fbpx
Сьогодні
Екорубрика 09:55 28 Жов 2020

Користь від опалого листя: садівниця розповідає, що з ним робити

Запитали у професіонала, як утилізувати велику кількість листів, як прискорити перегнивання компосту і чому важливо не використовувати хімікати при обробці дерев?

English version here

Чому спалювати листя шкідливо?

По-перше, спалювання листя заборонено законом. Навесні 2020 незаконне спалювання стерні та листя призвело до масштабних пожеж, в тому числі на території Чорнобильської зони. Тому Верховна Рада збільшила розмір штрафу з 3060 грн до 6120 грн, норма регламентована ст. 77-1 КУпАП.

По-друге, спалювання листя — це дуже шкідливо для здоров'я людини. При їх горінні виділяються важкі метали і газ бензпірен, який викликає ракові захворювання, а також чадний газ, що викликає прискорене серцебиття.

Третя причина — неконтрольованість таких загорянь. Вогонь може перекинутися на будинок або спровокувати лісові пожежі, від яких постраждала Чорнобильська зона навесні, а зараз страждає Луганська область, дим від пожеж у якій доходив до жителів Харківської області.

Які є виходи? Мульчування та компостування

Компостування — процес перетворення органічних залишків на природне добриво. Компост насичує грунт поживними речовинами і корисною мікрофлорою. Завдяки цьому зменшується кислотність, збагачується біорізноманіття, поліпшується родючість землі. Крім цього, компостування дозволяє заощадити на покупці синтетичних добрив.

Кілька порад, як почати компостувати вже зараз:

  • Почати компостувати не складно, і осені теж чекати не обов'язково. Робити це можна в будь-яку пору року, збираючи органічні залишки на кухні в окрему урну, виносячи її вміст в компостер. Його вигляд залежить від кількості відходів і площі, яку ви готові виділити для нього, а також від місця, де ви живете.
  • Так, маючи садову ділянку, ви можете поставити відразу 3 компостера, які будете заповнювати поступово. Поки відходи будуть перегниватимуть в третьому баку, в першому цей процес вже завершиться і отриманий гумус можна буде використовувати для посадки.
  • Такі компостери самостійно роблять з дощок або цегли, залишаючи щілини для вентиляції. Їх потрібно ставити в півтіні і, що дуже важливо, на відкритий грунт, щоб мікроорганізми мали доступ до відходів. Такі компостери можна вкопувати в землю, роблячи бетонні "стінки", але потрібно мати на увазі, що процес перегнивання буде більш тривалим. Обсягів таких компостерів, як правило, вистачає для листя, скошеної трави та інших садових відходів.
  • Якщо простору недостатньо, або ви хочете, щоб вид компостера був більш естетичним, можна купити відразу готовий пластиковий компостер, але врахуйте, що в такому випадку в нього потрібно буде заселяти черв'яків або додавати бокаші — спеціальна добавка, яка прискорює процес перегнивання. Такі бокаші-компостери можна ставити навіть в квартирі. Вони мають невеликі обсяги, але їх достатньо для харчових відходів з кухні.

Мульчирование

Мульчування — використання сухих залишків рослинності в якості мульчі для застилання поверхні грунту. Це хороший і доступний спосіб для збереження вологи в грунті, захисту коренів рослин від замерзання, поповнення балансу поживних речовин землі. Мульчування особливо актуально зараз, коли частішають непередбачувані погодні умови і різкі перепади температур.

Щоб утилізувати листя за допомогою мульчування, їх радять подрібнити, щоб прискорити процес перегнивання. При цьому мульчування листям відрізняється від мульчування іншим матеріалом, наприклад, тирсою. Так, навколо дерев листя можна насипати без обмежень, а при мульчуванні листям грядок, багаторічних рослин і клумб, радять додавати азотні добрива і мікроелементи, а також регулювати зміну кислотності вапном або доломітовим борошном. Важливо також пам'ятати, що мульчувати хвойні дерева листям не можна, інакше в грунт надійдуть речовини, несумісні з їх метаболізмом.

що робити з опалим листям

Що роблять з листям за кордоном? 

Звалища листя часто роблять громадськими. Тобто в таке місце люди можуть приносити відходи з будинку або привозити листя з ділянок, якщо у них немає можливості компостувати їх на своїй ділянці. У Брюсселі був досвід: там встановили 160 компостерів, куди люди приносили відходи з будинку, збирали в них листя. У комунальні сади сім'ї приносять на переробку недоїдки та інші органічні відходи. Через деякий час отриманий компост вони використовують для різних потреб: засаджують клумби і прибудинкові території, ставлять горщики з квітами на вулиці.

Однак в Україні громадські компостери не поширені, а власники садів знають, як проблемно іноді буває закомпостувати ту кількість листя, яка опадає навіть у невеликому саду. Ми поговорили з садівниками-аматорами про проблеми, які турбують їх восени, і запитали, як з ними справлятися у професіонала — садівниці з багаторічним стажем, хазяйкою садового центру і вже відомої в минулому нам героїнею, Ніни Радченко, для якої тема екологічної утилізації листя особливо важлива, адже вже кілька років вона займається органічним землеробством, не використовує жодні отрутохімікати на своїй ділянці.

що робити з опалим листям

Що робити, якщо листя забагато?

  • Листя, особливо висохлі, мають жорстку структуру і саме по собі перегниває досить довго, тому, щоб прискорити процес перегнивання, їх перемішують з органікою з дому, або з біопрепаратами, або запускають туди черв'яків.

Що робити з хворим листям? 

  • Таке листя я раджу прибирати зі стовбурного кола і з саду взагалі. Краще їх виносити за ділянку, в окремий компостер. Поблизу не повинно бути інших дерев.

Що робити з листям, обробленим пестицидами?

  • Є 4 групи пестицидів по класу небезпеки. У магазинах продається 3 і 4 група, вони найбезпечніші. Але у кожного препарату є свій термін виведення, зазвичай його пишуть на упаковці. Якщо обробка була, і термін очікування витриманий, їх можна компостувати навіть у себе на ділянці, а отриманий компост використовувати для посадки в подальшому. Якщо ж термін обробки не витриманий, додавати такі листи в компост не можна, оскільки отрутохімікати можуть вбити корисні мікроорганізми.

Як обробити дерева восени без шкоди для екології?

  • Звичайною побілкою. Як відомо, вона захищає від корозії, протидіє розмноженню шкідливих мікроорганізмів. Це безпечно і для дерев, і для екології.
18681

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: