fbpx
Сьогодні
Sponsored 13:17 21 Бер 2023

Розподіл газу: що це і чому важливо підтримувати енергетичний фронт України 

“Рубрика” разом з АТ “Київоблгаз” та 104.ua розповідає про те, чому послуга розподілу газу має значення, як визначаються тарифи, відбувається оплата та що робити в разі заборгувань.

У чому проблема?

Загарбницькі дії росії не проходять безболісно ні для кого — їхній вплив на собі відчувають усі галузі життя, у тому числі й газова безпека. Так, лише на Київщині росіяни знищили та пошкодили 27 099 км газорозподільних мереж, 159 газорозподільних та 976 шафових газорегулювальних пунктів, зруйнували 1 642 тис.квадратних метрів будівель. Це об'єктивно унеможливило забезпечення цілодобового доступу частини споживачів до газорозподільної системи.

А проте українські газовики продовжують втілювати дієві рішення — попри все. Так, підприємство критичної інфраструктури АТ "Київоблгаз" уже відновило розподіл газу до 159 000 споживачів та продовжує відновлювальні роботи. Але як газ потрапляє до споживачів з найбільшою ефективністю?

Яке рішення?

Київоблгаз розподіл газу

Саме "Київоблгаз" забезпечує надійну та безпечну експлуатацію, підтримання у належному стані та розвиток газорозподільної системи, належний рівень комерційного обліку природного газу на Київщині. В зоні обслуговування компанії більше ніж 920 тисяч споживачів, а протяжність газопроводів сягає понад 44 тисячі км.

Щоб фізично доставити газ до кожного підключеного абонента, АТ "Київоблгаз" надає послуги розподілу природного газу газорозподільною системою.

Як це працює?

Київоблгаз розподіл газу

Щоб газ надійно надходив до домівок споживачів, фахівці газорозподільних компаній повинні постійно підтримувати стабільний тиск у мережах. У магістральних трубопроводах газ перебуває під високим тиском. Перш ніж потрапити до споживача, він понижується — спочатку до середнього тиску, а потім до низького. Газове обладнання споживачів працює з газом низького тиску.

Аби газ не втрачався під час його транспортування до осель, організацій та підприємств, працівники облгазів регулюють тиск у газогонах, проводять технічне обслуговування мереж та підтримують у робочому стані десятки тисяч одиниць обладнання.

Тиск у газових мережах змінюється залежно від сезону та обсягів споживання різними категоріями споживачів. Від точності гідравлічного розрахунку, який виконують фахівці облгазів, залежить, чи буде тиск газу на обладнанні кожного споживача достатнім для безперебійної роботи всіх газових приладів.

Тариф за розподіл газу — що це, з чого він складається та хто його визначає?

Оплата послуги розподілу природного газу визначається тарифом, розмір якого затверджує "регулятор" — Національна комісія, що здійснює державне регулювання у галузях енергетики та комунальних послуг.

Як використовується плата за послугу? Отримані кошти йдуть на:

  • обслуговування, утримання,  реконструкцію і модернізацію газових мереж, 
  • роботу аварійно-диспетчерської служби, 
  • оплату праці фахівців, які щодня підтримують роботу газопроводів на належному рівні. 
  • Частина коштів спрямовується на придбання технологічного газу, необхідного для транспортування блакитного палива до споживачів під відповідним тиском. Усі ці витрати контролюються Національною комісією.

З 1 січня 2022 року тариф на послуги розподілу природного газу становить 1,49 грн без ПДВ  (з податком на додану вартість — 1,788 грн) за метр кубічний (згідно з Постановою НКРЕКП №2752 від 22.12.2021р. Про встановлення тарифу на послуги розподілу природного газу для АТ "Київоблгаз").

Київоблгаз розподіл газу

Чи змінився тариф за розподіл газу у 2023 році?

Ні. Це пов'язано з тим, що в Україні наразі діє воєнний стан. Закон України "Про особливості регулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання під час дії воєнного стану та подальшого відновлення їх функціонування" передбачає мораторій на підвищення цін, зокрема й на послуги  розподілу природного газу. Відповідно тариф на 2023 рік залишився на рівні 2022 — тобто 1,788 грн з ПДВ за метр кубічний.

Як відбувається нарахування? Кому передавати показання газового лічильника?

Плата за доставку газу для кожного споживача залежить від обсягів спожитих ним кубометрів у попередньому газовому році (з 1 жовтня по 30 вересня). Це принцип так званої "річної замовленої потужності". 

Оплачувати послуги доставки газу слід рівними частинами щомісяця. Кожен споживач може самостійно розрахувати вартість доставки газу — для цього свій обсяг споживання енергоносія у минулому газовому році необхідно помножити на тариф на розподіл газу.

Якщо поділити отриману суму на 12 рівних платежів — це й буде розмір щомісячної плати за доставку газу. 

Показання ж лічильника слід передавати з 1 по 5 число місяця до АТ "Київоблгаз" — адже це пряма його компетенція, передбачена Законом України. Оплату треба здійснити до 20 числа кожного місяця.

"Ми фіксуємо показання лічильників від споживачів і передаємо їх на єдину інформаційну платформу, — зазначає Ярослав Деркач, комерційний директор АТ "Київоблгаз". — Саме там постачальники газу отримують інформацію про кількість спожитого енергоресурсу кожним споживачем".

На основі цієї інформації постачальники здійснюють нарахування й формують рахунки за газ. Саме тому важливо вчасно передавати показання лічильника. В іншому випадку нарахування будуть здійснені, виходячи із середньомісячного споживання клієнта у відповідний період попереднього року.

Київоблгаз розподіл газу

Щоб швидко та надійно передати показання газового лічильника до АТ "Київоблгаз", можна обрати один із наступних сервісів:

  • особистий кабінет на сайті 104.ua
  • мобільний додаток 104Mobile для Android
  • мобільний додаток 104Mobile Light для iPhone 
  • чат-бот "7104ua" у Viber
  • чат-бот "7104ua" у Telegram
  • SMS на короткий номер 7104

Ще більше корисних рішень!

Київоблгаз розподіл газу

Що як я не можу отримати газопостачання через пошкодження?

Споживачі, об'єкти газоспоживання та/або внутрішньобудинкова система газопостачання яких були пошкоджені внаслідок дій окупантів, позбавлені права користуватися послугами розподілу природного газу. Тож і платити за послуги розподілу природного газу вони не мусять.

Такі споживачі отримують перерахунок або призупинення нарахувань до відновлення будівлі та системи газопостачання. 

У разі пошкодження або знищення нерухомого майна, споживачі природного газу можуть звернутися до контакт-центру 104.ua за телефонами: 067 44 49 104 та 044 36 46 104.

Що як у мене борг?

Із введенням воєнного стану в Україні держава не скасовувала оплату комунальних послуг. Тариф за послуги розподілу газу — не виняток.

За словами Ярослава Деркача, заборгованість споживачів зростає:

"На це є об'єктивні причини — у людей зменшився дохід чи вони втратили роботу під час війни. А є й суб'єктивні — після того, як держава заборонила відключати боржників від газопостачання та нарахування пені за борги, деякі споживачі, навіть ті, які мають фінансову можливість сплачувати, перестали платити".

Так, на сьогодні заборгованість юридичних осіб складає 433 млн грн, побутових споживачів — 192 млн грн.

Щоб кожен день забезпечувати надійне газопостачання своєї оселі, господарства, офісу або підприємства, потрібно своєчасно здійснювати оплату, аби АТ "Київоблгаз" продовжував стабільно виконувати свою роботу, забезпечуючи безаварійну і безпечну доставку газу.

Якщо ж ви як споживач опинилися у скрутному фінансовому становищі, ви можете звернутися до АТ "Київоблгаз" і написати заяву на реструктуризацію боргу для укладення договору реструктуризації.

Що таке реструктуризація боргу?

Реструктуризація або розстрочка заборгованості — це рівномірно розподілені на певний термін добровільні виплати боргів. Якщо у споживача виникає заборгованість за послуги розподілу природного газу, він може скористатися правом на реструктуризацію заборгованості (відповідно до п. 8 гл. 6 р.VI кодексу ГРМ).

Щоб це зробити, зверніться із відповідною заявою до АТ "Київоблгаз".

Більше про процедуру тут:

Яка відповідальність передбачена за борг?

Наразі в умовах воєнного стану накопичений борг споживача не призведе до негайного відключення палива. Крім того, до припинення чи скасування воєнного стану в Україні заборонено: 

  • нарахування та стягнення штрафів, пені, інфляційних нарахувань, процентів річних, нарахованих на заборгованість, утворену за несвоєчасне та/або неповне внесення населенням плати за житлово-комунальні послуги;
  • припинення/зупинення надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі.

Проте слід пам'ятати, що надалі споживач може зіштовхнутися з судовим позовом, примусовим стягненням боргу виконавчою службою і, ймовірно, відключенням газу.

Як стежити за сплатою тарифу?

  • Щомісяця споживачі отримують рахунки на оплату послуги.
  • Крім того, можна зареєструвати особистий кабінет на сайті для споживачів природного газу 104.ua, де зазначається інформація про споживання, показання, оплати та інші дані про особовий рахунок.
  • Звернення до споживачів про необхідність оплати розміщуються на офіційних сайтах місцевих органів влади.
Рубрика:
Кейси
3367

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: