fbpx
Сьогодні
How to 19:33 28 Кві 2019

Свята на природі: набір швидкого реагування для боротьби зі сміттям

Я прийшов на пікнік, але бачу купу бруду – пляшки, недоїдки, пакети та інший непотріб. Як підготуватися, аби не зіпсувати собі відпочинок?

Фотопроект "Буденне життя на тлі Макухівського сміттєзвалища – найпроблемнішого у Полтавській області" / ГО "Еколтава"

Мінімум 20-30 хвилин перебування на природі знизують рівень гормону стресу – кортизолу – в організмі, довели вчені.

Тож свята – прекрасний привід вирватися з кам'яних джунглів. Але коли побачите на галявині купу сміття, з чим часто можна зустрітися в наших широтах – настрій різко зіпсується. І тут у вас два шляхи – втратити віру в людство та повернутися з  думкою, які навкруги свині, або ж витратити трошки свого «відпочинкового» часу, зробивши еко-справу, та насолодитися жаданим відпочинком на природі.

Якщо ваш варіант – другий, ми підготували список того, що вам знадобиться для перемоги над сміттєвою проблемою.

Набір швидкого реагування для еко-супергероя

1. Портативний смітник

Кожний супергерой в арсеналі має спеціальну зброю, яка гарантує успішне виконання завдання.

У нашому випадку – це портативний смітник, у який ми збиратимемо знайдений непотріб. В ідеалі цю роль може виконувати багаторазове відерце, яке потім просто можна помити.

Якщо ж взяти з собою такий об'ємний смітник складно, то озброюйтесь біопакетами для сміття. Вони не займають багато місця, та завдають меншу шкоду природі, ніж звичайні пластикові пакети.

2. Амуніція еко-супергероя

Ще одною характерною рисою супергероїв є їх костюми. Звісно, ми не пропонуємо вам одягнути трико Супермена або маску Людини-павука, але є щось особливе і для еко-героя.

У нашому випадку – це рукавиці для прибирання. По-перше, прибирати чуже сміття голими руками не дуже приємно. Хто знає, що там може трапитись. А по-друге, на природі доступ до води не завжди поруч, тож зайвий захист від бруду нікому не завадить.

А ще вам знадобиться невеличка лопата. Навіщо – розповімо далі 😉

3. Базові навички сортування сміття

Просто зібрати сміття та змішати його у портативному смітнику – не кращий варіант рішення проблеми.

І хоча сортувальну станцію з собою ми взяти не можемо, але у похідних умовах ми, хоча б, варто розділити органічне та неорганічне сміття. Органічне сміття (залишки їжі, шкірку від фруктів-овочів) можна закопати. Тут і стане у пригоді наша невеличка лопата, яку ми взяли з собою.

А ось неорганічне сміття варто покласти у портативний смітник та забрати з собою. Як сортувати сміття в домашніх умовах читайте у нашій покроковій інструкції.

До речі, ось надихаючий приклад з життя від екоактивістки, керівниці проекту «Банк пластика» Надії Панів, яким вона поділилася з "Рубрикою":

«Подорожуючи в поїзді, ми з друзями купили їжу в Макдональдсі. І, звичайно, напій був в пластиковій упаковці, з пластиковою трубочкою; їжа була в картонній упаковці; все це було в паперовому пакеті і пластиковому пакеті. Замість того, щоб викинути відходи, я помила стаканчики в туалеті поїзда. Вони в Макдональдсі зроблені з поліпропілену, а поліпропілен ми переробляємо, це пластик №5. Крихти були зсипані в окремий пакет. Вісь папір був складений на макулатуру. І, власне, від величезного пакета з відходами вийшов маленький пакетик відсортованої сировини, який помістився в рюкзак. Ми принесли його додому і склали в міні-сортувальну станцію. Нічого не пішло в сміття»

4. Секретна зброя – гарний настрій

На вулиці квітне весна, вас оточує прекрасна природа, настав час бажаного відпочинку. Невже неочікувана купа сміття стане приводом для роздратування? Краще перетворіть цю ситуацію на екологічний квест та весело проведіть з друзями час, рятуючи довкілля від непотребу.

Зробіть з прибирання гру, уявіть себе супергероями, розподіліть обов'язки та проведіть змагання – хто швидше виконає свій квест. Повірте, відчуття задоволення від перемоги над сміттям цього варте.

А ще – розкажіть світу про своє досягнення. Сфотографуйте місцевість до прибирання та після, і приєднуйтесь до челенджу #Trashtag! Може, саме ваш приклад надихне інших продовжити порятунок природи від сміттєвого лиха.

Якщо ви стикнулись з масштабною проблемою

Якщо ви стикнулися з масштабною сміттєвою проблемою, то можна задіяти «важку артилерію» у вигляді державних структур. У вересні 2016 року Міністерство екології та природних ресурсів запустило Інтерактивну мапу сміттєзвалищ, куди можна подати відповідне звернення.

  • Як це працює?

Кожен громадянин може повідомити про місце стихійного сміттєзвалища.

Мінприроди забезпечує оперативну передачу цієї інформації до місцевих органів влади, які відповідають за ліквідацію сміттєзвалищ.

Попередньо зареєструвавшись на сайті Інтерактивної мапи, необхідно залишити звернення про місце стихійного сміттєзвалища, вказавши координати, адресу та прикріпивши фото/відео матеріали.

Крім того, на сайті є можливість перевірити виконання звернення. Для цього слід вказати номер звернення, після чого з'явиться актуальна інформація щодо його опрацювання.

  • Як швидко мають вирішити проблему?

Звернення розглядається у термін не більш одного місяця від дня його надходження. Відповідальність за усунення стихійного сміттєзвалища несуть Мінприроди та місцеві державні адміністрації.

Послуга безоплатна. 

2048

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: