, щастя — це робота над собою. Під час інтерв'ю він згадав, що над тим, щоб бути щасливим, потрібна робота, потрібно змінювати щось у собі і багато працювати. Універсальної формули успіху, щастя і багатства немає, але збираючи досвід інших, працюючи над собою і займаючись улюбленою справою, досягти можна всього.

26894

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: