fbpx
Сьогодні
Екорубрика 14:25 25 Лис 2022

Розпалюємо вогонь енергоефективно: як витратити менше коштів, отримати більше тепла та мінімізувати шкоду довкіллю

Рішення для тих, хто опалює будинок за допомогою каміну та печі.

English version here

У чому проблема?

Цьогоріч через атаки рф на критичну інфраструктуру попит на деревину в Україні значно вищий. Проте опалювати домівки деревиною — це вкрай ризикована ідея. Адже деревина — вичерпний і цінний ресурс, а вирубка лісів завдає значної шкоди довкіллю. 

В Україні величезні території вкриті лісами, що знаходяться під охороною та мають визначені межі користування. Але чи вистачить цих лісів в майбутньому, якщо нова енергетична криза, спричинена росіянами буде тривати й надалі? Як українцям зберегти ліс, але й не замерзнути самим?

Експерт з використання довкілля Максим Сорока наголошує на небезпеці відтермінування екологічних наслідків через війну для довкілля. Про це говорили ще влітку, але зараз питання стало нагальним. Коли росіяни лише почали обстрілювати енергетичну інфраструктуру, ми вже знали, що взимку повітря буде гіршої якості через збільшену кількість викидів продуктів згоряння в повітря, а також — про можливі незаконні рубки лісів. 

Але рішення є — "Рубрика" розповідає про тонкощі у виборі деревини для спалювання, її зберіганні та інші лайфхаки, які допоможуть максимально ефективно використовувати цей цінний ресурс та мінімізувати шкоду природі.

Яке рішення?

Звісно, головне правило — це не здійснювати та не спонсорувати несанкціоновану вирубку лісів. Але це ще не все.

Порада 1: Оберіть деревину, яка дає більше тепла 

Пам'ятайте, що краще купувати дрова, зрубані у вашій місцевості, щоб зменшити ризик появи лісових шкідників під час транспортування. Найкращу теплотворну здатність мають бук, дуб та ясен. Можливо, саме через це дрова цих порід є найдорожчими. Отже, щоб дрова були ефективнішими й відповідно не доводилося спалювати більше деревини, варто звернути увагу саме на ці варіанти. 

Кожна деревина має різну теплотворну здатність в діапазоні 4-4,5 кВт-год. До порівняння, звичайний кондиціонер має тепловіддачу у 4,5 кВт-год. 

Проте кожна порода має як плюси, так і мінуси:

🌲 Березові дрова часто використовуються для паління в каміні, оскільки сухими ці дрова не утворюють іскор. Полум'я горить зі злегка блакитним відтінком і має приємний, характерний запах. Недоліком березових дров є високе сажоутворення. За об'ємом береза має близько 85% теплотворної здатності бука. За вагою — близько 105%. Час сушіння: 1,5 року.  Теплотворна здатність: 1900 кВт-год/м3 і 4,3 кВт-год/кг.

🌲 Бук — найпопулярніше дерево для опалення. Легкий у заготівлі й зберіганні, бук також має високу теплотворну здатність. Ідеальний як для каміна, так і для паління в котлах і печах. Час сушіння: приблизно 2 роки. Теплотворна здатність: 2200 кВт-год/м3 і 4,1 кВт-год/кг.

🌲 Дуб — також дуже добра деревина для опалювання. Дуб належить до дерев твердих порід, тому його важко розколювати. Через високий вміст танінів дубові дрова необхідно сушити довше, ніж інші види деревини. Для горіння таніну потрібна висока температура, яку можливо досягти тільки тоді, коли деревина добре висушена. Дубові дрова для горіння потребують більшої кількості кисню, ніж, наприклад, букові. Час сушіння: 2,5 — 3 роки. Теплотворна здатність: 2100 кВт-год/м3 і 4,2 кВт-год/кг.

🌲 Вільха —  дерево з низькою опалювальною цінністю. Перевагою вільхи є низьке сажоутворення. Вільшина, навіть щойно зрізана, горить відносно добре, однак її не рекомендується використовувати для опалювання. Час сушіння — 1,5 року. Теплотворна здатність: 1500 кВт-год/м3 і 4,1 кВт-год/кг.

🌲 Деревина ясена має дуже добру опалювальну вартість, подібну до дуба й бука. Однак ясеневі колоди важко розколювати, тому ясен не є популярним матеріалом для опалювання. Час сушіння: 2 роки. Теплотворна здатність: 2100 кВт-год/м3 і 4,2 кВт-год/кг.

🌲 Ялина іскрить під час горіння, і тому придатна для спалювання тільки в закритих печах. Це дерево легко займається і легко розщеплюється. Саме тому воно чудово підходить для розпалювання. Ялина ідеально підходить для розпалювання ще й тому, що вона приблизно на 30% дешевша, ніж деревина листяних порід. Крім того, деревина ялини висихає набагато швидше, а також є легшою в обробці. Додатковою перевагою є швидке відновлення ялинових ресурсів. Теплотворна здатність: 1600 кВт-год/м3 і 4,4 кВт-год/кг.

🌲Сосна, смерека й модрина також спричиняють іскріння під час горіння, тому оптимально підходять для спалювання в закритих печах. Соснова деревина легко займається і легко розколюється, тому чудово підходить для розпалювання. Сосна, як і всі види м'яких дерев, горить дуже швидко й нерівномірно. Це пов'язано з низькою щільністю цієї деревини. Теплотворна здатність: 1700 кВт-год/м3 і 4,4 кВт-год/кг для сосни й модрини та 1500 кВт-год/м3 і 4,4 кВт-год/кг — для смереки.

🌲 Верба. Більшість різновидів верби швидко ростуть — щорічне зростання на 1,5 — 2 м не є рідкістю. Верба рідко використовується як деревина для опалювання. У майбутньому через швидке зростання дерев можливе розведення верби як сільськогосподарської культури, призначеної для виробництва щепи. Теплотворна здатність: 1400 кВт-год/м3 і 4,1 кВт-год/кг.

Дещо можна палити в каміні, а в печі — ні

У магазинах ви можете знайти штучні поліна з воску й тирси. Вони також добре горять, але таке паливо підійде тільки для відкритого каміна. Перш ніж використовувати штучні поліна, ознайомтеся з інструкцією з експлуатації дров'яної печі або камінної топки. Якщо ви використовуєте брикети, обирайте ті, що зроблені на 100 відсотків із тирси.

як розпалити вогонь енергоефективно

Штучні поліна з воску й тирси

Порада 2: Деревина має бути визначеної вологості. Розповідаємо, як її вирахувати

Для ефективного горіння потрібна якісна деревина в правильній кількості та хороше обладнання. Нижче — інструкція, як забезпечити ефективну роботу котла через зменшення вологості палива: 

  • Спалюйте тільки суху, подрібнену, добре витриману щонайменше пів року деревину.
  • Найкраще горить деревина вологістю менш як 20 відсотків. Виміряти вологість деревини можна за допомогою лічильника вологості.
  • Найімовірніше, ви не маєте лічильника вологості для деревини, тож спробуйте визначити це за зовнішнім виглядом дров. Витримана деревина темніша, важить менше й видає порожній звук, якщо постукати.

як розпалити вогонь енергоефективно

Порада 3: Готове креслення для дровниці 

Зберігайте деревину на відкритому повітрі, проте не на землі. Деревину варто накрити зверху, щоб опади на неї не потрапляли. 

На сайті Агентства з охорони довкілля США є детальна інструкція, у якій можна знайти проєкт та кількість необхідних матеріалів для виготовлення дровниці.

Порада 4: Робимо вогонь максимально ефективним

Використовуючи котли чи інше обладнання для спалювання, пам'ятайте:

  • Тримайте якомога далі від топки предмети, які легко займаються, такі як штори, меблі, газети та книги.
  • Розпалюйте вогонь за допомогою газет, сухої тріски чи інших природних розпалювачів або ж встановіть пальник на природному газі чи пропані. Ніколи не розпалюйте вогонь бензиновим, гасовим або вугільним розпалювачем.
  • Підтримуйте високу температуру вогню. Для більшості котлів вогонь, що тліє, небезпечний і неефективний.
  • Тримайте двері вашого котла зачиненими, якщо ви не завантажуєте паливо чи не розпалюєте вогонь. Якщо топка відкрита, шкідливі хімічні речовини, наприклад, окис вуглецю, можуть потрапляти в приміщення вашого будинку та отруювати вас.
  • Регулярно прибирайте золу в криту металеву місткість. Зберігайте контейнер із золою на відкритому повітрі на негорючій поверхні.

Порада 5: Те, що добре горить, не завжди можна палити

Пам'ятайте, що продукти горіння від деяких матеріалів та покриттів можуть бути шкідливими для вашого організму та мають неприємний запах. Ось перелік предметів, які не можна спалювати:

  • Побутове сміття, в тому числі картон, пластик, пінопласт і кольорове чорнило на журналах, коробках і обгортках;
  • Пофарбована або оброблена під тиском деревина;
  • Фанера, ДСП або будь-яка деревина з клеєм;
  • Мокра, гнила, хвора або запліснявіла деревина;
  • Пластик, азбест, гума, гній і залишки тварин.
609

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: