fbpx
Сьогодні
Як це працює 21:36 26 Кві 2019

Я сортую сміття, куди воно потрапляє потім? Життя наших відходів

Ми стикнулися з питаннями: «Окей, я не проти сортувати сміття, але все ж потім потрапляє на одне звалище!». Це не так. Розповідаємо шлях сміття, якщо ви подбали про його правильний розподіл.

У той час, як країни ЄС роблять на смітті успішний бізнес, в Україні майже 95% відходів гниють на звалищах та створюють небезпеку навколишньому середовищу.

За даними Мінрегіонбуду, на українські звалища щороку викидають близько 10 млн тонн сміття, з яких лише 600 тисяч йде на вторинну переробку чи йде на утилізацію.

Покрокову інструкцію сортування сміття – а саме, як організувати цей процес у себе вдома, «РУБРИКА» вже робила. Тепер ми хочемо розповісти про подальшу долю сировини, яку ви відсортували та віднесли до пункту збору.

Запитали у комунікаційної менеджерки ГО «Україна без сміття» Іванни Давиденко про друге життя сміття.

відходи

Усе сміття сортується для того, щоб піти на переробку та отримати друге життя. Саме тому вторсировина  поділяється за категоріями, базові з яких – пластик, скло, папір, метал та органіка.

Пластик

пластик

Найбільш поширений вид пластику – це пластикові пляшки (PET). Під Фастовом з 2013 року працює завод з переробки пластикових пляшок в поліестер, і там вони отримують друге життя.

З PET-пляшок зеленого або блакитного відтінку виготовляють нові пляшки.

З прозорих PET-пляшок виготовляють поліестер та виробляють тканину.

Ще один поширений у повсякденному житті вид пластику – це кульки-майки.

Їх також можна переробляти, але з них можна виробити тільки такі ж кульки-майки. По факту це просто цикл відкладання проблеми, і краще взагалі уникати використання пластикових пакетів.

Тетрапак (Tetra Pak)

Tetra Pak

Фото nowaste.com.ua

Окремо варто розглянути пакування типу Tetra Pak, який належить до категорії «пластик».

Тетрапак – це упаковка для соків, молока, інших напоїв, яка є проблемною для утилізації. Тетрапак складається з різних шарів: 74% картону, 22% поліетилену і 4% алюмінію. Для переробки ці шари потрібно розділити, що дуже складно.

При цьому переробка тетрапаку можлива. Наприклад, в Україні є видавництво «Ранок», яке видає книжки, повністю створені з тетрапаку.

Скло

скло

Скло – найкращий матеріал для переробки. Це пов'язано з тим, що воно переробляється на 100%.

На Київщині скло переробляється на Гостомельському склозаводі. Скло подрібнюють до дрібних шматочків, очищають від інших домішок, сортують, а потім додають до рідкого скла в плавильну піч, де воно перемішується і стає новим скляним виробом.

По суті скло обертається в замкненому на всі 100% циклі. Воно безперервно набуває форми нових пляшок чи банок без втрати якості.

Папір

Пластик

Практика переробки паперу була широко розповсюджена ще з радянських часів, тож в Україні є відповідні заводи.

Наприклад, відомий Обухівський картонно-паперовий комбінат виготовляє туалетний папір тільки з переробленого паперу.

Для екології та збереження ресурсів купляти краще сірий папір, тому що він виготовлений із вторинного матеріалу. А на білий папір, зазвичай, йде первинна сировина, тобто дерева.

Сьогодні існує дуже багато паперу, який виготовлений із переробленої сировини. Такий папір є різного ступеня очистки: від сірого з домішками до світлого паперу, який мало чим відрізняється від первинної сировини.

Метал

сортування

Метал – дуже цінна сировина, яку доцільно переробляти вдруге. Наприклад, з алюмінієвих банок виготовлюються рами для велосипедів.

Непотрібні чи зіпсовані предмети, так званий брухт, з пунктів приймання вторсировини відправляються на заводи для подальшого їх переплавлення.

Особливо вигідною є переробка кольорових металів (міді, алюмінію, олова), поширених технічних сплавів (побєдит) і деяких чорних металів (чавун).

Органіка

Органіка

Органічні відходи – це те, що людина може переробити самостійно. Особливо це просто для людей, які живуть у власному будинку і мають город – будь-які кухонні відходи у них відправляються до компостної ями на вулиці.

Ті, хто живе у квартирах, також можуть прилаштувати свою органіку, а не викидати дуже корисну для ґрунту сировину в сміттєвий бак. Але за умови, що у вас є дача недалеко від будинку, або друзі, які живуть у приватному будинку і мають компостну яму.

Вам знадобиться невелике пластикове відро із кришкою, яка щільно закривається (щоб доставити органіку на город і не забруднити машину), земля, пульверизатор з чистою водою, концентрат з ЕМ (ефективними мікроорганізмами), який прискорює розкладання органіки і надає масі кисломолочний запах (нейтралізує неприємний запах і не допускає гниття).

1

Додайте 1 столову ложку ЕМ на 1 літр води — це буде ваш розчин, яким ви будете обприскувати органічні відходи.

Принцип такий. Викладаєте в відро шар органіки, обприскуєте з пульверизатора розчином з ЕМ та присипаєте землею. І так далі, протягом тижня поки відро і не наповниться. Кришку не варто щільно закривати, щоб компост не «задихнувся».

Через тиждень відвезіть вашу органічну масу на город і висипіть у компостну купу. А ще ви можете поливати отриманою рідиною квіти, що є відмінним підживленням для кімнатних рослин.

Детальну інструкцію читайте на сайті «Україна без сміття».

Небезпечні відходи

небезпечні відходи

Небезпечні відходи – широкий спектр побутового та промислового сміття, який здатний завдати шкоди навколишньому середовищу, тваринам і людині.

До цієї категорії входять: ртутні термометри, батарейки, люмінесцентні лампи, невикористані ліки, фарби, залишки масел та масляні фільтри, рештки клею та розчинників; хімікати та пестициди, ABS (будь-яка стара побутова техніка, праски, навушники, телефони, ноутбуки)

Такі відходи відносяться до класу екологічно небезпечних, а тому утилізація небезпечних відходів та/або їх вторинна переробка строго регламентується законодавством, може здійснюватися тільки сертифікованими підприємствами і контролюється на державному рівні.

Сучасні технології дозволяють знешкоджувати переважна більшість відходів, які становлять екологічну і біологічну небезпеку. Отримувані при цьому продукти стають придатними для вторинного використання, переробки або захоронення на полігонах.

Робиться це на спеціалізованих підприємствах з технологій, які вибираються в залежності від типу і складу відходів.

52312

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: