fbpx
Сьогодні
Актуально 18:08 01 Сер 2019

Free Svydovets: як екоактивісти борються проти вирубки 400 га карпатських лісів

Що загрожує гірському масиву Свидовець та чи є альтернатива масштабній забудові?

Уже 3 роки жителі Закарпаття борються за те, щоб попередити вирубку сотень гектарів незайманих пралісів.

Невідомі інвестори разом із місцевою владою хочуть побудувати на хребті Свидовець гірськолижний курорт, що прийматиме 28 тисяч туристів щодня. Але екологічні організації проти забудови.

З 21 до 27 липня, аби привернути термінову увагу до проблеми, еко-активісти організували там «Green Camp», який підтримали й відомі українці.

«Рубрика» вирішила розібратися у ситуації навколо Свидовця і для цього поспілкувалися з медіа-асистенткою 350.org в Україні, івент-менеджеркою ГО «Ekoltava» та учасницею Green Camp Маргаритою Мостовою.

Що відбувається?

У 2016 році широкому загалу стало відомо про проект створення величезного туристично-рекреаційного комплексу  «Свидовець», який має стати у 5 разів більшим, ніж гірськолижний курорт «Буковель». Ініціатором створення нового комплексу виступила Закарпатська ОДА.

Проект «Гірськолижний курорт Свидовець» передбачає створення комплексу з більш ніж 60 готелями, 120 ресторанами, 33 лижними підйомниками та 230 км трас. Майбутній курорт зможе вмістити одночасно до 28 тисяч туристів. Планом передбачено створення низки торгових центрів, медичних і фітнес-центрів, банків, багатоповерхових стоянок і навіть злітної смуги.

Наразі проект забудови не є доступним та публічним, його не виклали в інтернет, його можна побачити лише уривками. Ініціатором цього проекту є Закарпатська ОДА. І, за доступними даними на платформі YouControl, кінцевими бенефіціарами цієї компанії є колишні представники «групи Приват» Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов, які були долучені до створення Буковелю.

У чому проблема?

Масив Свидовець є однією з найкрасивіших гірських зон в країні, яка відома чудовими дикими ялиновими та буковими лісами, багатими фауною та флорою, та унікальними високогірними озерами. У самому центрі Свидовця розташовується джерело однієї з найважливіших водних артерій регіону – річки Тиса, що є притокою Дунаю. Масив має один з найвищих показників опадів у регіоні (1400 мм на рік). І саме у цій місцевості місцеві районні адміністрації  мають намір створити туристичний комплекс «Свидовець».

«Тячівська та Рахівська РДА  затвердили проект, який передбачає забудову цього масиву для створення величезного туристичного комплексу, який буде у 5 разів більший за Буковель. Фактично це стане новим містом серед Карпат з дорогами, з асфальтом, із каналізаційними стоками, тощо.

Екологічна спільнота України розуміє масштаб загрози будівництва нового комплексу для довкілля Карпат. Бо це загроза джерельній воді та річці Тиса. Це величезна кількість відходів життєдіяльності людей. Це загроза унікальній флорі та фауні гірського масиву Свидовець. Науковці нарахували понад 93 червонокнижних видів рослин на території майбутнього будівництва. Через створення курорту розміром з пів Києва, тварини вимушені будуть залишати свої звичні місця проживання і переходити у нові зони. Це катастрофічна вирубка близько 400 га лісів – вікові дерева можуть бути зрубані заради будівництва нових магістралей, гірськолижних трас тощо. Через знищення лісів буде змінюватися ґрунт та взагалі клімат цієї території.

Кліматолог, відома науковиця українського Гідрометцентру Світлана Краковська, яка долучилась до руху у підтримку «Free Svydovets» пояснила, що через 10 років клімат у цьому регіоні на скільки зміниться, що кількість снігу буде мінімальною. І сніг на курорті потрібно бути підтримувати штучно. А штучний хімічний сніг – це зникнення питної води та знищення ґрунтів», – пояснює екоактивістка.

Крім того, тотальна забудова центральної частини масиву Свидовець об'єктами гірськолижного курорту призведе до помітної втрати водних ресурсів у басейні річки Тиса, їх подальшого забруднення та засмічення, підвищення лавинної активності, а також до зростання загрози катастрофічних повеней, сума збитків від яких із 1998 року для держави вже склала щонайменше 1,281 млрд гривень.

Місія Green Camp

Понад 80 громадських активістів від різних екологічних організацій Львова, Харкова, Черкас, Полтави, Києва приїхали в екологічний табір на Драгобрат (найближчий до Свидовця український гірськолижний курорт), аби підтримати ініціативу Free Svydovets.

«Ми організували Green Camp щоб розповісти Україні про те, що за Свидовець бореться не лише три місцевих активісти, а ще й багато екологічних громадських організацій. В один із днів ми пішли в похід на Свидовець – частину території, яку планують забудувати. Так як площа забудови загалом складає 1450 га, ми фізично не змогли все обійти», – розповідає Маргарита.

Під час табору, кожен з учасників особисто підписав звернення до нового президента України Володимира Зеленського.

«У нашому листі ми просимо пана Володимира звернути увагу на проблему та підтримати рух Free Svydovets, оскільки розбудова та використання потенціалу Карпат є дійсно важливим завданням. Але не в такому агресивному плані. Варто зазначити, що лист до попереднього президента України Петра Порошенка набрав 10 тисяч підписів», – розповідає екоативістка.

Підтримали рух «Free Svydovets» і відомі українці.

«До нас приєдналися лідери думок. Зокрема, лідер групи Тартак Сашко Положинський був з нами протягом усього табору. Ми разом піднялися на вершини Свидовця», – ділиться Маргарита.

Ол.Ів.'Є та Друзі — Free Svydovets

Друзі, сьогодні незвичайна прем'єра!Гурт Ол.Ів.'Є підтримав дівчат та хлопців з кампанії Free Svydovets, які виступають проти забудови гірського масиву Свидовець у Карпатах. На підтримку збереження української природи ми презентуємо сьогодні спеціальний міжальбомний сингл. 🏔❤️•••ОЛ.ІВ.'Є та Друзі — #FREESVYDOVETSЧи бачили ви ту красу?Цю зелень там унизуСинь навколишніх гір Та їхню безмежну ширЦю чистоту водиДиких тварин слідиКамені серед трав І квіти яскравих барв? Там, де пройдуть тракториНе побачиш красу згориЗавалять мільйонами тоннЗамість трави – бетонЗникне прадавній лісЗелень піде на хмизРуйнування не знає межА знищене не повернешХто ти – митар чи митецьЧи пацифіст, чи боєць Йог чи святий отець – Підтримай Фрі СвидовецьКожен із нас молодець Мільйони чистих сердецьХай буде щасливим кінець – Підтримай #FreeSvydovets! Доки стачає силНе міняймо життя на пилСпалахне жевріючий дух -Спротив, активність, рух!Єдність у боротьбі – Підмога самим собіДоки ще маємо час – Все залежить від нас! Хто ти – митар чи митецьЧи пацифіст, чи боєць Йог чи святий отець – Підтримай Фрі СвидовецьКожен із нас молодець Мільйони чистих сердецьХай буде щасливим кінець – Підтримай #FreeSvydovets!Підписати петицію: https://freesvydovets.org/Green Camp – 2019

Posted by Ол.Ів.'Є on Friday, July 26, 2019

Позиція місцевих мешканців

За словами екоактивістки, більшість мешканців або не знають про цей проект, або ж його схвалюють. Це пов'язано з тим, що проект "Свидовець", за словами Закарпатської ОДА, передбачає створення близько 5 тисяч робочих місць. І отримання роботи неподалік від місця проживання цікавить багатьох місцевих мешканців, які часто змушені виїжджати у пошуках сезонної роботи до інших регіонів.

Проте про наслідки такої масштабної вирубки карпатських лісів та будівництва комплексу широкому загалу місцеві чиновники не розповідають.

Чи є альтернатива?

Варто зазначити, що «Free Svydovets» та їхні партнери-громадські організації не виступають проти розкриття туристичного потенціалу Карпат. Навпаки, вони виступають за розвиток туризму. Проте не в такій агресивній формі.

«Ми говоримо про альтернативу будівництва курорту, який загрожує біорізноманіттю Свидовця. Активісти-екологи також хочуть, щоб Карпати процвітали, туристичний потенціал був реалізований. Але шляхом сталого екотуризму, який не шкодить території. Це може бути піший туризм, який не буде шкодити навколишньому середовищу. Йде мова про ті види туризму, які не вимагатимуть великої вирубки лісів, створення штучних трас і знищення унікального біорізноманіття Карпат», – пояснює Маргарита.

Як підтримати рух «Free Svydovets»?

Якщо ви хочете підтримати екоактивістів, це можна зробити наступним чином.

1. Підписати онлайн-петицію

Екоактивісти запустили петицію «Захистимо Парк льодовикового періоду у Карпатах від забудови!» до президента України, Кабінету Міністрів України, Міністерства екології та природних ресурсів України.

Необхідно зібрати 20 000 голосів, тож ви можете допомогти «Free Svydovets» підписавши цю петицію за посиланням.

2. Написати листа президенту України

Ще один дієвий крок, який потребує трошки більше часу – це написати листа президенту України із закликом звернути увагу на проблему забудови Свидовця.

Зразок листа з усіма необхідними реквізитами ви можете завантажити за посиланням

3. Слідкувати за діяльністю «Free Svydovets» у Facebook та ширити дописи

Таким чином ви допоможете більшій кількості людей дізналися про існування цієї проблеми.

Фото надані Маргаритою Мостовий і взяті з Facebook-сторінки Free Svydovets

18473

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: