fbpx
Сьогодні
Спецпроект 09:25 21 Жов 2018

Зібрати на одному сайті всі туристичні місця України: #Findway

«Рубрика», як інформаційний партнер премії Social Project Awards, публікує тексти конкурсантів про свої соціальні проекти

10 років тому, коли ми з друзями почали подорожувати по Україні, то зрозуміли: знайти цікаві та унікальні місця, куди поїхати – ціле завдання!

Всі знають загальновідомі туристичні місця: Києво-Печерську лавру або Луцьку фортецю (яка, до речі, зображена на одній з гривневих купюр, пам'ятаєте якій?)

Україна туристична

А як щодо маловідомих? Чи чули ви колись про кам'яне село? Або про те, що в Україні щонайменше 5 солених озер? А ще ж є озеро яскраво-рожевого кольору…

Ви чули про Чорнобильську зону відчуження, але чи знаєте про один з найсекретніших об'єктів часів Радянського Союзу висотою понад 160 метрів на її території? А ще в Україні є і гейзер, і понад 100 замків, і найбільша пустеля Європи, і ще не одна сотня унікальних місць, про які мало хто чув серед українців, не кажучи вже про іноземців.

І часто проблема навіть не тільки спочатку дізнатися про ці місця, а ще і знайти актуальну інформацію, як туди дістатись українською, російською, а краще й англійською мовами.

Тож три роки тому ми почали наш проект: знайти ВСЕ найцікавіше в Україні та зробити єдину, систематизовану базу цікавих місць для ВСІХ: від звичайних туристів та молодих батьків, до істориків й екстремалів, поціновувачів покинутих та містичних місць…

Тож в двох словах #FINDWAY – це проект створення єдиного, зручного, систематизованого сайту з найцікавішими місцями для подорожей Україною, зі зручною навігацією по регіонах та містах, фільтрацію по типам місць: наприклад, музеї, релігійні місця (такі як храми, костели та церкви), підземелля, покинуті об'єкти, національні парки чи цікаві природні об'єкти, й так далі.

Все це для початку буде на трьох основних мовах – українською, російською та англійською (в майбутньому можливо також і на інших мовах). Сайт проект вже розроблений, та перші місця ми почали вже додавати. В планах – до літа 2019-го додати щонайменше 1000 об'єктів, а також відправитись в авто-експедиції щоб знайти нові, унікальні місця.

Результат цього проекту – розвиток туризму як внутрішнього (українці почнуть дізнаватись більше свою країну і подорожувати нею, інвестуватимуть самі у себе), так і зовнішнього – Україна зможе стати туристичним центром всієї східної Європи з її неймовірним потенціалом. Це забезпечить розвиток регіонів та зріст економіки, збільшення капіталів та інвестицій в країну завдяки туризму, як це робиться в розвинених країнах.

Бути громадським активістом, особливо у сфері розвитку туризму, яка майже і не починала розвиватись у нас в країні – це як першому зайти в темну печеру. Ти не знаєш, що саме там на тебе очікує. Багато що робиться вперше у нас, і багато хто не розуміє наскільки туризм важливий навіть для ідентифікації країни в світі. Скільки я не був за кордоном, занадто часто максимум, що могли сказати про Україну – Шевченко-футбол, війна та небезпечний Чорнобиль.

А уявіть, що закордоном почнуть згадувати Україну по прекрасним національним паркам, чи можливості проїхатись на джипі чи пустелі, не покидаючи Європу, чи перенестись в давні часі Київської Русі або Середньовіччя, побувати у справжньому місті-привиді Прип'яті (більшість іноземців думають що це вкрай небезпечно, хоча вже давно ні), або ж відвідати кілометри недосліджених та загадкових катакомб під Одесою (які легко дають фору відомим Паризьким катакомбам).

Логічний рядок побудувати легко – приїхали туристи, наприклад, з Канади, розказали друзям, як круто в Україні, друзі друзів також вирішили приїхати, а хтось з них побачив прекрасну інвестиційну можливість відкрити свій бізнес тут, і так далі… Рядок важливості розвитку туризму можна продовжувати безкінечно.

До слова, один із наших вдалих та найбільших проектів, не рахуючи основної мети проекту – це вже реалізований та проведений вже три роки поспіль найбільший та безкоштовний туристичний фестиваль в Україні – #NametFEST. Ми мали декілька різних локацій, від лекційної з відомими мандрівниками та блогерами, до історичної з середньовічними боями, майстер-класами з виживання в диких умовах та вечірньої музичною програмою з купою українських гуртів!

Що це означає для цього регіону?! Починаючи з того, що 5 тисяч людей приїхало у Зміїв та скупило всі продукти у магазинах, ще близько 20 тисяч дізналось взагалі про існування такого міста у Харківській області, про Національний парк «Гомільшанські ліси» та відвідало\відвідає Зміївські кручі. Якась тисяча приїхала з усіх куточків країни (і не тільки нашої), та тепер розкаже скільки всього цікавого можна там відвідати!

До речі, все це ми проводимо завжди в один і той самий час – пік найбільшого в році зорепаду Персеїди, який у 2019 прийдеться на 9-11 серпня, тож запрошуємо вас в гості!

Це був приклад, як розвиток туризму може вплинути на маленький регіон. Але для нашого проекту, який взявся за вирішення складної та великої задачі – зібрати всі найцікавіші або потенційно туристичні місця – не вистачає двох важливих ресурсів. По-перше, це фінансова складова, бо проектом виходить займатись тільки у вільний час та за свій кошт. Це не дозволяє повноцінно приділяти йому час та зменшує якість. До прикладу, у сусідній Росії держава та бізнес виділили величезний бюджет одному з подібних проектів, і, на жаль, по факту розвитком туризму зараз там займаються наші ж українці, які врешті-решт і іммігрували туди.

Україна туристична

Другою проблемою є брак людських ресурсів, а саме – у справі дослідження та написання історії об'єктів, збирання маловідомих місць до купи, що ми зараз намагаємось вирішити завдяки волонтерській допомозі, подорожам та експедиціям. Тож, якщо ви хочете долучитись до команди #FINDWAY, будемо раді вам! Всі деталі про волонтерство можна знайти на нашій сторінці.

Україна туристична

Досі Україна не є мандрівною Меккою регіону навіть для самих мешканців країни, не кажучи вже про іноземних туристів.

Так, ця задача не зовсім легка, але ми зможемо знайти та описати всі найцікавіші об'єкти. Та з країни "інкогніто" ми самі та цілий світ знайде нову туристичну перлину на мапі світу – Україну!

Ми будемо вкрай вдячні за ваш голос у конкурсі соціальних проектів!

Україна туристична

Автор матеріалу: Микола Грім

Нагадаємо, «Рубрика» запрошує номінантів премії Social Project Awards розповісти на своїх сторінках про ініціативу, що допоможе знайти більше її прихильників і є додатковою промоцією пропозиції голосувати за неї. Деталі тут.

37
3177

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: