fbpx
Сьогодні
Корисності 19:35 24 Жов 2020

Небезпека у вашій аптечці. Що робити з непотрібними і простроченими ліками?

І чому з ними взагалі треба щось робити.

English version here

Спеціалісти рекомендують раз на півроку перевіряти свою домашню аптечку. Час від часу деякі медичні препарати псуються – найчастіше закінчується термін придатності. Медичні заклади утилізують такі відходи спеціальним способом. Для звичайних громадян такого способу немає, хоча небезпека ніяк не відрізняється. Що в такому разі робити, і чому прострочені ліки відноситься до небезпечних відходів, запитали у фармацевтів. 

Чому ліки вважаються небезпечними відходами?

Усі ліки, як і будь-який продукт, мають термін придатності. Проте це не означає, що діюча речовина в них перестає діяти. Після певного часу активні компоненти ліків лише зменшують концентрацію або змінюють свою структуру. Подальші реакції можуть бути будь-якими, адже на хімічні сполуки впливає все – вода, температура, кисень, вогонь тощо. Фармацевт пояснює:

«Є речовини канцерогенні – вони можуть провокувати онкологічний процес, зростання злоякісної пухлини, є генотоксичні речовини – вони впливають на гени, є мутагенні речовини, які викликають мутацію. І так далі, сполук неймовірна кількість. Можливо, деякі менш токсичні, але казати, що повністю безпечні – ні. Якщо певна їх кількість потрапить у ґрунт і там виросте якась рослина, то не бажано буде їсти її плоди. Це може викликати харчове отруєння. Також страшно, якщо якісь ліки потрапляють на смітник».

Что делать с лекарствами, у которых вышел срок годности

Вчені підтверджують, що мікрочастинки антибіотиків можна виявити в ґрунті, воді і продуктах харчування. А коли мікродози ліків потрапляють в організм, то вони «тренують» бактерії: останні набувають стійкості до певних речовин, і наступного разу, коли людина захворіє, ліки не подіють.

Что делать с лекарствами, у которых вышел срок годности

Чи можна здати прострочені ліки в аптеку?

Ми вирішили провести експеримент і зателефонувати в довідкові служби найпопулярніших аптек. Ми запитали у них, що робити з непридатними ліками, і чи можуть вони їх прийняти на утилізацію від громадян.

Аптека низьких цін

Фармацевтка Аліна спочатку розгубилась від нашого запитання, але все ж таки відповідь дала:

«На жаль, я не можу вам нічим допомогти, ми не приймаємо непридатні ліки, можете просто злити в унітаз».

Аптека 991 

Оператор Микола спочатку поцікавився, про які саме прострочені ліки йдеться. На питання, чи можна їх здати в аптеку на утилізацію, відповів:

«Ми маємо договір із спеціальною компанією, куди віддаємо непридатні ліки – усі списані товари під рахунок. Щось ще приймати ми не можемо. Як вам вчинити краще, я не можу сказати, бо це не зовсім в моїй компетенції».

Бажаємо здоров'я 

Ольга повідомила, що вони теж не приймають ліки від громадян:

«Думаю, ви можете злити їх в унітаз. Або почитайте в Інтернеті про якісь способи, але в аптеці ми нічого з вашими ліками вже не зробимо».

Подорожник

Андрій також спочатку поцікавився, які ліки ми хочемо викинути. Чоловік не порадив нам злити їх в унітаз:

«Можете викинути в смітник, я думаю, нічого страшного, але краще запакуйте якось. Бо я навіть не знаю, чи хтось відповідальний є в Україні за непридатні ліки».

Аптека доброго дня 

Операторка Юля достатньо швидко та впевненно відповіла:

«У нас прострочені ліки не збирають, раніше цим наче санітарні служби займались, зараз, можливо МНС, спробуйте запитати»

Чудова порада! Телефонуємо ДСНС. Питання те саме: «Що робити з непридатними ліками?».

В консультаційному центрі відповідають:

«Може, якась лікарня чи аптека забере ліки, я не знаю, відверто кажучи. Думаю, нічого страшного, якщо декілька ліків ви викинете у смітник».

Что делать с лекарствами, у которых вышел срок годности

За буквою закону

А що ж закон України каже про медичні відходи?

Відповідно до ст. 23 закону України «Про лікарські засоби», неякісні лікарські засоби, включаючи ті, термін придатності яких закінчився, підлягають утилізації та знищенню.

Правила утилізації медичних препаратів затверджені наказом МОЗ від 24.04.2015 № 242 «Про затвердження Правил утилізації та знищення лікарських засобів».

Згідно з документом, лікарські засоби, що не підлягають подальшому використанню, набувають статусу "відходів". Вони мають бути вилученні з обороту та передані на утилізацію або знешкодження до компаній, які мають відповідні ліцензії на провадження господарської діяльності у сфері поводження з небезпечними відходами.

Також при утилізації лікарських засобів слід керуватись Наказом МОЗ від 08.06.2015 № 325 «Про затвердження Державних санітарно-протиепідемічні правил і норм щодо поводження з медичними відходами».

Таким чином, у законі прописано, що лікарські засоби, термін придатності яких закінчився, набувають статусу «небезпечні відходи» і продаж та подальше їхнє використання заборонено. Проте такі закони стають більш менш дієвими тільки для установ, що мають справу з великою кількістю ліків. А в побуті українці на полігони чи в каналізацію щороку відправляють тонни небезпечного сміття.

ліки аптека

Позбавляємося зіпсованих ліків правильно

Тож на сьогоднішній день утилізація лікарських засобів не регулюється законом. Деякі аптеки віддають ліки виробнику, якщо термін придатності добігає кінця, і подальша відповідальність вже лежить на плечах інших компаній. Але приймати ліки від населення аптекарі не можуть. Усі продукція рахується: кількість проданого товару та списаного.

Зазвичай зіпсовані ліки приймають лікарні, які і відправляють їх на спалення разом зі своїми непридатними медичними засобами. 

Знешкодження відбувається при високих температурах – 800-1500°С, а гази, що виділяються при спалюванні, надходять в спеціальну камеру, після чого проходять через спеціальний апарат для фільтрації від аерозолів і пилу. Але є один нюанс: медичним установам доводиться сплачувати фірмам за утилізацію прострочених ліків. Сума залежить від ваги. Тому медичні заклади не з великою завзятістю готові брати пігулки з домашніх аптечок. Спеціальні ж фірми приймають ліки на утилізацію великими партіями, тому звертатися до них з однією пластинкою пігулок немає сенсу. Тож на даний момент – спробувати «прилаштувати» препарати до клінік, які можуть оформити вашу прострочення разом зі своїми відходами, – найкращий варіант.

Інколи про те, як утилізувати прострочені ліки вдома, пишуть в інструкції до препарату. Якщо рекомендацій не дано і опції передати ліки в надійні руки на утилізацію, доведеться таки викидати ліки у смітник. Втім, навіть в такому разі варто дотримуватися певних правил:

  1. Вийняти їх з упаковки;
  2. Подрібнити пігулки в пил, а якщо це гель, то розчинити у воді та змішати з неїстівними відходами (земля, пісок тощо);
  3. Щільно упакувати в пакет або якусь ємність;
  4. Винести разом з іншим сміттям.

Такі нехитрі дії допоможуть не потрапити хімічним речовинам у воду чи ґрунт.

До речі, рукавичкам та маскам також не бажано потрапляти у смітник, бо віруси на них живуть ще декілька днів. Але з цим легше, адже у мережевих супермаркетах, наприклад, «Білла» та «Метро», з'явилися спеціальні картонні контейнери, куди можна викинути використані маски та рукавички безкоштовно. Їх відправлять на спалювання.

ліки аптека

А що з упаковкою?

Упаковку для ліків роблять максимально герметичною, інколи використовують водонепроникний чи світлостійкий матеріал, аби ви отримали ідеально захищені ліки. Відомі нам блістери являють собою змішану упаковку – пластик та метал. Відділяти матеріал один від одного дуже важко, а це означає, що переробити їх також важко. Проте зазвичай станції прийому вторсировини відправляють їх на спалювання. Перед тим, як передати упаковку туди, не забудьте її помити.

ліки аптека

Що роблять з простроченими ліками в інших країнах?

У багатьох країнах прострочені або непотрібні медикаменти у населення збирають.

Наприклад, у Польщі є спеціальні контейнери, куди можна викинути окремо антибіотики, окремо шприци.  

Схожі контейнери встановили в Білорусії, але поки тільки в Мінську.

У країнах Євросоюзу утилізацію медичних відходів контролюють на рівні місцевих органів влади. Майже у всіх аптеках та поліклініках працюють стаціонарні пункти прийому прострочених ліків. Громадянам навіть не потрібно сортувати окремо таблетки, ампули та мазі. Медики самі розподіляють їх за категоріями і відправляють на утилізацію. Єдине завдання споживачів – регулярно перевіряти свою домашню аптечку і стежити за терміном придатності препаратів.

Крім того, в Америці та деяких країнах Європи проводяться акції з прийому медпрепаратів – День зайвих ліків та інші програми з прийому непотрібних медикаментів.

У 37 штатах США діють закони, що дозволяють передавати непотрібні медикаменти через благодійні аптеки пацієнтам. Але ліки повинні бути розпакованими, а до закінчення терміну придатності має залишатися не менше 6 місяців.

У Києві також була ініціатива встановити контейнери для медичних відходів, проте цього так і не сталося.

Де в Україні приймають медичні відходи

Де в Україні приймають медичні відходи?

Найкраще медичних відходів таки позбавлятися правильно тобто віддавати їх у надійні руки людей та організацій, які займаються утилізацією такого сміття.

Міністерство екології та природних ресурсів доручило кожній області створити регіональний план поводження з відходами. Такі програми мали з'явитися до листопада 2019 року. Проте ця ініціатива щодо поводження з небезпечними відходами поки залишається неповною.

Наразі деякі організації самостійно запроваджують тимчасові збори лікарських засобів від населення:

  1. Екологічні переробні технології
  2. Екологічні інвестиції
  3. Ласкава аптека

Однак не всі, навіть фармацевти, знають про такі заходи.

Тим часом активісти самотужки запроваджують ініціативи з утилізації медикаментів.

А у місті Сокаль на Львівщині організація «Майстерня мрій» запровадила чотири контейнери для збору медичних відходів.

У Хмельницькому їздить екобус, який, крім термометрів, батарейок і ламп збирає також протерміновані медикаменти.

Схожі екобуси є і в Полтаві.

У 2018-му у Києві організація «Зелений птах» також зайнялася проблемою утилізації медичних засобів. Вона подала проект зі збору фармацевтичного сміття на «Громадський бюджет Києва» і виграла. Організація просуває ідею встановлення контейнерів для прийому ліків у людних місцях.

Також існує такий сценарій: ОСББ вашого будинку може домовитись зі спеціальною компанією, що має ліцензію на збір та утилізацію, та обладнати місце для збору медичних відходів, звідки така компанія і буде вивозити сміття на належну утилізацію.

Фото unsplash.com

14027

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: