fbpx
Сьогодні
Розбір 12:35 26 Жов 2020

Чи потрібна вакцина від грипу під час пандемії: де взяти, скільки коштує і куди звертатися за щепленням

Розповідаємо все про сезонну вакцинацію

English version here

Сезонний грип, або грип, — це респіраторний вірус, що передається по повітрю, який в Україні зустрічається в холодну пору року, період з осені по ранню весну. В Україні за лютий і березень 2020 року на грип захворіло понад 1,4 мільйона людей. Вірус дуже заразний, особливо серед літніх людей, маленьких дітей, вагітних жінок і людей з хронічними захворюваннями, такими як діабет, хвороба серця або хронічна обструктивна хвороба легень. Щорічно близько 60 000 людей у віці старше 65 років помирають від грипу, оскільки охоплення вакцинацією в багатьох країнах залишається низьким.

календар

Коли треба поставити вакцину?

У більшості випадків сезонному грипу можна запобігти за допомогою безпечних та доступних щеплень. Віруси, що викликають респіраторні захворювання, в цілому більш агресивні взимку: холодне і сухе повітря — ідеальні умови для їх поширення. Тому поставити щеплення найкраще, по можливості, до кінця жовтня, коли ймовірність його поширення починає підвищуватися. Вакцинація рекомендується всім групам осіб, починаючи з дітей від 6 місяців. При цьому діти у віці від 6 місяців до 8 років, яким потрібно 2 дози, повинні отримати свою першу дозу якомога швидше після того, як стане доступна вакцина, щоб отримати другу дозу, яку необхідно ввести через ≥4 тижнів, до початку спалаху сезонного грипу.

Кампанії з вакцинації населення проти грипу зазвичай проходять у жовтні і листопаді. Однак отримати вакцину ніколи не пізно, навіть якщо вірус уже циркулює; вакцинація підвищує ймовірність того, що ви не захворієте, і знижує ризик серйозних наслідків грипу. При цьому важливо пам'ятати, що щорічно вірус грипу мутує, тому торішня вакцина може не мати ніякого ефекту. Одне щеплення захищає протягом усього сезону грипу від найбільш поширених і небезпечних штамів.

Чи може захворіти на грип людина, яка вже поставила вакцину?

Заразитися вірусом навіть після вакцинації можна, якщо після вакцинації пройшло трохи часу, і організм не встиг виробити достатню кількість антитіл. Але в цьому випадку хвороба протікає в легшій формі, не викликаючи ускладнень.

вакцина від грипу під час пандемії

Чи небезпечне щеплення від грипу?

Щеплення не є небезпечним, якщо вакцина якісна. Але після процедури в деяких випадках можуть спостерігатися побічні реакції організму, такі як головний біль, пітливість, м'язовий і суглобовий біль, підвищення температури, озноб, слабкість, почервоніння і біль у місці введення вакцини, синяк, поява ущільнення в місці ін'єкції. Це уявні симптоми хвороби, заразитися грипом через вакцину не можна. Препарат, який міститься у вакцині, тільки спонукає ваш організм до вироблення В- і Т-лімфоцитів і антитіл, які пізніше допоможуть організму впоратися з вірусом.

У поодиноких випадках після щеплень спостерігалися такі реакції, як порушення кровотворення, порушення з боку лімфатичної системи, порушення в нервовій системі (невралгія, судоми, неврит та ін.), Порушення в судинній системі (васкуліт) і порушення в імунній системі (кропив'янка, свербіж, набряк Квінке та ін.). Це зазначено в будь-якій інструкції до щеплення, і такі реакції бувають вкрай рідко.

Які можуть бути протипоказання?

Щеплення від грипу безпечні і в основному практично не мають протипоказань або будь-яких обмежень. Щеплення робити не можна тільки в кількох випадках:

  • в разі, якщо у вас висока температура або важкі ускладнення після попередніх щеплень
  • якщо у вас є алергічна реакція на один з препаратів у вакцині або на курячий білок
  • дітям до 6 місяців

При вагітності протипоказань до щеплення немає, як і при годуванні груддю.

Наскільки важливе щеплення від грипу в епідемію коронавірусу

Вчені припускають, що захворювання на грип може нейтралізувати зараження коронавірусом, оскільки один вірус "витісняє" з організму інший. Однак це всього лише припущення, а на практиці відомі випадки, коли віруси взаємно підсилюють дію один одного. Захворювання на грип може ще більше посилити ризик зараження коронавірусом.

Щеплення проти грипу на тлі пандемії коронавірусу важливе тому, що дозволяє з більшою точністю встановити діагноз при подібних ознаках захворювань. Симптоми коронавірусу і сезонного грипу схожі: висока температура, кашель і біль в горлі спостерігається в обох випадках. Тому якщо лікар буде бачити ці симптоми у людини, яка зробила щеплення від сезонного грипу, це може допомогти йому швидше поставити правильний діагноз і почати лікування. Даних про те, чи може щеплення проти грипу полегшити перебіг хвороби COVID-19, поки немає.

Не варто забувати про правила гігієни. Правила гігієни — носіння масок, оброблення поверхонь антисептиком і миття рук також зменшують ймовірність зараження грипом, як і коронавірусом.

вакцина від грипу під час пандемії

Як обрати вакцину?

Вакцини відрізняються між собою валентністю. Цей показник означає, від якої кількості штамів грипу, які циркулюють у Північній півкулі, захищає вакцина. Максимальна доступна вакцина — чотирьохвалентна. Цього року в Україну вже завезли такі види вакцин:

  • 500 000 доз "Ваксигрип Тетра" (виробник — "Санофі Пастер", Франція, чотирьохвалентна)
  • 45 000 доз "Інфлувак ("Абботт Біолоджікалз Б.В.", Нідерланди, тривалентна)
  • 100 000 доз "Джіс Флю" ("Грін Крос Корпорейшн", Південна Корея, тривалентна)
  • 20 000 доз "Джіс Флю" ("Грін Крос Корпорейшн", Південна Корея, чотирьохвалентна)

Ці вакцини сертифіковані Держлікслужбою і Лабораторією з контролю якості медичних імунобіологічних препаратів Державного експертного центру.

Кількість завезених вакцин — 665 тисяч — цього не вистачить, щоб вакцинувати навіть третину населення Києва, тому з вакцинацією краще не затягувати.

Як поставити щеплення від сезонного грипу?

  • Вакцина продається за рецептом, тому в першу чергу необхідно звернутися до сімейного лікаря. Якщо ви живете в невеликому місті — лікар підкаже, де взяти вакцину.
  • Вакцина вимагає особливих умов зберігання, тому візьміть сумку з елементом охолодження для вакцини або позичте в аптеці під заставу. Деякі аптеки також надають безкоштовну доставку вакцини.
  • Придбати вакцину в аптеці або клініці. Її орієнтовна ціна — 350 гривень. Збережіть чек для визначення точної дати і придбання вакцини.
  • Поставте вакцину у свого лікуючого лікаря.

Вакцину можна також придбати і поставити в приватних клініках, але врахуйте, що там ціна може бути вищою. Деякі клініки надають послугу замовлення вакцини — у такому випадку потрібно буде не тільки сплатити її вартість, а і покрити вартість замовлення — близько 500 гривень. Безкоштовної вакцинації від сезонного грипу в Україні немає.

Фото Unsplash & Depositphotos

5460

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: