fbpx
Сьогодні
Спецпроект 19:27 15 Сер 2018

Доступний усім. Як фест "Файне Місто" став найінклюзивнішим масовим заходом в Україні

«Рубрика», як інформаційний партнер премії Social Project Awards, публікує тексти конкурсантів про свої соціальні проекти. Восени стартує відкрите голосування за кращу ініціативу у кожній з номінацій

19-22 липня неподалік Тернополя пройшов 6-й міжнародний музичний фестиваль «Файне Місто». Завдяки реалізації проекту «Рівні можливості» на фестивалі «Файне Місто» десятки людей з інвалідністю з усіх куточків України змогли долучитись до музичного свята, побачити та почути свої улюблені гурти.

Щоб зробити фестиваль найдоступнішим масовим заходом України організатори розпочали з того, що зробили вхід для людей з інвалідністю 1 та 2 груп абсолютно безкоштовним. До території фестивалю і в зворотному напрямку курсувало спеціально-обладнане «Соціальне таксі». Орієнтуватись на території та почувати себе більш комфортно гостям з інвалідністю допомагали 25 волонтерів, які пройшли відповідне навчання. Територією був прокладений «Безпечний маршрут» із спеціального покриття, щоб гостям на візках було комфортно пересуватись між локаціями. Перед головною сценою  облаштували подіум і особливі гості не лише чули, але й добре бачили свій улюблений гурт. На території також були розміщені спеціальні вбиральні.

«Я відвідала фестиваль вперше і безмежно щаслива, що туди потрапила. Це неймовірний шквал емоцій, прекрасна атмосфера прекрасні люди. Були нові знайомства, обмінялися контактами, домовилися зустрітися на наступний рік. Фестиваль дав можливість таким людям комунікувати, знайомитися і це дуже позитивний аспект. Однозначно я планую відвідати його і наступного року», – ділиться враженнями 22-річна Юлія.

 Дівчині важко самотужки долати пішки звичні для пересічних людей відстані. Проте, завдяки інклюзивності фестивалю, вона змогла насолоджуватися музикою улюблених гуртів протягом усіх днів фесту, адже користувалася спеціально облаштованою локацією біля головної сцени.

«Ми перебували на своєрідному подіумі з комфортними умовами, який давав прекрасну видимість того, що відбувалося на головній сцені. Були сидячі місця, парасольки від дощу, або сонця. Особливо відзначу і саму дорогу до головної сцени: відстані на фестивальній території великі, і самотужки там пересуватися складно. Проте були прокладені прорезинені доріжки, які давали можливість скористатися різними видами спеціального транспорту», – розповідає Юлія.

Для формування толерантного ставлення до людей з інвалідністю на фестивалі працювала «Територія можливостей», на якій кожен охочий міг зіграти у баскетбол на візках чи пройти лабіринт із зав'язаними очима.

Завдяки реалізації проекту понад 16 000 гостей з України та світу привернули свою увагу до проблеми створення належної інфраструктури для людей з інвалідністю.

«Виявилось, що поруч з нами проживають люди, які не мають вільного та легкого доступу до благ, які доступні нам. Сподіваємось, що нашим проектом ми подарували радість людям які, на жаль, більшу частину свого життя проводять у власних помешканнях, через відсутності елементарних зручностей у бетонних джунглях. Можновлядцям, чиновникам та політикам ми показали та довели, що на прикладі невеликого міста, Файного міста, можна зробити комфортні умови перебування для всіх, незалежно від можливостей. Сподіваємось, що наш проект надихне їх на прийняття правильних рішень для людей з інвалідністю», – коментує один із організаторів фестивалю Максим Черкашин.

Цьогоріч проект «Рівні можливості на фестивалі «Файне Місто» є одним з претендентів на перемогу у конкурсі Social Project Awards. На думку організаторів, фестиваль власним прикладом довів, що і в нашій державі можна облаштувати невелику, комфортну і доступну територію для людей з інвалідністю та сподіваються, що їх приклад підхоплять й інші організації та проекти.

Підтримати проект можна за посиланням.

Проект доступності та екологічності фестивалю "Файне Місто" реалізовується у партнерстві з благодійним фондом "Карітас Тернопіль", Файне.UA за підтримки "Програми сприяння громадській активності "Долучайся!", що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.

Ірина Масло

 Нагадаємо, що до 29 серпня активісти з усієї України можуть подати заявку на другу щорічну премію соціальних проектів Social Project Awards. Після закінчення прийому заявок триватиме онлайн-голосування, де кожен може віддати голос за три проекти. "Рубрика" запрошує номінантів премії розповісти на своїх сторінках про ініціативу, що допоможе знайти більше її прихильників і є додатковою промоцією пропозиції голосувати за неї. Деталі тут.

20
2002

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: