fbpx
Сьогодні
Світ 13:05 15 Січ 2020

Перші дебати президентських виборів у США відбулися: хто проти Трампа?

Дванадцятеро демократів: наймолодшому з них — 38 років, найстаршому — 78.

Фото еuronews.com

У 2020 році у Сполучених Штатах Америки відбудуться чергові президентські вибори. Їх результати безпосередньо впливатимуть не лише на ситуацію у країні, але й в усьому світі. Ілюструючи, наскільки президентські перегони – тривалий та багатоетапний процес, нагадаємо: як тільки нинішній голова Білого дому Дональд Трамп вступив на посаду в 2016, він одразу ж оголосив про початок нової кампанії

14 січня в Університеті Дрейка (штату Айова) відбулися перші в цьому році дебати претендентів на пост кандидата від Демократичної партії. Усього за січень-лютий таких заходів планується чотири: у штаті Нью-Гемпшир (7 лютого), у Лас-Вегасі (Невада, 19.02), а також Чарлстоні (Південна Кароліна, 25 лютого). 

вибори президента США

Фото upnewsinfo.com

На початку кампанії за позицію кандидата від Демократів боролися 29 політиків. Станом на 13 січня їх нараховується 12. Хто ці люди? Спробуємо розібратися, оскільки один/одна з них може стати наступним господарем Овального кабінету. 

1. Майкл Беннет (55 років)сенатор США від штату Колорадо (де боротьба між демократами та республіканцями завжди досить гостра). Очоливши його в 2009-му, переобирався в 2016 році. Закінчив престижну Єльську школу права. Обіймав посаду голови адміністрації державних шкіл у Денвері. В основі передвиборчої програмивідмова від безоплатної медицини для всіх, зміцнення середнього класу в США та створення більшої кількості робочих місць. Серед інших пунктів – анулювання заборони на в'їзд мусульман у країну та анулювання політики розділення родин на кордоні

Майкл Беннет

Майкл Беннет

2. Джо Байден (77 років) (найбільш вірогідний кандидат)віцепрезидент в адміністрації Барака Обами. До цього майже 40 років був сенатором від штату Делавер. Балотувався на пост президента у 1988 та 2007 роках. Різкий опонент політики Трампа, яку вважає «підривом американських цінностей». Натомістьу своїй кампанії акцентує на поверненні США статусу лідера та надійного міжнародного партнера, поширенні демократії у світі, але скороченні витрат на оборону. Виступає за посилення середнього класу, боротьбу зі зміною клімату, одностатеві шлюби, аборти та проти політики розділення родин на американському кордоні.

Джо Байден

Джо Байден

3. Майкл Блумберг (77 років) – колишній мер Нью-Йорка, засновник і власник інформаційного агентства «Bloomberg L.P.», філантроп. Також виступає із критикою діючого президента. Особливо це проявляється в екологічній політиці. Після виходу США з Паризької кліматичної угоди пообіцяв за власний кошт оплатити всі необхідні внески. Виступає за виборчу реформу, здійснення масштабних інфраструктурних проектів, зміцнення співпраці держави та громад, інвестування в дослідження та посилення контролю за обігом зброї, боротьбу зі зміною клімату

Майкл Блумберг

Майкл Блумберг

4. Пітер Бу́ттіджедж (37 років) – мер міста Саут-Бенд, штат Індіана, лейтенант резерву ВМС США та ветеран війни в Афганістані. Випускник Гарварду та перший відкритий гей серед кандидатів-демократів. У програмі Буттіджеджазапровадження масштабних інфраструктурних проектів для подолання безробіття, більше залучення іспаномовної спільноти в економічне життя країни, сприяння держави в отриманні громадянства. Хоча міський голова з Індіани  не має великого політичного досвіду, як міленіал, військовий, відкритий гомосексуаліст і набожна людина, він уже набирає досить стрімкої популярності. 

Пітер Бу́ттіджедж

Пітер Бу́ттіджедж

5. Джон Делані (56 років)ексчлен Палати представників від штату Меріленд, підприємець, адвокат. Був першим із демократів, хто оголосив про участь у президентських перегонах, мотивуючи це необхідністю досягти більшої впізнаваності. Випускник Колумбійського університету. Був співзасновником двох компаній, акції яких продаються на Нью-Йоркській фондовій біржі. У програмі Деланізабезпечення доступності медицини, боротьба зі змінами клімату, справедливий розподіл економічних благ глобалізації, подолання нерівності та підвищення податків на прибутки підприємств

Джон Делані

Джон Делані

6. Тулсі Габбард (38 років) – конгресвумен від штату Гаваї, ветеран війни в Іраку. Має звання майора. Народилася в Американському Самоа та є першим членом Конгресу індуїстського походження. Свою передвиборчу програму будує навколо необхідності протистояти свавіллю великих банків та Wall Street, пріоритету благополуччя пересічних американців над зовнішньополітичними амбіціями, боротьби зі зміною клімату та захисту громадян від зловживання їх персональними даними

Тулсі Габбард

Тулсі Габбард

7. Емі Клобушар (59 років)  – сенаторка від Міннесоти з 2007 року (перша жінка на цій посаді у штаті). До політичної кар'єри працювала у прокуратурі. У її законотворчому доробку – 118 актів (підготовлені особисто або у співавторстві). У своїй передвиборчій програмі Клобушар виступає за доступну медицину для всіх американців, захист репродуктивних прав особи, справедливий перерозподіл економічних благ, а також захист вразливих верств населення. Вона також визнає необхідність боротьби з глобальними кліматичними змінами.

Емі Клобушар

Емі Клобушар

8. Деваль Патрік (63 роки) – ексгубернатор штату Массачусетс (перший афроамериканець на цьому посту), експомічник Генерального прокурора США. Випускник Гарвардської школи права. Своїми головними завданнями у якості потенційної кандидатури на посаду президента бачить розбудову економіки та збільшення кількості робочих місць, поліпшення рівня освіти у державних школах та боротьбу зі змінами клімату.

Деваль Патрік

Деваль Патрік

9. Берні Сандерс (78 років) – сенатор від штату Вермонт із 2007 року. До цього працював у Палаті представників. Належить до найрадикальніших соціалістів у партії. Сандерс ставить за мету побороти соціальну нерівність та бідність, запровадити доступне медичне забезпечення та збільшити соціальну захищеність громадян. Виступає за необхідність боротьби зі зміною клімату та збільшення податків  на великі прибутки

Берні Сандерс

Берні Сандерс

10. Елізабет Уоррен (70 років) – сенаторка від штату Массачусетс (перша жінка на посту в цьому штаті), юристка. В період президентства Обами вона працювала спеціальним радником Бюро фінансового захисту споживачів. Фахівець у питаннях із банкрутства. У своїй кампанії Уоррен зосереджується на зміцненні середнього класу та демократичних свобод, більшій інклюзивності суспільства, створенні нових робочих місць та необхідності «формувати зовнішньополітичну могутність країни вдома», тобто, більше зважати на думку громадськості в цьому питанні. Також належить до крила прогресивістів у Демократичній партії. 

Елізабет Уоррен

Елізабет Уоррен

11. Том Стейер (62 роки) – бізнесмен, філантроп. Ексголова хедж-фонду Farallon Capital. Випускник Стенфордської бізнесу. В основі його програмиборотьба і змінами клімату, структурні економічні реформи задля збільшення кількості та якості робочих місць, збільшення інвестицій в інновації, боротьба із «неконтрольованим капіталізмом».

Том Стейер

Том Стейер

12. Ендрю Янг (45 років) – підприємець, засновник неприбуткової кампанії Venture for America. Впускник Колумбійського університету. Своєю головною ініціативою він вважає «дивіденд свободи» (гарантований мінімум), що має виплачуватися кожному американцю старше 18 років. Крім того, він – поборник загальнодоступного медичного забезпечення, а також «людиноцентричного капіталізму»

Ендрю Янг

Ендрю Янг

Як бачимо, абсолютна більшість кандидатів від Демократичної партії виступають «за все хороше та проти всього поганого». Останнє в розумінні багатьох із них уособлює політика президента Трампа та його фігура особисто. Остаточно доля виборів вирішиться аж 3 листопада цього року. Але їм передує важкий та складний шлях, який нині вже в самому розпалі.

8922

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: