Екорубрика

Евакуювати отару овець через пів країни та знайти новий дім: неймовірна історія фермера з Донеччини

Переїзд ферми та вівці-сапери, українські пасовища та проблеми, з якими фермери стикаються на новому місці — у репортажі “Рубрики”.

У чому проблема?

Евакуація під обстрілами

Володимир Альохін — український фермер з Донеччини. Там він багато років розводив овець у селі Павлівці, але з початком повномасштабного вторгнення росії в рідному селі чоловіка почалися бої, його помешкання зруйнували російські війська, а зі стада, яке налічувало більше ніж пів тисячі голів, залишилось лише 400.

Як Володимир не намагався врятувати тварин, відганяючи їх із пасовища, сотня з них загинула від одного вибуху, коли почався перший мінометний обстріл. Так першою задачею вівчаря стало евакуюватись з-під обстрілів. Робив Володимир це пішки, разом з отарою, і пройти тоді довелось майже 50 кілометрів. 

Україна — найбільша держава в Європі, але знайти нове пасовище майже неможливо

Спочатку фермер шукав місце для отари самостійно. Об'їздив кілька регіонів — загалом понад п'ять тисяч кілометрів:

"Я шукав ферму на Дніпропетровщині, але стикнувся з тим, що, може, було б і неправильно говорити… Проведена земельна реформа призвела до того, що багато землі «нахапали» чиновники, і не розуміючи проблеми, переробили їх на ріллі та перепродали", — згадує фермер. 

Справді, проблема розораності сільськогосподарських земель є нагальною для України навіть зараз, коли тривають військові дії і такі речі можуть здаватися "не на часі". Раніше "Рубрика" вже розповідала про те, що через неправильне використання сільгоспземель наші родючі ґрунти виснажуються, забруднюються водні ресурси, а земля не може депонувати ту кількість вуглекислого газу, яку мала б. Врешті це впливає навіть на зміну клімату.

Проте не все так погано. Володимиру траплялися на шляху чудові громади і ферми, але й ціни були немаленькі: оренда пасовища іноді сягала понад 5 тисяч доларів, але у фермера таких коштів не було.

Такі ціни, знову ж таки, утворюються через дефіцит пасовищ, а ще, можливо, через те, що українські землі дійсно найкращі для скотоводства:

"За своє життя я об'їздив половину світу: жив і на Кавказі, і на Близькому Сході, але ніде не знайшлось кращих територій, ніж в Україні. Кліматично та географічно кращих територій немає! Ми не розгубили цих земель, і тому Крим та Донбас маємо повернути! І після цього ми маємо розібратись із внутрішніми ворогами, які перетворюють пасовища на рілля", — вважає фермер.

Яке рішення?

Україна — єдина

Допомога знайшлась у віддаленому куточку України — аж на Волині. Із фермером Василем Мельником із Боратина Володимир Альохін познайомився ще у 2014-му. Їх об'єднала спільна справа. Коли вівчар з Донеччини зателефонував колезі з Волині, той одразу запевнив, що знайде місце і для тварин, і для Володимира. 

На Волинь свою отару вівчар привіз уже вантажівкою для тварин. Оселився в селі Новостав, що неподалік Луцька, у будинку Василя. До речі, тварини перенесли переїзд легко:

"Барани — істоти, у яких немає адреналіну, він просто не виділяється. Вони найлегше з усіх тварин приймають смерть, бо не мають почуття страху. До речі, тому баранів завжди приносили в жертву… Єдине що — барани трошки виснажились, коли я переганяв їх на 50 кілометрів, було багато поранених тварин", — згадує Володимир. 

На новому місці стада овець довелося перемішати — зараз в отарі близько 700 тварин, і де чиї фермери не знають, а приплід вирішили розділити порівну. Випасати стадо допомагають Люся і Рошен — двоє псів вівчарської породи бордер-колі, яких вівчар теж перевіз із Донеччини.

Які труднощі виникають у фермерів на новому місці?

До зими ферму вже підготували: сіно накосили, зерно заготовили. Усю роботу фермери виконують спільно, порівну розділяючи обов'язки. 

Нещодавно зробили дегельмінтизацію — ветеринарна процедура для оздоровлення тварин від гельмінтів, тобто глистів. До речі, це єдина проблема, яка виникла у тварин після переїзду: через вогкий клімат у цій місцевості поширені інші шкідники та хвороби, ніж на Донеччині, проте завдяки медицині такі незручності можна швидко виправити. 

Повернення на рідну землю та вівці-сапери

На питання про ймовірність повернення в Павлівку фермер Володимир відповів після невеликої паузи. Коли розмова заходить про рідний край, вівчар стає сентиментальним, і йому важко приборкати почуття. Звісно, він дуже хоче повернутись додому й неодмінно збирається це зробити, коли загроза мине. 

"Там люди… Які мене цінували, і які за мене молилися. І я їм із задоволенням домомагав, адже в селі не було ані лікаря, ані попа, ані поліцейського, і всі йшли до мене".

Павлівку було деокуповано ще 21 червня, але росіяни досі регулярно обстрілюють населений пункт: востаннє — 14 вересня. Та навіть на обстріляному та замінованому пасовищі фермер збирається продовжувати свою роботу:

"А чого ж я не можу їх там випасати? Я випасав, навіть коли поле обстрілювали! Я знав, де лежать протитанкові міни, і знав, де розтяжки. Я швидко зорієнтуюсь".

 Фермер також зауважив: вівці — це найкращі сапери, і якщо десь на пасовищі будуть закладені міни, тварини швидко їх "знайдуть". 

"Краще підірветься вівця, ніж людина. Я готовий пожертвувати твариною, аби лише не загинула якась людина", — каже Володимир. 

Свіжі дописи

  • Кейси

“Створюємо спільноту, де місце є кожному”: як на Одещині працює театр “Толерантність”

Тут молоді з ментальною інвалідністю допомагають самореалізуватися, відкрити нові таланти та знайти свою спільноту. “Рубрика”… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Що відбувається

Обмеження консульських послуг для чоловіків призовного віку: пояснюємо, що з цим не так

Українським чоловікам призовного віку, які перебувають за кордоном, обмежили доступ до послуг українського консульства. Такі… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • УрбанРубрика

“Ми не просто місце трагедії, ми хочемо бути місцем українського успіху”: головні рішення з ідеатону Unlock Bucha

У Бучі 18-20 квітня 2024 року провели ідеатон Unlock Bucha. Він об’єднав між собою представників… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • Інвестиційні рішення

Інвестиції у мистецтво: як це працює в Україні й скільки коштів треба для старту

“Рубрика” пояснює, яким може бути інвестування у мистецтво, на яких українських митців слід звернути увагу… Читати більше

Thursday April 25th, 2024
  • Кейси

У Пущі Водиці хочуть відбудувати теплицю для дітей: навіщо це рішення та як допомогти?

“Рубрика” розповідає про маленький, але важливий кейс відбудови, якому ще належить відбутися. Долучитися до допомоги… Читати більше

Thursday April 25th, 2024
  • Здоров’я

Що дають тейпи і як не змарнувати час та кошти на недієве лікування? Відповідають лікарі

Тейпи продовжують набирати популярність. Проте чи така вона заслужена? “Рубрика” вирішила розібратися, що таке тейпи… Читати більше

Wednesday April 24th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.